üzenetek

hozzászólások


mpo
(veterán)

Ne folytassuk ezt a vitát.
A #35-t és #39-et olvastad?

[ Szerkesztve ]


Songoman
(tag)

Persze. Ugyanezt mondom.


Snoop-y
(veterán)

Nem akarok nagyon belevauzni de a Szechuani csirke az elso lepesben deep fry metodussal keszul, a masodikban mikor kevered ossze a tobbi cucmakkal akkor meg wok-ban. Nem vizben fove.

Amugy gusztusosan nez ki :K


solfilo
(veterán)
Blog

Kérhetek linket hozzá? Megnézném, elolvasnám.
Egyébként cikkben említett névre keresve hasonló technológiával készülő kajákat találok, ezért is érdekel, te milyen ételre gondolsz.


Snoop-y
(veterán)

Persze :) Nagy rajongoja vagyok, millio helyen kiprobaltam mar.

Ez egy nagyon jo recept es egybol ketfelekeppen is el lehet kesziteni a csirket (Szechuan vs Hunan)


adlersson
(tag)
Blog

Amiről te beszélsz, az laziji, amit meg én írtam az shuizhuji (szó szerint "vízben főtt csirke"), két különböző recept. Több tucat módon el lehet készíteni "szecsuáni csirkét", nem csak úgy, ahogy te ismered.


solfilo
(veterán)
Blog

Köszi szépen, tetszenek ezek a kaják is! :)


camelferr
(senior tag)

A rendes szecsuáni csirke pulykahúsból készül. ;]
Pulykamell-csíkokból.
Egyébként viccet félretéve, négy dolgot kihagytam volna a receptből: cukor, szójaszósz, olaj és nátrium-glutamát. Ezekre semmi szükségünk nincs, sőt, káros hatásai vannak és ételben nincs keresnivalójuk.
Persze ez nem támadás akar lenni részemről a kínai konyha ellen, sőt, szeretem a kisérletező konyhát és nagyon sokszor itthon is találomra, ötleteket kipróbálva csinálok kaját, de van néhány alapelv amihez ragaszkodom: nem eszem kristálycukrot (helyette tiszta szőlőcukrot) nem eszem szójából készült ételeket (semmit) és nem eszem "étolaj"nak, "növényi"olajnak hívott vegyipari termékeket (helyette vajat, kókuszzsírt és disznózsírt használok).
De - függetlenül a személyes preferenciáimtól - hajrá! :) Az otthon készült ételnél kevés jobb és hasznosabb dolog van.


adlersson
(tag)
Blog

A tofut kihagytad. Az is szójából van. :)


mpo
(veterán)

A kókuszzsír a legrosszabb mind közül, még a cipőmre se kenném.
A screenshotok 6 évvel ezelőtt készültek, változhattak az adatok.

Telített zsírtartalom csökkenő sorrendben:
[kép]
Ásványi anyagok a disznózsírban:
[kép]
Ásványi anyagok nincsenek a kókuszzsírban!
[kép]
Ezt az adatbázist használom:
[link]

[ Szerkesztve ]


camelferr
(senior tag)

Ezek elég jó vitatémák. Én pedig nem értek hozzá..
De a gyárban készült "étolajokat" (a kókuszzsírt kivéve) próbálom nagyon messziről elkerülni.
Egy jó előadás az olajokról. Ő például dicséri a disznózsírt (pedig azt már cirka harminc éve átkozza boldog boldogtalan, és nem azért mert nem kosher..)
Ásványi anyagokat olyan növényekben érdemes keresni ami emberi beavatkozás nélkül kinőtt a földből, kezeletlen televény talajokból. Csak győzzük megfizetni. :)

#adlersson: nem írtam a tofut csak a szóját :R


adlersson
(tag)
Blog

Sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, mert már rég nem látom az értelmét vitatkozni az interneten, főleg ilyen témakörben, úgyhogy részemről első és utolsó gondolatként a témában:

Hogy nincs egyetértés a szakmában az MSG-vel kapcsolatban azt aláírom, mert Kínát is megosztja valamennyire a használata (ellenzői általában vélt vagy valós eü. kockázatokra hivatkoznak), de ilyen nyílegyenesen elutasító, már-már ignoráns véleményt nem nagyon olvastam / hallottam, pedig jó pár, kínai szakácsok által írt könyvön átrágtam magam, illetve többször is jártam Szecsuánban. Sőt, per pillanat a kínai regionális, illetve a tajvani "szakács OKJ-k" is már a legalapabb szinteken elvárják az MSG ismeretét és megfelelő használatát, szóval, hacsak nem valami nemzetközileg koordinált támadásról van szó a kínai konyha ellen, úgy nem hiszem, hogy a szerzőnek jogában áll csalást kiáltani.

Különben is, kivel csalunk, vagy kit ér hátrány az MSG használatával? Az ételt elfogyasztóval, mert egy ízletesebb ételt kap? A megfelelő mennyiségben adagolt MSG ugyanúgy felszínre hozza az ízeket, mint a só csak egy leheletnyi umami kíséretében, melyből pusztán az azt tartalmazó alapanyagokból nem jut át annyi a kész ételbe és szó sincs arról, hogy az MSG "helyettesítené a valódi alapleveket és a kiváló minőségű alapanyagokat", vagy, hogy a használata "minden étel ízét hasonlóvá teszi" és meggyőződésem, hogy az itt kardoskodók többségének sincs kiterjedt tapasztalata az MSG-vel való főzéssel. Hogy mindenbe kéne, azzal nem értek egyet, ahogy a nyakló nélküli adagolással sem.

A másik, hogy nevetséges hagyománytiszteletre hivatkozva elutasítani az MSG-t, hiszen mi számít "hagyományos alapanyagnak"? A sziklacukor (冰糖) évszázadokon át méregdrága volt, szinte csak uralkodóknak jutott belőle, ma bárki számára elérhető és széles körben alkalmazzák is. A szerző által oly' nagyra tartott kínai sonkák tömeggyártása szintén csak a XX. század eleje óta létezik, így a legtöbb étel - pl. yangzhou sült rizs - eleve nem tartalmazott ilyet, ma már a drágább változatok mindegyikében ott lehet. A rengeteg fogásban megtalálható keményítőt korábban a nyílgyökér egy fajtájából állították elő, gondolom a szerző sem ezzel a "hagyományos" alapanyaggal, hanem tápiókából, krumpliból nyert változattal dolgozik.

Egyébként lehet, hogy dicsért a könyv, de a nyilvánosan elérhető infók (meg az ilyen sarkos kijelentések) alapján a hölgy több időt töltött könyvírással, konferenciákon haknizással, dedikálással, mint a szecsuáni konyha gyakorlásával, annak fejlődésének követésével.


mpo
(veterán)

Nem fogunk vitatkozni, mert nemcsak kínait, hanem sok más ország ételét, süteményét is megpróbálom jól elkészíteni, miután az adott ország nyelvén megtalálom a legjobbnak látszó receptet.
Főztem rament, jó is lett, de a befektetett munkával nincs arányban, ahogy az algériai sütemény a "Taj el moulok" sem.
A blundel tésztát is inkább elkészítem vajjal és nem veszek pálmazsírral készült leveles tésztát.
Ha nem tudok valamit a "The Professional Chef" című 1200 oldalas könyvben megnézem.

A Dunlop könyvben van 3 oldalnyi előszó, érdemes egyébként átlapozni, van benne "szótár" (kínai karakterek szójegyzéke definíciókkal).
A letöltési linket előzőleg megadtam.

Ha valaki ír egy sikeres könyvet és utána dedikál, "haknizik" az megbocsátható, attól a könyv még lehet jó.
"Fuchsia Dunlop studied Sichuanese cooking as a full-time student at the Sichuan Institute of Higher Cuisine in Chengdu, China, where she lived from 1994 to 1996. She was the first foreigner to enroll as a regular student in the institute's professional training course."

Az MSG használata meg egyéni döntéstől függ.


Dilikutya
(félisten)

Pedig a valódi vita nem hiábavaló, amennyiben tényekkel, tapasztalatokkal, rendes véleménnyel érkeznek a felek. Mint most te is.
Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút: én nem vagyok szakavatott ázsiai fogyasztó, a legtöbb ázsiainak mondott ételt porból, üvegből csináltam, illetve a kínai étteremben ettem, valószínűleg egyiknek sincs túl sok köze az ázsiai konyhához. Az umamit se tudom mi, lehet olvastam már róla korábban is, de elég megfoghatatlannak tűnt.
A keményítő kicsit más, mert azt eddig is beletették. Az MSG-t viszont nem, csak annyi glutamát volt az ételben, amennyit a hozzávalók tartalmaztak. És ez itt a lényeg, arra valók a hozzávalók, hogy a kívánt ízt megadják. Én szeretem a minél természetesebb összetevőket, és egész egyszerűen a nátrium glutamát teljesen fölösleges, mert a rendes összetevők is mindent tartalmaznak. Nyilván nem annyit, mint egy koncentrált vegyipari por, de ez nem is baj.
De elfogadom, ha valaki tesz az ételbe, én az MSG-t teljesen mellőzöm, de a sóval is óvatosan bánok, igaz, lehet én meg fűszert használok bátrabban.


solfilo
(veterán)
Blog

És ez itt a lényeg, arra valók a hozzávalók, hogy a kívánt ízt megadják.

Ez nem teljesen igaz, pl a sót is arra használjuk, hogy a hozzávalókkal kialakított ízeket fokozzuk, mint pl csomó édességbe is kerül egy csipet só.


Hieronymus
(őstag)
Blog

"Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút..."

Szinte minden konyhában található ételízesítő. Vegeta, Delikát, ....
Mindegyikben van kisebb - nagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen a magyar konyha részévé vált, csak nem tudatosult az emberekben.


mpo
(veterán)

Vegeta ételízesítő
Összetevők
Étkezési só, Zöldségszárítmányok 15,5% (sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld), Ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát), Cukor, Fűszerek, Kukoricakeményítő, Színezék (riboflavin)
[link]

Delikát ételízesítő
Összetevők
Jódozott só (só, kálium-jodid), Cukor, 9,75% szárított zöldségfélék¹ (sárgarépa, 1,86% vöröshagymadarabok*, vöröshagymapor, zellergumó, petrezselyem, fokhagymapor, paszternák, lestyán, piros kaliforniai paprika, paradicsompüré-por, kapor), Ízfokozó (nátrium-glutamát), Kukoricakeményítő, Kukoricaolaj, Fűszerek (zellermag, kurkuma¹), Aromák, Színezék (riboflavin), ¹Fenntartható mezőgazdaságból, *53%-ban magyar származású hagymából
[link]


Dilikutya
(félisten)

Igen tudom, nyilván nekem is kerül az ételbe, de magamtól külön nem raknék. Vegeta mondjuk pont csak az ízfokozó mentes változat van otthon. Kb. dupla áron. :)


kopi72
(tag)

Szuper a leiras, de nekem ez nem mond semmit :-( Videken elek, hogy tudom megrendelni a hozzavalokat es milyeneket kell.. Mert az sem mind1 gondolom..
Szoval ha lenne 1x valakinek egy receptje magyarorszagon eppen most gyarthato ilyen levesre, annak nagyon orulnek.

Itt nalunk videken nincs kinai kaja 40 km-es korzetben, meg ahol van , Tesco, mindent elcukroznak, ezt a levest is :-( Ha neha feljutok BP-re, a sok melo miatt evente 1x 2x csak, akkor szoktam hozni ilyen uri dolgokat haza :-)


mpo
(veterán)

A tofu, a szecsuáni bors és a hotpot alaplé kivételével a többit megtalálod az Interspar, Tesco, Aldi boltokban.
Bioboltok is tartanak fűszereket, kombut ott, szárított shiitake gombát a Tescoban vettem.
Rendelni meg innen tudsz, ár+szállítási költséget figyeld.
azsiabolt.hu
fuszeraruhaz.hu
a többit keresd a Google-lal.

Ezt érdemes elolvasni:
[link]
A Google lefordítja bármilyen nyelvről, akár kínaiul is kereshetsz:
[link]
Vehetsz antikváriumban könyvet, mire minden megfőzöd, mester leszel:
[link]
[link]
Itt leírtam, honnan lehet letölteni a könyvet:
[link]

üzenetek