Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


ubyegon2
(nagyúr)
Blog

Gyorsan átlapoztam az írást és a végén megdöbbentem eléggé:

Utóirat: A képeket azért fényképezőgéppel készítettem, mert nem akartam bajlódni a screenshotokkal.

Hát kedves cikkíró, ha már címlapos írásnak adod be akármilyen irományodat, azért az lenne a minimum, hogy bajlódsz picit a screenshotokkal! :W

Már csak az a kérdésem, hogy miért kerül egy ilyen vélemény címlapra? Ezzel a címmel különösen megtévesztő, mert aki tényleg egy általános ismertetőt szeretne, az nagyot fog csalódni. Mondjuk egy példa a normális általános bemutató írásra : Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven

Azt se értem, ha valaki Manjaro-t használ, miért akar véleménycikket írni egy teljesen más jellegű disztróról? Eszembe nem jutna a Mint Cinnamonon kívül bármiről bemutató írást publikálni, mivel nem fogom olyan mélységben ismerni, hogy ezt megtehessem. Anno persze elkezdtem egy Mint Cinnamon Manjaro KDE összehasonlító blogot írni, de érthető okokból sose publikálnám. :N


zseko
(veterán)
Blog

Előre is bocs a negatív kritika miatt, nem szokásom, alapvetően mást jellegű hozzászólást akartam írni, sőt, úgy különösebben nem is akartam írni, de a cikk legvége miatt meggondoltam magam.

A legelső probléma, amit egyébként is felhoztam volna, de így az utolsó mondattal igazán nagyot üt és nem lehet szó nélkül hagyni:
"Utóirat: A képeket azért fényképezőgéppel készítettem, mert nem akartam bajlódni a screenshotokkal."

Hát b.zd meg :W De komolyan. Minek írsz cikket, ha ennyire igénytelen vagy?? Mit sajnáltál, azt a 0.5 másodpercet, amíg lenyomod a PrtSc gombot?? Vagy azt a másik 1-et a pendrive-ra másoláshoz?? Hogy a gépről legyen megírva a cikk, és/vagy csak simán feltölteni a képeket egyből innen hozzá, már fel se hozom...

Másik:
"...elrendezése nem olyan, mint amelyet a Windowsnál megszokott. Hogyan tud egy átlagos, kezdő felhasználó egy Windowsos elrendezést készíteni? Na ez az a dolog, amit nem mond el a rendszer..."

Mégis, miért kellene elmondania? Ez Linux, NEM Windows. A dock meg ízlés kérdése, nekem például Windowsnál is felül van. Pont a Linux hatása miatt...

Harmadik:
Képernyőképről (bocs, fotóról!) másolgassam be a konzolos parancsot? Komolyan?

Ezek után már semmi ingerenciám kifejteni amiről valójában írni akartam, hogy a Snap egy kalap szar, alkalmazásmenü úgy röhej ahogy van, hogy egy Win10 szinte gyorsabban bootol és működik hdd-ről is, mint ez ssd-ről egy normális gépen is, nem hogy egy régi lassún. A leghasználhatóbb (számomra legalábbis mindenképpen) a 9.04-es rendszer volt, többek között a maga kilenc! másodperces boot idejével hhd!-ről. Azóta minden egyes kiadással csak romlott a teljesítménye és az előnye nálam.

[ Szerkesztve ]


Aweriot
(veterán)
Blog

Hogy valami pozitívval kezdjek:

Cuki a hógömb a monitorod mellett.

Nos a cikk maga nem lett jó. Most tekintsünk el attól, hogy a képek igénytelenek és az egész cikk teljesen össze van csapva, se füle se farka az egésznek. De istenem, hogy lehet ennyire idegesítően megfogalmazni valamit? Komolyan, mintha egy alsós kisgyerek háziját olvasnám, annyira bárgyú és gyermeteg az egész.


UnA
(Korrektor)
Blog

"Cuki a hógömb a monitorod mellett."

És a jegesmedve az nem? :)


Syl
(nagyúr)
Blog

A tartalomra csak annyit írnék, hogy egy sima blogbejegyzésnek is béna, nehogy címlapos, szakmai írásnak... :U

Az elején az újdonságok listáját google fordítóval készítetted?
"Lehetőség van az asztal frakcionális méretezésére"
Hogy milyen méretezés?
"A Snap Store integrálásra lett az Ubuntu szoftverközpontba"
A macska meg fel van mászva a fára? :B


Perdedor
(tag)
Blog

Én Kubuntut használok. A teljesen belakott rendszerem boot után 900 MB-ot foglal. Van egy második laptopom is, T8300 processzorral. Azon a Debian KDE felülettel boot után 315 MB! Csak akkor lassú mikor a HDD-ről elő kell kotornia valamit, de egyébként egy szavam nem lehet rá. Gnome-mal nem igazán tudom mi a helyzet. Egy ipari PC-re teleítettem már Ubuntu server 20.04-et, utólag Gnome felületet. Az 700 MB-ot eszik, de ellentétben a saját gépennel ezen nincs telepítve semmi egy Anydesken kívül.


Jesus_Shaves
(tag)

Hát szerintem sem véletlenül van ott az az ajánlott rendszerkövetelmény. Ez egy 2020-as rendszer, ilyen specifikációkkal ma már a 100 ezer alatti laptopok is rendelkeznek. Az a 2GB sokszor pont elég, hogy ne kezdjen vadul swap-elni, pláne egy merevlemezre.

Sajnos nagyon káros ez a tévhit, hogy "jajj, hát a lenugz az elfut egy kenyérpirítón is!". A kernel persze, de nem egy, vagyis nem akármelyik komplett disztribúció. Aztán csodálkoznak, hogy a gnome3 meg a lassú csomagkezelő mellett nem hasít fénysebességgel egy 15 éves (és akkor is max. középkategóriás) konfiguráción.

Egyébként a napokban kipróbáltam jónéhány 3.36-ot futtató disztrót (Ubi, Pop!, Fedora 32, Manjaro) a laptopomon, és elképesztő, mennyit gyorsult az előzőhöz képest. Egyedül a GDM-et nem értem, miért ilyen lassú vele a suspend/resume, vagy a hibernálás a többi display manager-hez képest.


gbor.richard
(junior tag)
Blog

Érdekes.
Írtam a Kezdő linux topikba is, hogy szinte hasít.
Találtam alternatív alkalmazásokat a szoftverkeresőbe és lám még az akksi időm is megduplázódott.

Lehet nem teljes kezdő barát (már akinek) nekem teljesen kézre állt, driverrel meg egyebekkel gondom se volt.

Akinek ilyen kisebb gondjai vannak, hogy nem talál a neten dolgokat meg, az magára vessen. (Gondolok itt a "Windows-szerűségre".)


Frawly
(addikt)

Általában nem szoktam bombanővel egyetérteni, de most mégis neki adok igazat. Nekem az jött le a cikkből, hogy a cikkíró csalódott. És nem jogosan, mert erre a nagyon régi Athlon X2-es 2 GB RAM-os gépre nem a Gnome-os Ubuntu való, hanem inkább Lubuntu vagy egy még pehelysúlyúbb disztró, pl. valami Mate-es, vagy MX Linux Xfce, vagy hasonló. Persze, megy ezen a gépen is, de a „sima” Ubuntu az egyik legerőforráséhesebb disztró, ami jelenleg létezik, nem a legjobb ötlet erre a lassan muzeális, kevés RAM-os gépre ráerőltetni. Menni megy rajta, de lassúcska lesz, nyögvenyelős, nem a legjobb felhasználói élményt nyújtja. Az Ubuntu oldalán írt minimum rendszerkövetelmények helytállóak, de pontatlanok, a 2 GHz mellett a proci IPC-je sem mindegy. Az én tapasztalatom is azt támasztja alá, hogy min. egy közepes vagy jobb C2D kell 4 GB RAM-mal ahhoz, hogy elfogadhatóan fusson minimálisan. Ha az ember komolyan akar netezni, akkor minél erősebb proci és lehetőleg valami normálisan hardveres dekódolást támogató Videó Károly sem árt hozzá, és melegen ajánlom a 8 GB RAM-ot. A 8 GB RAM meg egyenesen minimum, ha Gnome3-as vagy KDE5-ös disztrót akar valaki és ragaszkodik böngészésnél a Chrome-hoz vagy valami Chrome alapú böngészőhöz (Chromium, Opera, Vivaldi, Brave, stb.), mert a Chrome-alapúak rettenet kajázzák befelé a memóriát, sokkal jobban, mint a Firefox. Azzal is számolni kell, ha integrált GPU-ról van szó, hogy a RAM-ból még az is leveszi a részét, meg az alaprendszer is fogyaszt egy jó gigát, tehát onnan indulunk egy fullosabb, felhasználóbarátabb disztrónál, hogy -2 GB-tal kevesebbel gazdálkodunk.

Nekem valahogy az jön le, hogy sok laikusnak az Ubuntu = Linux. Pedig szerintem pont fordítva, az Ubuntu a linuxok windowsa igazából.

Persze annyit az Ubuntu 20.04 védelmében, hogy jogos az is, amit az oldalán írnak, hogy ha az Ubuntu Gnome lassúcska, akkor azon a gépen a Win7 sem lesz épp szélsebes, és hozzátenném saját részről, hogy a Win10 meg katasztrofálisan lassan fog döcögni.

Abban a részében is jogtalanul csalódik a cikkíró, hogy windowos működést és megjelenést vár el a Gnome-tól. Pedig a Gnome3.x a MacOS működését próbálja inkább utánozni, de kicsit tabletes/androidos felületes inspirációja is van. Ezért nem lehet tőle elvárni a hagyományos desktopos metaforát, ami Windowsnál van, akinek erre van igénye, tegyen fel inkább Mint Cinnamont vagy Mate-et, az sokkal hasonlóbb a Windowshoz, és a gépigénye is talán kicsivel alatta van az Ubuntuénak, nincs bele Snap meg egyebek erőltetve. Bár szerintem a Linuxnak az is az előnye, hogy más, modernebb, frissebb, mint egy Windows, nem kell egyetlen grafikus felületet meg MS fontokat bámulni 10-20 éven át, hanem jót tesz a frissesség, modernitás, kinézetben, működésben is. Egyszerűen a Windows felülete unalmas, 1995 óta lényegében változatlan, tálca, menü, asztali ikonok. Használható, de néha jó valami mást is kipróbálni, hogy ne legyen unalmas, monoton inger a gépet használni.

Én sose értettem, sok ember a mai napig a Win9x-es témát akarja bármulni, meg az XP-s ződdomb + hányingerkék/bumszli Luna témát, ami a maga korában sem nézett ki jól, mára meg végképp ronda és unalmas. Nekem már a 90-es években jobban tetszett a Linux felülete, már akkor ufótechnológiának tűnt, annyival modernebb volt egy akkori KDE akármelyik Windowshoz képest. Még a Win9x téma oké, az már aranyosan retrós, de én azt is unnám napi szinten nézegetni, bambultam anno eleget 1995 és 2014 között. Szép volt, jó volt, de lapozni tudni kell.


hcl
(félisten)
Blog

Nem Windows kinézet - ha Windows kinézetű kell, akkor azt kell feltenni :D

". A másik, hogy percekig tart, mire a Snap tárolóból feltelepül egy alkalmazás. " - meg se lep, van fent 1 alkalmazás Snap-ből, mivel szokott gond lenni? Azzal. Az egész egy katyvasz.

Amúgy ilyen gyenge gépre nem annyira normál Ubi kell, hanem Xubuntu, Lubuntu... azok sokal kevésbé erősforrásigényesek. Vagy Debian, ami fapadosabb, cserébe még kevesebbet eszik.
Használtam már 2GHz TK-57 proci + 2GB RAM + SSD mellett Debiant - az OS sebessége nem volt rossz, de fullhd szakadt, Facebook már akkor is lezabálta... Ugyanez egy C2D -s, 4GB-os laptopon röhögve megy.
C2D + 1GB-on is elvan a minimál Debian-om - de az aztán semmit nem csinál meg helyetted :D

[ Szerkesztve ]


ubyegon2
(nagyúr)
Blog

Linuxfx 10 Review: A Windows-Like Linux Distro On Top Of Ubuntu 20.04

Ha valakinek Windowsos kinézet hiányozna......

video is van

[ Szerkesztve ]


nakos1212
(senior tag)

Sokan nem témázgatnak hanem munka-orientált desktopot akarnak használni, és arra elég jó a "klasszikus" windows felület is, ahogy tök elég rá egy primitív tiling window manager is vagy az lxde is.


Frawly
(addikt)

Ja, ezek teljesen reálisak. KDE-nél nagyban függ milyen disztrón van, mennyire van kitémázva, mennyi szolgáltatása fut. Mikor én néztem, 400-1000 MB-ig skálázódott, ez még pár éve volt. Egy T8300 már elég szépen elviszi. Gondolom nem is 2 GB RAM-mal használod, hanem többel.

Nálam Arch Linux Testing + SwayWM (i3wm tiling waylandes klónja). Boot után az idle memfogasztás 170, de pár másodperc alatt visszaül 140 MB-ra. Egyszerű, gyors, bootidő 7 mp, leállás 2 mp. Igaz 16 GB RAM és SSD, de mivel egyszerű rendszer, hasít mint az állat. Se ablaktéma, se asztali ikonok, se dokk, se indítómenü (ez utóbbit a dmenu/fzf váltja ki). Csak egy háttérkép, egy fekete, átlátszó panel, alkalmazások mind teljes képernyőn, nincs ablakkeret, ablaktéma sem. Alkalmazásaim 99%-a terminálban (Termite átlátszó ablakban, Fantasque Sans Mono fonttal) futó CLI/TUI program (vim szövegszerkesztésre, neomutt mailkliens, htop feladatkezelőnek, vifm fájkezelésre, mpv videókat nézni, zathura pdf-ek nézésére, rtorrent, calc/python számológépnek, cmus zenelejátszásra, curseradio rádióhallgatásra, wttr.in curl, ffmpeg, imagemagick convert videók és képek konvertálására, grim screenshotokat csinálni, qemu CLI-ből virtuális gépeknek, stb.). Csak a böngészőm GUI-s (Firefox), meg néha a Wine/Steam-et használom és ezzel kifújt a grafikus felületes programok sora (néha nagy ritkán Deadbeef, Goldendict, qBittorrent, PCem, DOSBox fut még). Pedig ez egy 8 éves laptop, ThinkPad X220 i5-2520M procival, ami ma már marha gyengének mondható a maga 2 magjával, alacsony IPC-jével, elavult integrált HD3000-es grafikus lassítóval). Ubuntuval lassabb lenne, de még mindig használható, de az Ubuntut nem szeretem azóta, hogy kiszedték belőle a Gnome2-őt, és ezt a Mac/Unity/Gnome3 felületet erőltetik benne ezzel a hupililás témával. Ez a Snap-mánia meg maga a tragédia, az 1 gigás, konténerizált csomagokkal, viccnek is túl durva.

[ Szerkesztve ]


kelekyle
(őstag)
Blog

Én azt mondanám, hogy nem lett volna szabad így kiadni az Ubuntu 20.04 LTS rendszert. A fent említett negatívumok még az Ubuntu köztes verzióinál is megkérdőjelezhetőek. De ez egy hosszútávon támogatott (LTS) verzió, aminek nem lenne szabad így megtörténnie 2020-ban. Úgyhogy nem igazán tekinthető igazi desktop operációs rendszernek sem. Legszívesebben egy olyan vereteset káromkodtam volna, hogy egy LOGOUT-os cikkben nem igazán mutatna jól.

A cikket végigolvasva én is egy olyat káromkodtam volna, hogy sehol sem mutatna jól.
Alapvetően mi ez az összefoglalás? Te megmondod, aki látszólag marhára nem ért a dolgokhoz (vagy csak igénytelen és szembeköpi az olvasót), hogy ejnye Ubuntu ez egy rakás szar és így már pedig ezt tényleg nem szabad kiadni, bár őszintén az igazi vicc ebben, hogy a "cikkből" nem tudtam meg, hogy miért is lenne szar.
Igazából sokszor olvastam a lehetett volna szókapcsolatot, de igazából ezt lehetett volna nem megjelentetni.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Kérlek, légy szíves a #15-ös hozzászólásig is eljutni és úgy átgondolni, hogy mit és miért írok.

Nem írtam semmi olyasmit, hogy az adott gép valóban alkalmas lenne a Gnome DE-s Ubuntu alá ahhoz, hogy kielégítő felhasználói élményt adva fusson. Annyit írtam, hogy Ubuntuék "recommended minimum" címszó alatt olyan ajánlást adtak meg, amit nem minimum (= kb. "teszteltük, hogy biztosan elindul rajta a rendszer és működik"), hanem ajánlott (= kb. "ezt a konfigot kb. tudjuk már ajánlani ahhoz, hogy kielégítő felhasználói élménnyel tudd használni rajta a rendszerünket") rendszerigénynek érdemes értelmezni. Valamint még azt, hogy feltehetően a cikkírónak nem áll rendelkezésére jobb tesztvas (vélhetően nem véletlenül van ott a "hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen?"-disclaimer és nem véletlenül használta korábbi Linuxos cikknél is ezt a gépet), tehát abból főz, amije van. Emiatt belekötni az írásba, cikkíróba így szerintem teljesen értelmetlen, a rendszer működéséről és minőségéről alkotott véleményét, következtetéseit viszont joggal lehet megkérdőjelezni.

Csak hát lehet ezt úgy is, hogy agresszíven leugatjuk, hogy törölje az egészet a 'csába, anélkül, hogy értelmesen kifejtenénk, mi a probléma, de legalább olyasmibe állunk bele, ami lehet, hogy pont olyan rész, amin jelenleg nem tud változtatni, meg lehet konstruktívan is, annyit legalább feltételezve, hogy a cikkíró egyrészt nem szándékosan írt sok sebből vérző cikket, másrészt figyel az olvasói kritikákra és legközelebb tanul belőlük.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Kicsit jobban megnézve, fura volt, hogy lassúnak mondod az OS-t.

Egy 2 mag+2GHz gépen teljesen jól kéne mennie... ha nem winyóra tetted volna. Attól lesz ez lassú... A winyóra vár a proci :D

Az 1GB RAM használat üeresen, az nagyon durva. Ennyit a 18.04 KDE-vel nem eszik... :D

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Megnéztem én is, és nálam is hasonló az induló memóriafoglalás (750 MB), mint amit Perdedor írt.


Gyurka6
(őstag)

Valaki tudna írni egy másik cikket erről??


hcl
(félisten)
Blog

Nekem a KDE-s 18.04 úgy eszik 700-at, hogy megy a Kmail a háttérben... :Y


vadkörte
(addikt)
Blog

2x Manjaro 20.0.3 KDE5 Plasma, személyre szabott témával, "belakva" idle 750MB-1,1GB (Latte dock indul).

A cikk még blogbejegyzésnek is vékony. (megírtam már egy negyed ívnyi hsz-t, de inkább visszatöröltem)
Aki linux-ozásra adja a fejét általában nem a windows szerű megjelenés miatt teszi. Ha így áll hozzá, eleve elcseszte.

(#33) Frawly:
Ez már abszolút nem kezdő szint. A legtöbb felhasználó agyf***t is kapna egy ennyire minimalista rendszertől :D

(#21) ubyegon2:
Szúúúszááá! Csak kíméletesen :DDD

Egy kollégám mondása, hogy a linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

üzenetek