üzenetek

hozzászólások


nullpoint
(senior tag)

Ha neked ez így jó akkor az a lényeg, más meg nem számít :D


Scarabeus
(tag)

Tudom, hogy keret híján csak ez fért bele, de QHD-n nem érzed kicsinek azt a 24colt? Nem apróak a betűk?

[ Szerkesztve ]


capulet75
(addikt)
Blog

Egyáltalán nem, de aki annak érzi, arra is van a windowsban opció hogy megnöveld a betűk méretét.


Johnny_vT
(aktív tag)
Blog

Nagyon jó írás, köszönöm!

Felettébb érdekes trendet vettem észre. 3(-lassan 3,5) éve vettem a gépem 6600K-val (stock) és R9 390-nel. A többi alkatrésznél is törekedtem a kompromisszummentes jó minőségre (pl.: be Quiet hűtő, EVGA táp, Samsung SSD), de a háznál már nekem is elfogyott a pénz, így az az egyik legolcsóbb (ablakos) Deepcool Tesseract lett és meglepően felülmúlta várakozásaimat :)

FullHD-ban játszom vele és a te 1440p eredményeiddel pontosan megegyező teljesítményt nyújt. Anno monitor nélkül mindenestül 350 ezret fizettem az alkatrészekért. Ebből több dolgot levonhatunk, nézőpont kérdése:

- Ha 2019-ben már alapnak vesszük a 1440p-t, akkor mondhatjuk, hogy 3-4 év alatt azonos teljesítményt 15-20%-kal drágábban kap meg az ember. (Köszi RTX.)
- Ha a felbontás javulását nézzük, akkor kijelenthetjük, hogy 3-4 évnek kellett eltelnie, hogy ~hasonló áron kapjon az ember hasonló teljesítményt.
- Ha a technológia felől közelítünk, akkor azt mondhatjuk, hogy (ár-arányosan) 3-4 év kellett, hogy a Moore törvény egy 1,5 éves ciklusa lejátszódjon.


capulet75
(addikt)
Blog

Mondhatjuk hogy a legrosszabbkor vettem gépet. Az Intel-nVidia uralkodása és a bányászgépek az egekbe szöktették a hardware-ek árait. Most lesz ( szvsz ) egy nagyon komoly árzuhanás, köszönhetően annak hogy beértek az AMD fejlesztései, az SSD-k ára is eléggé mélyponton van bármilyen szempontból, és a 2-4K monitorok is szépen kúsznak lefele.


Taranti
(aktív tag)
Blog

Gratula, szép írás, a konfig is jó lett.
Talán csak a RAM lesz majd gond, ha idővel kevés lesz a 16GB. Sajnos a B450 alaplapok nem tudják mind a négy slotban 3000+ MHz-en hajtani a modulokat. (Illetve alig van olyan RAM, amelyikből mind a négy slotban megy egyáltalán akár 2133 MHz-en. Persze itt én a hivatalos QVL-re gondolok.)


schawo
(titán)
Blog

már bocs, de a FullHD és a 2,5K között 80% a számítási igény különbség. Tehát 3,5 év alatt 20%-kal drágábban (dollárban azonos áron, dollár reálértéken 10%-kal olcsóbban, ugyebár) 80%-kal gyorsabb gépet kapni.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ő a felbontás emelkedését trendnek veszi. Másképpen fogalmazva elvárja, hogy amíg mondjuk 5 éve az FHD felbontás volt az alapértelmezett, a mai alapértelmezett 1440p-n hasonló sebességgel fusson egy azonos árú gép. A logikában van valami, de ugye a már említett versenyhiány miatt brutálisan belassult a fejlődés, vagy elszabadultak az árak... :(

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

És adja is. 3,5 év alatt azonos áron (dollár reálértéken 10%-kal olcsóbban ráadásul) a fullhd-ból azonos sebesség mellett 1440p lett. Arról, hogy a forint az csak egy nyomorult forint, nem a világ tehet.

[ Szerkesztve ]


Johnny_vT
(aktív tag)
Blog

"brutálisan belassult a fejlődés, vagy elszabadultak az árak"

Mindkettő. Intel-NVidia monopólium, bányászláz, memória gyártási kapacitás problémák (többek közt természeti katasztrófák nyomán) és sötétszürke üzletek sokasága a monopólium fenntartására, ezek mind-mind közrejátszottak.

És igen, trendként elvárható a felbontás növekedése, hiszen egy mezei 24"-os monitoron FullHD-ben megerőltetés nélkül láthatóak a pixelek, ha kicsit közel ül az ember. Ez gyors játékokban még nem gáz, de kép- és szövegszerkesztésnél, illetve lassabb tempójú játékokban antialiasing ellenére is zavaró tud lenni.

Most 2019-ben úgy gondolom, hogy 1440p vagy 4K lenne ideális a személyi számítógép felbontásának 24-27" 16:9-es monitorok esetén (jobb esetben 75-120Hz-en) és a mai hardverek ezt még csak kapirgálják. Nagyon messze vagyunk tőle mainstream szinten. Ha megnézitek a trendeket, akkor 2014 körül durván megtorpant a fejlődés. Ez összefügg az AMD onnantól számított vergődésével és a fent felsorolt okokkal és emiatt kábé le is maradtunk a Moore-törvénytől (észszerű anyagi kereteken belül maradva).


DanielLong
(aktív tag)
Blog

Jó cikk lett. Pár gondolat, ami eszembe jutott:
1. A ház az így is egy batár, a Cosmost meg sem akarom nézni, el sem tudom képzelni, mekkora lehet. :)
2. A ventikhez: nem értem, miért nem kötöd őket PWM-re, aztán BIOS-ból programozod konstanra a fordulatszámot? Bizonyára van már Windows alatt futó program is ehhez az MSI-től, ott még gördülékenyebb a dolog. Szépen lődd be oda, ahol még nem hallod. Itt egyébként csalódás, hogy akkor ezek a ventik mégsem olyan halkak. Kíváncsi lennék, hogy a Brocken ECO hűtésed légkavarójával összehasonlítva melyik lenne csendesebb. Nekem is volt ECO-m, szerettem, jól szuperált és egyszerűbb volt szerelni, mint a hasonló Be Quietet.
3. Monitornak a helyedben valami 144 vagy 120Hz-es darabot keresnék. Nálam van egy Freesynces 144Hz-es MSI, Radeon és GeForce (GTX 1660) kártyával is tökéletes volt a kép, de egy notebookot rákötve kiderült számomra, hogy a 144Hz önmagában rettentő folyamatossá teszi az 50-60 fps-t is, a Freesync csak amolyan hab a tortán.


schawo
(titán)
Blog

Nálam van egy Freesynces 144Hz-es MSI, Radeon és GeForce (GTX 1660) kártyával is tökéletes volt a kép

FullHD szaron durván levett grafikával már meg tudod közelíteni az 1440-et mai játékoknál. A 2070 szépen ki tudja hajtani a válaszott 1440p75 monitort.


Silεncε
(őstag)
Blog

Mondhatjuk hogy a legrosszabbkor vettem gépet - ebbe nekem is sikerült belenyúlni, amikor az előző gépemhez vettem videókártyát. '18 március környékén 43k-ért vettem egy csöves 1050-et. Most márciusban 44k-ért 570-et kaptam két játékkal. De a RAM amit ősszel 28k-ért vettem, most 18. Durván bezuhant mindennek az ára.


mcs
(addikt)

Először elcsodálkoztam az fps értékeken, mert túl kevésnek találtam, de utólag jutyúbozva látom, hogy az 1440p igencsak vga igényes felbontás. Gondolom mindent ki is ultráztál. :D

[ Szerkesztve ]


DanielLong
(aktív tag)
Blog

Nem teljesen értem, hogy mit akarsz mondani a válaszoddal.
Számomra a cikkből az tükröződött, hogy az író szeretne egy G-Sync-kel szerelt monitort, vagy legalább olyan Freesynces darabot, ami biztosan hibátlanul megy GeForce kártyával is. Erre válaszoltam tanácsként, hogy véleményem szerint sokkal fontosabb a magas képfrissítési ráta, mint a szinkronizációs technológia megléte. Tehát inkább vennék egy 144Hz-es monitort azonos áron, mint egy 60-70Hz-es G-Synces drágaságot.


capulet75
(addikt)
Blog

Igen, természetesen. :)


schawo
(titán)
Blog

Mire mész a 144 (kismillió) hertz-cel, ha a GPU csak 60-70 fpst hoz? Akkor igenis a változó szinkronos 75Hz a nyerő. Márpedig a 2070 1440p-n nem sokat kezd(ene) egy 144Hz-es monitorral. Csak szanaszét szakadozást eredményez a 144Hz és az aktuális alacsonyabb fps vitája.


DanielLong
(aktív tag)
Blog

Úgy sejtem, hogy még nem használtál felváltva 60 és 144Hz-es monitort. Ugyanaz a Superposition benchmark átlag 50 fps-sel ég és föld a két monitoron. (Nincs Freesync)
Szerintem ott a kutya elásva, hogy ugye 60Hz monitoron az a kép, ami 1/60-ad másodperc után készül el, meg kell hogy várja a következő frissítést, vagyis 60fps alatt két képkocka között eltelhet 2/60 másodperc = 33,3ms is. Ugyanez 144Hz esetén csak maximum 1/50(az 50 fps miatt) + 1/144s, ami 27ms. Ugyan a különbség csak 20%, de érzésre sokkal folyamatosabb a kép.

Szerk: 75Hz monitorral nincs tapasztalatom, valószínűleg az már folyamatosabb lenne, mint a 60Hz, főleg, ha van szinkronizáció is. Viszont az első kommentem arra épült, hogy ha kb. azonos árban van 75Hz(sync) és 144Hz megjelenítő is, akkor én utóbbit javasolnám.

[ Szerkesztve ]


d@vee
(aktív tag)
Blog

Még az asztalon való bóklászás, vagy fórumokban történő böngészés is folyamatosabb 144Hz-n. Nem kell oda annyi FPS sem, az átlag felhasználásnál is kijön az előnye. A játékok csak plusz, a zöldek vidikártyája is együtt tud működni már a FreeSync-el. Ha kevesebb az FPS, a frissítési ráta majd alkalmazkodik hozzá. De régebbi címeknél meg meglesz úgyis.
Én nem váltanék vissza 144Hz-ről, mióta év elején megvettem a monitort.


kzsolti97
(csendes tag)
Blog

Nekem is ilyen házam van, de az ablakos kivitel. Nagyon meg vagyok vele elégedve.


M@cika
(őstag)

Jah, ha valaki türelmetlen az bukni fog egy halom pénzt. Persze addig is van egy erős géped, de azért a 3900x más ligában játszik majd. Ahogy valaki írta, ha Neked ez így jó, akkor használd egészséggel és leld sok örömödet benne. :-)


capulet75
(addikt)
Blog

Nem lesz probléma az alkatrészek cseréjével, nem azért szabtam keretet mert muszáj. Egyszerűen jobb a realitás, mint egy feleslegesen drága gép. Szóval amikor megjön a 3gen, akkor csere lesz.


Aprósólyom
(őstag)
Blog

Óhh Dánia... Sok szép emlékem van onnan. :K (Korona árfolyamból, kizárásos alapon, DKK-ról van szó.)

Miért, mely rendszerhez keresel Thermalright Ultra Extreme 120 copper edition-t? Van jó pár hasonló és gyanítom jobb hűtő a boltokból. Nekem, pl. Sytche Ninja-m van és nyugodt szívvel ajánlom. Csak 1-2 picivel jobb hűtő van a piacon.

[ Szerkesztve ]


capulet75
(addikt)
Blog

Igen, Dánia. :) A Copper egy másik projecthez kell, de annyira ritka h kezdem elengedni.


bot1978
(aktív tag)

Én monitor helyett tuti inkább VR szemüveget vennék gémelni. :K

Ha kell valami panel is melóhoz (ami valszeg nem grafikus meló, mert akkor nem hajlított panel lenne a kiszemelt 32" monitor gondolom), akkor meg rátolnék egy olcsó buta TV-t is a VGA-ra még a VR szemcsi mellé 4K panellel szerelve és levenném a fényerőt a TV menüjében aztán szevasz, 4K monitornak jó. Játék meg VR-ban.
Ma már monitorért ennyit letenni úgy, hogy nincs VR szemcsid kb. nettó hülyeség. Ha már van, akkor nem szóltam.

[ Szerkesztve ]


tzsolesz
(nagyúr)
Blog

Gratulálok a gyönyörű gépedhez. Szerintem nagyon jól összeraktad. :K


capulet75
(addikt)
Blog

Köszönöm szépen! :R


pomorski
(őstag)

Gratula a géphez és köszi a cikket!


Pro Koryak
(senior tag)

"Végezetül annyit, hogy sikerült összerakni azt a gépet, ami teljesítményben és vizuálisan is megfelelő a számomra a jövendőbeli bővíthetőség szempontjait is figyelembe véve. Komoly összegben mernék fogadni, hogy 1-1,5 éven belül csak a táp és esetleg a ház lesz meg az eredeti konfigból."

Nekem itt valami félrement. A bővíthetőséget tartottad szem előtt, de azért lecserélsz mindent.
Így akkor tényleg volt értelme gépet építeni.
Sőt, a procit már pár hét, hónap múlva, ha itt az új Ryzen. :C
Hát ehhez nagy gratula :C

[ Szerkesztve ]


tzsolesz
(nagyúr)
Blog

Pont hogy ezért vett Ryzent. A B450 chipset , és az AM4 támogatott marad AMD-nél a következő generációnál.... Tehát nálad ment félre valami szerintem.


capulet75
(addikt)
Blog

Igen, oda is írtam hogy 3gen Ryzen a cél. Procit veszek most az ősszel, monitort is, aztán majd meglátjuk. Hol itt a probléma? Szeretek variálni a géppel, amíg aktívan hardverapróztam, jó ha 3-4 hónapig volt ugyanaz a VGA vagy bármi más a konfigban. Szeretek tesztelni, kipróbálni cuccokat, ez is egy hobbi. ;)


Franklin
(őstag)

Akinek fontos a 144 Hz és a 144+ fps, az úgyis lejjebb veszi a grafikát és/vagy a felbontást.

Csúnyább lesz? Igen. Jobban fogok tőle lőni? Igen. Deal!

A többségnek meg ott a WQHD és a 4K maxra húzva, 60 fps-sel - jó esetben.


Kansas
(senior tag)

Azt is tegyük hozzá, hogy a legtöbb 48-144 Hz-s FreeSync monitor tud LFC-t is, pl. az én 48-72Hz-s példányommal ellentétben, ami 48fps alatt is sokat segít... és akkor mehet csutkára húzott grafikával 35fps-en, szinkronizálva, ha épp azt akar :D

Hogy az LFC éppenséggel működik-e GeForce-szal párosítva, azt pl. nem tudom.

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

Az lfc működik geforce-cal, természetesen. De egy 2070 full grafikán általában jól kihajtja 50-75 fps tartományban a 2,5K-t, épp ezért kiváló választás ez a monitor. Jó páros együtt. Egyébként a 75-48-as monitorokat néhány kattintással át lehet szoktatni 38-75-re, ami lefelé plusz 10 fps.

[ Szerkesztve ]


Kansas
(senior tag)

Jól hangzik, jól is jönne. Pontosan hova kell hozzá azt a párat kattintani?
Az én fő monitorom Samsung C27F581, az 48-72Hz-s, azon is mehet, vagy csak a 75Hz-seken?


schawo
(titán)
Blog

[link]

99%, hogy megy rajta a 38-75 tartomány, de ha a 75 nem, akkor meg 37-72. Lényeg, hogy a max/2+1 legyen az alsó határfrekvencia.

[ Szerkesztve ]


capulet75
(addikt)
Blog

Ez nagyon érdekes téma. Amit linkeltél, az Radeon, ez GF esetében is működik? Amióta lecseréltem a gyári HDMI kábelt egy DP-re azóta pl a World of Warshipsben ha hirtelen elrántom az egeret, akkor keletkezik egy picike lila kontraszt. Ami érdekes, mert más játékban ezt nem csinálja.


schawo
(titán)
Blog

persze, ugyanúgy, én is így használom

üzenetek