[Re:] [sonar:] Ugreen US221 2.5 SATA külső ház - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Samus
(addikt)
Blog

Ez nem mobil rack, hanem egy külső ház.

Az Ugreen cuccok legendásan jók, szinte mindenben a minőséget veszed. Ez az árukon is meglátszik egyébként.


sonar
(addikt)
Blog

A fránya beidegződés. Javítottam.
Ugreen-nel nekem is csak jó tapasztalataim vannak.

[ Szerkesztve ]


King Unique
(félisten)
Blog

Ha már SSD, akkor egyrészt esetleg némi sebességteszt elfért volna a bejegyzésben, még ha nem is üres és Ext4 fájlrendszerű, illetve az utóbbi miatt akkor Linuxon. Meg ha USB 3.1 Gen 2-es a külső ház, valamint ha a laptopon lévő Type-C port is olyan, mert ugye lehet Type-C lehet Gen 1 = USB 3.0 alapon is. Másrészt a gyártó weboldalán nincsen említve az UNMAP (TRIM) támogatása, max. az UASP, azaz az előbbi biztos működését is lehetett volna tesztelni a korábban említett módon, illetve hogy Linuxnál lefut-e az fstrim, stb. Meg hogy pl. Windowson a HDS szerint működik, az USB-s csatlakozásnál nem feltétlen jelenti azt minden esetben, ami egy korábbi tesztnél is látható. Bár ha Gen 2-es vezérlő, illetve ASM235CM, annál elvileg működhet, pl. a Samsung T5 Portable is ilyen vezérlős.

Egyébként a mobil rack kifejezés is helytálló lehet, csak ki kel hangsúlyozni, hogy külső mobil rack, nem belső mobil rack. Az viszont igaz, hogy a külső ház megnevezés közérthetőbb.

Köszönjük! :R

[ Szerkesztve ]


sonar
(addikt)
Blog

Köszönöm az észrevételeket.
A hiányosságok egy része pótolva.


King Unique
(félisten)
Blog

A sebességteszteknél esetleg majd oda lehetne írni megjegyzésként, hogy csak azért ennyi, mert már jobbára tele van másolva az SSD, illetve egy USB 3.1 Gen 2 külső háznak kellően gyors SATA3-as SSD-vel USB 3.1 Gen 2 porton 5XX MB/s szekvenciális értékeket kellene tudni (példa). Apropó, milyen porton történt a teszt? Csak mert pl. a Disks benchmark max. 450-460 MB/s olvasási értéke inkább USB 3.0-snak tűnik, bár SSD-től is függhet, hogy az épp mennyit tud.
Oké, akkor még az UNMAP/TRIM (ezt is akár meg lehet említve, hogy az ATA TRIM az USB-n SCSI UNMAP parancs) tesztelése lenne érdekes az alábbi leírásban, illetve a korábban említett módon.

+ Mivel full műanyag a külső ház, esetleg a HDD/SSD melegedése megemlíthető, már ha huzamosabb és intenzívebb használatnak, terhelésnek van kitéve. Bár a HDS screenshotok alapján a 35 °C nem vészes, sőt pont jó, de gondolom rövidebb használati idő során volt ennyi.

+ A gyártó weboldalán 3 perc utáni alvó állapot van megadva, ami kicsit kevés, 10 perc utáni az általános. De mivel PID: 55AA azonosítójú ez az ASMedia chipes külső ház, ezért szükség esetén és saját felelősségre adott a firmware frissítésének, módosításának lehetősége. Esetleg ez is megemlíthető.

+ A cikk végén "USAP" helyett UASP kellene, illetve akár a linkelt formában, hogy egyértelmű legyen miről van szó. Meg az eszközkezelős screenshotot is lehetett volna akár ilyen formában szemléltetni, ahol a tárolóvezérlőknél is látszik az UAS, bár a lemezeknél az SCSI is utal rá.

Köszönöm! :R


sonar
(addikt)
Blog

Device manager kép javítva.
Ez egy elég régi SSD, emlékeim szerint még mikor SATA porton volt akkor is kb ennyit tudott.
A teszt a Type-C porton zajlott. De most engem is kíváncsivál tettél, hogy ez valójában milyen USB is.
A készenlétet meg SSD-vel hogyan nézzem meg :F
A trimmnek meg nekifutok mégegyszer.


King Unique
(félisten)
Blog

Igen, azért is írtam, hogy maga ez az SSD sem a leggyorsabb, vannak ennél gyorsabb SATA3-as modellek. Meg ha jobban tele van másolva, akkor megint nem feltétlen fogja azokat az értékeket hozni, mint üresen.
A gyártó weboldalán + adatlapon sem írják az USB-C port pontos típusát, lehet az USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) és USB 3.1 Gen 2 alapú is. Meg ez az USB-C megnevezés is pontatlan/hiányos így, ennyi erővel az USB 3.0 portokat is lehetne USB-A formában írni... De pl. Windowson az eszközkezelőben az USB-vezérlőket meg lehetne nézni, hogy ott milyen Host Controller van.
SSD-vel pont nehéz az alvó mód tesztelése. De ha 3 perc teljesen tétlen állapot után kialszik a külső házon az állapotjelző LED, akkor abból lehet rá következtetni, valamint az SSD-nél a SMART-ban pl. a Drive Power Cycle Count attribútum értékének növekedéséből. + Készenléti állapot nemcsak X perc tétlenség után, hanem a laptop/OS alvó módba helyezésekor (pl. fedél lehajtása) is lehet, mármint hogy azzal együtt a külső ház, külső SSD is készenléti állapotba vált-e.

[ Szerkesztve ]


sonar
(addikt)
Blog

Nos úgy néz ki, hogy linux-on a trim nem megy
~$ sudo fstrim -v /media/sonar/DATA
fstrim: /media/sonar/DATA: the discard operation is not supported


King Unique
(félisten)
Blog

Korábban már linkeltem neked a téma topikjából egy hozzászólást, hogy más hogyan oldotta meg Linux alatt, mert nála sem működött alapértelmezetten.
Amúgy USB-n egész pontosan az SCSI UNMAP a megfelelője az ATA TRIM parancsnak, de mindegy.


sonar
(addikt)
Blog

Nos a local rule felvétele után jónak tűnik a trim
/etc/udev/rules.d/10-local.rules
ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"

$ sudo fstrim -v /media/sonar/DATA
/media/sonar/DATA: 90,9 GiB (97561460736 bytes) trimmed

Holnap majd még kimazsolázom az USB vezérlőt.


sonar
(addikt)
Blog

Sikerült kideríteni, hogy igazából minden port USB 3.0
A Host Controller azonosítói VID:8086 DID:9d2f alapján a googli: [link]

üzenetek