üzenetek

hozzászólások


hcl
(félisten)
Blog

Grat, ez szép munka :) :R
Ilyen cikkeknek van ide értelme.

"Pusztán anyagi oldalról vizsgálva, semmiképp sem. Gyakorlatilag " meg nem érdemes innen nézni. Hányan tudják ezt megcsinálni itthon? Elég kevesen :)

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

koszi a leirast es elmenybeszamolot! elvezet volt olvasni.

elnezve a cikket ugyan necces projekt, viszont hobbiprojektkent egy elmeny aminek gyakorlati haszna is van.

a dokumentacio hianya valamennyire engem meglepett, bar azert latni, hogy a vegen kb kiderultek a kiosztasok.

energiahatekonysagi para pedig lehet az eltero chipek miatt: ahogy irtad, valoszinuleg a 18asnak ilyen baja nem lett volna, de ennyi rafizetessel kis tulzassal mar feljebb tudtal volna valtani egy 4070re.


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Köszönöm. :)
Azt a kis megjegyzést az objektivitás jegyében írtam. A lényeg a "mert lehet" volt.

Egyébként a legjobb az egészben, mióta megcsináltam, annyira nincs kapacitás elmerülve játszani, hogy be is szereztem egy N100-as procival szerelt minigépet. :DDD


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Köszönöm.

Egy ponton már fel akartam adni de szerencsére győzött a makacsság.

Utólag agyalva, valszeg 18-as modulokkal is ugyanez lett volna az eredmény. Kézzel nem lehet olyan alacsony szintre állítani az órajeleket mint amire az nv hangolja a cuccait.

Ha egyszer rendesen megtörik a 3000-es széria vbios védelmét, talán azt is megcsinálom.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

lehet egyebkent, hogy dinamikusan vezerli az orajel-frek parokat, ami megmagyarazza, hogy miert a high performance (ertsd, forced magasabb orajelek) a megoldas.

utolso 10 evben emiatt stabilitastesztelni kb egy remalom OCnel, nem eleg a max OCn tesztelni, hanem gyakorlatilag muszaj az osszes staten ES a state changeken is vegigmenni. elony, hogy a biosban altalaban elore tesztelt curve be van adva, szoval GPUnal 10 eve kb a vizesblokk szeriatol fuggoen magaban 15-25% OCt jelent.

mondjuk nekem kb 15 eve nem volt forrasztopalka a kezemben, es a hardverreteg kimerul abban, hogy a custom PC vizhutest mai napig ossze tudom rakni, meg adott esetben mondjuk tudom mit kell a feszultseggel csinalni, ha a ram instabil.

[ Szerkesztve ]


shteer
(titán)
Blog

grat! szép munka! és számodra nagyon hasznos gyakorlás :R


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Nem lehet, hanem biztosan. Win alatt is ugrál a freki, alapból a gpu le tud menni asszem valami 210 MHz környékére, feltételezem a ram órajel is ezzel párhuzamosan változik. Játék alatt is összevissza ugrálnak az órajelek. Plusz nyílván a feszültségek is. Ezt fogják meg a fixált órajelek, feszültség.
Ezek gondolom nem lettek finomhangolva lévén a 16 gigás verzió max egy nyitott lehetőség volt.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

jaja, ezt értettem a dinamikus órajel - frekvencia párosok alatt.


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Minden tiszteletem a munkádért!! :R
Több ilyen kellene!

Aki mondjuk AI-val dolgozik annak rohadt nagy előny lenne sok vramos modern kártya. Igazából alig van megoldás ilyenre. RTX3000 szériából a 3060 van olcsón 12gb vrammal de mekkora királyság lenne 24gb-al.
Gyakorlatilag nincs is olcsó sok vramos kártya a piacon. Intel van A770-el a legolcsóbb 16Gb kártyával csak annak szoftveres oldalra rohadtmód macerás, szinte mindenki cuda-val számoltat.
Nvidia bios lock kegyetlenül korlátoz, gyakorlatilag a gpu védelmük (falcon) miatt a mining kártyákat alig lehet valamire használni, hiába van velük tele a piac. Nekem most érkezik egy Tesla v100 mining verzió 12gb vrammal és valószínű ott eleve 16gb-al volt szerelve a kártya esélyesen rajta is van de kérdés hogy feloldható-e vagy ugyanígy a tensor magok lehet hogy tiltva vannak. Dokumentáció 0-róla, speceket is elhalgatják úgy kell mindent vadászni.
Undromány amit ez a bios lock okoz, gyarkorlatilag totál gát minden komolyabb moddolásnak.

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

3060ra tobb memoriat nem tudnal tenni, alapbol 2GBs chipeket hasznal. Maradek ket socket pedig a fizikailag tiltott reszehez kapcsolodna a kartyahoz, ami jo esellyel hibas.

Tehat meg se tudod cimezni oket (NV direktben van kotve, AMD hasznal ringbust ahol a direkt cimzes nem hatarolja be a memoria-konfiguraciot).

[ Szerkesztve ]


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Álmodozok. Igen kevés a lehetőség ha valaki sok vramot szeretne és nem kell neki nagy GPU.


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Most kíváncsiságból ránéztem egy 3060 kapcs. rajzra, ott is csak 16G-ig van lehetőség variálni.


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Kis érdekesség bár nem teljesen tartozik ide. Bányászkártyáknál lehet feloldani szoftveresen tisztán bios moddal vramot. Tudom totál furcsa de bányászkártyáknál teljesen normális volt hogy a kiadott kész kártyákat butították lefelé.
P104-100 4-ről 8Gb ramra
P102-100 5-ről 10Gb ramra
De ugyanígy lefelé is lehet korlátozni ha valami hibás, pl volt ebayen V100-as tesla 12Gb vramra redukálva.
Vagy TitanV 6Gb vrammal talán ott is fizikailag rajta van.
Ami még extrém érdekes az a 170HX kártya 8Gb rammal aminél esélyes hogy messze több van fizikailag rajta.
De többféle butítás volt pcie sávokra (némelynél javítható hiányzó smd-k pótolásával) de a verziót azt keményen gpu-ba írták falconnal.
Toolok vannak régi kártyákra vram tiltásra techpoweruppon de ekkor a sávszél is veszik.

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

NV oldalon olyan kártya nem lesz, a bus nem bír többet.

Arra is gondolj, hogy NVnél architektúrális okok miatt ha a GPU egy része le lesz tiltva, akkor onnantól fizikailag se fogja tudni kezelni az összes memóriaslotot, hiába forrasztod utána rá a modult.


lowzor
(veterán)
Blog

"Gyakorlatilag nincs is olcsó sok vramos kártya a piacon."

RX 6800


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Visszamegyek kicsit az időben. GM107 nagyrészt itt GTX750 és 750Ti néven ismerik 8Gb vrammal is volt tesla kártyán ugyan ez a mag. Ez egy alsóközépnek mondható GPU volt és mégis sikerült ennyi vrammal is működtetni. Ugyanígy GK104 is volt 8Gb-al. Ha jobban visszamegyek akkor ferminél amikor 768-1.5gb volt az asztali kártyáknál akkor a teslák quadrók meg 6gb-al is voltak bár ezek inkább csúcskártyák.
Ha nagyon visszamegyek akkor itt van az asztalon egy Quadro FX5600-as 1.5Gb vrammal ami ugyan nem sok mai viszonylatban de akkoriban 768 volt a csúcskártyákon (G80 2007-ben) de inkább 256-320-512 volt a jellemző.
De én most itt csak egyszerű módon számolok, azaz volt egy asztali kártya x vrammal és annak nagyobb megfelelője x*2 vrammal is lehetséges volt.
Egy mai asztali kártyán arányaiban sokkal kevesebb vram van mint akkoriban volt.
AMD-nél egy időben lehetett kapni wstore.sk-ról 32gb-os kártyákat igen olcsón. (használtba talán 20-30eft körül is ment. )[link] Igaz ez 512bit azaz van mit pakolni rá. Sajnálatos módon pont amire nekem kell arra nem alkalmas, ez sem mai azaz 2015-ös. (LLM)

Elméletben már az alsó kategóriának is arányaiban 10Gb+ felett kellene járnia. Azaz 8Gb vrammal nem is szabadna kiadni kártyákat csak low end kategóriában. Lehet jönni tesztekkel hogy de igen elég a 8gb vram, igen lehet most elég valamire de aki nem 1-2évre vesz kártyát annak nem mindegy.
Szóval itt a 3070-nél a 8Gb gyári vramot eleve limitesnek tartom, de már a 3080-asnál is eléggé gáz a 10Gb.
Mondjuk szeretek moddolni és már most a skyrimem hiába 10+ éves játék, lezabál 10+Gb vramot az extra textura pakkokkal. Starfield meg mesterségesen van visszafogva, az is simán használna többet mint 8-9Gb.

lowzor
Jó lenne és valóban játékhoz jó áron van, de se tensor mag se cuda. AI-hoz meg valamiért azt használják (talán elterjedtebb az nvidia ilyen téren). Oké van ROCm de AMD-től ilyen téren kissé félek. Ennél olcsóbb Intel A770 16Gb használtba (ugyan ennyi ramsávszéllel) bár az ugyan úgy nem támogatott rendesen.

~150eből kijön két tesla P40 24gb azaz 48Gb vrammal használtan, igaz barkácsolni kell és nincs tensor mag.

[ Szerkesztve ]


Lenry
(félisten)
Blog

mindig élmény ilyen hackelésekről olvasni, ez is az volt, köszi :R


fatpingvin
(őstag)
Blog

őszinte örömmel látom hogy van még aki foglalkozik ilyesmikkel és a modding nem azt jelenti hogy megveszi a n+1-edik előregyártott csilivili lóf*szt.

elismerésem :)


Sanya
(nagyúr)
Blog

Gratulálok, szép teljesítmény volt!


Csupingo
(veterán)

A klasszikus jut eszembe. Húú, öcsém te tudsz, te tényleg tudsz.
Le a kalappal, szép teljesítmény!


Fjoe
(tag)

P104-100-nál a memória feloldás így működik, viszont játékra nem használható ennek ellenére sem sajnos, a pcie sávok le vannak korlátozva és azt eddig nem sikerült feloldani. Legalábbis erről nem találtam eddig semmi infót, pedig van 1 amivel kísérleteznék, még rejtett HDMI csati is van rajta :)
A cikkhez pedig: gratulálok, tényleg kitartás kellett hozzá, hogy ne add fel! Meg azért ilyenkor ott van az öröm az emberben, hogy amit kitalált, sikerült megvalósítani és működik.

[ Szerkesztve ]


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Használható az de ahol kell pcie sávszél ott gyengébb. [link]
P102 és p104 ezen pcie limit miatt szinte egyformán teljesít. Cmp 40hx-nál javitható 16x 1.1re, 170hx-nél is. A többinél nem sajnos...még. érkezik 100hx is majd tesztelem.

[ Szerkesztve ]


Fjoe
(tag)

Köszi a linket, pedig szoktam nézni a logoutot, de a cikked felett valahogy elsiklottam. Át is olvasom rögtön :)


Komplikato
(veterán)

A Taobaon nézelődtem, hátha van még valahol 22GB-os RTX3080. Na ilyet nem találtam, de helyette volt RTX 3070M 16GB kártya. Ez persze egy RTX 3060 és 3060Ti között van teljesítményben, cserébe ugye a fogyasztása nudli. De sokára lesz olyan barkács kártya, amin pl. egy Mistral 8X7b elmegy (100Gb+ Vram). ;]

[ Szerkesztve ]


myckey
(veterán)
Blog

Fele megvolt ...folyt köv !
Zsír munka, elismerésem :C Nagy élmény lehet egy ilyet megálmodni, eltervezni és kivitelezni , RESPECT :R


SaPeter
(kezdő)

Grat! Ez kiváló modding volt.
Kicsit bővebben olvastam volna arról, hogy milyen teljesítménynővekedést jelent ez a mod.


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Köszönöm.

Alapból marginálisat. Akkor van előnye ha a kártya kifut a vram-ból és elkezd droppolni. Max a tuningnak van hatása ha hozzám hasonlóan 8000-es ramok pakolódnak fel bár az is főleg azért mert egy mozdulattal maximális 9 GHz-ig lehet rántani az órajelet. Ahogy kicsit próbálgattam, úgy tűnt annak önmagában több értelme van mint az összes többi opciónak együtt. Aztán komolyabban nem mélyedtem bele a tesztelésbe mert nem láttam értelmét. A memória sávszél nem növekedett, számítási teljesítmény uge megint nem, innentől kezdve...

Link1
Link2
Link3


Desy
(tag)

...szerintem ez felvet több kérdést is.
Például azt, hogy miért elégedjek meg az akár 16gb mennyiséggel?
Miért kell a küszöbtől messze toporogni és miért nem a küszöböt akarjuk átlépni?
Határok biztosan vannak, persze.
De miért kell mindig messziről szemlélni?
És, igen.
Én a boltokba pakolt minimális kínálatra gondolok és a lényegében érthetetlenül magas árakra.

Az ár fogja vissza a fejlődést vagy a szoftver képtelen lepést tartani?
Nem tudom.

Ez a munka viszont rámutatott. A barkácsösztön az élmény mellett tudást és tapasztalatot is kínál.


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Szia

Erről van valami közelebbi infód? Mármint a szoftveres lehetőségről.
Tehát jól értem, hogy bányászkártyáknál van lehetőség moddolt bios alkalmazására? Értem ezalatt azt hogy valamilyen, általam editorral buherált biost szabadon rá tudok rakni bármilyen cmp karira?


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Csak vramot lehetett feloldani úgy hogy más gyártó eleve feloldott biosát rakták rá.
Elméletben már lehet moddolt biost rakni de az alábbiakat nem tudod moddolni bios szinten:
Pcie sávok és verzió (pcb szinten sem!)
Akár milyen core unlock
Akár milyen feature unlock
Amit lehet az tdp, órajelek, ram méret. Amiket nem az mind gpun belül van tiltva a saját falcon lockjával.

Magyarán rárakhatsz akár milyen biost a kártyára a moddolt nvflashel ami aláirja falconhoz hogy ne tiltsa le az indulást de ettől még nem oldódik fel amiket leírtam csak azt engedi amit a gyártók írhatnak át.


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Áh, akkor ez nem az ami nekem kell.
Köszönöm az infót.


Tamás88
(őstag)
Blog

Nekem is RTX 3070-em van, de a linkelt kártya megtetszett.


mepet
(addikt)

Szep munka! :C


Robitrix
(senior tag)

De kevesebbet tudsz azért lásd a 8 GB-os 128 bit sávszélre levett verzió látványos teljesitmény esése. minusz 25-30%. :)


KROK640
(veterán)
Blog

Szerintem a kártyád nemhogy áron alul vagy nehezen eladható lesz, hanem egyenesen keresett. Hány db 3070 16GB lehet a világon? nem sok.
és tudjuk, hogy ennél a kártyaerőnél bizony van jótékony hatása a plusz RAMnak.


lowzor
(veterán)
Blog

Egy rossz vicc, hogy ezt a kártyát 8 giga VRAM-al adták ki.


KROK640
(veterán)
Blog

így van, az RTX3060-nak jó volt a 12GB, ennek nyugodtan mehetett volna a 16GB.


lowzor
(veterán)
Blog

Az NV-nek így jobban megérte, így is megvették...
Nekem viszont deal breaker volt, míg a legtöbbeknek úgy tűnik nem.


KROK640
(veterán)
Blog

Én nekem a 3070 anno ezért került le a listámról. Az előző két VGA-m a kevés VRam miatt lett elavult, úgyhogy most ezért lett RTX3060 12GB.


mindhunter
(csendes tag)

Én meg nemrég azzal szembesültem, hogy már van hogy a 16GB videómemória is kevés lehet :U Kijátszottam az Alan Wake 2-őt RTX 4090-en 4K-n, és volt olyan pályarész, ahol majdnem megevett 18GB-ot a játék :Y Ultra beállítás mindenhol, sugárkövetés ultrán, 4K textúra renderelés. Persze nem az optimalizáltságáról híres a játék, de akkor is :B


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Hát, nagyon max valami gyűjtőnek. A befektetés puszta önköltsége közelíti egy 16gb 4060ti HA árát. :)

Plusz azért macerás, így már nem plug&play, garit sem vállalnék rá mert ez az átalakítás számomra szürke zóna.


KROK640
(veterán)
Blog

Na igen, én is valami gyűjtőre gondoltam


MaxxDamage
(félisten)
Blog

Jó írás lett, grat! :R
Én is gondolkodtam az MXM kártyám RAM Upgraden!
RTX 2080 Super 8GB helyett 16GB lenne, de nagy FUN volna! :))


scdlsc
(aktív tag)

Köszönöm, hogy megírtad ezt a cikket. Iszonyatosan jó volt olvasni. Le a kalappal. :R


weiss
(addikt)
Blog

Általánosságban hol lehet találni nyákterveket?

[ Szerkesztve ]


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Gugliban. :))

Rákerestem az "rtx3070 schematics" meg az "rtx3070 boardview" kifejezésekre és nekiálltam szisztematikusan átnézni a találatokat. Volt ahonnan csak regisztráció után lehetett lehúzni bármit, volt ahol fizetni kellett valamennyi... nem is tudom, rubelt talán. De találtam google drive-ra feltöltött doksikat is amiker meg youtube videók leirásában találtam, szorgos indiai barátaink jóvoltából.

Oldal neveket nem tudok mondani így negyed év+ távlatából.


--HARDCORE--
(senior tag)

[link] Egy éve már megoldották. De még mindíg szép munka attól függetlenül! :R


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Persze, hogy megoldották, a bevezetőben írtam is honnan az ihlet. Köszönöm. :R


Goblin12
(őstag)

Hali szuper írás, tetszett. :R

[ Szerkesztve ]


antiapaladin
(csendes tag)
Blog

Köszönöm. :R

üzenetek