üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Leírtam pár példát, de sorolni lehet a hasonlókat. Az USA-ban bő 10 éve is azon ment a fejvakarás, hogy még full extrás közúti kamionokra, pláne bányadömperekre sem találni normális munkaerőt, és a többség leginkább a munka-család egyensúlyt tartotta problémának. Tehát hiába fizettek akár évi 70-80 ezer dollárt például Alaszkában, ott továbbra is súlyos munkaerőhiánnyal szembesültek. Amíg ez még mindig olcsóbb, mint a távirányított vagy önjáró jármű ára, addig kifizetik akkor a mégtöbb pénzt, hátha az vonz valakit. De most ha van egy technológia, amely lehetővé teszi, hogy kvázi Home Office-ból tolja valaki a melót, akár kevesebbért, akkor az ütőképes megoldás lehet minden résztvevő számára. A legtöbb ilyen távvezérelhető jármű opcionálisan ember vezette, tehát attól még simán használható minden további nélkül helyi gépkezelővel is. Szóval érdekes világ nyílik ilyen téren meg.

De egyébként sajnos nehéz olyan példát előhozni, ami tényleg megragadja az embert. Pedig kismillió lehetőség van még, kezdve a folyami és tengerhajózástól a repülőgép- és helikopter vezetésen át a világűrbéli munkavégzésig (a NASA Robonaut gondolom megvan, Te korrektáltad talán azt anno? ;) ).

Ezek mellé jön az, hogy lassan már a zsebpiszok is műholdon keresztül fog kommunikálni. 10 év múlva alsó hangon is fél tucat globális műholdszolgáltató rendszer fog működni, de akár tucatnyi is lehet. Lassan eljutunk oda, hogy a tenger mélyén meg a barlangokban nem fogsz tudni csak internetezni. Déli-sark, Góbi-sivatag vagy az Amazonas vidéke ilyen téren már messze nem lesz vakfolt. Ma már az EU-ban ugyebár kötelező a segélyhívó minden új autóba, de még e-SIM kártyával. Van egy tippem, hogy ez át fog menni műholdas kapcsolatba, így már a legfélreesőbb helyen is megkapod a lehetőséget, hogy segítséget hívj, ha balesetet szenvedsz.

A privát véleményem, de ez kb. olyan szintű változás lesz, mint amikor a vonalas telefonról átszoktak az emberek a mobiltelefonokra. Az is marha drágán indult először és sok korlátozással Ma meg ott tartunk, hogy marginális mennyiségű embernek nincs mobiltelefonja az EU-ban, Észak-Amerikában vagy a Távol-keleten. Na az első fecske az Iridium volt a műholdas adatkapcsolat terén, 10 év múlva pedig tippre az lesz az alapértelmezett, adótornyok meg csak a városokban, lakott településeken lesznek...

[ Szerkesztve ]

üzenetek