[Re:] [TheLázs:] Ezt fújhatom? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


TheLázs
(csendes tag)
Blog

Update #1: Google cache és egyéb archivált hirdetések lementve, kapcsolatot felvettem a hirdető oldalakkal, hogy ilyen esetekben alá tudják-e támasztani, hogy mi állt az eredeti hirdetésben.


thesound
(őstag)
Blog

Laikusként azt mondom semmi nem véd meg, csak ha tételesen benne volt a szerződésben.


Gdi
(senior tag)
Blog

Szerződésben benne van, hogy kapod a berendezési/épületgépészeti felszerelést is?
Amit mindketten az aláírásotokkal hitelesítetek (ügyvéd vagy megfelelő jogi személy jelenlétében) arra lehet hivatkozni csak sajna.

Gondolom nem egy olajradiátorról van szó, miféle egy ilyen elektromos fűtőtest?

[ Szerkesztve ]


TheLázs
(csendes tag)
Blog

Elvileg a jogot böngészve hiányos teljesítés esete áll fenn, mert fűtés nélkül a lakás lakásra alkalmatlan. Mellettük ott van a hirdetés ami tartalmazza a fűtőtestek számát, és a lakás, ami ettől eltér.


thesound
(őstag)
Blog

Gyakorlatilag két dolgot tehetsz. Vagy ráijesztessz az eladóra valahogyan (nem arra gondolok, hogy vááárjááágecccómegdöglessszazany...) és megegyeztek, vagy időt és pénzt nem spórolva bíróságra mész, miután konzultáltál egy ügyvéddel.

:(


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Ezt nem laikusként, hanem hozzáértőként mondtad, mert valójában így működik.

Ha a szerzőt érdekli a dolog és utána akar járni, javaslom neki Dr. Sági György ügyvédurat. Ingatlanjogász. Kiváló szakember és nem is dolgozik drágán. BP XIII kerben van az irodája. Ha tud akkor fog segíteni. Érdemes lenne hozzá egy konzultációra elmenni szerintem.


Joci93
(senior tag)
Blog

Én is így tudom.Ha olyan dolgot visznek el, ami miatt lakhatatlan lesz az ingatlan, akkor lehet pereskedni / ügyvéd előtt tárgyalni. Mi megtanultuk, hogy mindent bele kell írni a szerződésbe, még a konyhaszekrényt is. (Nálunk ebből lett vita, mert a hirdetésben az állt, hogy "beépített konyhával". Ahogy kijöttünk az ügyvédtől, akkor hirtelen eszébe jutott az eladónak, hogy 100k-ért maradhat a szekrény. (egy elég lelakott, matt szekrénysor) Mondtuk, hogy szedje szét, ha akarja, de mi ezért tuti nem adunk annyit.


Hieronymus
(őstag)
Blog

Ha nincs benne a szerződésben, hogy megtekintett állapotban, akkor nehéz az ügy.

Én egy hétvégi házat adtam el a szomszédomnak. Közel egy éves folyamat volt. Csak a telek érdekelte, a házat már legyalulta azóta.
Energia tanúsítvány elméletileg kell az adásvételhez. Egy hétig ment a vita, hogy ha bontani akar, akkor minek.
Hasonló volt a házban lévő ingóságokkal és a beépített dolgokkal. Bojler, hűtő, elektromos tűzhely. ...

Elméletileg egy listában kellene felsorolni ezeket a dolgokat, a későbbi jogvita elkerülésére. Nekünk onnan már nem kellett semmi. Az eladónak sem. Beírtuk a szerződésbe, az aláíráskor közösen megtekintettük átadtuk és átvette a vásárló a benne lévő dolgokat. Azt az állapotot közösen elfogadtuk.

A fűtés nem része a lakásnak, a távfűtés kivételével. Ha egy cserépkályha volt ott és nem került bele a szerződésbe vagy annak mellékletébe, nem része az adásvételnek.


Eastman
(őstag)
Blog

Mekkora a fűtött tér / lakás / szoba?


AxBattler
(félisten)

Jól látod, a lakás "tartozéka" a fűtőtest, és a bojler is, simán belengetném az ügyvédet.
Ha van mellette szöveges/képes bizonyíték, az annál jobb.

Ugyanakkor érdemes azt is mérlegelned, hogy egy normális, konnektoros, elektromos fűtőtest 70-100k HUF között mozog... ki kell matekoznod, hogy megéri-e az ügyvéd, vagy legyen tanulópénz.


angyalpc2
(aktív tag)
Blog

Egy hétig ment a vita, hogy ha bontani akar, akkor minek.

mert hülye azért...
A telket ingatlannal együtt veszi meg, és az állam, hivatal szerint arra szabályok vonatkoznak..meg kell csinálni.
Hogy utána tulajdonosként mit csinál vele, az már az ő dolga.
Gondolom egybenyitja a 2 telket és összevonatja és így azon már nem lehet csak 1 db 30nm
Jó hülye...ha így tett, ha csak nem szántóföld miatt..vagy neadj isten kiveszik a telekbesorolásból belterületre és akkor a sajátját kibővíti 60+nm-re

Témához: vegyél újat ..jobban jársz.
Nem tudom mennybe került, de 10-20 millió mellett nem pénz.

[ Szerkesztve ]


nemlehet
(őstag)
Blog

Itthon nagyon szar ezen ügyek intézése, főleg így a covid alatt amikor az amúgy is lassú bírósági rendszer még inkább takaréklángon működik.
Itthon sajnos nincs ilyen "small claim court" pedig nagyon kéne. Azért mernek ilyeneket megtenni, mert pontosan tudják hogy nem éri meg hivatalos útra terelni, mert 2 év több százezer Ft ügyvédi költség és még csak nem is biztos a kimenetel.

Én részemről elengedném ha csak nem fél milliót karcolja a kár, ott már megérheti végigküzdeni a dolgot, de alatt drágább a leves mint a hús...


UnA
(Korrektor)
Blog

Hajdanában, amikor még
Így beszélt a magyar ember:
Ha per, úgymond, hadd legyen per!

... de inkább ne legyen :)


szaszlaci
(addikt)
Blog

Pár ötlet, hátha segít lezárni az ügyet.

Miféle elektromos fűtőtest, falra szerelt, ami a lakás része? Vagy csak lábakon odarakva, ideiglenes jelleggel? Előbbiről minimum jóhiszeműen sejtheted, hogy jár. Utóbbiról nem.

Vétel előtt esett róla szó?

Mikor jelezted az eladónak, mit mondott, mi volt a reakció? Vagy egyből jöttél ide?

Egy adásvételi szerződésben benne szokott lenni, hogy "a megtekintett állapotban".

Ahogy az is, hogy átvételi jegyzőkönyvet kell készíteni. Ha nem adja át X dátumig, akkor napi kötbér, az is szerepel. Persze sose készül jegyzőkönyv, meg tértivevényes értesítés sem a vételár megérkezéséről, ha nem készpénz, de attól még szükséges.

Az, hogy így a lakás nem komfortos, illetve lakhatatlannak minősül, semmit nem számít. Itt már nem kell használatbavételi engedély.
A komfort megléte csak hitelnél szükséges, és az értékbecslésnél ellenőrzik.
Ingatlan adásvételi szerződés a címe, amit megszerkeszt az ügyvéd, nem pedig lakás használatbavételi engedély.

Mekkora kiadás/veszteség ez így neked? Norvég ökörség nyolcvanezerért? Megéri kínlódni? Lehet, húszezer forintról van szó, és csak az egód miatt izmoznál?
Örülj, ha nem jön elő érdemi gond a lakással.

Esetleg küldj neki egy fizetési felszólítást, ami a használt fűtőtestek reális értéke. Ennek költsége jegyzőnél 3 %, de minimum 8000 forint. Ha nem reagál rá, jogerőre emelkedik. Lehet, inkább odaadja.

De mindenek előtt gondold át, hogy valóban jogos-e a követelésed, és nem te vagy-e a hülye vevő!
Aki kardot ragad, kard által vész el. Hát még ha az eset árnyaltabb, mint leírtad. Eleve gáz úgy lakást venni, hogy nincs meg a kölcsönös bizalom, és aztán ilyeneken rugózni. Lehet, megbántad a vételt, ezért akadsz fel ezen?

"Mi védene meg attól, hogy ne lopják fel a földről a laminált padlót, vagy..."
Hasonló a hasonlót vonzza. Nem kimagyarázva, hanem lényegileg.


TheLázs
(csendes tag)
Blog

Hú de szép sokan írtatok, megpróbálok mindenkinek választ adni.

Gdi

A fűtés nélkül a lakás nem lakás. Kaptunk energetikai tanúsítványt, de a valóság nem felel meg az abban foglaltaknak (leszerelték a konvektort).A megtekintett állapot már új fűtőtestekkel volt de még beszerelés előtti állapotban, az ingatlanos állította, hogy a tulaj megcsinálja a fűtést, ahogyan az a hirdetések szövegében szerepelt (mind lementve). A szerződés azt rögzíti, hogy megtekintett állapotban kapom meg a lakást.

thesound

Az ügyvédesdibe - ha a szakember is így látja jónak a konzultáció során - lehet, hogy megpróbálok belemenni. Biztosan sokan mondjátok, hogy nem éri meg, de az igazságérzetemet, és az évek alatt nagy-nehezen összesöpört pénzt valószínűleg nem csak az én zsebemből húzzák ki ilyen lazán miközben vigyorognak.
A ráijesztést nem részesítem előnyben, de mivel nem szeretnék semmilyen lehetőséget elúszni hagyni a károm megtérítésére, khm. már tudom, hogy hol laknak, na.

Lalikirály

Köszönöm az ajánlást, ha oda érünk, felkeresem.

Joci93

Valahol éreztem, hogy lesz valami hasonló nálunk is. Sajnos nem voltam profi, és nem fényképeztem eleget, illetve nem vettem fel az elejétől fogva az összes beszélgetésünket. Ez egyáltalán nem volt előrelátó részemről. Legközelebb (és azóta is) inkább elcsomagolok minden kis információmorzsát ami az interakciókat illeti. Ki tudja, mi lesz bizonyító erejű.

Hyeronimus

Úgy érzem, ami felmerült, már említettem

Eastman

A fűtőtest amit elvittek, egy 22 m^2-es szobát fűtött volna be, 3 m belmagassággal.

AxBattler

Ha tudom bizonyítani, és átmegy a jogi szakember szerint az ügyem, akkor gondolkodás nélkül, a gatyát is leperelem róluk (beleértve az összes apróságot, jövedelemkiesést, ami az expressz rohangálás miatt volt... Ezt majd kifejtem egy update-ben, de még nem érzem úgy, hogy teríteni kellene a lapokat) A két fűtőtest ami a cég szerint megfelel a szobába (egy nagy helyett, így jobban elosztható ~120k volt)

Szaszlaci

Egyből elkezdtem adatot gyűjteni, mindent dokumentálni. Panaszként még nem tettem fel, de rákérdeztem, és letagadták. Azért nem ugrálok még most, mert a hitelminősítés előtt vagyunk, ahol a lakás csak úgy felel meg, ha van benne valami féle fűtés. Abban a pillanatban, hogy a hitelt bukom, a foglalót is bukhatom. Így egyelőre kicsit lapos csúszás van, amíg átmegy a minősítés, utána lehet kiverni a huppot.

Jegyzőkönyvet írunk, mindenképpen.

Kardot akkor ragadok, ha kezem Justitia vezeti, és nem fát vágni megyek vele, hanem "csak egy gyorsat metszeni".

A fizetési meghagyást biztosan bejátszom, ha odaérünk.


szaszlaci
(addikt)
Blog

Ja hogy hitel. Bár nem ezt kérdezted, de szerintem a legjobb, ha felraksz egy akármilyen fűtést, hogy az értékbecslő rábólintson. Mert gondolom neked is a legfontosabb, hogy nyélbe üssétek és ne bukd el a foglalót. Mert ha emiatt elveszted, azt szerintem vissza nem pereled az életben. Vagy rámegy a nyugalmad és rengeteg időd.

Nem szokott a hitellel készített adásvételiben legvégső határidő lenni a bank oldali fizetésre, csak hogy pozitív elbírálás esetén neked hány napod van a többi részt kifizetni. És hogy hányszor lehet a hitellel próbálkozni, ami általában kettő. Tehát ez ilyen gumiszabály, tudsz időt húzni, ha szükséges.

Értem, hogy Justitia, de általában az egyéni igazság a legszubjektívebb dolog a világon. Ez a leperelem róla a gatyát is nem jó irány, még ha bizonyára teljesen joggal vagy ideges. De azért talán ismét meg lehetne próbálni higgadtan beszélni vele, meg hogy hát akkor nem lesz hitel, nem kapja meg a vételárat.
Esetleg van olyan részlet, amit elfelejtettél illetve nem akarsz megosztani?

A "tudom a címét" dolgokat pedig nagyon nem okos dolog nyilvánosan hangoztatni, főleg, ha hivatalos útra akarsz lépni. A virágnyelv is bizonyíték. És különben is csak sokkal nagyobb kakiba tenyerelsz bele önként.

"Ingatlanos állította."
Nekik akkor se higgy, ha kérdez! :D Olyanokat mesélhetnék első- és másodkézből...

Esetleg tényleg érdemes lenne egy ügyvédet megkérdezni. Elmondod, mi a helyzet, és mit ajánl. Ez nem kerül pénzbe normális esetben, ez nem tanácsadás, öt perc az egész. Mondjuk aki a szerződést csinálta, hozzá már úgyis bejárásod van, hátha foglalkozik ilyesmivel.

Na sok sikert, a fejleményekről meg szívesen olvasnék!


Syl
(nagyúr)
Blog

Hitel esetén az adásvételibe az ügyvéd ilyesmit ír:
"Felek rögzítik, hogy mindkét fél érdekkörén kívül álló oknak tekintik azt az esetet, ha a szerződés azért hiúsul meg, mert a Hitelintézet a kölcsön, vagy az állami támogatás folyósítását megtagadja. Ebben az esetben a Felek eredeti állapotot állítanak helyre és a foglaló egyszeresen jár vissza."


ivana
(Ármester)
Blog

A ráijesztést nem részesítem előnyben Nyilván nem arról van szó, hogy verőembereket küldesz az eladóra, de egy "Ezt sérelmezem, szeretném, ha rendeznénk ezt a dolgot. Ha nem sikerül a következő levelet az ügyvédem küldi." önmagában is hatásos lehet.


arnyekxxx
(addikt)

Elsősorban örülj neki, hogy leszedte az áramzabálókat és rakass fel klímát fűteni mert a hagyományos villanyfűtők kiesznek a vagyonodból.

A két fűtőtest ami a cég szerint megfelel a szobába (egy nagy helyett, így jobban elosztható ~120k volt)

Csak ha nagyon szépet szeretnél mert egyébként 2db 10e forintos villanyradiátor vagy 2db 3ezer forintos ventilátoros hüsugárzó is csinál ugyanannyi meleget és pont ugyanannyi (rengeteg) áramot fogyaszt mint a 2db 60ezres dizájnfűtőtest.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Elég vevőbarát kitétel, ilyet én még nem láttam. Eladóként nem is mennék bele.

arnyekxxx
Nem ismerjük a körülményeket, de kisebb, körbefűtött lakásnál, összességében akár előnyösebb is lehet a heroinárú villanyfűtés.

A fűtőklíma zavaróan mozgatja a levegőt, fázni lehet tőle, sokan joggal utálják. Ezért magasabb hőmérsékletet is kell vele csinálni, hogy elég legyen a hőérzet. Nem épp hangtalan, karbantartásra figyelni kell, és sok helyre ki se rakható a kültéri. Társasházban a kondenzvíz elvezetése se egyszerű télen. Ez egy szükségmegoldás, ha nincs normáisra lehetőség. Át kell gondolni.

"2db 3ezer forintos ventilátoros hüsugárzó is csinál ugyanannyi meleget"
Próbáltál te már egy idényt fégigfűteni két ilyennel? ;) Nem műhelyt, hanem otthont.
Inkább két 15 ezres kvarc hősugárzó, de szerintem azok se folyamatos használatra valóak.
Ha a lakás szép, nem ússza meg a brutálisan árazott dizájnfűtőtesteket.


Syl
(nagyúr)
Blog

Bank követelménye volt úgy emlékszem, ezért került bele az adásvételi szerződésbe. Eladónak nem volt ellenvetése és a hitellel sem volt gond.


arnyekxxx
(addikt)

Klímával fűtünk, tudom milyen, meg az is mekkora villanyszámla. 3m belmagasság, konvektor volt = nem valami modern jólszigetelt épület leirására utal.

A ventis hősugárzót azért irtam mert ott volt fentebb, hogy 2db 60ezres készülék képes csak felfűteni. Ez szimplán nem igaz, amit két 60ezres cop1-es fütőtes fel tud füteni azt 2db cop1-es 3ezres hösugárző is fel tud ugyanannyi fogyasztással. Nyilván ha übercsininek kell lenni azt meg kell fizetni de akkor nem a fútés kerül 120ba hanem a menőség.


AxBattler
(félisten)

2db 60ezres dizájnfűtőtest
Itt most a norvég panelekre & friends célzol?
Hálóba kieg. fűtésnek (a lakás központi hőszivattyúja mellé) pedig tervezek ilyet a hidegebb téli napokra, de lehet hogy egy Xiaomi Mi Smart Space Heater S 20k HUF-ért pont ugyanolyan jó tétel lenne, mint egy 70-80K HUF-os Glamox panel.

[ Szerkesztve ]


TheLázs
(csendes tag)
Blog

Olyan kellett, ami az értékbecslésig (holnap) felkerül, és utána számlát tudok róla bemutatni, ha kell.

A klímával én is kacérkodom, de úgy tudom, hogy az sem két fillér...


ivana
(Ármester)
Blog

Ezeknél egyetlen dolog számít a teljesítmény. Ami drága az szimpla lehúzás. A xiaomi jó áron van.


AxBattler
(félisten)

Sejtettem, egy barátom is ezzel érvelt, csak én kapaszkodtam a norvégokba... de akkor elengedem.
Ja, az a Xiaomi szimpatikus, csak már az elején frissíteni kell a firmware-t, és valami fali tartót kell hozzá terveznem házilag.


arnyekxxx
(addikt)

ezt tökéletesen teljesíti egy olajradiátor a teszkopraktikerobibauhausból 10ezerért.

a klima drága telepítésileg, és tényleg van akit zavar hogy mozgatja a levegőt nem sugározza a meleget de üzemeltetési költsége töredéke a cop1 fűtéseknek. Nyilván ha havi 5ezres villanyszámlát csinál a mezeifűtő mert olyan klassz meleg defaultban a kégli akkor nem érdemes a klímára költeni, de egy régi nemszigetelt nemkörbefűtött lakásban gyorsan ugranak ki a havi többtizezrek. És ha esetleg télen hideg van nyáron meg meleg akkor értelmet nyer a klíma klasszikus funkciója is.


Polllen
(nagyúr)
Blog

Kiegészítőnek vegyél egy olcsóbb panelt, mint pl. a xiamo. Az olajradiátor először felfűti magát és utána a helyiséget. A panel meg azonnal tolja ki a meleget.

Nálam a házban csak Atlantic F129-s panelek vannak, nem a leghatékonyabb, de nagyon soká térülne meg egy központi fűtés. Abból inkább napelem lesz a panelekhez, meg nyilván fűtő-hűtő klíma.

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(félisten)

Ja, főleg hogy 10m2 alatti hálóba kerülne, oda nem kell komolyabb.

Nálam a házban csak Atlantic F129-s panelek vannak, nem a leghatékonyabb, de nagyon soká térülne meg egy központi fűtés. Abból inkább napelem lesz a panelekhez, meg nyilván fűtő-hűtő klíma.
Nyilván van, hogy így gazdaságosabb, de napelemmel lehet igazán jó + H tarifa.


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Nem a kép bizonyító erejű, hanem a szerződés, és ott általában bele szokták írni az egyéni fűtési módokat és azt, hogy működőképes-e.
Ha ott nincs, akkor nem lehet tenni semmit.


AxBattler
(félisten)

Alap eset, hogy lakóingatlant lakható állapotban adnak át - ha vmi ettől eltér, azt kell inkább szerződésbe foglalni.


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Tavasszal/nyáron kerül átadásra, akkor fűtés nélkül is lakható, de akkor már jogosan hiányolja a klímát?
Pontosan ezért kell részletezni azt, hogy bútorozatlanul és milyen egyéb tárgyak maradnak bent (fűtés típusa és állapota, tűzhely, stb).


Carlytoo
(aktív tag)
Blog

Ez úgy működik, hogy a hirdetésben megjelölt tartozékok alapján már jó vagy. Kérdés, hogy volt-e tételes nyilvántartás valamilyen formában az ingatlanban található értékekről. A lakásnak nem kötelező tartozéka a fűtőtest, tehát ezzel szerintem nem mész semmire, mint ahogy a bojler sem az, csak ha fel van tüntetve. A polgári peres eljárás most nagyon nehézkes(nem mintha eddig könnyű lett volna), szóval próbálj egyezkedni, illetve ha nem megy próbálj fenyegetni bírósági eljárással. Ha nincs róla valamilyen megdönthetetlen bizonyítékod, hogy az ott volt, akkor nem érdemes perre menni, mert nehezen bizonyítható. Írtad talán a hirdetést. Ha az le van mentve sem biztos, hogy neked ad igazat a bíróság (tapasztalat), ugyanis az eladó hivatkozhat arra, hogy egy ilyen hirdetésben a tévedés jogát fenntartja. Borzalmas a jogrendszerünk ebből a szempontból. Ha esetleg tudok valamit segíteni, akkor szívesen meghallgatom az ügy részleteit, csak írj rám privátban.


Hieronymus
(őstag)
Blog

"Ha nincs róla valamilyen megdönthetetlen bizonyítékod, hogy az ott volt, akkor nem érdemes perre menni, mert nehezen bizonyítható."

Az a baj, hogy hiába van bizonyítéka.
Ha az eladó, azt mondja, hogy megkérdezte a vásárlót, a fűtőtest/vízmelegítő, .. vásárlási szándékáról. A vevő nem akarta. Szembesítést után patthelyzet lesz.
Ha az eladó hozzáteszi, azért nem került a szerződésbe, mert a vásárló nem mutatott érdeklődést a berendezés iránt. Ettől kezdve csak a költséget növeli az esetleges per.

Nyilván ez a legrosszabb várható forgatókönyv. Jobbat csak a szerződés pontos szövegének ismeretében lehet vizionálni. (A vásárlás/eladás lezárása előtt a szerződést érdemes átolvasni és mondatonként értelmezni. Ha valami bizonytalan van benne, korrigálást kell kérni. Gyermekkoromban, a mellettünk lévő házat eladta a gazdája. Foglalkozás szerint bíró volt. Valamikor a hatvanas években történt az adásvétel. A szerződésben annyi volt leírva, hogy május elsején adják át az ingatlant. Valamikor a nyolcvanas években kapta meg a tulajdonos a házat, amikor az eladó felesége is meghalt. Nyilván ennyire rossz szerződést ma már nem lehet kötni. Ennek elkerülésére kötelező ügyvédet bevonni az adásvételbe. De az ügyvéd is csak azt tudja leírni, amit elmondanak neki az ügyfelek.)


plömplöm
(őstag)
Blog

AxBattler
(félisten)

Egyébként az F129-esek jobbak valamiben, mint az F119, F125 sorozat?
Talán a kettős szigetelés, és a jobb programozhatóság?

üzenetek