üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

- Bejön a particionálás: A másik oldalnak meg nem kell egy teljesen új technológiát és főként nem 5-6-7... párhuzamos műholdas hálózatot kiépítenie. Helyette egyszerűen bérelnek hosszútávra hálózat részt.

Itt ráadásul van egy extra lépés: jelen esetben a telefongyártók is beleszálltak a képletbe, legalábbis az Apple ugye elvben nem szolgáltat maga, mégis Ő bérli a Globalstar műholdas adatforgalmának oroszlánrészét.
Szvsz most még útkeresés folyik, és mindenki vizsgálja, merre lenne kifizetődő elindulni.
Az olyan tőkeerős szereplők, mint az Apple meg az Amazon pedig nagyon meg tudják forgatni a piacot...

- A nagy szolgáltatók valamelyike elindítja a dominót és felvásárolgatják a műholdas cégeket, így tényleg pár nagy fog tudni globálisan szolgáltatni

Hát igen, ez az, ami szerintem az egészet jól megkeverheti még, mert például a Verzion (az USA legnagyobb mobil szolgáltatója, 2021-ben 22 milliárd dolláros nettó nyereséggel) 2021-ben az Amazon féle Project Kuiper irányába mennek el a hírek szerint. Ők például simán megtehetnék, hogy felvásárolják a Project Kuiper-t, mert pénzük lenne rá, viszont az Amazon meg nem fogja eladni. Más opció nem nagyon van, így viszont lemaradnak a versenyben, hiszen a T-Mobile USA ugye a Starlinkkel együtt fog ilyen téren az USA-ban első komolyabb szereplő lenni, ha nem is 2023-ban, de 2024-ben várhatóan.
A Verzion / Kuiper megoldás viszont 2026 előtt aligha várható.

Ha a műholdas mobilrendszer életképes lesz, akkor bizony az ilyen lépésektől függhet az, hogy ki mekkora eséllyel indul ebben a mezőnyben...

üzenetek