Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


wetomi
(aktív tag)
Blog

Köszönöm!

(#6) Dinomano: Gondolkoztam rajta, de fogalmam sincs mennyi a tényleges ráfordított munkaidő. Nem olyan sok azért, mint ahogy a 10 évből gondolná az ember.

Ugye a tervek megrajzolása még kollégiumban a délutáni tanulószoba ideje alatt történt. Néhány nap alatt. Aztán kb két évig hozzá sem nyúltam.

A belső szerkezet az két részletben készült. A bordákat külön-külön még papíron megrajzoltam előre, így a balsára átmérni gyorsan ment. Még mindig megvannak azok a papírok. Aztán a téli időszakban hétvégén, péntek-szombat esténként kb 3 hónap szerkezetkész lett a makett, majd nyárra ugyan így apránként a balsa burkolat és a szórógitt is felkerült. Meglepően gyors volt ez a fázis.

Aztán megint kb 2 év üresjárat és porosodás, majd a hangár bejárata és egy-két apróság felkerült. Az évek során néha-néha belekaptam, de 2016-ig nem sok idő telt a tényleges építéssel.

Többnyire hétvégente, vagy szabadságon volt rá időm, de sem egyszerűen. Eleve nem szeretek lámpafénynél dolgozni, ezért marad a nappali világos időszak. Ez nyáron jó, mert munka után még este is lehet dolgozni, de télen csak pár órát jelent. Hétvégén meg örül az ember ha elintézi a kötelező teendőket a családdal vidéken, lakásban, szórakozás... Ha pedig világos és jó idő, akkor bizony ott a másik véglet, imádok túrázni és többször inkább a természet javára döntöttem, mint hogy a négy fal között ülve haladjak a hajóval.

Szóval ha átgondolom, akkor mai fejjel, így hogy már megvan a "technikám" kb egy év alatt meg tudnám építeni, ha a hétvégéim legnagyobb részét rá tudnám szánni a munkára. Ez nagyon durva becsléssel legyen mondjuk 600 óra. Ez a minimum és nem biztos, hogy jó becslés.

De úgy, hogy az évek során sok apróságot ki kellett próbálni, mi hogyan is néz ki jól. A sok üresjárat miatt néha el is felejtettem, hogy mit akartam korábban. És főleg úgy, hogy magam sem tudtam mi lesz az eredmény, mit tudok kihozni a papírból és ezért sokszor csak nézegettem a hajót. Agyaltam, kivagdostam a színes papírt, nem tetszett, vagy elrontottam, újat csináltam. Így sokkal több időt igényel, nagyjából a dupláját.

Szóval én olyan 1200 - 1500 órára tenném a tényleges munkaidőt, de ugye annak a kihasználtsága nem volt túl nagy.

(#8) DanielLong: Én azért szebbet is el tudnék képzelni, de annyi előnye van, hogy masszív, így elég csak azt fogni, nem kell a hajót fogdosni ha mozgatom.

üzenetek