Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


ubyegon2
(nagyúr)
Blog

Csak kíméletesen

Pedig az voltam most szerintem! :P

Egy kollégám mondása, hogy a linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Igaza is van, bár engem csak az Arch vonal nem csíppant! :N

De ha már mi mennyit fogyaszt, minap megnéztem az Ubuntu 20.04 és a Mint Cinnamon 20 memóterhelését és tegnap egy Ubuntu Mate 20.04-et meg a csak fallback-ból induló Manjaro KDE-t. Szinte mind install állapotú, minimálisan a Mint 20 és a Manjaro van belakva.

A screenshotokat az egyes disztrók default képernyőkép-készítő programjával csináltam.

[ Szerkesztve ]


Frawly
(addikt)

Szerintem csak forgatod most a szavakat. A lényeg, hogy amit az Ubuntu megad, az a rendszerigény, amivel normálisan használható, pont annak a határa, hogy nem lesz túl döcögős a rendszer. Nem az abszolút minimum, mert az valami egy magos korai 64 bites proci lenne, AMD64 vagy Pentium4 (késeiekben már volt 64 bites támogatás), 512 MB RAM. Persze egy ilyen gépen majdnem percekig bootolna a lassú 1 magos proci miatt, és már a bootolás elején kifogyna a kevés RAM-ból, így swap hegyekkel kínlódna. Betölteni betöltene, csak épp nem lenne semennyire használható szint. Azért nem abszolút minimumot adnak meg, mert akkor sok ember kicentizné, és felrakná olyan gépekre, ami épp hogy csak megüti papíron a minimumot, aztán hőbörögnének, hogy milyen lassú. Ha viszont a használhatósági szintet adják meg, akkor kisebb lesz egy teljesen laikus user frusztrációja. Ez játékoknál is változott, régen az abszolút minimumot adták meg, amin még elindul, ma már inkább igyekeznek egy reálisabb konfigot megadni, amin talán játszható is valamennyire, még ha kicsit alacsonyabb felbontásban és low grafon is, de nem diavetítés.

Az Ubuntu Gnome már rég nem régi, gyenge gépekre való. Az Ubuntu 11.10 volt utoljára olyan, ami nagyon régi, ergya gépen is jól futott. Mióta bevezették a Unityt, meg átálltak Gnome3-ra, már nem ez a helyzet. Egyébként az Xfce4, és a Lubuntu is nem annyira pehelysúlyú már, mióta átálltak Xfce-jék Gtk2-ről Gtk3-ra, a lubuntusok meg LXDE-ről LXQt/Qt5-re.

(#40) vadkörte: valóban, nem kezdő szint. Egyébként a legminimalistább felület az Openbox, IceWM, ami talán kezdőket sem rémít el, ha valami normálisabb panel, dokk van rátelepítve. Valami olyan disztróra érdemes rámenni, ami ezekkel érkezik, de fullosra van konfigurálva, pl. Manjaro. De nem olyan rossz ennek ellenére a Lubuntu, Xubutnu sem, meg a Mate-és disztrók. Ennek ellenére gyengébb gépen kompromisszumot mindenképp kell kötni, nem csak grafikus felületnél, hanem alkalmazásoknál is pehelysúlyúbbra kell rámenni, valamennyire némi fapadosságot be kell vállalni, nincs mese. Arról ne is álmodjon a kedves Windows user, hogy felpattintja a Linuxot a 10+ éves gépére, és akkor minden 2× gyorsabb lesz, és semmiben nem kell kompromisszumot kötni, majd Win7 2.0 lesz az egész. Nem lesz, a Linux élből más, minden más rajta, és még ezen felül is kompromisszumot kell kötni, így a felhasználói élmény inkább az XP-re fog hajazni, mint a Win7-re. Hangsúlyozom, hogy ez csak gyenge gépen van.


lionhearted
(őstag)

". A másik, hogy percekig tart, mire a Snap tárolóból feltelepül egy alkalmazás. " - meg se lep, van fent 1 alkalmazás Snap-ből, mivel szokott gond lenni? Azzal. Az egész egy katyvasz.
Többnyire napszak/kedv függő nálam, hogy milyen gyorsan tölt le... a telepítés kvázi semennyi időt nem vesz igénybe, komolyabb alkalmazások is 5mp-n belül vannak. Ha jól sejtem itt arról van szó, hogy a szoftverközpont "telepítés" gombjára ütve ez az apróság, hogy a letöltés lassú, nem jön át információként. Ebből azt a következtetést levonni a cikkírójának, hogy nem szabad kiadni úgy egy OS-t, hogy nála éppen akkor lassan tölt le... :N hát ugye.

Valamiért rémlett, hogy nem is olyan rég volt egy Logout cikk, szintén ilyen remek screenshotokkal... és lássak csodát, ugyanaz a szerző. :U

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Nem tudom, én nem láttam még a Snap-et tölteni (nálam nem szoftközpont, hanem a Yakyak-nak csak ilyen telepítője van), egyszerűen hol zabálja a RAM-ot, hol összedől, hol külön filerendszerként látszik... Nem hiszem, hogy szeretném ezt alapértelmezettként. A csomagok és tárolók működnek.

Screenshot LOL :D És van defaultból az Ubiban :D

[ Szerkesztve ]


ZS3NI
(őstag)
Blog

Jajj, megint itt a monitor fotózós csávó.


dchard
(veterán)
Blog

Abszolút egyetértek. Ez igénytelen szemét, nem más.

A moderáció felelősségét se vitassuk el: ezt a trágyát legalább egy, ha nem két ember is jóváhagyta, mielőtt címlapra került...


Tim82
(nagyúr)
Blog

A lényeg, hogy amit az Ubuntu megad, az a rendszerigény, amivel normálisan használható, pont annak a határa, hogy nem lesz túl döcögős a rendszer.

Még egyszer és tényleg utoljára: igen, ezt hívják magyarul ajánlott rendszerigénynek, amivel normálisan használható. Ubuntuék részletesen ki is fejtik, ld. #13-ban idéztem is, ennek felel meg.

Ez játékoknál is változott, régen az abszolút minimumot adták meg, amin még elindul, ma már inkább igyekeznek egy reálisabb konfigot megadni, amin talán játszható is valamennyire, még ha kicsit alacsonyabb felbontásban és low grafon is, de nem diavetítés.

Szintén írtam már a #15. második bekezdésében, hogy fejlesztői oldalról nincsen lehetőség végtelen számú hardverkombinációval tesztelgetni.

Nem egyszer olvasom amúgy játékfejlesztői oldalról (kisebb stúdiók, fejlesztőcsapatok részéről láttam ilyesmivel kapcsolatban interjút), hogy alapvetően viszonylag kis számú tesztkonfigjuk van, melyeken van lehetőségük a tesztelésre, általában ezek közül a leggyengébb, amin még elindul a játék, lesz megadva minimum rendszerkövetelménynek.

Szerintem csak forgatod most a szavakat.

Ha egy következetes álláspont számodra "szóforgatás", csak mert nem értesz egyet vele, az szomorú, de azzal nem fogok tudni mit kezdeni.

[ Szerkesztve ]


kovgab
(aktív tag)

... hát nem az a címlapos minőség :(

[ Szerkesztve ]


Dave™
(nagyúr)
Blog

Amikor én legutóbb címlapra írtam linuxos bemutatót, akkor azon rugózott - egyébként elég lekezelő stílusban - a kedves "lektor", hogy a testreszabást külön kellene írnom, nézzek utána (akkor sem értettem vele egyet). Ezért is tartott neki sokáig javítani, mert szerinte tele volt helyesírási hibákkal. Nekem ott ment el a kedvem tőle, pedig akartam egy Manjaro Gnome cikket is ha már KDE van.

[ Szerkesztve ]


ubyegon2
(nagyúr)
Blog

Tegnap szóba is került ez a minősíthetetlen eljárás az Off-ban, most már emlékszem is, hogy anno szóba került a téma. Pedig annak a cikknek is helye volt a Kezdő topikban a többi mellett.

A különírás és az egybeírás c fejezetet innen biztosan nem tanulmányozta a kedves lektor, de szerintem egyértelmű, hogy neki lenne igaza, ha egy kövér testre szabott ruháról lenne szó. Csakhogy van ám ilyen is: amikor kontextustól, jelentéstől, etimológiától stb. függ a helyes írásmód

Nem biztos, hogy mindenkinek kell ezeket pontosan ismernie, mondjuk éppen lektoréknál viszont elvárható lenne.


UnA
(Korrektor)
Blog

Lektorálás nincs, mert elvileg nem feladat az egyedi stílus és hangulat javítása. Ezért csak korrektúra van ;)

Helyesíráson nem szoktam vitatkozni a szerzőkkel, inkább megdicsérem őket, ha szép volt a szöveg. Persze sok minden előfordulhat - de csak ezért nem érdemes elkedvetlenedni.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

20.04 LTSt en probaltam virtualis gepen (6700hq) debug miatt egy magra korlatozva, de egy samsung 950 pron es 8GB rammal, az siman gyors es reszponziv.

nekem az egyetlen bajom ezzel meg a 18.04el is az volt, hogy anno a meg a regebbi (12) idokben biztosan tudtam exportolni a VMet ugy, hogy utana az asztalimon import utan bebootoljon, na ez jelenleg mar nem jon ossze, csak villog a prompt de nem csinal semmit. elvileg az, hogy a laptop egy intel 6.gen a desktop az egy 1.gen ryzen annak nem kene bajnak lennie, a 12.04es idokben meg intel integralt GPU vs AMD volt itthon szoval elvileg az se lehet.

de egyebkent szep meg jo

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

te direkt, a kötözködés kedvéért nem akarod érteni, hogy mit írt az ubuntu.

"fejlesztői oldalról nincsen lehetőség végtelen számú hardverkombinációval tesztelgetni.": ez önmagában igaz, csak érdektelen állítás. az, hogy mennyi ram kell alá, alapvető kérdés és nem végtelen hardverkombináció.


Tim82
(nagyúr)
Blog

te direkt, a kötözködés kedvéért nem akarod érteni, hogy mit írt az ubuntu.

Végtelenül fárasztó leegyszerűsítő kinyilatkoztatásokkal szemben érvelni. Köszönöm, hogy azt is meg akarod mondani, hogy én mit akarok és mit nem, de javaslom, hogy inkább tartózkodj ettől.

Korábbi állításoddal ellentétben Ubuntuék megtehetik és meg is teszik azt bizonyos esetekben, hogy egyértelműen kimondják, hogy bizonyos korlátok alatt ne is próbálkozz az adott disztróval - egyértelműen el tudnak különíteni "minimum" és "ajánlott" rendszerkövetelményeket. Példák: [Ubuntu Mate] [Xubuntu]

Nyilván érzékelhető a különbség, hogy az ott felsorolt "minimum" és "ajánlott" követelmények közül melyikhez áll közelebb akár megfogalmazásra, akár hardverigényre az itt írt. Még úgy is, hogy figyelembe vesszük a Mate és az XFCE a Gnome-hoz képest kisebb erőforrásigényét.

ez önmagában igaz, csak érdektelen állítás. az, hogy mennyi ram kell alá, alapvető kérdés és nem végtelen hardverkombináció.

Amennyiben az általad kiragadott mondat szövegkörnyezetében csak a RAM-ról lett volna szó és nem úgy általában (nem csak az Ubuntunál) rendszerkövetelményekről, esetleg még igazad is lehetne. Az alapvető kérdés meg részemről sem volt vita tárgya.


hcl
(félisten)
Blog

Az sem mindegy, hogy milyen VM megoldás van alatta, bár igazából bármelyikkel működnie kéne... Mondjuk amíg csak egy OS kell, addig elég reszponzív lehet egy magon is (pláne ha olyasmin fut, ami amúgy elég erős, és gyors az SSD + adtál neki 8GB RAm...), de azért amikor már számtási igény is van, akkor nem árt a 2 (pl. bármilyen FullHD film, különösebb VGA támogatás nélkül)


Dave™
(nagyúr)
Blog

Azt látom, hogy nincs lektorálás, elég beleolvasni ebbe a "cikkbe", ami alá most kommentelünk. Ilyet tényleg nem lenne szabad kiengedni. A lektort valóban pontatlanul használtam, de mondjuk ehhez a cikkhez pont arra lett volna szükség, nem korrektúrára.

Nem is te voltál és még csak azzal sem lett volna baj, ha szerinte rosszul írtam, hanem ahogyan ezt közölte. Az már csak hab a tortán, hogy még igaza sem volt.


UnA
(Korrektor)
Blog

VM to physical image: én inkább gyanakodnék olyan dolgokra, mint a grub vagy az UEFI, ahol nem tudja / nem engedi betölteni.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

ez igazabol VM -> VM migralas a desktop es a laptop kozott, mindketton VirtualBox fut. ahogy nezem stackoverflowon se gyakori problema.

hcl: nekem kb annyi kell, hogy maradjon reszponziv az eclipse grafikus feluleten is. amikor szamol akkor szokott kapni 4 magot. desktopon meg kaphatna 8-12ot is, azert probaltam migralni.


hcl
(félisten)
Blog

Ja, az magában nem eszik sokat. Én Android Studio-ztam 2 mag + 3GB RAM virtuálgépen (T450 volt alatta), meg most 4 mag +6GB-on (Phenom II + Vmware van alatta :D ) .
A Phenom kifejezetten gyorsan fordít kisebb projekteket.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

ja, android studionak hardver kell. futas kozben meg foleg.

üzenetek