Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


f(x)=exp(x)
(őstag)
Blog

Nagyon jó lett az élménybeszámoló! :R
Már maga a videó is elég lett volna, olyan jól össze van vágva. Egyszer nekem is el kellene nézni oda... :B


lexter00
(őstag)

:R :R :R nagyon szép ország .
9percnél a tilt-shift efekt zseniális
A klotyó meg a kád kéne.


Xarina
(aktív tag)

Szuper a videó. Szívesen megnézném magam is.


Lars
(őstag)

Nagyon jó hely lehet, tényleg érthetetlen, hogy miért nem célpont európai turizmus számára.
És természetesen szuper és megszokott minőségű a VideoBog :R ( Bocs :D )


pomorski
(őstag)

Köszi a beszámolót, az érdekes képeket és a videót! Milyen védőoltásokra volt szükség kiutazás előtt?


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Semmire. A hivatalos ajánlás hastífusz és hepatitis ellen szól, de ugyanez szól Magyarországra is elvileg :D


Ludovicus
(tag)

Köszi az élménybeszámolót, a videót elég sokszor meg kellett állítanom, hogy az állóképen csemegézzek... :)


dr.nervus
(tag)

Jó beszámoló volt! Köszi! Szép helyek voltak! :)


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Este felrakok egy képgalériát is, ha van rá igény.


kretenallat
(senior tag)

Már hogy a viharba ne lenne...

Taiwanra már régóta szeretnék eljutni, az étkezéses rész még így ebéd után is beindítja a nyáltermelést stb. Képet, sokat. Írni is írhatsz még! :D


Lars
(őstag)

Van rá igény, kérjük ! :)


Peter13
(senior tag)

Nagyon jó lett a beszámoló, a videó méginkább, és plusz egy a lehetséges képgalériának! :)
:R


kammerer
(nagyúr)

+1 van igény!


adlersson
(tag)
Blog

Huh, megnéztem a videót, tetszett nagyon! :)

Két dolgot tennék hozzá viszont:
- A 2 szabadnap eredetére kíváncsi vagyok, mert tudomásom szerint 1 és 3 év között 7 nap, 3 és 5 év között pedig 10 nap a szabi, míg az első évben egyáltalán nincs.
- Az "alkohol elég ritka" részre reagálva: Kinmen-szigetén van egy elég neves és régi szeszfőzde a Kinmen Kaoliang Liquor, melynek termékeit azért tisztes számban lehet találni országszerte, illetve a Kavalan whisky szintén Tajvanon, Yilan közelében készül.

Ha még visszamész mindenképpen ajánlom Penghu-t és Kinmen-t is, mert ezek teljes mértékben visszaadják a "szigeten élés" hangulatát és ehetsz kaktuszlekvárt is. :D


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Hát, ezt Gábor mesélte, aki dolgozott már itt-ott Tajvanon (meg a barátnője is). Egyébként az, hogy az előírás mit mond, az relatív lényegtelen, mert ha a főnök azt mondja, hogy nem mész szabira, akkor nem mész.

Az alkohol kapcsán: van azért termék, de nem fogyasztják. Még bárok, kocsmák sincsenek. A rizspálinkájuk állítólag elég jó, de igazából ilyen páratartalom mellett valahogy nem is nagyon kívánja az ember a piát, mert nem hűt, hanem csak még jobban izzadsz tőle. Turmix, gyümölcslé, tea és tejestea, ezeket isszák, meg egészen kifacsart ízvilágú cukros löttyöket, egy tetszőleges 7elevenben is irgalmatlan választék van ezekből.

Na, nézek pár értelmes képet és feltöltöm ;)


pomorski
(őstag)

Köszi. Ja, fotókra én is kíváncsi volnék...


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

15 kép beillesztve az anyag végére, enjoy.


Vesa
(addikt)

Kellemes meglepetés ilyesmit itt látni, olvasni!
A video kiváló, lényegretörő, semmi felesleges marhaság, viszont amit közöl az érdekes és értékes tartalommal bír! Jó a kommentár is, úgyhogy kedves Bog, grat!! Nálam *5-ös! :C

Egy kérdés: Milyen a közbiztonság? Nekem ezekkel a zsúfolt, szűk utcás helyekkel mindig ez a fenntartásom...

[ Szerkesztve ]


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Perfekt. Erőszak kvázi nincs, inkább alszanak helyette:-)
De egyébként tényleg, nincsenek zsebtolvajok, meg ilyesmi, nincs a szigeten drog (fogyasztás=börtön, terjesztés=halál), fel sem merült, hogy bármi bajunk lehetne. És még egy példa erre: a 101 kilátójánál teljesen idétlen módon ott felejtettem egy széken a HTC Re kamerámat. És csak este döbbentem rám, írtam nekik FB-on, másnap átvettem lent a recepción és akik megtalálták még csináltak egy vigyorgós selfiet is, rajta volt a memóriakártyán :D
Helyette van intézményesített korrupció. De attól a turistának nem lesz rosszabb...

Taipeiben a Luzhou negyedben laktunk, ez azért a belvárostól kintebb van, 5-6 metrómegálló, mondjuk vegyük úgy, hogy Pesterzsébet. Nem egy csilli-villi irodai-felhőkarcolós környék, meg nem egy Rózsadomb, a közvilágítás is foghíjas (ez az felülről) és a videóban említett hotpot étterem másfél kilométernyire volt a szállástól, olyan 20 perces séta ilyen tákolmány-épületek között, tökre semmi félelemérzetünk nem volt, pedig már masszívan este 11 után voltunk, amikor visszafele jöttünk.

A Shilin piacon a cuccok simán őrizetlenül ki vannak rakva az utcára, senki nem lopja el, meg az is jó volt, amikor Kaohsziungban a kikötőnél keresgéltünk egy Mos Burgert (ez a helyi hambi, csak nem zsömlében van a cucc, hanem két rizspogácsa között) és a 7elevenben nem tudott a pultos angolul, de egy helyi vásárló igen és az én telefonomon mutogatta a Mapsen, hogy merre menjünk.

Ja, és kábé minden sarkon van public klotyó, papírral, tisztán, szappannal, kéztörlővel, free. Meg minden metróállomáson is. De még az ilyen-olyan nemzeti parkokban is tök sok helyen építenek ilyet, ez speciel egy felbecsülhetetlen érték, főleg csajoknak.

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

Ok, akkor úgy kérdezem, hogy miért 2 nap? Gábornak ennyi volt, tehát ez a jellemző? Informátorod tudja-e, hogy a közelmúltban többek közt a THSR-nél és a China Airlines-nál is volt sztrájk a "relatíve lényegtelen" szabályozásért? Tudom, hogy az ázsiai munkamorálról alkotott sztereotípiába nagyon jól beleillik a 2 óra, de ez teljesen abszurd... Meg ilyen sincs, hogy nem enged szabadságra a főnök. Max. ad még egy kis melót, hogy tovább benntartson.

Más: Az első részben írtad, hogy a tajvani férfiak nem túl maszkulinak. Miért? Mert nem illenek bele a nyugati világ koxos vagy kőműves testűnek idealizált szőrös emberállatai közé? Nem gondolod, hogy ez egy kicsit intoleráns kijelentés volt?

(Bátorkodom megjegyezni, hogy 1-3 heti rendszerességgel járok Tajvanra munka vagy pihenés okán, asszony szintén tajvani, úgyhogy nem csak a levegőbe beszélek.)


Ludovicus
(tag)

Köszi a fotókat, kerekítik a beszámolót ;-) (és ez nem von le semmit a videó értékéből...)


Lars
(őstag)

Köszönjük a fotókat ! :)


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Válaszok:

Ok, akkor úgy kérdezem, hogy miért 2 nap? Gábornak ennyi volt, tehát ez a jellemző?
8 éve él kint és ezt mondta általánosságban.
Informátorod tudja-e, hogy a közelmúltban többek közt a THSR-nél és a China Airlines-nál is volt sztrájk a "relatíve lényegtelen" szabályozásért?
Pont ezt a kérdést tettem fel én is neki. Ja, nem. Honnan tudjam, hogy ő mit tud?
Tudom, hogy az ázsiai munkamorálról alkotott sztereotípiába nagyon jól beleillik a 2 óra, de ez teljesen abszurd... Meg ilyen sincs, hogy nem enged szabadságra a főnök. Max. ad még egy kis melót, hogy tovább benntartson.
Nem 2 óra, 2 nap. Nevezheted sztereotípiának, de elég csak meggúglizni a témát, hogy erre a szerinted sztereotípiára milyen mennyiségű konkrét példa jöjjön fel. [link] [link] [link] [link] [link] [link]

Más: Az első részben írtad, hogy a tajvani férfiak nem túl maszkulinak. Miért? Mert nem illenek bele a nyugati világ koxos vagy kőműves testűnek idealizált szőrös emberállatai közé? Nem gondolod, hogy ez egy kicsit intoleráns kijelentés volt?
Nem.


pomorski
(őstag)

Köszi, gyönyörűek!


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

szerintem nem tud a blogodról, no offense, mióta olvasom, te vagy nálam a területi szakértő :))


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

De, most már igen ;)

Máshonnan közelítjük meg a témát szerintem, én úgy megyek oda, mint egy turista, megnézek mindent, amit csak bele tudok sűríteni az időmbe, tájékozódom, beszélgetek helyiekkel, ha tudok (itt volt rá lehetőségem, Angelina (Gábor barátnője) is tök cuki dolgokat mondott), csinálok 1500 fotót és 10 gigányi videót és a végén ebből lesz egy élménybeszámoló. Ami nem fejből megy, hanem egy csomó dolognak utánakeresek, utánanézek és abból állnak össze mellékinformációk, hogy ne csak a képi anyag, hanem valami tájékoztatás és személyes is legyen.

A kollega viszont ha jól látom, akkor a kötött pályás közlekedés apropójára húzza fel a néznivalókat (ami egyébként elég praktikus, mert vonattal kábé bárhova el lehet jutni (bár asszem Kentingbe pont nem)), úgyhogy én is javasolnék neki is egy úticélt: Kaohsziungban van vasútmúzeum, ilyen kültéri cucc, megtartva a korabeli állomásépületet is. Megnéztem, nyilván engem azért nem fogott meg, mert nem vagyok benne a távol-keleti vonatozás rajongótáborában, de ha még nem járt ott, akkor neki gondolom nagyobb élmény lesz.

Nem hiszem, hogy érdemes vitatkoznunk azon, hogy szerintem ha egy európai ember azt mondja, hogy "maszkulin", akkor tökre egyértelmű, hogy mire gondol és az nem dehonesztáló, hanem azt fejezi ki, hogy más a férfiideál arrafelé, mint errefelé. Egyébként erről pont kérdezgettem Angelinát, ő például azt mondta, hogy az utóbbi években az amerikaias behatások felől inkább a koreai popkultúra hatásai formálják a tajvani férfiideálról alakított képet, ami nyilván sokkal jobban passzol az itteni srácok külsejéhez, most próbáltam finoman körülírni, de szerintem értitek. Egyébként az azért nem véletlen, hogy európai/amerikai csávók mellett fel-feltűnnek ázsiai csajok a világban sok helyen, de európai/amerikai csajok mellett igen ritka az ázsiai férfi.

Nem hiszem azt sem, hogy érdemes azon vitatkozunk, hogy az első 5 évben 2 nap, és az első évben nulla, aztán 5 nap között van-e szignifikáns eltérés, mindkettő rohadt kevés és mint ahogyan a linkelt cikkekből is kiderül, pont nem is tartják be. A workaholic társadalmi berendezkedés pedig nem csak azért probléma, mert bele lehet szó szerint dögleni, hanem azért is, mert a családra kevesebb idő jut, ami egyébként demográfiai torzulást is eredményez(het).

Úgyhogy ja, no offense.


kammerer
(nagyúr)

"... a nyugati világ koxos vagy kőműves testűnek idealizált szőrös emberállatai..."

Hehe. "Nem gondolod, hogy ez egy kicsit intoleráns kijelentés volt?" :Y

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

@Bog : Tisztában vagyok a túlóra mértékével, de most csak nem kell ecsetelnem, hogy az általad linkelt esetek kiragadott extremitások. Az általam említett két sztrájkot is pont azért hoztam fel, hogy némileg árnyaltabb legyen a kép, hogy nem kis türannoszok a főnökök, ugyanúgy p*csán lehet rúgni őket is. Hoztam fel konkrét példákat, hogy miért erős túlzás a két nap, illetve, hogy miért nem kéne egy (kettő?) ember személyes véleményét általánosságba átültetni, csak azért mert az jól eladható. (lol... "Honnan tudjam mit tud?" - Hát, elvileg beszélgettél vele.).

A fő gondom (tudom, senkit nem érdekel) inkább ott van, hogy a Távol-Keletre látogató nyugati hall / lát valamit, ami belepasszol az általa korábban idealizált képbe az országról, akkor biztosan úgy van feketén-fehéren. Japánról is kialakult, hogy 20000 órát húznak le naponta, csak a munka tempójáról, annak intenzivitásáról nem esik szó soha, de még lehetne sorolni napestig ezeket... (Hú, láttam egy idiótát, aki női alsóneműt szagolgatott a metrón meg vannak nőknek fenntartott személykocsik = mindenki egy perverz creep).

"...és a végén ebből lesz egy élménybeszámoló." - De ha már szubjektív az írás, akkor a tárgyilagos kijelentéseket csak lehetne árnyalni, főleg ha már egy olyan ország felé kommunikálod mindezt, amelynek kultúrálisan érzékeny közönsége felé előbb el kell magyarázni a Thaiföld és a Tajvan közti különbséget.

"...Kaohsziungban van vasútmúzeum, ilyen kültéri cucc..." - Voltam, köszönöm az ajánlást.

"...az nem dehonesztáló, hanem azt fejezi ki, hogy más a férfiideál arrafelé, mint errefelé..." - Tökre nem ezt jelenti, ahogy megfogalmaztad. A "nem különösebben maszkulin" c. részt nehéz félreérteni, a bővítésekkel együtt meg pláne.

@ kammerer

Hadd idézzek az előző bejegyzésből:
"Merthogy - bocsánat előre is - a férfiak nem különösebben maszkulin típusok. Szőrmentesek, izmosnak nem mondhatóak..." - Tehát az elképzelésem arról, hogy mi számít férfinak nála, nem eshet olyan messze az általam felvázoltaktól. (Meg amit, írtam mitől lenne intoleráns? Egy szóval nem degradáltam az ezen csoportokba illőket.)


lexter00
(őstag)

"láttam egy idiótát, aki női alsóneműt szagolgatott a metrón"
Konkrétan vannak ilyen boltok Japánban ahol használt női bugyikat lehet kapni....Natgeon láttam :DDD


Apika
(Közösségépítő)

Köszi ezt a remek élménybeszámolót! Varázslatos helyeken voltatok!


kammerer
(nagyúr)

Tőlem ne kérdezz, én csak tőled idéztem két mondatot. Hozzátettem két ironikus kiszólást, egy hehe és egy emotikon formájában - miszerint bort iszol és vizet prédikálsz. De hogyha megmosolyognak, mert túlhajtasz valamit, akkor a még inkább túlhajtással kinevetteted magad.


Vesa
(addikt)

Köszönöm a részletes választ!
Nagyon jól hangzik! :K


Vesa
(addikt)

"Egy szóval nem degradáltam az ezen csoportokba illőket.)"

Nekem az alábbi kijelentésed eléggé degradálólag hatott:
"Mert nem illenek bele a nyugati világ koxos vagy kőműves testűnek idealizált szőrös emberállatai közé?"

Ez így lénygesen degradálóbbnak hatott, mint Bog megjegyzése, ami egyáltalán nem volt sértő egyébként!

[ Szerkesztve ]


tabela
(tag)

Nagyon klassz beszámoló. Csak azt nem értettem egy ideig, hogy milyen költséget nem ismernek el tajvanon... :B


RBJ
(addikt)

És a lányok milyenek? ;]
Elvileg buknak az európai férfiakra. :DDD

[ Szerkesztve ]


Christena
(újonc)

You are right

üzenetek