[Re:] [petipetya:] Nagy chili topic. :) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Szia!

Tavaly én is ültettem és elég sok paprika lett belőle. 1 joghurtos dobozba 3 magot tegyél, és maximum néhány mm mélyen ültesd el. Ebben a fázisban legyenek meleg helyen, hogy kihajtson. Valamint nedves legyen a föld, de ne tocsogjon.

Idénre én Habanero-t, Serrano-t, meg Trinidad Scorpion magokat vettem. :D


petipetya
(nagyúr)
Blog

Köszi. :R

A nedves föld napi locsolást jelent, igaz?


petipetya
(nagyúr)
Blog

Ez 15 magot jelent, ezért a maradék egyet megkóstolnám kíváncsiságból, csak még nem nyitottam ki a zacskót. :D

[ Szerkesztve ]


Thrawn
(félisten)
Blog

Szerezz be egy csíráztató tálcát, az a legegyszerűbb. A nedvesség mellé ideális esetben kábé 28-32 fok kell nekik a csírázáshoz, ami 2-3 hét is lehet. Ha majd kezdik kinőni a növények, akkor mehetnek egy nagyobb cserépbe.

pepe091: Kit akarsz kicsinálni a Trinidaddal? ;]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Köszi. :R Arra nincs keret, emellett 23 fokot tudok nekik biztosítani.

[ Szerkesztve ]


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Rakd a radiátorra, vagy fűtőtestre őket egy tálcában. De azért vigyázz, mert ha túl forró, akkor inkább csak az ablakpárkányra, nehogy megfőjenek. A locsolással vigyázz, nehogy rohadni kezdjen, épp hogy nyirkos legyen. Ha van régi ablaktisztító permetező, akkor inkább azzal fújj rá néha vizet.

(#4) Thrawn

Nem tudom elképzelni mennyire tud csípni, ezért muszáj kipróbálnom. :DDD

[ Szerkesztve ]


Thrawn
(félisten)
Blog

Nem is lehet elképzelni, ezt valóban ki kell próbálni ;] Én Bhut Jolokiával tettem egy próbát, hát mit ne mondjak, egy élmény volt, szerintem neked is az lesz. De ha már lúd, akarom mondani Trinidad Scorpion, akkor már miért is nem Carolina Reaper? Azért remélem a kóstolásról készült félórás videót megosztod velünk is ;] :D


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Tavaly Jolokiát is ültettem, de valamiért azok nem keltek ki. Bár lehet nem vártam velük eleget, mert már a Jalapenok bőven kint voltak, azok meg sehol, aztán nem vártam, mert szét kellett ültetni a Jalapenokat. :D
Ez a Trinidadi szimpibbnek tűnt kívülről. :D Lehet lézerrel kell szeletelni majd, hogy ne üssön ki. :D ;]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Milyen módon fogyasztjátok?


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

A Jalapenot csak simán szendvicsbe, levesbe szeletelve még zölden. De a többit ami nem annyira húsos, azokat majd szártani akarom, majd durvára darálni és úgy levesekbe, meg szinte bármihez. :D


petipetya
(nagyúr)
Blog

Ez pont egyezik az ízlésesemmel. Ezek szerint a jalapeno jó lesz a zsíros kenyérhez és szendvicsekhez, míg a levesekbe érdemes például habanero-t szárítani és darálni.

Egyenlőre fogalmam sincs, hogy majd mennyi termés lesz ebből a 16 magból, és így nehéz tervezni.

[ Szerkesztve ]


kispecek
(aktív tag)

Honnan szerzitek be ezeket a magokat?


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Nekem szerencsém volt, mert a Jalapenokból 1 mag kivételével az összes kihajtott. Azután mikor már kicsit nagyobbak, akkor szét kell őket választani, hogy 1 pohárban 1 palánta legyen, majd ha már még nagyobbak, akkor külön cserepekbe, majd őket egyesével, vagy kiültetni őket valahová. Nálunk itt a panelban az erkélyhez van egy kis virágágyás is, oda ültettem ki őket.
Így néztek ki fénykorukban, de nőttek volna nagyobbra is csak túlságosan közel lettek egymáshoz ültetve, így csak ekkorák maradtak.

(#12) kispecek

Ebayről.


petipetya
(nagyúr)
Blog

Ebben az ebay-es topicban szoktuk kibeszélni s megrendeléseket: [link]

A paprikát pedig ebben a hsz-ben láttam először, és gondolkodás nélkül rendeltem belőle: [link]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Értem. És hány paprika van neked egy tövön? Illetve mennyi ideig lehet szüretelni?

[ Szerkesztve ]


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Attól függ mekkorák, a kisebbeken 2-3 a nagyobbakon 5-6. Nálam kb október végéig votl rajta, de mivel nem hoztam be, őket, már a végén nem volt rajta paprika.

Ha szobában tartod végig, akkor elvileg neked kel la beporzást is elvégezned. Tavaly mephi666 is írt erről blogot ezt is érdemes olvasgatni.

[ Szerkesztve ]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Méhecskének is kell majd lennem? Na de én panelgyerek vagyok... :D

Igen, szobában lesz. Köszi az újabb infót.


peter9228
(aktív tag)
Blog

Én lecsót szoktam belőle csinálni. ;]
(Ezt Thrawn-tól loptam)

Én amúgy már kb. 3 hete elültettem őket, egyesével, 2 decis műanyag poharakba. 18-23 fokban vannak, de eddig még nem panaszkodtak:) . A 10 magból 8 kinőtt (aztán egy kis baleset következtében néhány eltávozott, csak 6 db maradt:( )


petipetya
(nagyúr)
Blog

Imádom a lecsót, jó ötlet. :C

Mi történt? Rányitottad az ablakot és hideget kapott?

[ Szerkesztve ]


peter9228
(aktív tag)
Blog

A rányitottam az ablakot stimmel. Ott voltak az ablakpárkányon, leemeltem őket és kibillentek a kezemből...


Thrawn
(félisten)
Blog

Nus
(tag)

Én most 3. éve ültetek. Én külön szoktam minden magot kis műanyag cserepet vettem nekik aztán mennek a radiátorra. Az átültetést is megkönnyíti ha külön vannak. Jalapeno purplet ültettem tavaly előtt, de nem volt valami erős. Tavaly már Red Savinát ültettem meg Bih Jolokiát nah azok már igen:) Az éven ezek mellé még ültetek Trindiad Scorpion Moruga Yellow.

Tavalyi termés:

[ Szerkesztve ]


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

:Y Gyönyörűek. :C


Nus
(tag)

Elvileg pont ma érkeznek meg a magok, hétvégén ültetés lesz:)


petipetya
(nagyúr)
Blog

Nagyon szépek. :C


Entryy
(aktív tag)
Blog

A melegre és a páratartalomra nagyon ügyelj. Alig egy hónapja sikerült "megölnöm" (nem csírázott ki) 20 darab Trinidad Scorpion Moruga Red/Yellow magot.

Nem sikerült elég melegen tartani a földet.

Viszont vidéki fóliás ismerős azt mondta - utólag, persze - , hogy a csíráztatás sikeres lehetett volna vízben. Majd a csirát lefordítva laza tőzeges talajban elültetni és tuti a siker. Ők így csinálják.

Én meg így próbáltam a radiátoron:

[ Szerkesztve ]


bzoley
(veterán)

Én ebből vettem egy csomaggal, épp ma ültettem el őket, vagyis tíz pohárban két-két maggal. A többivel nem tudom mit kezdjek, mert igazából senki nem szereti körülöttem :)


petipetya
(nagyúr)
Blog

Egyrészt nincs ilyen inkubátorom, másrészt azért szellőztetni is kell. Persze olyankor majd elviszem az ablak mellől őket ezért kellene fog egy műanyag tálca a könnyebb szállíthatóság érdekében, amin a joghurtos poharak lesznek.

Mire cserépbe kerülnek a palánták, addigra már sokkal jobb idő lesz.

Nem bbírtam ki, és már ma elültettem 2-2 magot két joghurtos pohárba, mivel ezek már kéznél voltak. Ezekre rá is írtam a dátumot alkoholos filccel, hogy képben legyek.


petipetya
(nagyúr)
Blog

Mármint maradt felesleges magod? Szerintem add el idehaza, vagy esetleg cseréld el másmilyen magra. Például ha szeretik otthon a koktél paradicsomot, vagy fűszernövény magot is kérhetsz helyette. Azt viszont meg nem mondom, hogy hol van ilyen cserebere fórum.


bzoley
(veterán)

Még nem biztos, hogy fölösleges. Most hirtelen nem tudtam vele mit kezdeni, de lehet ültetek belőle a melóhelyen, adok anyósnak, meg van egy chili-termesztő ismerősöm, fincsi paprika krémeket csinál, majd cserélgetünk esetleg. Paradicsom nálunk nem érzi jól magát, két évig próbálkoztam vele.


Thrawn
(félisten)
Blog

Én/mi elég sokszor rendeltünk a Pepperseeds-ről, jó minőségű magokat kaptunk mindig és elég nagy a választék is.


petipetya
(nagyúr)
Blog

Köszi. :R


sonar
(addikt)
Blog

Hohó végre egy jó topic!
Hetek óta agyalok rajta én is, hogy szerzek magot (egyenlőre ismerős ismerősére várok... mert neki van)
Addig megosztom a szerintem egyik leghasznosabb linket a témában: [link]


bzoley
(veterán)

Ez nem túl hasznos link:)
Not Found
The requested URL /2012/02 /05/chili_habanero_projekt was not found on this server.

Esetleg így, ha ez az.

[ Szerkesztve ]


petipetya
(nagyúr)
Blog

Köszi, már nézem is. De hogy ez miért +18, az érthetetlen számomra.


Avicularia
(veterán)

Félig OFF
Pont tegnap vettem egy doboz chipotle en adobo szószt kipróbálásra, amiben egyben vannak a paprikák. Baromi erős és nagyon jó füstölt íze van, nem tudtam vele szinte betelni. Raktam belőle bablevesbe, illetve tortilla chips-hez ettem belőle, isteni finom. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti az erőset :)


petipetya
(nagyúr)
Blog

Csorog a nyálam... :) Hol vetted?


Earl_Muttley
(aktív tag)
Blog

Na, én is betévedek ide.

Sose volt dolgom a paprikával, csak a boltban, mivel eléggé pesti vagyok, de a chiliket imádom! :)

Úgyhogy idén nekirontok én is.
- Jalapeno
- Habanero
- Bhut Jolokia
(még Dorset Naga magot kellene szerezni, meg majd innen-onnan lopok még 1-2 ötletet)
Szerintem a szomszédaim szép lassan drogdílernek fognak nézni :D


Avicularia
(veterán)

Itt vettem nálunk svédben, szóval nem igazán releváns. De rákeresve elég sokféle van. [link]
Egyébként ez volt az


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Itthon a Sárréti Chilifarmnak vannak ilyen készítményei. Sajnos nem találtam hogy hol forgalmaznak, én egyszer a szegedi hungarikum fesztiválon találkoztam velük. Mondjuk meg is kérik az árát, a 35g-os (!!) kiszerelések is 800 Ft körül vannak.


petipetya
(nagyúr)
Blog

Köszi nektek. :R


Avicularia
(veterán)

Ez 20 korona volt, ami 700 ft kb.


Earl_Muttley
(aktív tag)
Blog

Vidéki ismerős hozott tőlük egyszer "Csák Norris" névre hallgató chiliszószt! Bitang cucc az, Bhut Jolokia meg Dorset Naga keveréke! Legalább lett ihletem hogy miket szerezzek :D


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Azzal én is szemeztem. :D Milyen az állaga? Mint az Erős Pista, vagy annál pépesebb?

(#42) Avicularia

210g-ért nem rossz ár.

[ Szerkesztve ]


Earl_Muttley
(aktív tag)
Blog

Pépesebb kicsit.


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Akkor az jó. :K Nem annyira szeretem a túl darabos paprikakrémeket/lekvárokat.


Avicularia
(veterán)

Először kicsit drágaálottam, mert ugyanebből a termékcsaládból egy másik csak 12 korona. De bőven megérte, mert ez pont olyan, hogy nagyon erős, de még ehető, nem úgy mint más erős szószok amik csak levesbe belerakva vagy kevésbé erős szószok feljavítására jók.
Van itthon 136K scoville-es cucc, ami szerintem magában ehetetlen.


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Itthon nézelődtem hipermarketekben ilyen téren. Ezt a Mcilhenny-féle tabasco-t kóstolta már valaki? Mennyire erős?


bzoley
(veterán)

Ilyen-olyan táblázatokból úgy vettem le, hogy a Jalapeno állítólag nem is olyan erős, úgyhogy utánrendeltem egy kis Habanero-t is. Próbáltam a húsosabb fajtákból keresgélni. Aztán majd meglátjuk.


Avicularia
(veterán)

Azt hiszem egy kicsit erősebb mint a sima tabasco, itt a pizza hutban van kirakva ilyen az asztalokra. Simán locsolom vele a pizzát, mikor néha ott szoktam enni. Asszony is meg bírja enni, szóval nem mondanám túl erősnek.

üzenetek