üzenetek

hozzászólások


BlackPriest
(őstag)
Blog

érdekes, bár én egy sima táblázatban vezetem, nem mindent tudok bankkártyával intézni. mindenesetre elég hasznos tud lenni, ha tudni szeretnénk belefér e egy lakáskassza, vagy hasonló és ha nem, miről kell hozzá lemondani.


Male
(PH! nagyúr)
Blog

Érdekes írás volt, köszönöm! Eddig nem is gondoltam rá, hogy ilyen módszerrel dolgozzam fel egy weboldal tartalmát.

Pénzügyi kimutatás résznél mondjuk probléma, hogy csak azt tudja könyvelni, ami a bankszámlán zajlik, és nem is elég részletes, ha jól látom ( oké, hogy bankkártyás fizetés, de hogy mit fizettél vele, azt nem tudja, így pl nem lehet látni, hogy alakul az élelmiszer kiadás mondjuk, vagy éppen menynit költöttél a fűtésre az adott évben ). Ezek miatt én maradok inkább az excelbe felírom módszernél :)

[ Szerkesztve ]


Ryu
(fanatikus tag)

Igen, így van ahogy mondod. Ez is egy excel, csak automatikusan bekerül minden számla forgalmad, ahhoz, hogy részletesebb képet kapjál kell még dolgozni vele. A címkék, amiket említettem, csak a besorolást segítik, ha szeretnéd látni, hogy tételesen mit vettél, mire költöttél, akkor azt is fel lehet jegyezni, manuálisan. Utána arra szűrsz, amire akarsz, lásd excel.


sto1911
(PH! kedvence)
Blog

Ezt egy rendes banknak magától illene tudnia.


weiss
(őstag)
Blog

A bankok általában még egy hülye API-t sem képesek adni, ahol magadnak lekérdezheted a dolgokat, nem hogy megcsinálják helyetted a munkát.


sutszi
(PH! addikt)
Blog

Ez hamarosan megváltozik egy 2018-as EU-s szabály miatt. A bankoknak API-t kell biztosítani 3rd party cégek számára, hogy hozzáférjenek az adatokhoz. Ez azt jelenti, hogy az eddig FinTech appok virágzása várható... Kérdés, hogy kérész vagy matuzsálemi lesz ez a virágzás.


mustang08
(fanatikus tag)
Blog

Én ilyen célra az androidos Expense IQ-t használom. Természetesen mindent manuálisan kell benne felvinni, de jegyzi a korábbi tranzakciókat, így ha legközelebb előfordul, már mindent kitölt magától (pl.: buszjegy valahova oda-vissza, 500 Ft, és beteszi a szállítás kategóriába). Az a nagy előnye az excellel szemben, hogy mindig kéznél van, így ha kp-val fizetek azonnal be is tudom pötyögni az összeget, mielőtt elfelejteném.


nyunyu
(PH! félisten)

Nem tudom, mennyire jó ötlet a szenzitív pénzügyi adataidat önként és dalolva feltölteni az egyik legnagyobb adathalász cég "ingyenes adatbázisába".


Ryu
(fanatikus tag)

Mint egy bármelyik másik szolgáltatásba.


pigster
(senior tag)

Nem tudom, ez az egész bűvészkedés mire jó. Budapestbankba belépve simán lehet exportálni Excelbe:

Értéknap Tranzakció Könyvelés dátuma Referenciaszám Összeg Deviza Közlemény 1 Közlemény 2 Közlemény 3 Jogosult Credit/Debit Kategória

Ha nem lehetne, akkor Copy/Paste excelbe, kicsit megmasszírozgatni és kész.
Meg aztán, miért jó, ha tudod, hogy mennyit költöttél mondjuk a boltban? Ha sok, akkor jövő héten egy zsömlével kevesebbet veszel? Ha sok a vízdíj, kevesebbet mosol?


Ryu
(fanatikus tag)

Nem kell bűvészkedni! Valaki akarja vezetni a költségeit, valaki nem. Ez egy roppant bonyolult lehetőség és azon belül is csak egy út. Ha az Excel kényelmesebb, egyszerűbb, akkor azt kell használni.

Boltos példánál maradva, neked nem fontos, hogy mennyit költöttél, valakinek érdekes lehet, hogy egyik nap miért ennyi, másik nap miért annyi a költség. Te eldöntötted, hogy nem érdekel, más pedig máshogy fogja elemezgetni.

Ha én se foglalkoznék vele, akkor nem született volna meg ez a cikk, micsoda csapás lett volna :DDD


pigster
(senior tag)

Valaki akarja vezetni a költségeit, valaki nem
Ha nem vezetem, akkor is tudom, hogy egy hónapban pl. 4-szer megyek boltba, "nagybevásárlásra", meg mondjuk még 4-szer ezt-azt venni. Meg tankolok mondjuk minden héten x-ezer Ft-ért. Ezek, meg az összes havi költség az évek alatt azért már kialakultak, tök mindegy vezetem-e vagy nem. Ha meg veszek valami extrát, amit nem szoktam, azt úgyis tudom fejből.
Te ezzel töltöd az idődet, én meg nem - ez igaz.


Ryu
(fanatikus tag)

Van akinek 50 feletti tranzakció van havonta a számláján, ott nem tudod azt mondani, hogy kialakult szokások mentén zajlanak a dolgok. De ennél jóval egyszerűbb az egész; ha akarod feljegyzed és nézegeted, ha nem, akkor nem.

Emeld ki az egészből a számlatörténete és máris láthatod, hogy mire jó egy böngész kiegészítő, egy ingyenes táblázat kezelő és egy kis kísérletezés, használd másra, ami hasznos neked. Mondhatnám, hogy írtam már Steam Market helpert, IoT alkalmazást ilyen alapokon, nem kell leragadni ennél a példánál.


Degeczi
(PH! nagyúr)

Én a YNAB-re esküszöm már lassan 6 éve.
A kiadások vezetése csak egy dolog (bár az is roppant kényelmes, h a mobilkliens a korábbi vásárlások pozíciója alapján már fölkínál egy alapértelmezett helyet, így pl. tankolásnál jó eséllyel már csak az összeget kell beírni)
ennél sokkal fontosabb az előre tervezés, a költésgvetés fölállítása havonta, ill. persze bármennyi időre. Így sosem téveszt meg a számlaegyenleg értéke, hiszen folyamatosan látom, milyen kiadások vannak betervezve (ill. mik maradtak el, mint pl. amikor a T-Home majdnem egy éven át nem számlázott...)


BlackPriest
(őstag)
Blog

én feljebb is írtam. mondjuk, ha nem költök el havi 20-30at pc alkatrészekre csak úgy játékból, vagy nem dobálok be a kv automatába párezret, akkor juthat másra is. és ezek nem életbevágó kiadások. ha egy dohányos írná mennyi megy el cigire, lehet, hogy meglepődne :U


Honkydoo
(őstag)
Blog

Ügyes, bár szerintem is picit túl lőttél a célon. :)
Egy Excel bőven elég lehet mindenre. A legtöbb bank tud Excelbe exportálni. Vagy ha mégsem, a böngészőből kimásolva és a táblázatba beillesztve lehet szűrni, kategorizálni. És ebből is van ingyenes verzió. (Libre Office)
A tanulás jó dolog, de ha választanom kell maradok az Exceles verziónál. :P

Más:
Vezetni a költségeinket tényleg jó dolog. Én régen egy appot használtam erre, és meglepődve tapasztaltam mennyit költök kajára. :D
A költség terv sem rossz, ajánlom mindenkinek! Ha elkezdi az ember úgy érzi semmire sincs pénze, persze hó végén vagy a "cél" elérésekor annál nagyobb az öröm.

[ Szerkesztve ]


mustang08
(fanatikus tag)
Blog

Költség tervezés az Expense IQ-ban is van, csak nem használom (szerencsére még nem kell annyi állandó költséggel számolnom)
Ez a YNAB nagyon jónak tűnik, ha valahogyan át tudom importálni az adatokat, akkor lehet, hogy kipróbálom.
Ja, most látom, hogy ez pénzbe kerül (50 USD/ év). A pénzügyi kalkulációim alapján, nem ér meg nekem annyit. :D

[ Szerkesztve ]


pigster
(senior tag)

Én máris spóroltam $50-t (évente!). Írjatok még pár ilyen programot, hadd legyen minél nagyobb megtakarításom.


Degeczi
(PH! nagyúr)

Annyit valóban nem ér, ez ritka nagy hülyeség volt tőlük, h áttértek éves díjra, rengeteg vevőt veszthettek így. Én még Steam-en fizettem vmi 30 EUR körül régen, egyszeri verzióért, azt bőven meg is érte az évek alatt.


Ryu
(fanatikus tag)

Ezt ugye nem muszáj tovább eröltetned?!


pigster
(senior tag)

Lehet, hogy érdekes és tanulságos, amit készítetttél. Szerintem erre a dologra hülyeség. Pénzt kiadni ilyenre meg főleg.
Nem tudtam, hogy csak egyetértő véleményeket szabad írni, meg simizni mindenkit.


dannyl
(PH! addikt)

Nekem ugyan fogalmam nincs, hogy mi ez az egész, nem értek hozzá. Csak egy helyesírási hiba van rögtön az elején, ami szúrta a szemem:

"...hogy teljesen tudatábaN vagyok..."


Degeczi
(PH! nagyúr)

OK, még nem éreztél rá, miért fontos a pénzügyi tervezés, család mellett majd talán rájössz - de addig a topikot semmivel nem viszi előrébb az unatkozó trollkodásod.


Ryu
(fanatikus tag)

Te is, én is, sőt mindenki tudja, hogy nem erről van szó. Senki nem tiltja, hogy itt legyél, senki nem óhajtja, hogy "simiz" bárkit is. Ha nem írtam volna le a cikkbe egy külön fejezetben, hogy ha nem is értesz egyet, akkor írj építő jelleggel, akkor azt mondom, igazad van. És még mielőtt; az, hogy ez felesleges, értelmetlen, hülyeség számodra, az nem kritika, hanem vélemény.

Kérlek, nagyon szépen, hogy próbáld félre tenni az ellenszenved és az iróniád és úgy folytatni a beszélgetést, persze csak ha szeretnéd.

Attól, hogy lehülyézted a cikket és ezzel több napi munkámat, valamint fórum társaid, most eltekintek.

dannyl; javítom

[ Szerkesztve ]


attiati
(PH! kedvence)

bár ágyúval verébre módszer lett, tök jó, hogy ilyeneket tudsz

Van állásod? Bármelyik bankban hasznodat vennék, főleg, hogy ebbe az irányba tartunk.
És elég higgadtan kezeled itt a sok kritikát :)

[ Szerkesztve ]


BiP
(PH! nagyúr)

1. Én jobban örültem volna egy hosszabb bevezetőnek, hogy kiderüljön, mi is a cél, ill. maga módszer.
2. Igaz, hogy ez teljesen automatizált, meg minden, (és egy programozó szemléletű ember miért is ne így álljon a dolgokhoz), de ha csak egy gyors elemzés, gondolatébresztés a cél (a rövid konklúzióból ítélve), ezt az egész herce-hurcát, programozósdit meg lehetett volna spórolni a netbankból egy sima számlaforgalom-exporttal, (erre a legtöbb bank ad lehetőséget), majd utána excelben megoldani az elemzést. (jump to page 6 :) )
Ezt félévente meg lehet csinálni, és nem kell hozzá semmilyen programozói tudás.

Persze ha egy automatizált megoldás kellett, ill. maga a kihívás, hogy ezt is meg lehet csinálni, és hogy ezt bemutasd, arra viszont tök jó a cikk. :R

szerk: Na, most gyorsan elolvastam a hsz-eket is. Látom, más is írta már.

(#12) pigster: El sem hinnéd, mennyire hasznos tud lenni egy ilyen gyorselemzés néha. Én is azt hittem, hogy teljesen tudatában vagyok a pénzügyeimnek. Aztán egyszer átfutottam a számlaforgalmamat.
Én sem ezen pörgök napi szinten, nem vezetem külön appban minden vásárlásomat, erre azért nincs szüksgéem, kb. tényleg képben vagyok, de évente 1x-2x nagy vonalakban átnézem, hogy alakult a számlám, 10e-es nagyságrendben hogy alakultak a dolgok.

[ Szerkesztve ]


Ryu
(fanatikus tag)

A pénzügy, főleg előtanulmányok hiányában igen nehéz és ingoványos talaj. Ez a évszázad megmutatta, hogy néha a hozzáértők se tudják kezelni a helyzeteket. Nagyképűen leírhattam volna, hogy én most ezzel a pár kódsorral pár ezer évnyi tudást megcáfolok és megváltom a világot. Mint látod, ez ilyen kis méretben se jött össze, hiszen egyelőre az Excel-re több szavazat jött. :DDD

Ez amolyan bemutató akart lenni, hogy megmutassam kis előképzetséggel milyen dolgokat lehet véghez vinni. Van a témában egy másik cikkem is, linkeltem is ha jól tévedek, ott egész más vetületben használom az itt megismerteket. Egyszer megtalálom, hogy mi érdekli az olvasókat. :B

attiati: van munkám, de se a pénzhez, se a programozáshoz nincs szorosan köze, ez amolyan hobbi.


D1Rect
(PH! félisten)
Blog

Szerintem nagyon jó az ötlet és tetszik a megoldás.
Igaz én inkább tervezek éves ciklusban, a "random" költéseimre meg van egy keret amivel "nem foglalkozom".


DrBubo77
(őstag)
Blog

És ha a banki felület java, akkor hogy szeded ki belőle?


Ryu
(fanatikus tag)

Amennyiben az output HTML, akkor kiszedhető. Ha java, flash, silverlight, stb, akkor azzal nem lehet mit tenni, legalábbis a Chrome Extension megoldással.

Egy másik projekt kapcsán java alapokon nyugvó app-ból kellett adatot kiszednem. Ott elemeztem a kommunikációt és saját alkalmazást írtam, ami meghívogatta a megfelelő funkciókat.


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

Budapest Banknál ez nagyon szépen működik, csodaszép grafikonokat is lehet vele rajzoltatni.

Ettől függetlenül szerintem nagyon jó cikk, ha másra nem, legalább arra felhívja a figyelmet, hogy oda érdemes figyelni a pénzügyeinkre.


Kbali
(PH! kedvence)

Érdemes lett volna először megnézned, hogy a saját bankod mivel támogatja a pénzügyim művelődésed (pl.: adatkinyerés és transzformálás helyett simán letöltöd xls-ben a számlatörténeted, majd illesztesz rá egy grafikont - merthogy az OTP ezt tudja) - egyes bankok ezt az egészet megfejelik azzal, hogy neked megcsinálják az egészet kategorizálással grafikonnal, stb... -> lásd MKB, ERSTE, BB, K&H.
És már itthon is van aggregátor szolgáltató, aki bizonyos bankok számlatörténeteit tudja összevontan kezelni (Wyze - bár őket épp megpróbálja megvenni az MKB).
Nemzetközi mintában: Mint, Quicken, Microsoft Money.

Ha a fő cél az adatkinyerés bemutatása volt, akkor a hozott példa mindenképpen sántít az eddigi hozzászólásokat olvasva.

[ Szerkesztve ]


Kbali
(PH! kedvence)

Kérész - aggregátor szolgáltatók vannak/lesznek - bár itthon a bankszámla ellátottság talán az 1:1-et éri el, viszont a banki API-khoz csak arra feljogosított cégek fognak hozzáférni (előzetes audit-on kell átesni és nyilvántartásba kell majd vetetni magukat az MNB-nél).


BiP
(PH! nagyúr)

"egyes bankok ezt az egészet megfejelik azzal, hogy neked megcsinálják az egészet kategorizálással grafikonnal, stb... -> lásd MKB, ERSTE, BB, K&H."
Ilyet tudnak ezek a netbankok, online, vagy be kell fáradnom a fiókba, hogy csinálják meg nekem?


sigidi
(kvázi-tag)

Csak gyors átfutottam a cikket, remélem releváns

Van a google sheetsnek egy monthly budget nevű template-je, én azt használom pár hónapja, hogy nagyjából követni tudjam a pénzmozgást. (Nagyjából -> kerekítem az összegeket)


Cathfaern
(PH! nagyúr)
Blog

Ersténél hol érhető el ilyen funkció?


Degeczi
(PH! nagyúr)

Egy bank önmagában nem adhat közelítően sem igazán jó eredményt, hiszen itthon még mindig jelentős szerepe van a készpénznek, utalványoknak, szóval nem sokmindenre elég a folyószámla, hitelkártyaszámla kezelése.
(arról már nem is beszélve, h egyetlen tranzakciót gyakran szét kell bontani, hiszen pl. egy hipermarketben nem csak szokásos bevásárlás történik, de kerülhet közlekedéshez szükséges alkatrész-szerszám, vagy drága, tartós háztartási gép is ugyanarra a blokkra)

[ Szerkesztve ]


Ryu
(fanatikus tag)

"[...]megszületett ez a cikk, hogy másokat is meginvitáljak erre a tesztre, nézzük együtt[...]"

Nem hittem, hogy ki kell emelnem, de ez egy bemutató, egy iránymutatás. Nem kell követni, csupán elolvasni, elgondolkodni és esetlegesen használni belőle ami érdekel.

Egyébként ha hiszed, ha nem, megnéztem mik a lehetőségeim. Aztán eldöntöttem, hogy én máshogy fogom csinálni, mert szeretek logoutra cikkeket írni, hogy aztán magyarázkodjak.

Idézet a cikkből: "[...] Nem mondom, hogy nincs már ilyen alkalmazás [...]", az általad jelzett "aggregátor szolgáltatók" valósak, használhatóak. Vagy ahogy a többség mondja, ott az Excel. Hajrá. Nem kellene ebből boszorkányüldözést tartani. Szar, szar, elfogadom, de ez nem építő jellegű kritika továbbra se.

Az adatkinyerésre hozott példa szerintem sehol se sántít, mivel az adatokat kiolvassa a script, no offense.

[ Szerkesztve ]


Degeczi
(PH! nagyúr)

Netbank főmenüben "pénzügyi monitor"


Kbali
(PH! kedvence)

Bakker - ezt olvastad ki a hozzászólásomból? Gratula - szövegértésből egyes. Hol itt a boszorkányüldözés??? Azt még véletlenül sem írtad le, hogy megnézted mondjuk az OTP lehetőségeit és nem tetszett, amit kaptál, ezért vágtál bele - gondolatolvasók ne legyünk?


Kbali
(PH! kedvence)

Ezért vannak az aggregátorok vagy az olyan szoftverek, amelyeket írtam. Az Erste ad lehetőséget készpénzes műveletek felvitelére és kategorizálására is pl.
Az egy tranzakció megbontása azért is lehet problémás (arra már nem emlékszem, hogy az MKB-ban benne van-e ez a funkció, de mintha), mert ahhoz kvázi banki oldalon egy extra "számlavezetőt" kellene beállítani a funkció mögé - túl nagy effortot jelentene többszázezer ügyfél esetén.


Kbali
(PH! kedvence)

Ez netbank default funkció az említettekben, egyedül az Erste esetén kell külön menüpontban bekapcsolni és onnantól max. 3 hónapra visszamenőleg betölti a tranzakciókat.


Ryu
(fanatikus tag)

Elnézésedet kérem. Örülök, hogy Te szépen és higgadtan tudod megfogalmazni véleményed.

Egyébként: "Nem mondom, hogy nincs már ilyen alkalmazás, de elgondolásom szerint teljesen automatikus adatgyűjtést és elemzést építünk"

Boszorkányüldözés alatt azt értem, hogy a 40 hozzászólásból, több mint a fele támadás és magyarázkodás, nem kell magadra venni, bár ezzel már elkéstem.


Degeczi
(PH! nagyúr)

Erste-nél valóban van rá mód, de nem hiszem, h sokan használnák a hosszadalmas adatrögzítés miatt - mert azzal szemben egy telefonos alkalmazás már a pozícióból tudja, h itt pl. egy zöldséges van, ezért magától előre kiválasztja nem csak azt, de az utoljára ott használt készpénzes módot, és "bevásárlás" kategóriát, így már csak az összeget kell beírni.


Kbali
(PH! kedvence)

Egyetértek - viszont az is látni kell, hogy főleg kishazánkban elenyésző azon ügyfelek száma, akik ilyen szinten szeretnék átlátni a költéseiket/pénzügyeiket.
A témával foglalkozva az is fontos banki oldalon, hogy - pont az általad említettek miatt - lehetőleg minél nagyobb mértékben automatizált legyen a tranzakciók feldolgozása, besorolása. Persze ehhez az is kell, hogy a kártyás elfogadó helyek megfelelő merchant ID-val rendelkezzenek és a számlaforgalom jelentős része kártyás/átutalásos legyen.


Kbali
(PH! kedvence)

A kikapott témával már foglalkozom egy ideje, nem támadás - csak szedd össze a gondolataidat megfelelően.


Ryu
(fanatikus tag)

Nagyon szívesen fogadnék ötleteket egy magadfajta hozzáértőtől, ha kérhetek ilyet. Érdekelne, hogy Te hogyan látod a magyar helyzetet. Érdekelne, hogy miben látod a jövőt, mert ha jól értem valami készül és van rálátásod.

[ Szerkesztve ]


BiP
(PH! nagyúr)

Én K&H-s vagyok, de ilyennel (elemző) sosem találkoztam, és most sem találom.
Ezért kérdeztem.
Számlatörténetet tudok exportálni, magamnak excelben megcsinálni a kategorizálást/elemzést, de ugye itt most az volt a kérdés, hogy a netbank tud-e ilyet magától.

[ Szerkesztve ]


Kbali
(PH! kedvence)

Bocs, jogos - ott csak tervezték, de nem valósul(hatot)t meg.


BiP
(PH! nagyúr)

That's a shame.
Nem baj, megvagyok nélküle, csak kíváncsi lettem volna, hogy néz ki egy ilyen "beépített" cucc.

[ Szerkesztve ]

üzenetek