üzenetek

hozzászólások


Victorio
(tag)

De jó ilyen cikkeket olvasni :)
Én évek óta ezzel szemezek. De még nem volt bátorságom belevágni.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Az orosz rakéták nagyon jók!!! Ha lenne türelmem hozzá és nem vágnám ki az egészet a második hiba után biztos megcsinálnám :)


nalaca000
(tag)

Wow.
Lenyűgözött..


wetomi
(aktív tag)
Blog

Köszi szépen srácok!

(#1) Victorio: Ne csak szemezz vele, mert akkor sose készül el. Eszméletlen jól néz ki az hajó. Szerintem bátran fogj hozzá. Az elején a nagyobb alkatrészek során megjön hozzá a gyakorlatod és a kedved, az aprajával pedig már "pillanatok" alatt végzel majd, csak legyen helyed tárolni...

(#2) kraftxld: Én egy Proton M-et kinyomtattam magamnak, de még nem került sorra. A helyhiánnyal magyarázom majd is, hogy a rakéta szállító szerelvényt nem építem meg, pedig csak megijedtem a részletektől... és akkor az előbb még Victoriot bátorítottam... Így legyen hiteles az ember. :)

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

Nagyon szép hobbi. Irigylem a türelmedet...
:R


lev258
(veterán)
Blog

Látom sikerült valódi cikké tenni.
Gratula, ez tényleg minőségi olvasnivaló, különösen Trek-rajongóknak. :C


Saccco
(veterán)
Blog

Jó szórakozást hozzá! :K

Néhány évvel ezelőtt én is csináltam egy papírmodellt, hát el lehet vele szöszölni. :K

Ahogy nézem, azóta frissült a kínálat a Yamaha oldalán.
Az MT01-et akartam megcsinálni, csak mégse álltam neki, mert csekély 52 oldalnyi A4-es lapból áll a modell. :Y :D


wetomi
(aktív tag)
Blog

Mondom én, hogy lehet ezt komolyabban is csinálni. Ezek nagyon jól néznek ki!


Polllen
(nagyúr)
Blog

:Y

Le a kalappal!


noPublicFG
(senior tag)

Jó az írás. Bár origamis vagyok inkább, elmentettem a kedvencek közé. A jövőben érzem, jól fog jönni. :D


nalaca000
(tag)

Először mikor megnéztem a képet arról a nakedről, azt hittem, hogy az eredeti motor van lefényképezve, de nem, a makett van.
😱
Brutál.


ViZion
(félisten)
Blog

jah, a fekete moci engem is megviccelt. Valami udvaron kellett volna fotózni, aszfalt+zöld háttér előtt... ;]


oriic
(HÁZIGAZDA)
Blog

Hat igen, nem semmi a tema, evek ita tervezek egy Metal Gear Rex es Ray-t megcsinalni, csak hat turelem kellene.


eventus
(veterán)
Blog

Zsenialis! Plusz pont a Trek miatt.


doeeg
(senior tag)
Blog

Wow, respect :R Nekem egy AT-ST lépegető volt eddig a csúcs ( ;] ), de már feszegette a türelmem határát :) Én ezzel a rúzs-szerű, forgatós stifttel dolgoztam, ami azért jó, mert nem folyik, gyorsan ragad, és külön tetszett, hogy szikével pici darabkákat le tudtam vele vágni, és rákenni a fülecskékre.


orion1025
(őstag)
Blog

Végre valami hasznos kis írás, nem a kínai telefonok meg PC-s holmik tesztelése, mert már unalmas a téma... Pár éve még aktívan 3D papír modelleztem, illetve terveztem, mostanra csak az élmény maradt meg, idő nincs már rá, de jó kis hobbi ez, pláne ha az ember bele tud piszkálni mások tervébe, és kicsit tud finomítani rajta! Millió órát öltem bele a saját modellek készítésébe, de mostanra már a jól ismert programokat újra kéne "tanulnom", így ez már meg is öli az alkotás vágyát :(


csonor
(tag)

Wow!
Remek! Szerintem én is "összedobok" egy ilyet.

[ Szerkesztve ]


wetomi
(aktív tag)
Blog

Köszönöm az elismerő, vagy éppen meglepődött szavakat. Én csak ilyen már nem kezdő, de még nem túl komolyan, kikapcsolódásból űzöm az építést, ha éppen van rá idő. Most hetek óta nincsen már. Ráadásul hamar sötétedik és lámpafénynél nem ilyet normálisan dolgozni.

Jó ezt hallani, ahogy sorra kerülnek elő a többiektől is saját építmények, emlékek.

(#15) doeeg: A ragasztó stift az nem túl gyenge? Mert a kezelhetőségét azt elismerem, praktikus és nem büdös, bár nekem a Technokol sem büdös. De a ragasztó stift az nekem mindig is gyengének tűnt.

(#16) orion1025: Erős szavakat használsz egy "kocka" portálon. Nehogy megtaláljanak a nagy öregek akik a mostani "állapoton" is csak sírnak ;]
Én mások terveibe még nem nyúltam bele, ahhoz keveset foglalkoztam még a témával. Ha vannak még jó dolgaid, akkor szerintem érdemes lenne bemutatnod, ha másért nem, csak hogy színesítsd a Logout cikkeit.

(#17) csonor: Ha mersz nagyot álmodni, akkor ezt a Voyagert ajánlom a figyelmedbe. Már az összerakási útmutatótól elfárad az ember. Mégy egy link az építésről: [link]

[ Szerkesztve ]


orion1025
(őstag)
Blog

Ez van, ha tetszik a kockáknak, ha nem, nekem már a könyökömön jön ki a sok érdektelen téma, meg bemutató, ami mind-mind ugyanarról szól.

Engem elsődlegesen egy atombiztos megoldás érdekelne, amivel a kész művet időtállóvá lehetne tenni. Sokat próbálkoztam fotópapírral, de drága, általában csak kicsi méterben kapni, illetve könnyen le tud pattogni a festék róla, ha netán megtörik a papír.

Mellesleg ne hagyd abba, én is ebbe a hibába estem bele, és azóta nem tudom visszaimádkozni magam a "műfajba", pedig eléggé szerettem ezt a tevékenységet, sok kedves emlék fűz hozzá, illetve irdatlan mennyiségű szakirodalom, honlap, modellek, programok.


Szivacs85
(tag)

Üdv!
Régebben én is sokat foglalkoztam a témával. Kezdésnek nagyon jó a Canon Papercraft oldala egyszerűbbtől a bonyolultig van minden.
Érthető, lépésekből álló leírások.


csonor
(tag)

Én ezt találtam de amit te küldtél az kicsit komolyabb... Továbbá gondolkodom egy ilyenben is. Egyébként annyi mindent megépítene az ember csak kevés az idő.

[ Szerkesztve ]


wetomi
(aktív tag)
Blog

Megértem a problémádat.

A tartósítással egyelőre nekem még nincsen gondom. Nyomtatott makettem kevés van, gyakorlatilag csak azok amiket most bemutattam, így az élettartamukról nincsen sajnos tapasztalatom.

Nálam nagyobb gond a por és a tisztítás hiánya. Van egy régi, szó szerint majd 15 évvel ez előtt elkezdett saját űrhajóm, ahol viszont ritkán van lehetőségem takarítani, vitrinem nincsen, így ott megül a por és sárgul a papír a legrégebbi alkatrészeknél. Én valamilyen matt lakkra gondolok megoldásként, de ezt is ki kellene kísérletezni, mi lehet az optimális.

Nem akarom abba hagyni, ameddig lehet, addig csinálom. Ez kapcsol ki. Gyerek nincs, így arra még nem kell időt szánnom, ha lesz, akkor pedig majd neki építek valamit. A fejlődés és a saját tervek készítése idő függő, de apránként majd igyekszek előre lépni.

Ha van bármi ötleted, javaslatod, azt szívesen veszem ha megosztod, akár itt a fórumon is, hátha még jól jön valakinek.

(#20) Szivacs85: Saját gyerkőcmég nincsen, de a 3 éves unokaöcsémnek találtam itt nagyon jó dolgokat. Köszi a linket!

(#21) csonor: Pár éve még elég nehezen lehetett találni ilyen készeleteket, annak idején ezért is terveztem inkább saját hajót. Mostanság már könnyebb hozzájutni akár külföldi rendeléssel is ezekhez a műanyag kittekhez. Egy ilyet én is elfogadnék.


csonor
(tag)

Nekem nagyon bejönnek ezek a modellezős cuccok. Már nagyon gondolkodom egy voyagerben, pláne ilyen világítással. Amúgy nem is drága ahhoz képest amit kapsz, és itt van MO.-ban [link]


wetomi
(aktív tag)
Blog

A "Star Wars és sci-fi" kategória megnevés miatt most ülve kihordtam egy szívrohamot, de ez más téma...

Egy belső világításos makett régi nagy álmom. Jó az oldal is amit linkeltél, van pár finomság és van is egy kis pénzem... :U De nem szabad. A sok kiegészítő, reszelők, festékek, egyéb felület kezelő cuccok miatt egyre nehezebben veszem rá magam a műanyag makettekre. Csak a nyálcsorgatás marad egyelőre.


batai15
(veterán)
Blog

nagyság rendileg egy ilyen hajó mennyi lapból áll?
kedvet kaptam hozzá, respect neked az írásért.


wetomi
(aktív tag)
Blog

A cikkben látható hajók esetén a következő oldalszámokkal gondolkozz:

Romulán hajó 13 oldal az alkatrészek, 4 oldal az összerakási útmutató.
Danube osztályú Rubicon 15 oldalas.
Akira 5 oldal az alkatrészek, 3 oldal az összerakási útmutató és plusz 1 oldal a talapzat.
Defiant 10 oldal az alkatrészek, 14 oldal az összerakási útmutató, de ez nyugodtan mehet dupla oldalasra, mert fele ekkorában is jól látható.

Méret és bonyolultság függvényében viszonylag nagy a szórás, nem tudok pontosabb értéket mondani.


haxiboy
(addikt)
Blog

OMG. Mennyire tartósak ezek a modellek egyébként? Vagy valamilyen vastagabb papírból készülnek?
Nagyon brutális. Nagyon kedvet kaptam egy "kis hajtogatáshoz" :R


PowerBuldog
(addikt)
Blog

Nagyon jó! Pár éve a Defiantot én is összeraktam. :)


wetomi
(aktív tag)
Blog

Maga a papír az tartós és erős anyag. Az építéshez leggyakrabban használt 120-130 g/m^2, a famentes rajzlapnak tekitnhető vastagságban elegendő, de ennél vékonyabb ne legyen, hacsak valamilyen precíz alkatrész nem indokolja. Bátran meg lehet fogni, nem lesz baja.

Minél kisebbek az egybefüggő, egy darabból álló felületek, több a hajtás és a ragasztási felület, annál erősebb a szerkezet, de szükség esetén könyen lehet belül merevíteni plusz egy réteggel, vagy egy merőleges elemmel, ha van hozzá hely.

A makett tartóssága több részből áll. Jó ragasztó hosszú éveket bír. Nálam a Technokol az bizonyított, de a többi PVA ragasztóis jó lehet. A stiftektől kicsit félek, de van aki olyat használt.

A kezeletlen fehér papír az évek alatt megsárgul, a sok érintéstől, fogdosástól összegyűlhet rajta a kosz a zsír.

A nyomtatott felületeken a festék tartóssága a kérdéses, ami normál papíron várhatóan stabilabb, de ahogy (#19) orion1025 írta, fotó papíron már bizonytalanabb.

Egészében véve évekig elvannak, nem kell tőlük félni.


D1Rect
(félisten)
Blog

Ez tök jó! :R


daninet
(addikt)
Blog

jujj.. a rossz emlekek...

probalj egy vegzett epiteszt ravenni erre a hobbira es pofancsap :D
sok-sok kialvatlan ejszakam volt technokol gozben burkolva, makettot epitve... :D

Nalunk az aquarell papir volt az abszolut nyero (annak van egy minimalis texturaja), technokol, de ezt latom te is hasznalod, es az Olfa Black kesek.
Papekura volt a szoftver amivel daraboltunk. 6 ev utan mar akkora rutinom volt aludni is maradt idom. Bezzeg elsoben, szaradt a ragaszto mikor vittem be reggel :O


wetomi
(aktív tag)
Blog

Nem lett belőlem építész, de ismerősök elmondása alapján van elképzelésem mire gondolsz. Fene se tudja, hogy belőlem az kiölte volna-e a makettezés szeretetét, de örülök, hogy megmaradt egy kedves hobbinak.
Ugyan ezen a gondolaton elindulva örülök, hogy nem lettem nőgyógyász, bár arról a munkáról nincsenek ismerőseim révén információim.

[ Szerkesztve ]


jbauer05
(tag)
Blog

Igaz nem papírból van, de e post után megint felvetettem magamban, hogy meg kéne venni ezt a ST Voyager modellt. Csak félek neki kezdeni, mert a festő énem nem valami jó.


PowerBuldog
(addikt)
Blog

Műanyag makettből nekem még megvan a nagymamámnál egy Ambassador osztályú hajó. Ami világít is! :C
Mondjuk 2 góliát elem kell hozzá.


USS Excalibur :)
10en pár éves koromban csináltam.

[ Szerkesztve ]


kormoskandur
(tag)

végre egy jó cikk


AndrewBR
(senior tag)

GRAT! :C


jbauer05
(tag)
Blog

Gyönyörű!


Crafter32
(őstag)

Vaau, ez sem semmi. Nagyon tetszik, grt!


chey
(csendes tag)
Blog

Igazán szép írás igazán pepecs munkáról.

Én az első lengyel AN-2-es papírmoelljét kaptam meg úgy 10 éve a volt lakótársamtól. Lengyelországból hozta, könyv formájában adták ki. Piros Technocolt, kézi ollót és manikűr ollót használtam a vágáshoz. Az ablakait átlátszó fóliadobozból raktam ki, a szárnyait pedig hurkapálcával merevítettem, mert nem bíztam a karton teherbírásában. Az antennákat, továbbá a kerekek és a szárnyak drótmerevítését lakkozott rézhuzallal oldottam meg: bementem a motortekercselő műhelybe, kértem 30 cm drótot. Azt mondták, hogy ez nagyon kevés, ilyen rövid dróttal nem tudnak foglalkozni, de miután elmondtam, mihez kell, vigyorogva ingyen a kezembe adták.

Nettó 128 munkaórámba került :)


wetomi
(aktív tag)
Blog

Szívesen látnék néhány képet a jó öreg Ancsáról, egyik kedvencem és a leírásod alapján biztosan jó szórakozás volt a makett építése is. Az ilyen házilagos megoldások adják a makettezés másik szépségét. A részletek és a problémamegoldás.

Ehhez képest a cikkben látható űrhajók még egészen egyzerűek. Azapró részleteket is csak a nyomtatás adja, de nincsenek antennák, vékony külső merevítések.

Kétszer volt szerencsém repülni mezőgazdasái változattal. A második alkalommal a pilóta és az éppen permetezett föld tulajdonosa ültek az ülésekben, én a fülke bejáratában álltam és kapaszkodtam a szűk fordulókban. A leszállás után negyed óráig még nem volt őszinte a mosolyom, de nagy élmény volt!

[ Szerkesztve ]


Louro
(őstag)
Blog

Én is csináltam egy időben. A gyors, pozitív élmény érdekében elsőre egy cubecraftot javasolnék annak, aki neki akar vágni ennek a világnak. Utána úgyis jönnek az egyre bonyolultabb, időigényesebb darabok. Én egyszer egy alient raktam össze. Igaz 4x nagyítással, de így is baromi nehéz volt és akkor lett magasságra, mint egy újság. Sajnos tartása nem igazán volt, de valószínűleg a nagyítás és a komplexitása miatt. Na meg a rengeteg elem miatt külön modellező program volt hozzá.


BatchMan
(senior tag)

Évekkel ezelőtt csináltam A6 Zerot, 1 Ft (akkor még létezett) volt az orrsúly, és repült! Meglepően tartós volt.
A szárnyba tettem csak merevítést - papír csővé sodorva, majd lapítva, a törzs önhordó volt.
Propellert nem tettem rá. Kölkök imádtak vele játszani.


laleh
(addikt)
Blog

Ügyes vagy, nekem sosem lenne ennyi türelmem.


WildBoarTeam
(aktív tag)
Blog

Szép munka. :) Most újra kedvet kaptam a folytatáshoz.
Pár hónapja hagytam félbe egy weimar papírmakettet, mert elhavazódtam, bár pár részletezésen és festésen kívül már majdnem kész.
Kinyomtatva pedig vár egy MAZ 537G és a hozzá tartozó ChMZAP. :))


wetomi
(aktív tag)
Blog

A MAZ 537G első oldalai láttán egyértelműen kispályás vagyok ezzel a néhány papírfecnivel amit bemutattam :)

Már a rengeteg alkatrészt végignézni is sok, nem hogy ténylegesen belefogni az építésbe, festésbe. Eszméletlen az a részletesség... :Y


Saccco
(veterán)
Blog

Én is megnéztem, hát... :Y
Áthozok ide egy képet róla, hogy kattintás nélkül is üssön:


wetomi
(aktív tag)
Blog

Az ilyen maketteken látszik, hogy papírból bármit meg lehet építeni.

Más kérdés, hogy nagyon sokat hozzátesz a festés, de ez akkor is csak másodlagos, mert a szerkezet részletessége a megdöbbentő.

Festés nélkül, vagyis is inkább érdemi textúrát nem adó felületkezelés nélkül is lehet durva dolgokat építeni, ha érthető, hogy mire gondolok:

Ebbe a Boeing 777-be viszonylag sűrűn belefutok a Pinteresten.

(/L)

[ Szerkesztve ]


WildBoarTeam
(aktív tag)
Blog

Ráadásul a MAZ-nál még a kerékmintát is rétegenként kell összepakolni.
A weimarnál mondjuk a rácsokat kicseréltem valódira, a fülke ablakait fóliára, a kerekeket gumikerékre és a munkahengereket elkészítettem vezetékből.
Amúgy komoly versenymezőny van már a makettkiállításokon is a papírmakettezők között.
Íme egy példa: [link]


Saccco
(veterán)
Blog

Hát ez a figura biztos őrült. :Y :K


Work in progress album

[ Szerkesztve ]


WildBoarTeam
(aktív tag)
Blog

Elég spec papírt használhat a vastagabb részekhez... Jó lenne tudni mi lehet ez. :)

De amúgy valóban őrült.

üzenetek