üzenetek

hozzászólások


tasiadam
(addikt)

iSCSI storage lehet egy TrueNAS is, mint POD. Csináltam tesztkörnyezetet, minden target 1 pod volt, és minden disk adott 1 podot. Ez fontos lehet a HA tekintetében. 4gb ram és 4 mag adta a TrueNAS-t, gigabiten ment és ER4 diskek adták a podokat, szinte sosem pörgött 60mb/s fölött egyik disk sem. Asszem kisebb az igénye, mint a win servernek


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Ez is szuper megoldás lehet, köszi a tippet. A TrueNAS-t nem ismerem, de ránézek.


tasiadam
(addikt)

Egy ingyenes "NAS" OS, és type2 hypervisor. Számomra egyszerűbb, mint az OMV
https://www.truenas.com/truenas-core/


sd6
(tag)

Szia,

Egész jó beugró leírás, tennék pár észrevételt:
"vSphere

Minden komolyabb funkcióhoz szükség van rá, tulajdonképpen egy Appliance, amit egy már létező ESXi host-ra lehet deploy-olni. Fizetős, 60 napos próbaverzió elérhető, a lehetőségek kipróbálásához beállítások gyakorlásához teljesen jó."

Ezt vCenter-nek hívják. a vSphere a hypervisor, amit hívnak ESXi-nek, is de a licenszben már a vSphere szerepel, pl: vSphere 7 Enterprise Plus with Add-on for Kubernetes

SAN
Hálózat, iSCSI a csórók SAN-ja, a SAN alapvetően FC vagy FCoE. A vSAN és egyéb HCI megoldások nyilván más tészta.
Alapvetően azért kell, hogy a vSphere Cluster node-ok között mozogni tudjanak a vm-ek, ehhez ugye közös tároló kell.
vMotion DRS: nincs köze a SAN-hoz, ezek compute resource-on dolgoznak. Van olyan, hogy Storage vMotion, ez az, amikor datastore-ok között lehet mozgatni a vm-et. Olyan is van, hogy Storage DRS, ilyenkor gyk clusterbe vannak fogva a datatore-ok.
Itt az igazán nagy előny a VASA és VAAI, mert bizonyos funkciók átterhelhetők a storage-ra.
5. oldal A fontosabb lehetőségek:
Ez kb a 6.0-ig volt igaz, azóta ez annyira alap, hogy már nem is említik mert ennél jóval többet tud(felhő, konténerek, stb).

Így hirtelen ennyi.
üdv

[ Szerkesztve ]


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Szia!

Köszi, ezekből is sok újat tanultam. Pl. utánanéztem mi is az a VASA és VAAI. Igazából én csak az alapokkal ismerkedtem, próbáltam úgy csinálni, hogy aki még nem találkozott ezekkel a fogalmakkal annak is legyen valami elképzelése a dolgokról.

Nem akartam belinkelni pontos definíciókat, próbáltam egyszerűen saját szavakkal megfogalmazni.


solti
(aktív tag)

Nézzétek meg a VMware HOL-jait is (hands on lab), gyakorlatilag rengeteg dolgot lehet bennük kipróbálni, gyorsan, egyszerűen és ingyen.


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Ez nagyon szuper. Köszi :)


TreXesZ
(csendes tag)
Blog

Bocsi de ki kell javítsalak:
Az ESXI a hypervisor, a vsphere meg maga az egész vmware platform aminek a része az ESXI is, de ugyanúgy maga a Vcenter is pl.


solti
(aktív tag)

a lényeg, hogy az eredeti írásban pontatlanság van. vCentere átjavítva lenne helyes..


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Kicsit elkéstél mert a broadcom épp veri bele az utolsó szöget a VMware koporsójába és mindenki menekül róla az emelkedő licenszdíjak miatt.


Gargouille
(őstag)

Lehet mégsem mindenki, az egyik multi ügyfelünknél például most állnak át Hyper-V-ről VMware-re globálisan. Bár én sem értem miért, de hát nem is kötötték az orromra. :)


hcl
(félisten)
Blog

Szép munka!
Én egy régi asztalit inkább befogtam VM hostnak, mivel napi dolgokhoz lapost használok.
Akarok is erről írni, de inkább az otthoni olcsó virtualizációról :) A Vmware kicsit overkill otthonra, de tanuláshoz ez a környezet nagyon jó (sokat ér állásinterjún :) ) :R

@Döglött Róka : Én is húzom a szám a licencelésük meg az egyéb megkötéseik miatt, de attól még a cucc nagyon össze van rakva.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Lehet a sales-esek meg nem leptek le :D


AiRLAC
(addikt)

Azért nem eszik olyan forrón a kását, nehéz hasonló funkcionalitású helyettesítő terméket találni.


AiRLAC
(addikt)

Hyper-V-t elengedte az MS pár éve már, se szolgáltatásokban, se kezelhetőségben nem éri el a VMware termékek szintjét.


Gargouille
(őstag)

Mikor engedte el? Ezt hol olvastad?


hcl
(félisten)
Blog

WTF :D


atiradeon86
(csendes tag)
Blog

Szia!

Ezt a részét nem ismerem a dolognak valószínűleg igazad van, viszont szerintem tapasztalat szerzésnek jó volt, még akkor is, hogyha élesben nem fogok ilyen rendszerekkel dolgozni.

Tudom, hogy van élet a VMware megoldásain túl is, és azt is, hogy nem otthoni használatra lett tervezve. Ez inkább csak egy kis kitekintés volt, hogy mégis azért valami képet kapjak róla, és mivel még nem volt szerencsém éles környezetben találkozni az ökoszisztémával, ezért gondoltam ismerkedek egy kicsit az alapjaival.

Persze változnak az idők, alapból most már a dolgok jelentős része konténerben fut valamilyen orchesztrációs megoldással, de nem hiszem, hogy mindenre jó megoldás lehet.

Nem semmi a jelenlegi fejlődés Cloud szinten sem, nem vagyok egy nagy MS Fan, de amit pl. az Azure-ben össze lehet rakni, akár Hybrid architektúrával az nem semmi.


TheProb
(veterán)
Blog

A license ktg. egy dolog, de a minőség/stabilitás terén is mélyrepülésben vannak. Arról nem is beszélve, hogy kis túlzássaé heti szinten adnak ki patch-eket a critical CVE-k miatt... Egy éles infránál, 300+-os ESXi és 20-nál több vCenter számosság mellett finoman szólva sem őszinte a mosolyunk, ha ilyen sűrűn kell mindent eldobva frissítgetni...

Néhány hete billentem át talán végérvényesen a "VMware szkeptikus" oldalra, mikoris mindenféle előjel nélkül egy komplett vSAN cluster-ünk bolondult meg. Gyakorlatilag azon túl, hogy szerencsére a VM-ek futottak, semmit sem lehetett csinálni. Se snapshot, se vMotion, se VM módosítás/létrehozás, stb. 3 napon keresztül ültünk napi 16-20 órákat a supporttal és fingjuk nincs azóta sem, hogy mi okozta a hibát, illetve, hogy mi a megoldás. (utóbbira annyit, hogy rá pár napja, látszólag magától megjavult)

Én azt látom (amiben a szeptemberi, USA-s Explore-on tapasztaltak is megerősítenek), hogy egy ideje az a koncepció a VMware-nél, hogy minél nagyobb szegmenst fedjenek le a piacból ilyen-olyan cég összevásárolgatásokkal. Már van is egy mondásunk, hogy "A VMware-nek mindenre van egy terméke". Sajnos náluk a "quantity over quality" dolog működik most, ami nagyon nem jó irány szerintem. Minden termékük kurva felületes egy adott ponton túl. És ezen a botrányos indiai support is csak ront.

Régen (kb 5 éve) amennyire "istenítettem" a VMware-t, most annyira kezdem megutálni. Számomra jelenleg egyetlen megkerülhetetlen termékük van, az a vSphere, de ott is egyre jobban lóg ki a lóláb. NSX, vSAN, SRM, stb. téren meg egyre csak dőlnek ki a csontvázak, amik húzzák a strigulákat, hogy "menekülni kéne az adott VMware-es megoldásról"

(#9) solti: Szerintem a lényeg az lenne, hogy ha már valaki helyesbít, akkor szintén ne félig helyesen tegye. :B

(#11) Gargouille: Hyper-V már évek óta stagnál, mondhatni döglődik. Látszólag (és gyakorlatilag) teljesen elengedte a Microporsche és már csak a public cloud-jára fókuszál. Jelenleg, virtualizációt tekintve a vSphere kb az egyetlen értelmes döntés.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Nekem itthon tetszett a (6.5, 6.7) Vmware, amit cégnél üzemeltetünk, az is kb. problémamentes, itthonra az erőforrás szűkösség miatt lett tavaly KVM.
Amúgy Xenserver? A Citrix árulja termékként is.

A MS meg most tolja az Azure HCI-t (gyak. az Azure szolgáltatásai lent a saját DC-dben), ami jónk hangzik, de a melóhelyi tesztek alapján a kollegák azt mondják, hogy inkább még ne.

[ Szerkesztve ]


TheProb
(veterán)
Blog

Azure stack alatt is tudtommal HyV fut, xen-t még embert nem hallottam, aki nagy méretben, élesben használt volna.
Igazából onprem virtualization-ben vitathatatlanul a vSphere van monopol helyzetben. És ez szerintem már nem is nagyon fog változni, főleg, hogy a világ már HW virtualizáció tekintetében a public felhő irányába konvergál erősen. Valamint még inkább a konténerizáció az új "divat". Szóval szerintem itt már eget verő "pioneerságok" nem lesznek ebben a szegmensben.


hcl
(félisten)
Blog

Nem tudom, de azért a Citrix sem a levegőbe... izé felhőbe fejleszti, szóval valahol csak használják. Meg azért a KVM sem 0, meg egyéb cloud szolgáltatások sem (pl. az IBM cloudjában van lehetőség Power HW-t is használni, ami kissé durvább az x86-oknál) .

"Azure stack alatt is tudtommal HyV fut, " - Azám, Windows Server 2016/2019 + Hyper-V alapú.

Azért én fejlesztésnek főleg a felhőszolgáltatók részéről szívesen látnék olyat, hogy a virtuálgépeidet Vmotion-szerűen húzgálhatod a cloud és a saját datacentered között, meg ilyesmik :)


TheProb
(veterán)
Blog

"Azért én fejlesztésnek főleg a felhőszolgáltatók részéről szívesen látnék olyat, hogy a virtuálgépeidet Vmotion-szerűen húzgálhatod a cloud és a saját datacentered között, meg ilyesmik"

Van már ilyen (AWS-ben, Azure-ban, stb.), de asszem ezekről is kiderült a PoC alatt, hogy summa-summárum egy kalap hulladék, ha nem csak játszós VM-et akarsz fel-le mozgatni.


solti
(aktív tag)

Azért én fejlesztésnek főleg a felhőszolgáltatók részéről szívesen látnék olyat, hogy a virtuálgépeidet Vmotion-szerűen húzgálhatod a cloud és a saját datacentered között, meg ilyesmik :)
Több felhőszolgáltatónál is bérelhetsz vmware alapú infrát és akkor van vMotion is onprem és cloud között. pl Azure vmware solution (avs), de aws-en is teszteltük már (vmware cloud for aws)

szerk: megelőztek :C

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

""Azure stack alatt is tudtommal HyV fut, " - Azám, Windows Server 2016/2019 + Hyper-V alapú."

Nem, a jelenlegi Azure Stack HCI egy 2022-nel is ujabb kodbazison fut. Evente van uj release es a 2019 mar rendesen le van maradva feature setben hozza kepest.

Amiben nagyon erzekeny az a hardver ill. a jovanazugy tipusu halozati konfiguraciok. Nagyon sok embert lattam elverezni az osszerakasa kozben mivel az egesz megoldas lenyegeben SMB-re tamaszkodik.


Döglött Róka
(addikt)
Blog

A hyper-v-t nem engedte el az MS. Szinte az osszes termekuk arra epul ;) (igen meg az xbox is)

[ Szerkesztve ]


TheProb
(veterán)
Blog

Mi a hagyományos értelemben vett HyperV-ről beszélünk, mint hw virtualizáció vállalati környezetben, szervereknek, onprem.


kenwood
(veterán)
Blog

Mi ertesz "jovanazugy tipusu halozati konfiguraciok." alatt?


Gargouille
(őstag)

"Hyper-V már évek óta stagnál, mondhatni döglődik."

Én egyáltalán nem ezt látom. Ahol mi tervezzük és építjük az infrát ott kizárólag Hyper-V alapon virtualizálunk, nekem nagyon jók a tapasztalataim vele és egyáltalán nem látom ezt a nagy döglődést. MS oldalról sem látom, hogy "elengedték" volna. Egyetlen multi ügyfelünk van, ahol valamilyen management döntés miatt az eddigi Hyper-V alapról VMware-re váltanak (globális IT, nem mi hozzuk a döntést), de valószínűleg valamilyen üzleti megfontolás van mögötte. Az összes többinél Hyper-V van, van olyan is, ahol VMware-ről migráltunk át, mikor átvettük őket.

Az viszont tény, hogy az MS főképp a felhőjére fókuszál, ez az összes termékénél jól látható, de ebben sincs semmi különös, neki az a legjobb üzlet.


hcl
(félisten)
Blog

Ezért lenne fejlesztés :D

@solti : Faja :)

@Döglött Róka : Ért, melóhelyen 2019-es Serverre húztuk fel, mondjuk sok köszönet nem volt benne :D (A saját maguk által működőnek mondott storage drivert pl. sokadikra ette meg.)

A tesztHW az egy régebbi Lenovo szerver volt, a hálót nem én csináltam, de ugyanazon a Vmware működik, szóval... :D Amiket írtál, azok itt MS Hyper-V -s cuccok hiánya miatt nagyrészt nincsenek.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

En is. Koszoni szepen, jol van.

@kenwood:
RoCE RDMA konfiguralasanak hianya.
LBFO teaming amikor 2016 ota elengedte az MS.
Stretch S2D, mint igazi agyrak.
Storage Replica alatti halozati agymenesek.
Dedikalt Heartbeat network clusteren, mikor 2008 ota nincs ertelme.
Sorolhatnam.

hcl: mint emlitettem, elegge hardware erzekeny (foleg disk es NIC) , es nem art tudni mit csinalsz. Tekintve, hogy a HCI 20ban jelent meg ti meg felraktatok egy 2019ben vasarolt (vagy kiadott, nem mindegy) vasra, ott barmi lehet. Van virtual eval hozza. Pont olyanoknak, akiknek nincs rendes szervere hozza.

[ Szerkesztve ]


TheProb
(veterán)
Blog

Ez nem KKV vagy egyéb, low budget ügyfeles szektor? Általában ott szokott menni a HyperV, ahol nincs keret vSphere-re.


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Ez egy nagyon naiv feltetelezes :)


TheProb
(veterán)
Blog

Tapasztalataim alapján nem annyira naiv az.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Ja, a HCI csak azután jött, csak maga az volt LOL, hogy a MS Server 2019-hez papíron jó storage driver vagy nem települt, vagy kék halálozott. Ezek után pakolj fel egy HCI-t :D

@TheProb : Hyper-V ám az is, hogy a fejlesztőknek engedélyezzük a PC-jén, és ott futtat virtuálgépet tesztelésre ;)


Gargouille
(őstag)

Vegyesen, van kis kkv is köztük, meg 100-120 országban jelen lévő multi is. Ez nem a mérettől függ.


Döglött Róka
(addikt)
Blog

HCIhez nem kell storage driver mert S2D-t hasznal (stornvme ill storport-al megy) ;)
A BSOD meg driver hiba, arrol nem az OS thet.

@TheProb. Nagy cegek is hasznalnak hyper-v-t a tapasztalataid irrelevansak ezek szerint. Jelenleg enterprise kornyezetben rengeteget lehet sporolni a licenszdijakon.


hcl
(félisten)
Blog

Ja, csak a HCI alatt futó OS-be kellett volna :D


Döglött Róka
(addikt)
Blog

???


Gargouille
(őstag)

"A tesztHW az egy régebbi Lenovo szerver volt,"

És a hardver hivatalosan támogatja a Windows Server 2019-et egyáltalán? Mert én ott láttam csak ilyen érdekességeket, ahol olyan vasra akarták felgyűrni, ami eleve nem is támogatott, ott meg ugye nem is csoda, ha nem fog jól működni.


hcl
(félisten)
Blog

A RAID kártya driver legalábbis 2019-hez való, azon kívül nem volt baja.


Döglött Róka
(addikt)
Blog

De mindig az OS a hibas. :)


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Ilyen van, hogy oda vissza migrálunk on-prem VMware és a cloud-ban lévő VMware között, majd megmutatom ;) HCX-el megy, IP címet megtartjuk, és a gépre se kell általában reboot.
Különböző platformok közötti váltásnál azért kell legalább egy 30perc / 1 órás leállás.


hcl
(félisten)
Blog

Vmware-n OK, de ahogyan írtuk korábban, a többieknél nem igazán jó még :D

@Döglött Róka : Miért, ha egy hardveren kéne mennie, és más OS (Vmware volt rajta előtte) megy, akkor...

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Nem az OS szerzoje irja a 3rd party drivert -> nem az os hibaja hogy egy driver kekhalalt okoz. Ez annyira alapveto hogy nem is ertem hogy nezheti be egy infra admin.

Kekhalal = unhandled exception, pl rossz memoriacimre hiv egy driver vagy rossz irql-re akar menni (es akkor az egyeb by design kekhalalrol nem is beszeltunk) . Mindketto security violationnek szamit es mivel ez MS a security first elvet vallja ezert ugy le fogja fektetni az ost inkabb mintsem hagyja, hogy egy driver rossz helyen garazdalkodjon.


hcl
(félisten)
Blog

Ettől még használhatatlan az OS abban az esetben :)

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Nem hasznalhatatlan, csak a driver szar. ;) Gyartonak szolni, drivert frissíteni. Enterprise kornyezetben aki ezt nem tudja megugrani, az menjen vissza helpdeskesnek.


hcl
(félisten)
Blog

Tesztcucc volt, annyit nem ért. Meg mondjuk egy viszonylag mainstream Lenovo HW-it illene támogatni.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(addikt)
Blog

Es most leirtad, hogy tenyleg nem ertesz hozza :)


hcl
(félisten)
Blog

Oje, természetesen, ennyiből biztos kiderül :D

[ Szerkesztve ]

üzenetek