üzenetek

hozzászólások


adlersson
(tag)
Blog

Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni. - Ebből az ételből is vannak regionális változatok, a hunani nem használ szójaszószt, a szecsuáni cukrot nem, a tajvani meg mindkettőt használja, de az alapkoncepció ugyanaz minden esetben.

Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének. - Nem égnek, nem szárazon kell pirítani, hanem olajon megfuttatni, ahogy a legtöbb szecsuáni meg ahogy ezen étel "hivatalos", hunani elkészítési módja is kezdődik. Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket, amíg az illatok fel nem szabdulnak, majd hozzáadod a főtt, pirított húst. Nagy lángon összerázod őket pár másodpercen át, adsz hozzá egy kanál szójaszószt, megint összerázod, majd felöntöd sörrel és / vagy vízzel, majd ezt brazírozod.

Ezt a közvetlenül cukorba forgatott változatot sehol nem láttam eddig, a legtöbb helyen a karamellizált cukor (糖色) egy külön, víz hozzáadásával készült szirup és ez kerül bele az ételbe brazírozás előtt, ettől lesz színe.


mpo
(veterán)

"Sok változata ismert, ami láthatóan zavarja az idegenforgalmi hivatalosságok köreit: 2010-ben Mao szülőhelyén a turisztikai hivatal hatóságilag rendelkezett arról, melyik az eredeti recept, mely vendéglő nevezheti autentikus hunani hong shao rou–nak Mao legnagyobb kedvencét."
Te képes vagy megtalálni. :K


mpo
(veterán)

Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket
Ismerem, az indonézt is így kezdem a wokban, hagyma, chili, bio citromhéj (nem a normál gombaölős), utána jön a hús, ami levet ereszt, majd a víz.


adlersson
(tag)
Blog

Hát, ha most karót nyeltünk, akkor a Bűvös Szakács receptje még kevésbé Mao kedvence, mert a hunani hongshao (紅燒) a tankönyv szerint hagymaolaj (蔥油) → sertéshúsból és csontból készült alaplé (鮮湯) hozzáadása → protein hozzáadása → nagy láng → fűszerek és cukorszirup, VAGY hagymaolaj → fűszerek pirítása → protein hozzáadása → cukorszirup és alaplé hozzáadása, majd ezt sűríted be, de semmiképp nem közvetlenül a karamellizált cukorba pakolod a húst (pont azért, hogy ne égjen meg, meg hogy ne egy cukormázzal lezárt húsba kelljen behatolnia a fűszerezésnek), illetve se mogyoróolaj, se szójaszósz, se főzőbor nincs az eljárásban.

Mivel látom, hogy szereted a hivatkozásokat, hoztam kettőt is a tanfolyamokon használt könyvek egyikéből:

A színt adó cukorszirup készítése:

A hongshao eljárás menete:


mpo
(veterán)

Köszönöm!
A fordítók (Google, Yandex, Deepl) megszenvedtek a szöveggel, a legjobb a Deepl lett. A Yandex csinált szöveget a képből.
----------
Mao Ce-tung egy réteg lebegő kukacokat talált a szójaszósszal ellátott tégelyben, és soha többé nem érintette meg a szójaszószt.
Cheng Ruming a szakács kitalálta, hogy cukorszirup és só lesz a szójaszósz helyett a Mao kedvencéhez.
[link]
Ez a legjobb, amit találtam, több verzió van hivatkozással, dátummal.
[link]


nLali
(senior tag)

Megláttam, hogy logouton kajás írás van és egy pillanatra eszembe jutott a Guga féle Firke Csarhát :( :(


homerhamm
(őstag)

Kici occó ezeöccá szecuáni cike zackó ninc.


Vesa
(veterán)

Jó cikk, köszönjük!
Nekem 2 problémám van az ilyen Ázsiai kajákkal.
1. Sajnos utálom a Tofut.
2. A csomagolt kínai élelmiszerekben nem bízom meg minőség terén, tehát nem nagyon merek vásárolni ilyen mindenféle kínai piacokon.

Éttermekből is csak a nevesebbekbe merek bemenni, éppen emiatt (meg a jópár NÉBÍH által felderített ügy miatt is).
Pedig egyébként, ízre, gasztro élményre szeretem ezeket, különösen a csípős (inkább erős) konyhákat/fogásokat.


adlersson
(tag)
Blog

Van egy paneer nevű, eredetileg indiai, de házilag is könnyen elkészíthető sajtféle, melynek a tofuhoz hasonlóan semleges az íze, hasonló az állaga, könnyen átveszi az ízeket és szerintem ugyanolyan jó bele.


solfilo
(veterán)
Blog

ne is mondd, jó kis palak paneer, nyamnyam :)


adlersson
(tag)
Blog

Paneer butter masala-t csináltam pár napja, de abban nem volt köszönet, mire beszereztem az összes hozzávalót. :DDD

[ Szerkesztve ]


Salamander
(kezdő)

Mindig éhes leszek, amikor meglátom az első képet. :DD

üzenetek