üzenetek

hozzászólások


dchard
(veterán)
Blog

Milyen érdekes, hogy lemondtak a korábbi dualband modelljeiknél bevett multiband antennákról, és a 2.4-et a nyákra költöztették. Ez valószínűleg jótékonyan hat majd az 5GHz-en nyújtott teljesítményre, de 2.4-en már nem biztos hogy ilyen kívánatos lesz az eredmény... Kíváncsi lennék a váltás műszaki okára.

Dchard


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Az szép :D ,nekem elég lenne egy olyan is, ami tudja az LTE-s modemeket kezelni,,....


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

1740-es elvi sebesség, de nuku USB3??? Miééért??? :S


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Mert +10.000 Ft-al lenne több.

Amúgy nem olcsó router az már biztos.


dchard
(veterán)
Blog

Az LTE-s modemet bármilyen USB-s router tudja kezelni, csakúgy mint a 3G-s modemet, ez ugyanis nem technológia, hanem driver kérdése. Ha van hozzá linux driver, akkor be is lehet üzemelni, persze nem biztos, hogy a gyári fw-rel is menni fog. Nekem eddig nem volt olyan 3G/LTE modemem, amit ne tudtam volna működésre bírni előbb vagy utóbb openwrt alatt. Inkább az volt a gond, hogy néhány router nem ad le elég áramot az USB portján és instabil volt a kapcsolat. Ezt egy aktív USB hubbal megoldottam, ráadásul így több portom is lett :)

Dchard

[ Szerkesztve ]


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

És?! Gondolom nem a tanyára vesz a Kis Pista ilyen routert... A célközönség szerintem fizetne többet, hogy normálisan kihozza a maximumot, hamár ilyen sebességre képes.

Ismétlem: szerintem...


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Azt nem lehet tudni hogy hova veszik meg. Már csak azért mondtam hogy sok, mert személy szerint a 18k-s tp link router is drága volt nekem, pedig az meg nem is AC-s. De ha Kis Pistike megveszi a tanyán mert van olyan eszköze ami tudja az AC szabványt, akkor ő is megveheti.

Szerintem. ;]


#97716736
(veterán)

Szép az ára :C


.mf
(veterán)

Mert amelyiken van is, csak parasztvakítás. Az USB-n keresztüli sebesség a chipset CPU-jának sebességétől függ, nem pedig a wifi sebességétől. A mai top routerek sem érik még el az USB2.0 határait.


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Az biztos.


dchard
(veterán)
Blog

"Az USB-n keresztüli sebesség a chipset CPU-jának sebességétől függ, nem pedig a wifi sebességétől."

Persze használhatja az ember giga eth-n keresztül is :) Egyébként rengeteg teszt foglalkozott már azzal, hogy mennyire nem használható ki még az USB2 sebesség sem, de azt sosem vizsgálták, hogy mi ennek az oka. Vajon a driver eszi meg a CPU-t, vagy Samba/FTP szerver, esetleg mindkettő? Elég nehéz elképzelni olyan okot, amiért egy közel 600MHz-es CPU nem bír megetetni egyetlen klienst mondjuk egy tisztességesen beállított Samba szerveren keresztül, és úgy tűnik mégis ez a helyzet. Persze az is igaz, hogy alternatív szoftverrel és tisztességes optimlaizálással a gyárinál ényegesen jobb eredménytis el lehet érni.

Dchard


velizare
(nagyúr)

ahogy írod, az USB-gigaetherneten keresztül sem nagyon látsz 60MB/ses másolást. az usb3.0 előnyei kimerülnének abban, hogy 500mA helyett 5V-on 900mA tudna kifolyni rajta.


dchard
(veterán)
Blog

Sajnos az USB2 nem tud 30-35MB/s-nél többet, az a gond, hogy ettől is igen messze vagyunk.

Találtam egy tesztet, ahol a 1043ND-n rendesen beállított fájlrendszer mellett 22-23MB/s-et mértek direktben, de NFS-en/Sambán keresztül már csak 8-9MB/s-et. Nálam ugyan sosem volt CPU limit (HP N36L) mégis a Samba szerver alapos optimlaizálásával jelentős gyorsulást tudtam elérni giga eth-n is. RAID mellett különösen megéri összehangolni a kötet és a fájlrendszerek beállítását.

Dchard


dchard
(veterán)
Blog

Na azért utána olvasva kiderül, hogy a gyári 6-7megát fel lehet tornázni 16-17megára is, és ez még a régi 1043ND, aminél a cikkben szereplő AC-s routernek lényegesen erősebb a CPU-ja és ami szintén fontos pont négyszer annyi memória van benne.

Ha lesz egy rakás időm, akkor megnézem mit lehet kihozni egy wdr3600-ból. Legalább 25megára számítok persze nem stock fw-rel :)

Dchard


.mf
(veterán)

Nekem az eddigi tapasztalatok (mondjuk nem sok, eddig 2 "okosroutert" használtam, sok évig egy wl500gp 264MHz MIPS és egy WDR3600 560MHz MIPS) alapján az a sejtésem, hogy ezekben az USB-n keresztüli lemez-kezelés teljesen szoftveresen megy, ezért mutat erős korrelációt a CPU teljesítményével (nálam wl500 gp + oleg + ext3 volt 4-5 MBps írás, a wdr3600 + openwrt vargalex mod + ext4 olyan 11-14 MBps írás)


TeeJay
(félisten)

inkább adnának ki egy 1043ND-t újabb procival mert bőven elég a 3T3R 300-as N-es wifi...
vagon laptopot láttam mostanság de elenyésző százaléka volt 2T2R-es N-es wifivel szerelve
nagyrésze csak 144megabites... szóval egyelőre felejtős az ilyen AC csoda

legyen normális 300-450megabites N-es wifi és happy vagyok ;)


worxland
(addikt)

Újabb procis 1043: úgy hívják wdr3600.


TeeJay
(félisten)

én egy olcsósított verzióra gondoltam
egy 841ND V8 procis 1043ND gigabites LAN-al
ennyi :D


worxland
(addikt)

Most újabb kell vagy olcsóbb? :F


TeeJay
(félisten)

a 1043ND-ben nagyon régi Atheros Soc van, a 841ND V8-ban meg jóval újabb ráadásul sokkal jobb és nagyobb teljesítményű is viszont abba nincs gigabites switch

nos ezért lenne jó egy 104x ND ezzel az új Atheros chip-el viszont gigás switch-el :R


M@trixfan
(addikt)

Nem tudom, ilyen ár mellett azért már nem biztos, hogy a TP-Link lenne az első választásom.


.mf
(veterán)

Utána pedig a RAM lenne kevés. :N
WDR3600, ez a válasz :P Nem sokkal drágább már ez se, ha jól emlékszem, 2.5k volt az árkülönbség, és azért mégiscsak újabb, erősebb CPU és több RAM van benne. Sőt, most megnéztem, ~1.7k a különbség, miről is beszélünk?


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

És a wr2543nd?


worxland
(addikt)

Az egy szar. Egyszerre csak egy sávot tud, vagy 2.4, vagy 5 GHz. És még drágább is, mint a nála mindenben jobb 3600.

[ Szerkesztve ]


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Ja drágább, de mondjuk azért vettem meg annó, mert a 4300-as jobb (és akkor az még drágább volt), 3 antennás, a 3600-os meg csak 2. De az enyém tényleg csak 1 sávon tud szórni. Na mindegy, úgy sem lesz 5ghz-es eszközöm. :DDD


dchard
(veterán)
Blog

TeeJay:

A 1043ND minden fantazmagóriával ellentétben 2T2R ezért tud "csak" 300megát. A 3T3R N-es eszközök 450megát tudnak.

Sub-ZeRo:

2.4-en sosem fog elterjedni a 3T3R mert egyrészt a kliens oldalon (lapos, tábla, telefon) egyszerűen sok esetben nincs hely a 3T3R-nek (itt ugye 3 egymástól relatív távol elhelyezkedő antenna kell!) Valószínleg 5gigán fog majd ez terjedni az AC-val, mert fele hullámhossz, jóval kisebb antennákat lehet gyártani (mondjuk ha rendes nyereséget is akarnak akkor ez nem feltétlenül igaz), de ha nem is lesz benne 3x3 legalább a 80mega miatt duplázódik majd a sebesség MIMO nélkül is. A telefonok jelentős része még akkor is csak 72megát tud, ha N-es (20mega, MIMO nélkül, sokszor még Short GI-t sem tudják...). Persze a fogyasztás miatt érthető.

Dchard


brumi1024
(veterán)

Megkérik az árát, tekintve hogy egy Asus ac66u 45k...


TeeJay
(félisten)

1043ND 3x3:2
magyarul 3T3R MIMO és 2 stream egyszerre ami 300megabit
ha 3x3:3 akkor lenne 450-es, a laptopomban pedig 2T2R:2-es Broadcom wifikártya van tehát 300megabitre képes 2 antennán Transmit 2 antennán Receive

a 841ND V8 például 2x2:2 magyarul az is 300megabites de csak 2antennán míg a 1043ND 3 antennán tudja tolni és venni az áldást

parancsolj : [link]

[ Szerkesztve ]


dchard
(veterán)
Blog

Ez az újkori megnevezés mindig is bökte a csőrömet, lehetne ugyanis 8 antennája is, ha csak 2 spatial streamet használ ráadásul STBC nélkül. Ez 2x2 MIMO a harmadik antenna maximum diversity-re van, ha egyáltalán. AZ meglehetősen kevéssé érdekes, hogy ezt a 2 spatial streamet hány antennára tolja ki, ugyanis a diversity gain folyamatosan csökken, nem véletlen, hogy nem szoktak egynél több pusztán diversity-re fenntartott ágat rárakni a kütyüre (mostmár leginkább egyet sem, hanem a bent lévő antenna elemeket mind befogják MIMO-ra és/vagy STBC-re, mert annak sokkal nagyobb a pozitív hatása). Eddig is inkább az volt a jellemző, hogy az amúgy 2x2 MIMO-t ismerő eszköz be tudott állni diversity-re is, az adó nem tudott MIMO-zni.

Dchard

[ Szerkesztve ]


TeeJay
(félisten)

nem tudom ezt az Atheros tervezőitől kell megkérdezni mivel jobb a 3x3:2 mint a 2x2:2
3x3:3 pedig felesleges szerintem mivel sem laptop sem semmi más nem fogja használni
max pár PCIe wifi kártya asztali gépbe amin van 3 antenna

egy normális 2x2:2 bőven jó nekem N-es wifi-vel csak ne szakadjon
5GHz szintén felejtős mert én még sose láttam olyat ami tudja kezelni pedig volt pár új laptop a kezemben mostanság :U


brumi1024
(veterán)

Elég sok kétsávos laptop van, sőt 450mbps-osak is vannak(itthon pl 4-ből 3 kétsávos 3x3:3-as).

[ Szerkesztve ]


TeeJay
(félisten)

akkor mázlista vagy vagy jóval drágább laptopokat láttál
én max 180ezres kategóriában Dell Acer Asus szinten 2x2:2 300-as de pl a Dell-ben csak 150-es volt
5GHz-es kártyával szereltet pedig még nem is láttam bár úgyse tudnám használni mert TP-Link routerek közül egyik sem tudja.

az én Acer notim egész jónak számít a Broadcom 2x2:2 MIMO-s 300-as wifi-vel


brumi1024
(veterán)

Sajnos még a drágább konzumer notikban is a legalapabb 2x1 vagy 2x2:2-es kártyákat rakják(például Lenovo Y510, 330k-ért), sőt manapság már a gigabites ethernet sem alap(pl 150-180k-s Lenovo Z500, Dell 5521). Üzleti gépekbe már raknak normálisabb kártyákat, és azok általában kérhetőek jobbal.


TeeJay
(félisten)

ezért kell vadászni bontott notikból mert ki tud fogni az ember Broadcom 2x2:2-es N-es wifi kártyát pár ezerért :R


brumi1024
(veterán)

eBay sem egy rossz forrás, én onnan rendeltem még korábban egy Intel 6250-et(2x2:2, kétsávos). Igaz várni kell rá de megéri. Például ez elég jó ár.

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Egy szűk 2 és egy szűk 1 éves laptop modell is van itthon, mindkettő gond nélkül fellép az 5 GHz-es hálómra. Akárcsak a lassan 2,5 éves iPad 2.
A hírben szereplő tudást az AC66U már szeptemberben hozta, mostanra beesett az ára 50e alá, és az atom stabil gyári FW mellett kotyvasztottak is vannak. Miért vennék TP-Linket? :F


TeeJay
(félisten)

Atheros AR5B22 ?
az is 2x2:2 N-es wifi és szintén 2 körül kapható
mivel a TP-Link-ben is Atheros SOC van vélhetően jól komunikálnának :R


brainticket
(aktív tag)

de hogy lesz ez nálunk 52 ezer amikor a német amazonon pl. 99 eur?
[link]


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Csak erre még jön áfa + vám is nem?


dchard
(veterán)
Blog

Nem hiszem, hogy a német amazonon feketén tolnák a bizinszit, de még ha rá is jönnek ezek, akkor is messze van az 52ezer Forinttól...

Dchard


Sub-ZeRo
(nagyúr)
Blog

Még legalább akkor 15k számolj rá. És úgy megkapod az itthoni árát.


brainticket
(aktív tag)

EU-n belül ugye nincsen vám, annyi hogy ha Magyarországra rendeled akkor a magasabb magyar áfával számolják a végleges árat, plusz kb. 12 eur csomagköltség, a végén EUR 114,57


hallador
(addikt)

Ez az áfa duma az idióta magyar felfogás.... Szerinted Németországban, vagy eleve Európában nincs áfa, hogyne lenne.... 20 % körül mozog. M.O.-on 27 %. Az az 7 %-ot kell a kinti árra számolni. VÁM nincs az EU-n belül.

Szóval ez nem, nem az áfa, hanem a szokásos, jó magyar nagyker, aki megdobja az árakat... Semmi köze ennek az árnak az ÁFÁ-hoz, meg a VÁMhoz, ez agymosás...


Redpho
(csendes tag)

Sziasztok,

Valakinek van már ilyen router-rel gyakorlati tapasztalata?
Pl. mennyivel gyorsabb a procija (vs.WDR4300), s milyen az ac wifi teljesítménye?
Köszi.


p2pp
(őstag)

3600 vagy 4300 vagy 4900 a király?
Mi a különbség a 3600 és a 4300 között?


shteer
(félisten)
Blog

Archer C7 a király :))

a különbség kb a 2 illetve 3 antenna :)


p2pp
(őstag)

4300 lett a vége. Nem csalódtam.


shteer
(félisten)
Blog

jófajta :K


IcsOne
(újonc)

Sziasztok!

Annyira nem vágom ezt a világot,egy olyan kérdésem lenne,hogy ez a router képes lenne arra,hogy a rádugott mobil winyomról a DLNA,UPnP képes smart tv-ém letudná játszani a winyon lévő filmeket számitógép használat nélkül?Ha nem akkor van olyan winyó.PLS segítsetek,THNX


yodee_
(őstag)

Üdv! Van már valakinek ilyen szépsége? Nekem jelenleg WDR4300-am van azt szeretném majd lecserélni erre. Megéri? Jobb annyival a wifi erőssége? Mert teljesítményre most is elégedett vagyok , csak kisebb a hatótáv mint 1043-nál.

üzenetek