üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(addikt)
Blog

Ez megint egy megosztó cikk lett.

Az USB kimenet digitális. az S/PDif szintén digitális adatátvitel.
Nyilván járható eljárás, ha a digitális jelet, analógnak tekintjük és újra digitalizáljuk.

A digitális jel hatalmas előny, hogy kevéssé érzékeny a jel alakjára.
Morse megoldását használták az információ átvitelére amikor a beszéd már teljesen érthetetlen volt a zavarás miatt, a morze jeleket képesek voltak értelmezni.
Tulajdonképpen ma is Morse találmányának továbbfejlesztett változatait használjuk

Van egy kérdésem ami nem hagy nyugodni.

Van USB-DAC ami hatalmas mennyiségben és kialakításban hozzáférhető. Nincs szükség egy felesleges eszköz közbeiktatására. Akkor minek?

Mivel hozzáférhetőek a magasabb minőségben digitalizált zenék, akár 24bit 198KHz minőségben is, ki vannak zárva, mert az S/PDif nem támogatja a minőségibb hanganyagok hallgatását.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm, hogy beleolvastál.
Megosztó cikk lett. Nem kellene annak lennie. Viszont nem volt szándékom megosztani. Csak saját tapasztalatom írtam le ami a többség véleményével, nem tapasztalatával, csak véleményével valószínüleg nem találkozik. Ez engem nem zavar.

A cikkben minden kérdésedre ott a válasz.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

az alapprobléma az, hogy usb rendszerint számítógépen van.
ha számítógép a jelforrás, akkor minden további erőlködés értelmetlen.

az usb-spdif konverter meg egy nonszensz, minek használna olyat bárki is?


Hieronymus
(addikt)
Blog

Pontosabban van ott egy válasz.

Már a PC őskorában beindult a félre értés.

Még MS DOS volt az operációs rendszer, amikor megjelentek az első CD olvasók és írók
A CD meghajtók kezeléséhez szükséges volt egy mscdex nevű fájlra. Ennek egy módosított változatát valaki elkészítette. A zene CD, adat cd-ként jelent meg a számítógépen. Bitpontosan másolható módon.
Ha megírtam egy zene CDít Wav állományból, bitpontosan ugyan azt lehetett visszaolvasni a hang CD-ről.

De ez nem volt jó, mert Jelalak és időzítés. Megjelentek a grabber programok. Ezek már a hangot "digitalizálták". Már befigyelt a jitter, a végeredmény már nem lett bitpontosan azonos a lemezre kiírt és onnan adatként visszaolvasott állománnyal. Ez a tendencia folytatódik. :((


Hieronymus
(addikt)
Blog

Pontosan ezt nem értem.
A PC lejátszásra használata energia pazarlás. Rendszerint USB2 izéket használnak.
Egyetlen ilyen eszköz árából élethosszig lehetne minőségi zene stream szolgáltatást használni.
Audyssey szoba és hangfal hangzás korrekcióval rendelkező online szolgáltatásokat támogató erősítő/AVR eszközzel Az eredetit megközelítőhangzást elérni. Igaz a HIFI nem erről szól. Inkább arról, hogy saját ízlésre keverjék a hangzást.


hcl
(félisten)
Blog

Srysry, de ha egy digitális jelet digitális jelként viszel tovább, akkor az ugyanaz a jel marad (hacsak nincsenek átviteli hibák, de vegyük úgy, hogy nincsenek). Ha átalakítod az USB-t (a mit? az USB egy busz, amin valamilyen adatfolyamot tolsz át) S/Pdif buszra, akkor semmit nem csináltál, nem torzul semmi (már ha jól működik az átalakítód).
A D/A az egyetlen, ami érdekes, meg a D/A tápja mondjuk (meg a végén az oszcillátor esetleg, az is az analóg részre hat). De ez megint kb. a te személyes érzékelésednek szól - amivel nincs gond, mert mindenki más.

Kapcsrajzokat hiányolnám amúgy :)


bambano
(titán)
Blog

A grabber programok nem digitalizálták a hangot, mert nem fértek hozzá analóg interfészen. A grabber programok adatlemezként próbálták beolvasni a zene cd-t, ami vagy sikerült, vagy nem. A meghajtók nagyobbik része olyan volt, hogy nem sikerült. Ritka kincs volt az olyan meghajtó, amin igen.

Egyébként a zenehallgatás arról szól, hogy húzol egy határvonalat a saját lehetőségeid (helyiség, füled, pénztárcád, igények, stb) és a költségek közé.


bambano
(titán)
Blog

"hacsak nincsenek átviteli hibák, de vegyük úgy, hogy nincsenek": szerintem meg vegyük alapértelmezettnek, hogy az usb egy hulladék. zenehallgatásra különösen.
az én magánvéleményem az, hogy amiben usb van, az max. sokol rádió.

a cikk központi koncepciójának meg az a hibája, hogy azt gondolja, pár elektroncsővel gatyába lehet rázni az ócska forrást. szerintem meg nem lehet.


hcl
(félisten)
Blog

Nemtom, ha egy file hibátlanul átmegy rajta, akkor az az adat is, amibe hang van kódolva.
Nyilván kell puffer az eszközökbe, de akkor már tényleg inkább az, hogy kihagyni az S/PDIF-et, és USB-s DAC. Azzal legalább nem a PC-ből szedi össze a zajt az analóg áramkör.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy amint a cikkben is hangsúlyt kap, az eredményem, nem technológiai bravúr! Az elektroncsövek használatát nem a paraméterek indokolják. Egészen másként közelítem a problémát. Az Ember felől! Az ember füle felől. Az ember hallásérzékelése felől. Az elektroncsövek ugyanis az ember füléhez igazodnak. Úgy is fogalmazok, hogy ugyan az a hibájuk. Ezért halljuk jónak. Paraméterekben tökéletes készülékek hangja disszonáns az ember fülével mert az ember füle nagyon nem az. És a sok egyéb melyet érintek. A "gyába rázást" ebből a szempontból nézd kérlek. Így talán értehetőbb miért kell pl. az elektroncső. bővebben erről itt: [link]

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

Az én közelmúltban összeszedett tapasztalataim szerint a fájl sem mindig megy át hibátlanul. A protokoll megvalósítása sem megy mindenkinek. Az egész egy szemétdomb. Emellett az usb-s hang közismert problémája a jitter, amit nem egyszerű kiküszöbölni.
Ebben a vázolt helyzetben két dolgot tehetsz:
1. nincs usb csak spdif, az is optikán
2. beletörődsz, hogy gagyi.


hcl
(félisten)
Blog

Nemtom, én csomó másolok pendrive-ra, nincs vele gond :D USB-s hálókártyát is használok.

Jitter egy pufferelt eszközön? :F Max. ha gagyi a cucc.


bambano
(titán)
Blog

A cikk úgy indul, hogy ez a ketyere egy modern riaa. Rögtön egy ordas nagy hülyeség, mert egy usb-spdif konverter normál működés esetén pontosan ugyanazon bitsorozatot tolja ki magából, mint ami belement, csak más csomagolásban. A riaa meg meghatározott frekvenciáktól meghatározott meredekséggel kiemelést és vágást végez, tehát ott gyári tervezési cél, hogy más jöjjön ki belőle, mint ami belemegy.

Az, hogy egy átalakítóban még az órajel generátor is csöves legyen, az pont olyan, mint a homeopátia. belefeccöltél egy rakás munkát és pénzt, tehát muszáj jobbnak lennie, ha beledöglik is. Ezt úgy hívják, hogy placebo hatás.

ettől és a te teljes munkásságodtól független tény, hogy az usb, mint hifi jelforrás/továbbító, nullát ér. emiatt ez a cucc olyan, mint suzukin a gyorstankoló matrica meg az ufóled.


NoMix
(tag)

Ha jó hangminőséget szeretnél minden digitális zaj nélkül akkor van három chip javaslatom.
Az első amit még be is tudsz szerezni az egy EMU 10k3 vagy valamilyen nem realtek alapú Creatíve sound blaster mondjuk ebben a rétegben a legjobb az RX5 Audigy. Lényeg hogy a chip EMU legyen és ne legyen mellette más chip csak tranzisztor és PCIEx1 to PCI chip az az igazi.
A másik a Yamaha YMF 754 ezt olyan nehéz beszerezni hogy már csak nagyon drága szintetizátorokban lehet fel lelni a belseje olyan mint az EMU 10k 20k 40k stb.
a Hatmadik az ESS Sabre 32 itt a chippnek van kapcsolási rajza és neked kell megépíteni.
A RIAA nem jó PC-re mert nem Phono hanem inkább Line kimenete van. a chip pedig 3.3V kimenete van a tranzisztorok előtt amik gyengítik le a feszültséget vonal szintre és erősítik a teljesítményt a fejhallgató kimeneten. Tehát vég csövet kell meghajtanod ahhoz hogy jobb hangot kapjál én fej hallgatóhoz ECL82 vagy ECH82 tudok ajánlani azok olyan sor kivezérlő csövek voltak amiben van egy meghajtó trióda és van egy végfok pentóda vagy trióda. lényeg hogy minél kevesebb alkatrészből álljon mert annál kevsebb lesz a torzítás és az alkatrészek hatása a hangra. nem ártana egy oszciloszkóp mert nem fogod tudni mit nem akarsz hallani hogy ki tud szűrni hogy mit alakíts a kapcsolásban. ha kellemesebb hangokat akarsz akkor ellenállásban szén film réteg mivel a szén nem mágnesezhető mint az aluminium vagy ferro oxidok. Az elektrolit kondenzátort csak pufferben használj minden más esetben 1 vagy 2 mikro farád a rácsokra és csak mkp-t használj a nagy feszültségek miatt. Csak a végfok cső tudja meghajtani katód követőben a fejhallgatót ha nincs trafód. Anód követőben ugyan úgy fog szolni azzal a különbséggel hogy magas feszülség lesz a fejhallgatóban.
zénerben os kötheted a csöveket hogy erőteljesebben erősítsen de ahhoz meg nincs kapcslás az interneten. neked kell ki találni egyet.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Ez a zaj "Ha jó hangminőséget szeretnél minden digitális zaj nélkül akkor ...."

Tudni kellene mi a digitális zaj.

A zaj a digitalizáláskor keletkezik. Lényegében a hanghulláról eltárolt információk mennyiségétől függ.
Ha a hang erősséget Teljesen lényegtelen milyen DAC van a rendszerben. Nem képes kiszámolni a hiányzó információt.
Itt egy digitális zajt szemlétető ábra.

A CD-t 20%-al nagyobb dinamikára és az LP-nél alacsonyabb (digitális) zajra lőttek be.

Ma et tekintjük HD felbontású tartalomnak. Amelyik tömörítés alacsonyabb minőséget ad, az SD. Amelyik magasabbat. az Ultra HD.
Ma úgy tűnik, hogy a 24 bit és 44,1 - 48KHz lesz a következő elterjedő hangminőség.
Ebben a felbontásban már a vájt fülűek sem képesek digitális zajt felismerni.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm a hozzászólásod. Szórakoztató volt! :)


NoMix
(tag)

konkrétan a PWM és a VRM zajra gondoltam mert azoknak van olyan hangja a GND miatt amit az olcsó chippek használnak hang kimeneten is. míg az emu és amiket fel soroltam emelt gnd-t használnak amit feszültségből állít elő a DAC maga a belső elektronikájában.


NoMix
(tag)

EZT A MEGKÖZELÍTÉST ÓVATOSAN KELL VENNI MERT ITT MINDENKINEK MÁS LEHET AZ ÉRTÉKELÉSE KOR FÜGGVÉNYE ÉS EGYÉB HALLÁSI ELTÉRÉSEK IS KÖZRE JÁTSZANAK. LEGINKÁBB AZOK FOGNAK VELED EGYET ÉRTENI KINEK AZONOS AUDIOLÓGIAI EREDMÉNYE VAN MINT NEKED.
BOCS A NAGY BETÜK MIATT DE VÉLETLEN SUTTOGVA KIABÁLTAM ÉS AZ AI ÍGY ÉRTELMEZTE.

[ Szerkesztve ]


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm, hogy írtál. Tisztában vagyok vele, hogy 1000 "Szaki"-ból 999 nem ért velem egyet. De sajnos sok zenére vágyó csalódott ember van. Ami minősíti az Ő munkásságukat! Én is ilyen csalódott ember vagyok, akiket műszaki paraméterekkel vakítottak el. Csaptak be. Én őket magamban csak "mugli"-nak (varázstalan ember) nek nevezem. Az én megközelítésem annak ellenére, hogy műszaki ember vagyok mégis művészi. Én abban különbözöm hogy a célom pl: Anette Askvik művészi mondanivalójának a megragadása. Ez alkotás! És nagyon nehéz! Nem műszaki eredmény, ALKOTÁS! Álláspontom szerint csak ezzel a hozzállással lehet, vagy volna szabad audio készüléket építeni. A műszaki megközelítés a kiváló paraméterek lobogtatása, eredménytelen, tudom próbáltam. Alázattal kell fordulni a mű iránt és a többi megjön magától! E nélkül a legjobb esetben is csak egy kiváló paraméterű de unalmas és jellegtelen méregdrága (értsd több 10 Milliós) alkatrész temető az erdmény. Megfigyeltem, hogy a műszaki eredmények köszönő viszonyban sincsenek a várt zenei élménnyel. Én csak anyit szeretnék elérni cikkeimmel, hogy legyen nyoma, hogy igenis lehet másként! Tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyok. De annyi baj legyen!
Én attól vagyok boldog, hogy a vendégem felkel a karosszékből meghallgatás után és ezt mondja:" Ez az! Erre vágytam egész életemben!"

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

"Az alap probléma, hogy a DAC chip vagyis a digitálisról analógra átalakító eszköz, melyet mi, emberek hallgatunk, nem beszél a számítógéppel USB-n keresztül. Úgy is fogalmazhatok, nem beszél USB-ül. Emiatt szüksége van egy tolmácsra, amely az USB isocrohne adatcsomagokat lefordítja S/Pdif adatfolyamra."

Ok, lehet lemaradtam valamirol, de itthon korbenezve az osszes DACnak van vagy USB (fules erosito) vagy HDMI (hazimozi) bemenete es a desktop alaplapon ugyan nincs SPDIF, de van optikai ami technikailag ugyanaz. Digitalis jel bitperfekt atvitele megoldott, USB es HDMI eseten van hibajavitas. Az "audiofil" korokben emlegetett misztikus "aszinkron" USB a gyakorlatban nem letezik, legalabbis a Windows Driver Model ilyen atvitelt nem ismer. Send-and-forget alapon mukodo modell van, viszont annak valosideju kozvetiteseknel es audio controllereknel van ertelme, felvetel visszajatszasanal bufferrel a jelenlegi atviteli sebesseg mellett nemi bufferrel teljesen el lehet maszkolni, ha veletlenul nem lehetne egy bithibat javitani, csak ujrakuldessel.

Vagy pl ott a Topping D50 III amin van USB is az SPDIF mellett, ha mar DAC. Hangminosegre szuper, arban pedig ennek a fele-harmada.

----

Projektkent persze erdekes, koszi a cikket es a leirast!

[ Szerkesztve ]

üzenetek