Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


butch3r
(senior tag)

nagyon szép munka gratula.
tuti nem lett volna türelmem hozzá :D

st canon meg folytatódhatnak voy utáni időkben is. talán majd picard sorozatban :/


wetomi
(aktív tag)
Blog

Köszönöm! Néhol valóban kellett a türelem, de ez az ami engem kikapcsol. A makettezők biztosan tudják miről van szó.


persil
(veterán)

Hat apam... Te beteg vagy! :D
Nagyon szep munka, gratulalok, a turelmedhez meg oriasi respekt!
En anno maketteztem, szoval teljesen ertem mire gondolsz kikapcsolodas alatt, de egy ilyen komoly munkanak, plane sajat kutfobol tuti nem alltam volna neki.


-FreaK-
(veterán)
Blog

Le a kalappal uram! Bár csak átfutni volt időm egyelőre, de azt látom, hogy mennyire komoly munka volt. Irigylem én is a türelmedet :) nagy nagy gratula!

[ Szerkesztve ]


vottokar
(aktív tag)

Gratulálok. Szép munka! :R


Dinomano
(tag)

Gratulálok! Nagyon komoly munka! Tudom, hogy nehezen összeszámolható ekkora időtáv esetén az összidő, mégis rákérdezek: Az ötlet megszületésétől, mindennel együtt mennyi időbe telt a project?


Dilikutya
(nagyúr)

Hú, nem semmi. :R


DanielLong
(aktív tag)
Blog

Nem semmi munka! Nekem különösen tetszik a talpazat, nincs azzal semmi gond!


wetomi
(aktív tag)
Blog

Köszönöm!

(#6) Dinomano: Gondolkoztam rajta, de fogalmam sincs mennyi a tényleges ráfordított munkaidő. Nem olyan sok azért, mint ahogy a 10 évből gondolná az ember.

Ugye a tervek megrajzolása még kollégiumban a délutáni tanulószoba ideje alatt történt. Néhány nap alatt. Aztán kb két évig hozzá sem nyúltam.

A belső szerkezet az két részletben készült. A bordákat külön-külön még papíron megrajzoltam előre, így a balsára átmérni gyorsan ment. Még mindig megvannak azok a papírok. Aztán a téli időszakban hétvégén, péntek-szombat esténként kb 3 hónap szerkezetkész lett a makett, majd nyárra ugyan így apránként a balsa burkolat és a szórógitt is felkerült. Meglepően gyors volt ez a fázis.

Aztán megint kb 2 év üresjárat és porosodás, majd a hangár bejárata és egy-két apróság felkerült. Az évek során néha-néha belekaptam, de 2016-ig nem sok idő telt a tényleges építéssel.

Többnyire hétvégente, vagy szabadságon volt rá időm, de sem egyszerűen. Eleve nem szeretek lámpafénynél dolgozni, ezért marad a nappali világos időszak. Ez nyáron jó, mert munka után még este is lehet dolgozni, de télen csak pár órát jelent. Hétvégén meg örül az ember ha elintézi a kötelező teendőket a családdal vidéken, lakásban, szórakozás... Ha pedig világos és jó idő, akkor bizony ott a másik véglet, imádok túrázni és többször inkább a természet javára döntöttem, mint hogy a négy fal között ülve haladjak a hajóval.

Szóval ha átgondolom, akkor mai fejjel, így hogy már megvan a "technikám" kb egy év alatt meg tudnám építeni, ha a hétvégéim legnagyobb részét rá tudnám szánni a munkára. Ez nagyon durva becsléssel legyen mondjuk 600 óra. Ez a minimum és nem biztos, hogy jó becslés.

De úgy, hogy az évek során sok apróságot ki kellett próbálni, mi hogyan is néz ki jól. A sok üresjárat miatt néha el is felejtettem, hogy mit akartam korábban. És főleg úgy, hogy magam sem tudtam mi lesz az eredmény, mit tudok kihozni a papírból és ezért sokszor csak nézegettem a hajót. Agyaltam, kivagdostam a színes papírt, nem tetszett, vagy elrontottam, újat csináltam. Így sokkal több időt igényel, nagyjából a dupláját.

Szóval én olyan 1200 - 1500 órára tenném a tényleges munkaidőt, de ugye annak a kihasználtsága nem volt túl nagy.

(#8) DanielLong: Én azért szebbet is el tudnék képzelni, de annyi előnye van, hogy masszív, így elég csak azt fogni, nem kell a hajót fogdosni ha mozgatom.


gilfoyle
(őstag)
Blog

Aztaaaaa... :R Csak gratulálni tudok. Tökéletes úgy ahogy van! :R


cinemazealot
(addikt)
Blog

Egy haverom foglalkozott nagyon sokat vasút modellekkel, amiknek a megépítéséhez kartonpapírt, floppy lemez, szívószálat, vékony drótot stb. használt fel, én meg csak pislogtam kikerekedett szemekkel. A Te esetedben is csak keresem az állam. :K


csibe1
(őstag)

Szép munka, gratulálok. :)
Amúgy volt aki nagyobb méretben is épített Star Trek űrhajót: Kínában megépítették az Enterprise űrhajót


Teasüti
(veterán)
Blog

A makettezés és a szerepjáték kb olyan távol áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől.
A makettezést értem, de nem tudom hova tenni az általad kitalált történetet és a puzzle egyéb darabjait, mint az a master system display. Ez mire készült, vagy hova? Hol van ennek a helye a maketten? Vagy mit kezdesz vele? Kirakod háttérnek, vagy poszternek a makett mögé? Vagy vmi szerepjátékos funkciója van?


L3zl13
(nagyúr)

Nagyon szép lett a hajó.

Leginkább a Multi-Mission Surveillance Explorer hajókra emlékeztet az STO-ból.


wetomi
(aktív tag)
Blog

Továbbra is köszönöm a dicsérő szavakat.

(#11) cinemazealot: manapság divatos kifejezéssel élve a makettezéshez mindent IS fel lehet használni alapanyagként. Ehhez képest az én néhány papírfecnim és 8 tranzisztorom az piskóta.

(#12) csibe1: Igen, láttam már a cikket, komoly az az épület. Igazából azon csodálkozok, hogy csak 1 ilyen épület van, azon viszont nem, hogy Kínában.

(#13) Teasüti: Nagyon jó kérdést tettél fel!

Itt van ez a Star Trek nevű, a 22-24. században játszódó univerzum. Kb 52 éve fut az egész. 6 darab élőszereplős sorozat, egy animációs sorozat összesen több mint 700 sorozat epizóddal. Van még 13 mozifilm és még ki tudja hány hivatalos és nem hivatalos regény, novella, stb alkotja.

Ha már megépítettem saját ötlet alapján egy új csillaghajót, akkor el kellett helyezni ebben az univerzumban. Nincs itt szó semmilyen szerepjátékról.

Az "eredeti" történetvezetés után ugyanis 2009-ben volt egy reboot az új mozifilmekkel, ahol az előző 40 évben felépített világból elég sok mindent megváltoztatott JJ Abrams. Áldás, vagy átok? Nehéz erre jó választ adni.

Aztán az új sorozattal (ST Discovery) visszamentek még egy még korábbi időpontra és az egész eddig felépített világnak adtak egy pofont. Ennek a pofonnak a részleteibe nem megyek bele, sok-sok vita ebből a Star Trek topicban. Nekem még nem sikerült egyértelműen állást foglalni, de maradjunk abban, hogy nem vagyok elégedett.

Szóval ahhoz, hogy az érdeklődők tudják képzelni, hogy melyik korba tartozik a hajó, milyen technikai színvonalat képvisel, kellett egy rövid történet, amit nagyon vázlatosan megírtam. Kívülállóknak ez nem sokat mond, inkább csak azoknak, akik ismerik a világot. A hajó kinézete és a regisztrációs száma alapján egyébként megmondja egy rajongó, hogy 24. század vége :)

A master system display csak egy egyszerű látványelem. Én személy szerint nem használom semmire.

Ez amúgy a hajó rendszereit vázlatosan tartalmazó, összefoglaló műszaki nézet a komputeren. A sorozatokban és a mozifilmekben jól néz ki a háttérben a színes, részletes kijelző, ami jobb esetben villog is. A segítségével nagyjából el lehet képzelni, a hajó részegységei hol helyezkednek el fizikailag. Ennyi.

Ha valaki ki tudja ezt egészíteni, nyugodtan tegye meg.

(#14) L3zl13: A STO-t nem ismerem, vagyis nem játszottam vele, de igen, nagyjából ebbe a kategóriába sorolható a hajó. Ebben a kategóriában is inkább kisebb kutatási képességekkel és erősebb fegyverzettel rendelkezik.

[ Szerkesztve ]


Perdedor
(tag)
Blog

Mintha az Intrepid és a Nova osztály keveréke lenne.
Nagyon szép munka. Gratulálok!


Solten
(őstag)
Blog

:Y


wetomi
(aktív tag)
Blog

Még az előző cikk kapcsán volt aki a Prometheus osztályra asszociált elsőre. Én viszont az Excelsior felé hajlok, annak a gépház szekcióját szerettem volna megidézni, nagyon tetszik a formája.

Az viszont biztos, hogy egyszerűen nem áll rá a kezem, hogy a klasszikus "nyakas" hajókat rajzoljak. Sokkal inkább a masszívabb, egybeérő gépház+parancsnoki szekciókra szavazok még akkor is, ha teljesen megértem Matt Jefferies tervezési elveit pl az eredeti Enterprise kapcsán.


Vanir
(veterán)
Blog

Nagyon király lett, gratulálok hozzá! :)


-Skylake-
(őstag)

Zseniális munka.

üzenetek