üzenetek

hozzászólások


Ed_007
(aktív tag)

"A privát véleményem, de ez kb. olyan szintű változás lesz, mint amikor a vonalas telefonról átszoktak az emberek a mobiltelefonokra. ... 10 év múlva pedig tippre az lesz az alapértelmezett, adótornyok meg csak a városokban, lakott településeken lesznek..."

Érdekes lesz ilyen körülmények között értelmezni a távközlési koncessziót. :DD

Ha mindenki mindenhol telefonálhat, Egyszeri Elemér előfizethet egy indonéz szolgáltatónál jóárasan és használhatja full time Magyarországon a telefonját (persze ha a hívónak ez külföldi hívásnak számít, akkor az szívás, de ha a hívó olyan szolgáltatónál van, ahol nem számítanak fel plusz díjat a műholdas telefon hívásánál, akkor sokan fognak műholdas telefonra váltani.

Négy további gondolat:

1) A műholdas telefonoknál az fogja "elvinni a piacot", aki addig tudja finanszírozni a terjeszkedését, ameddig eléri az előfizetői száma azt a kritikus tömeget, hogy a "legtöbb" hívása hálózaton belüli legyen (vagy ilyen megállapodásokat tud kötni más szolgálatókkal - lásd 4) ), mert akkor a beszélgetőket már nem fogja visszatartani, hogy a hálózaton kívüli hívásért a gatyájukat is lehúzzák róluk.

2) Kulcsfontosságú lesz, hogyan kezeli majd a műholdas telefon az olyan zárt térből indított hívásokat, ahol nincs rálátás egy műholdra sem. Az olyan telefon, amellyel ki kell állni az ablakba, hogy hívhassuk a partnert, csak korlátozottan lesz "szerethető".

3) Lehet, hogy a 2) miatt lesz létjogosultsága a "hibrid" telefonoknak, ahol ha nincsen rálátás műholdra, hagyományos GSM hálózaton keresztül megy ki a hívás; vagy fordítva: ha nincsen GSM hálózat, műholdra megy a hívás.

4) Lehet, hogy a "hálózaton belüliségért" olyan megoldást vezetnek majd be a műholdas kapcsolatot biztosítók, mint most a Skype: kb. mindenhol helyi számon küldik ki a hívást vagy megállapodnak a helyi szolgáltatóval, hogy "jóárasan" fogadják a hálózatukba irányuló hívást.

Érdekes időszak lesz, kíváncsi vagyok, milyen megoldás lesz a nyerő.

üzenetek