[Re:] [Szoszo94:] Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Watercolour
(aktív tag)
Blog

Megmarad, de a settings fülön a save gombbal ki is tudod menteni fájlba a beállításaidat.


jeriko2
(tag)

Szia!
Nálam a router egy headless féle firmware-el megy (OpenWrt), r7190.es verzió. Mindkét portján van egy-egy gép (igazából csak egyiket használom), wifi-n csatlakozik rá egy nyomtató, okostévé, android médialejátszó, most éppen 4 mobil, 2 tablet, 1 laptop. Folyamatosan fut rajta a transmission, egy usb3-as 1GB-s merevlemezen (erről szolgálja ki a médialejátszót is, amin KODI fut - samba-n keresztül). Plusz ha jönnek vendégek (mint most hétvégén) jöhet hozzá még kb. 6-7 mobil alkalomszerűen. A gépekről a HDD elérhető. Kétszintes családi ház, az eszközök egy része egy MI sticken keresztül csatlakozik.
Van dinamikus DNS is beállítva. Digi FTTH, kb 700Mb/s-el megy, e fölé még nem tudtam menni, ez viszont általában megvan.
Most éppen 47 napos uptime-al, 0,17-es load-al.

[ Szerkesztve ]


divan
(őstag)

Egy kis segítségre lenne szükségem VPN ügyben. Működik rendesen, de mikor kapcsolódik a logban van egy piros üzenet, miszerint "WARNING: No server certificate verification method has been enabled."
Mit kell hozzá bekapcsolni, hogy ez engedélyezett legyen? Én nem találom.


Headless
(őstag)

sziasztok, ma úgy gondoltam átállok itthon is padavanra, most épp van egy teszt készülékem, így elsősorban csak rákötöttem a hdd-im, hogy egyáltalán felismeri-e őket. Hál istenek igen, nincs problémája a GPT partició táblával, bár létrehozni nem tudja az ősrégi kernel/csomagok miatt. Az mellékes, hogy multkor próbáltam formázni routeren ext4-et megformázta, de nem ismerte fel... érdekes dolgok ezek, openwrt alatt simán megformázta. És fel is ismerte a padavanos router is.

Nah mindegy egy kicsit elkalandoztam.

A fő problémám a samba share.... Próbál okos lenni.

Az automount csinál megosztásokat, ami még nem is lenne baj, de hogy minden egyes mappáról, a hdd gyökerében az már katasztrófa. Jó tudom csoportosítgatnom kéne egy picit az adataim, de pl vannak mappák, amik két hdd-n is vannak (rsync backup). ezt ocsmányul kezeli, szimplán egy 1-est hozzárak a mappához.

Namármost a kérdés, hogy ne csináljon minden egyes mappáról megosztást automatikusan kikapcsolható valahogy?

Legjobb lenne, ha nem is csinálna megosztásokat, én megcsinálnám magamnak a megosztásokat... smb.conf-ban

Azt hittem lesz egyszerűbb módja minthogy a teljeset átvinni /opt-ra...[link]

[ Szerkesztve ]


golya87
(őstag)

Sziasztok!

Nemrég érkezett az R3G routerem sajnos kínai tápegységgel. Adapterrel tudom ezt is használni, de jobb szeretnék egy EU csatisat használni.
Ezeket néztem ki helyette 1 2 .
Van esetleg gyári valamelyik boltban, vagy ajánlott típus hozzá?


Headless
(őstag)

szia,

tápegységet nyugodtan vehetsz itthon is nem drága, sőt lehet jobban is bíznék, egy itthoni vásárlásban. Én tthon vettem, de igazából az itt is olvasható adatokat figyelmebe véve, bármelyik led boltban/elektronikai boltban találsz megfelelőt.

[link]

12V
legalább 1,5 A
5,5 külső átmérő
2,1 belső
külső negatív [link]

[ Szerkesztve ]


Zolinho1026
(tag)
Blog

A breed létezik sima Mi Wifi R3-ra is? Vagy ez jó ahhoz is?

[ Szerkesztve ]


trance89
(őstag)

Nem
Csak Mini és R3G-re van Xiaomik közül: [link]


buca84
(őstag)

Sziasztok!

A héten érkezett meg hozzám egy ilyen router. Tudna valaki segíteni a padavan felrakásában?
Pü-ben megbeszélnénk a részleteket.

:R


Headless
(őstag)

Sziasztok!

Eljött az is amit nagyon nem akartam...

tegnapi napomat annak szenteltem, hogy átálljak itthon is padavanra.

Hát az első tapasztalatok vegyes érzéseket keltettek bennem. Megpróbálnak valamit ráerőszakolni a userre és emiatt nagyon sokmindent megnehezít, jó persze a mezei usernek, lehet hogy jó de mindegy...

negatívomok:
- ősrégi kernel nincs wireguard kernel modul -> a go kliens pedig szörnyen lassú mondjuk még ígyis gyorsabb mint az openvpn. Ebből majd csinálok egy ipk csomagot init scriptel.
- Samba konfiguráció szörnyű, és ügye nem is egyszerű módosítani, a wikiben lévő leírst végül annyival egészíteném, ki, hogy ha már opt, akkor használjuk a samba 4-et ha már itt van lassan másfél éve.
- Felhasználók kezelése próbáltaim naívan hozzáadni felhasználót parancssorban, de reboot után semmi nem maradt meg, így a samba felhasználóm is ment a levesbe... tehát bekell kapcsolni a webes felületen a fájlmegosztást létrehozni a felhasználót ott... Ne is beszéljünk arról, ha mondjuk a mariadb saját magának létrehoz egy user-t a telepítéskor az úgy megy a levesbe ahogy van...
- transmission config directory nem adható meg sehol. eleinte azt se tudtam, honnan fogja tudni, melyik hdd-re rakom... ezzel is elpöcsöltem egy jóidőt.
-Reggel arra ébredtem, hogy az egyik HDD-m nem az eredeti helyére volt csatolva. Nagyon remélem, hogy ezzel nem lesz probléma... Mert ez egy amolyan dealbreaker lesz nálam.
- gyári crontab PATH beállítasa "hibás", amennyiben /opt csomagokat is akarsz használni a scriptekben, sajnos nekem annyi helyen kellett volna átírnom a scriptjeimet, hogy egyszerűbb volt telepíteni egy cron-t /opt alól.

Zökkenőmentesen történt
- leszámítva a config mappáját a transmission zökkenőmentesen áthoztam a teljes config mappámat resume fájlokkal/torrentekkel (openwrt-ről)
-wifi/lan beállítás az első 2 perc.
-mariadb/mysql hál istennek ez is zökkenőmentes, konfig mappa/fájl és data dir áthozása utána simán futott minden.
-flash maradék helye /opt-nak formázva woodwormnek hála zökkenőmentesen, egy valamit hozzátennék, hogy az opkg.sh-t inkább parancssorból futtassátok, és elég egyszer, nem kell minden újraindításkor.
- RSS olvasó scriptem áthozása viszonylag könnyedén ment, jobban féltem tőle... de mivel egyszerű shell parancsokból áll, így nincs nagy gond a webes konfigurációs felület egyenlőre hátramarad...
- HDD-k csatolása elsőkörben jól ment 2,3,8 TB

Pozitívum:
- VÉGRE nincsenek random eldobott csomagjaim, pld kodi mysql csatlakozásakor, vagy akár a webes felület megnyitásakor. Nem tudom, mi volt openwrt-vel mostanság de rengeteg eldobott csomagom volt.

UI: ez volt az egyetlen indokom a váltásra... se wifivel, se semmi másal nem volt problémám, de ez szörnyen használhatatlanná tette a használatot, sokszor a webes felület sem töltött be, vagy akár a kodi perceket töltött a kis adatbázis beolvasásán, mert nem tudott kapcsolódni a mariadb-hez. Reméljük nem fogom megbánni hosszú távon, mondjuk a vissza állás már könnyebb lenne, mert van egy mentésem arról az állapotról.

Ami még várat magára:
-webes felület áthozása ez nagyon nagy falat, nincs is kedvem/időm hozzá, de az RSS olvasót lehet átfogom hozni. Az hiányozna a legjobban.
-transmission on complete scriptem letesztelése (azóta még nem szedtem le semmit)
-TV mellett lévő kliens router padavanosításán gondolkodok, jelenleg repeater-relayd konfigurációval van a fő hálózathoz csatlakoztatva, sajnos az openWRT WDS-e nem ment a padavan AP-jével... habár woodworm azt írta korábban, hogy a wifi kliens mód nem működik...

Tudom azért ez nem egy átlagos felhasználás, de azért látszik a padavan oldalon sem minden fenékig tejfel.
Remélem nem fog előjönni egy olyan hiba, amit nem lehet még mókolással sem javítani...

[ Szerkesztve ]


divan
(őstag)

Szép összefoglaló. A felhasználás valóban nem hétköznapi. :)


Headless
(őstag)

nah kipróbáltam a WDS-bridge-t két db r3g-vel padavanon.

Jelentem, működik.

beállítása wiki alapján.

fő router: WDS bridge + AP mód
kliens: WDS bridge (de elméletben lehet WDS bridge+AP is)

Wifit ugyanúgy beállítva mindkettőn.

Jelenleg én most a LAN ip-t dhcp-re tettem. de statikuson is mennie kell.

Mind a lanon, mind az eszközön van internet.

[ Szerkesztve ]


woodworm
(veterán)

Köszi!
Eddig én sima wifi kliensként próbáltam, előtte ap-módba kapcsolva az azonos alhálózat miatt. Most tovább próbálgattam, de nekem wds beállításokkal sem sikerül tökéletesre. A lan portokon végre van net elérés, de a router nem lát ki. Nem próbálgattam sokat, a music player nem látja a streameket, a ping pedig bad address üzenetet ad vissza külső címekre. A két routeren azonos az ip tartomány, de az ip pool eltér.


Headless
(őstag)

Természetesen nálam is AP mód van. Én mondjuk utólag raktam át. De az mindegy. maximum egy reboot kell neki..

ping megy az eszközről, és mögötte is van net, wifit ahogy mondtam nem próbáltam én sima bridge-t használok.

MÁS: Viszont sajnos elég csúnyaságokat (mókolásokat kellet csinálnom...) Kezdek elpártolni sajnos, de most már marad egy ideig...

webes felület leállítjaa nyomok egy savet az adott részen... pl az entwares samba-t...

becsúszott a hdd lecsatolódás/újracsatolódás hiba, amit sehogy nem lehet szépen orvoslni, minthogy forgatás előtt belepiszkálni az automount scriptbe, mivel squashfs partición van a script és nincs benne semmi olyan, hogy akkor meghív egy scriptet mondjuk a storageról...

Csak nem úszom meg a nas építést... és még tetszene a "kis" fractal design node 804

Ez elegendő bővíthetőséget adna egész életemre. csak ez már jobban zsebbe nyúlós történet.


wwenigma
(Jómunkásember)
Blog

Én már levettem a terhet róla, Arch Linux + Gigabyte GA-N3050M-D3P alaplap párossal. Nemgyengén gyorsabb (gigabites lant kihajtja, torrent lefele 30-35MB/s) és ha megjon a picopsu akkor kivehetem a 300as tápot is a házból. :) Egyedül az egyik winyót kell cserélnem mert 38000 óra üzemidő után elkezdett furcsizni. :( 4G DDR3-1600 van benne de eddig nem lattam még a rendszert 300Mbyte felett használni. :F 20e-be állt meg winyok nelkul.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Hát, igen. A mai net sebességek mellé bizony már inkább egy épített gép. Én is áttértem rá már kb. 5 éve. Ezekkel az integrált CPU-s lapokkal picoPSU-val eléggé alacsonyan lehet tartani a fogyasztást (nekem az ASRock J3455-ITX 2 db 1 TB-os 2,5" HDD-vel és 1 SSD-vel, 4 GB RAM-al átlag 14W fogyasztást produkál). Nekem ez a konfig torrent letöltésben kihajtja a FiberPower 500-at (60 MB/s), samba/NFS tekintetében pedig a gigabit a korlátozó tényező.

[ Szerkesztve ]


gazso75
(aktív tag)

jaja, én is kb. 3 éve már egy kis DELL géppel (I3, 4GB, meg a HDDk) oldom meg ezeket. Transmission, tvheadend server, kamerarendszer, kodi adatbázis, samba/NFS, arról megy. Nem gyötröm a routert :)

Más: hogy oldható meg, hogy ne csak WAN, hanem LAN felé is tilthassam a hálózatot ? A cél az lenne, hogy a LAN-os megosztások is tiltva legyenek. A minap vettem észre, hogy a kölkök vígan nézik a filmeket/sorozatokat a samba megosztásról :) "netmentes" időszakban.
OpenWRT alatt ugyebár a WAN/LAN tiltás együtt működött.

[ Szerkesztve ]


woodworm
(veterán)

Alapokról indultam, nem maradt a korábban használt ap-mód. A wds beállítások után újra ap-re állítva jelenleg működik minden. Tehát a bridge lehetőség közül egyedül a wds működik tökéletesen, ha párhuzamosan ap-módra van állítva a router.
Az egyetlen kérdőjel, hogy a wds mennyire kompatibilis más rendszerekével. Még jó, hogy a fő routeremen is padavan fut.


F34R
(nagyúr)

Nem gondolkodtal el meg egy Openwrt-n regi kernellel?
A 3.16.68 meg ott van a longterm kernelek kozott, arra talan erdemes meg epiteni.

üzenetek