üzenetek

hozzászólások


hcl
(félisten)
Blog

Asszem csomó desktop lapon van S/PDIF... De az optikai még jobb, mert ott elektromos kapcsolat sem kell a géppel.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

regebben volt, mostanaban mar optikai se feltetlenul, bar pl MSI lapokon utobbi mai napig van.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm, hogy olvastad. Nos itt nem , hogyan is fogalmazzak, hogy ne sértsek meg senki... Szóval nem kommersz, mindent az egye chip-ról van szó. Vannak igen magasminőségű DAC-ok. Így egyszereűen DAC -nak hívják őket is. De ezek belseében több külön chip van. Azok nem dacok, csak illesztik a biteket a valódi dac-chip-hez. Valójában a láncolatban csak az utolsó a Valódi DAC chip mely a láncolat végén digitálisról analógra fordít. Ő az aki valóban nem beszél USB-ül. Ilyen chip pl az AD1865N-K melyekkel én építek R2R Csöves Dac-okat. Mára persze gyártanak olyan összetett chipeket melyek mindent egy közös tokban tartalmaznak amik régen külön dedikált chipek voltak. Ilyeneket én nem használok mert ... Miért? Ja! Mert zenét szeretek hallgatni :) Sajnos erre kevésbé alkalmasak. Létüket nem a jobb hangminőség indokolja. Hanem ezen kívül minden más. Csakhogy nekem pont csak ez az egy fontos.

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

:R

van tapasztalatom elosztott hibaturo rendszerekkel, gyakorlatban ameddig bitperfect az atvitel a kulonbozo komponensek kozott es megtortenik idoben, addig fustjelekkel vagy szinesre festett harci horcsogokkel is mehetne az adatreprezentacio es atvitel.

Mára persze gyártanak olyan összetett chipeket melyek mindent egy közös tokban tartalmaznak amik régen külön dedikált chipek voltak.
Az is ilyen szempontbol mindegy, hogy a kapuzas hogy nez ki es hogy van becsomagolva.

Mondjuk egy DYI megoldas nem lesz jobb egy bitperfect megoldasnal ha DA/DA konverziorol beszelunk. Elektroncso meg nekem tenyleg erthetetlen: Persze jol nez ki, de a csovet nem veletlenul dobtak ki szinte azonnal a szamitogepekbol, mert kb csak a baj volt veluk. DA/DA konverzional pedig a cso imperfekcioja (amit audiofil vegfok egysegeknel szeretnek) max arra jo, hogy bonyolitsa az egyseg tobbi reszet ha bitperfekt atvitel a cel. Es gondolom te se szereted, ha artifacttal van tele amit hallgatsz. Marpedig imperfekt atvitelnel nem kevesbe lesz telt a hang, hanem szetesik a handshake (USB), illetve csend vagy tiszta zorej jon ki (attol fuggoen, hogy a vevo tudja-e kezelni a hibat).

[ Szerkesztve ]


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm válaszod. Nos nem szeretném túl nyújtani a dolgot. Válaszodból egy dologra térek csak ki. Ez pedig az elektroncső. Igaz az élet minden területéről kiszorult. Joggal. Kivéve egyet: Ez pedig a zenehallhgatás. Te azért nem érted a használatát mert pont ezt nem veszed figyelembe. A cső az emberhez van közel és nem tünt el csak a felsőházba költözött! Amint az ember felől közelítesz akkor látod ezt.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Ha jól látom, már csak egy eleme van a láncolatnak ami nem elektroncsöves. Már csak egy elektroncsöves számítógépet kéne építened. Véleményem szerint az hozná a legnagyobb hangminőségbeli ugrást.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm a hozzászólásod. :) Az sanos nem járható út. De a számítógépem magam építette lineáris tápegységről működik. A gyári kapcsolóüzemű helyett. Azért az is valami...


hcl
(félisten)
Blog

A gépen belül a 20V-ból már kapcsolóüzemben készül a 12/5/3,3/1V... ;)


bambano
(titán)
Blog

"már csak egy eleme van a láncolatnak ami nem elektroncsöves": kettő. mert a hallgató se elektroncsöves :P
szerk: persze lehet, itt indokolatlanul átvettem a társadalmi közvélekedést :P

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Elektroncsöves, az a hajléktalan robot? :DDD


bambano
(titán)
Blog

neked ma nehéz napod volt a munkahelyeden :O


Hieronymus
(addikt)
Blog

Sajnos!
Az USB nevében benne van, hogy általánosan használható.
Ebben benne van az adatfolyam továbbítási lehetősége is. Már a CD meghajtók esetében is volt digitális kimenet néhány meghajtón, de az adatkábelen is le lehetett szedni a hang adatfolyamot. Hibajavítás volt az optikai meghajtóban. De a zene adatfolyamán nem. Ezt lehet áttolni az USB-n is hibajavítás nélkül.
Ezzel az USB kábel másik végén lévő hardvert lehet olcsóbbítani. Vagy drágábbá tenni a HIFI nevében.

Ha adatként kezeled a hanganyagot, akkor bitpontos az átvitel.
Ha hang folyamként, akkor befigyelhet a jitter és bithibák is előfordulhatnak. Nincs korrekció, nincs hibajavítás.


hcl
(félisten)
Blog

Részben :D


Dare2Live
(nagyúr)
Blog

Ez jutott eszembe... [link]

Magam részéről a legjobb amikor a jel digitálisan pl AESen keresztül bemegy a hangfalba lévő DACba. És persze a hangsugárzóban ott az ahoz tervezett/illesztett erősítő.
btw természetesen a rendszer automatikusan szobához kalibrálja magát.

De rémisztően szubjektív a téman sokan bakeliten, csöves erősítőn nöttek fel... nekik pedig az a "jó".


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Hello!

Ezzel nem tudom mennyire leszek itt OFF, de azért hátha tud rá valaki valami okosságot:

Azt "hallottam", hogy egy hangfal, amin van analóg és SPDIF bemenet is, sokkal jobban tud szólni az SPDIF-ről , mert nincs közben egy "felesleges" DA átalakítás, amit a hangkártya végezne, hanem a DA átalakítást már egyből a hangfal DAC-ja végzi.

Ezért is tervezek legközelebb egy SPDIF bemenetes hangfalat venni (mondjuk egy Edifier R1855DB-t). De az alaplapomon alapból nincs SPDIF kimenet, sem olyan DAC-om, amin lenne. Nomost a cikkbe beleolvastam kicsit megijedtem, amit az USB->SPDIF konverterek minőségének fontosságáról olvastam a hangminőség szempontjából.

Merthogy az eddig kinézett opciók az SPDIF kimenet megoldásához ezek lennének:
Az alaplapra dugható, hátlapi kimenet: [link]
És egy USB-s XMOS konverter: [link]

Ezek helyett tényleg szükség lenne egy sokkal jobb (és bizonyára sokkal drágább) megoldásra?

Egy ilyen kategóriás hangfallal is hallani fogom már a különbséget?

THX!


bambano
(titán)
Blog

Az árukereső szerint 83-84 ezer körül van egy ilyen hangfal.
A cikk meg a hifi nem erről a kategóriáról szól.

Ennyi pénzért egy ilyen hangfallal még lehetsz boldog (szerintem hallgasd meg vétel előtt), de ne legyenek álmaid arról, hogy most beléptél a hifibe.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Én csak "általánosságban" kérdeztem rá erre a dologra. Már bocsáss meg, de attól még, hogy (szerinted) ez a hangfal kategória nem "Hi-Fi" (meg Bi-Fi, meg Wi-Fi, meg Kif-Li, de ezt inkább most hagyjuk), még azért jöhetnek rá értelmes válaszok (is) itt is...


bambano
(titán)
Blog

oké, akkor felteszek egy kérdést én is:
szerinted a hozzám közelebbi étterem ebédmenüje a jobb, vagy az, amelyik távolabb van?

ha nem érted, elmagyarázom: egy nem specifikált étterem nem specifikált menüjét LEHETETLEN összehasonlítani egy másik nem specifikált étterem nem specifikált menüjével. még akkor is lehetetlen lenne, ha az egyik étterem menüje konkrét.

ugyanígy egy nem specifikált hangkártya d/a konverterének a minőségét, pláne, hogy neked az mennyire tetszik, nem lehet összehasonlítani ezzel a hangdobozzal, amiről (igen, rááldoztam) egy fél órányi guglizással se sikerült semmi értelmeset kideríteni. még annyit se, hogy d osztályú digitális erősítő van-e benne, és akkor az spdif jelét akár közvetlenül is ráküldheti az erősítőre, ebben az esetben nem igaz, hogy a hangkártya d/a-ja helyett a hangfal d/a-ja végzi az átalakítást, mert egyáltalán nincs d/a átalakítás, cserébe a hangzás (szerintem) hulladék. vagy analóg erősítő van benne, akkor a hangkártya d/a konvertere biztosan jobban fog szólni, mint egy himihumi 3 dolláros madeincsájna usb spdif konverter + az spdif + a hangfalba épített ócska konverter.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

igazabol ha a hangfal DACja erezhetoen jobb, akkor talan megeri szivni vele, de egy 120 euros hangfalnal erre nem vennek merget. marmint ameddig az alaplapi analog kimenet rendesen le van szeparalva.

[link] stereo hifis topikban jobban tudnak segiteni.


pechman8
(aktív tag)
Blog

Köszönöm, hogy írtál: Dare2Live
Én teljesen máshonnan közelítem a zenehallgatást.

Képzeljük most el, hogy semmi nincs a nappaliban csak egy fotel ebben ülsz Te. Be jön egy énekes és ott előtted elkezd énekelni. Olyan szépséggel, olyan kifejezően, hogy megindít!

Ezt kell megragadni!

Azok akik audió készüléket építenik , vagy ajánlanak, csak ezzel a hozzáállással lenne szabad. Ez pedig hiányzik. Helyette van ez: "automatikusan szobához kalibrálja magát." OK, el hiszem. De erre vágyok? Nem hiszem. És miért kellene a szobához igazodnia? Ez butaság! Miért nem én hozzám igazodik?! Megmondom. Mert a gyártó azt nem tudta megvalósítani, nem is volt a célja. Azt így nem lehet. Hideg számítással. Hagyja csak békén az élettelen falakat!

Nem a tökéletes készülék megalkotása a cél. Mert az az ember tökéletlen fülével és hallásérzékelésével egyszerűen disszonáns! A cél a művészi mondani való közvetítése. A hallgató nem hallja ezt hanem érzi. És ha ez megvan: Célba értél!
Minden más, technológiai bravúr ugyan de csak felesleges pénzkidobás.
Tudom, próbáltam...
Az elektroncsöveket csak azért használom mert az emberhez vannak közel, nem a technológiához.

[ Szerkesztve ]

üzenetek