[Re:] [Victoryus:] Paradicsom - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


twollah1976
(őstag)
Blog

Hol a cica?


Victoryus
(addikt)
Blog

Az első képen, a fekete folt, kinagyítva jobban látszik. 2 éves, ivartalanított leányzó, kicsit vad, nem szereti a simogatást, de ha olyanja van akkor odajön dörgölőzni még kapálás közben is.

[ Szerkesztve ]


twollah1976
(őstag)
Blog

Tobb cicas kepet!

Ha dorgolodzik az mar jo.
Probald a fejet simogatni, lassan, ovatosan nyulj fele.
Volt egy macskank az odakapott ha az oldalat probaltam simogatni.
Lehet, hogy megrugtak, stb es ezert nem szerette.


Narxis
(nagyúr)
Blog

Nem minden macska szereti ha hasánál simogatod, enyéimet biztos nem rúgták meg mert nem tudnak kimenni a telekről és mégis oda kapnak ha hasukat simogatom, néha szokták engedni de sokszor nem.

Zöldség termesztésben érdemes megnézni messzire szakadt hazánk fia csatornáját, Zsíros Deszka néven: [link] Sok hasznos tippet ad.


bambano
(titán)
Blog

ha kikarózod az ágyásokat, akkor el fogod találni, hogy hol kell füvet nyírni.


alcsa
(senior tag)

Nálunk van egy pár tő málna a kerítés mellett, semmit nem csináltunk velük és jó termése volt az idén is. Miért mondod, hogy nagyon munkaigényes?


Victoryus
(addikt)
Blog


Kicsi korában se szerette ha nyúzzuk, de akkor jobban tűrte. Mamától elviseli, mert ő van vele mindig.

#bambano: ki lesz jelölve a konyhakert, mert após megint levágja a növényeim :D
#alcsa: elvileg a málnát is kéne ritkítani, meg öntözni, tápozni ha jól tudom. Jövőre egy-két tövet talán ültetünk abból is, aztán majd kiderül.

[ Szerkesztve ]


Ceree
(senior tag)
Blog

"még az is lehet, hogy veszek egy tanyát, és önellátóba megyünk át, és otthagyom a fenébe az egész mostani életem"

Sokszor eszembe jut nekem is.


Agyturbina
(aktív tag)
Blog

. A régi dinnye ízt akarom, és úgy se nyugszok le amíg nem sikerül megtalálni. De ugyanezt az almáról is elmondhatnám, a mostani almák is vackok a régiekhez képest, mindenhol ugyanaz a pár fajta kapható.

Talán az Indexen volt kint egy cikk, az ország gazdájától, miért is lépett erre a pályára, miért foglalkozott növény nemesítéssel.

Pont azért amit leírtál, de a legjobb volt az egészben amikor leírta miért nem sikerült neki elérni, olvasni is egy élmény volt :R


villamos
(őstag)
Blog

Nekünk volt konyhakertünk évtizedekig. Volt paradicsom, paprika, káposzta, borsó, répa, retek, mogyoró (ja az nem). Szinte egész évben adott munkát, folyamatosan kapálni, öntözni, permetezni stb. Lett is pár szál répa, néhány kiló paprika, néhány fej hernyórágta káposzta, és szép sárga paradicsom stb. Néha elverte a jég, néha elrohadt stb. Húsz év után meguntuk a vacakolást, és bevetettük a kertet fűvel.


buherton
(őstag)
Blog

Dicséretes a kezdeményezés! Nem vagyok nagy kertész, de néhányszor még én is elmosolyodtam :) . Érdemes egyébként venni egy-két szakkönyvet is, ha tényleg komolyan gondolod. Az egzotikus betegséges és rovarok miatt aligha hiszem, hogy bio fog maradni a kerted. Egyébként nem ördögtől való a permetezés az EU nagyon szigorú ebben a témában, így már eleve nem is tudsz bármit venni. Egy szabály van, hogy a leírtakat be kell tartani.

Békés megye földje a kalászosoknak kedvez igazán. A zöldségek picit más földet igényelnek, de ez ne akadályozzon meg.

Ha olyat ültetsz, mint a borsó, akkor azt egy idő után nem kell kapálni sem, mert erősen invazív és mindent elnyom maga körül. Cserébe vízigényes. A Zsuzsi borsót tudom ajánlani. Erősen borsó ízű, zsenge és még lédús is.


Victoryus
(addikt)
Blog

köszi! Még nem tudom mennyi idő lesz rá, havi 1-2 hétvége kicsit kevés lesz ennyi növénynek, amiket terveztem. Szegény paradicsomot is öntözni kellene, terem folyamatosan, de hétköznap nem érek/érünk rá a kerttel foglalkozni. Elég rosszul néztek ki tegnap. Az más, mikor ott lakik az ember, meg más mikor 15km-re. Azért helyben adnék nekik egy kis vizet, meg normális karókat...
Lassan 2kg-nál tartok, és még mindig rengeteg van rajtuk. Az biztos, hogy most ehetjük a lecsót jó kis hazaiból, vagy mondhatni félig hazaiból. Paprika mindenképpen kell jövőre, meg vöröshagyma.
Nem vetem el teljesen a permetezést, csak abba is bele kell tanulni. Most ezek a nyamvadék poloskák támadnak, bár láttam 1 krumplibogarat is.


Depression
(veterán)
Blog

Szintén első próbálkozás, annyi, hogy én a koktél paradicsomokat ládába ültettem, általános virágföld, kapott trágyát, és vettem calciumot is, mert mert a nagy paradicsomok annak hiányában szenvedtek.
A koktélparadicsomos palántával félig-meddig átvertek, mert folytonnövőt akartam, de így is ez a négy palánta nagyon sok kilót hozott már, hetente egy fél kilót biztosan leszedünk róluk.
Teljesen bio. Viszont minden nap kívánt 2-3 liter vizet.

A nagy paradicsom is szépen termett a ládában, és gyorsabban ért, viszont kisebbek lettek a paradicsomok, mint a sima talajban. Ugyanazok a palánták:


Így szeptemberre azért már nem olyan szépek, de eddig mindenki dícsérte, és osztottunk belőlük is rendesen, pedig csak 4-4 palánta volt összesen.

Anyagilag így az első évben kb. egál, mintha boltban vettük volna, de a calcium kb. 10 évre elég, a trágyának is max a negyedét használtam el.
Viszont ízre fergeteges, és ha mellette elhaladsz, már érzed a paradicsom illatát.


Victoryus
(addikt)
Blog

Szépek! Hát igen, az íz az nagyon nem mindegy. Jó ötlet a láda, legalább nem gazosodik annyira, meg legrosszabb esetben jégeső elől be lehet menekíteni. Esetleg egy pici mulccsal lehetne csökkenteni a párolgást ebben az esetben is. Bár azt is olvastam, hogy a mulcsnál se mindegy, miből van, meg milyen vastagon áll. Egyelőre a vágott fű nálunk bevált takarónak. Mióta meg ilyen nagyon a növények már nem jutnak fényhez a gazok végre.


Depression
(veterán)
Blog

A nedvesség megtartására, meg gazok elkerülésére a geotextil a legjobb. Csak a ládáknál nem használtam, mert a paradicsom gyökerei hajlamosak kirohadni.


buherton
(őstag)
Blog

Megmondon őszintén egy kicsit irigykedek a paradicsom miatt. A boltit nem szeretem, mert kemény, vastag héjú és még ízetlen is. :( A fagyasztott borsó is tragédia. Próbáltam piacon venni, de az sem volt jobb. A bolti vöröshagyma jó szokott lenni, úgy ahogy a répa és a petrezselyem is.

Nem volt nagyon száraz a talaj a nyáron?

A medgyesi dinnyével is egyetértek. Régen ettem igazán jó dinnyét Békés megyében, pedig több helyen is próbáltunk venni.

Már régen lettem a saját kertről. Nem akartam nagyot, de az se hiszem, hogy összejön. Aminek örülnék az egy konyhakert. A friss kakkukfű, babérlevél, lestyán, oregánó, rozmaring, stb.. sem ugyanaz, mint a bolti szárítottak.


Depression
(veterán)
Blog

A koktél paradicsom nyugodtan termeszthető erkélyen, ablakban, lépcsőházban, ha nem északi fekvésű. Hiába apró, de ízre eléggé intenzív (ugye nem boltiról beszélünk), így bár nem eszel olyan sokat, de tényleg kárpótol az íze.

Palántát öreg nénitől kell venni a piacon, aki a saját magjait viszi tovább a következó évre, és nem egy olyan kereskedőtől, aki az F1-es magokból (ez a boltban kapható hibrid mag, ami 2, vagy több keveréke, ellenálló, de a saját magjából már nem ugyanazt kapod) kihajtatja a palántát, és 100Ft-ból csinál 10k-et.


Szevam
(aktív tag)
Blog

Nagyon szépek! :K

(#13) Depression: Ezek is nagyon guszták! :K

Valahol írtam is, hogy mennyire jó lenne ha minden panellakás (ahol van terasz) tudna termeszteni paradicsomot. Szintén panelban éltem (terasz nélkül), 2 pici palántánk volt a konyhában, nem volt sok, de jó volt csipegetni róluk :).

A zöldségtermesztés szerintem jó szokás, tartsátok meg :R


Kergeboci
(tag)
Blog

:R

Jó láttni, hogy amibe (és ahogy) én szenvedek kicsibe, az megy nagyobban is :) Csak nálad több vele a munka. Majdcsak belejövünk ebbe is na.
Jövő héten már én is szűretelek (igaz még csak két darabocska chilit), remélem addig a poloskák sem szoknak rá a kapszaicinre.

A málna, ahogy lentebb írták, mamánál úgy nőtt vadon a hátsó kert tövében a kerítés mellett, hogy ha akartuk sem tudtuk volna gondozni. Szúrt, tele volt csallánnal és darazsakkal. Bőven az ember főlé nőtt bozótóst alkotott, az akkori énemnek egy kisebb dzsungelt. Öcsémmel konkrétan be kellet másznunk, ha málnázni akartunk. Akkor viszont leszedtünk egy vödörnyit.
Most meg veszem horror áron a maréknyit a zöldségesnél.. ehh

Nálunk az eper (bocsánat.. földiszamóca.. :U) volt a nagy sláger. Sokat kellett ugyan gyomlálni/gondozni, de ha érett, akkor két hetente lehetett szedni az újat, akár másfél hónapon át. Egy folytontermő fajtán még én is elgondolkodtam (amúgy a paradicsomon is).. csak a hely kevés.

[ Szerkesztve ]


Victoryus
(addikt)
Blog

A poloskák tényleg nem szeretik a hagymát? Rohadt sok van belőlük... Kis hagymás vízzel majd meglocsolom őket, hátha működik a trükk.


Szevam
(aktív tag)
Blog

Ezt csak úgy itt hagyom.


lev258
(veterán)
Blog

Nem igazán van olyan cucc jelenleg, amivel távol tudnád tartani a bestiákat.


Kergeboci
(tag)
Blog

tyúkot tudom ajánlani, amennyiben az megoldható . Jó esetben a paprika/paradicsom nem érdekli, a zsenge hajtásokra mondjuk néha-néha rámegy, de ha van bőven bogár, jobb őrző védő nem szükséges :D (legalábbis az FB chili forumon posztolgató kolléga szerint)

[ Szerkesztve ]


Szevam
(aktív tag)
Blog

A tyúkok megeszik ezeket a kis bűzbombákat is? :Y Fura ízlésük van az biztos :DDD


villamos
(őstag)
Blog

A madaraknak pár kivételtől eltekintve kifejezetten gyenge a szaglása, sokáig az is vita tárgya volt, hogy éreznek e egyáltalán szagokat.
Ez alól néhány jórészt dögevő faj, illetve az Új-Zélandon élő kiwi jelent kivételt.

[ Szerkesztve ]

üzenetek