üzenetek

hozzászólások


llax
(senior tag)

i7 azért oda sem kell, de valami aktuális "mainstream alja" technika azért jó lenne.

Saját tapasztalatom szerint, amin Win10 alatt, böngészőből megy a FullHD YouTube, van benne legalább 4GB RAM, az gép mindenféle böngészőközpontú, átlag multimédiás feladatra elegendő (YT, FB és tasik.). Ennek teljesüléséhez nem kell Ryzen vagy Core ix-y...

Hobbiműhelyembe, leginkább böngészésre raktam össze PC-t 2,5 éve (addig ugyanott 1. gen. Atom). Egy szempont volt az is, hogy ne igényeljen számottevő házszellőztetést (akár fémpor is előfordul).
AM1-es Athlon 5370, 8GB RAM + SSD (mini ITX kasztni, paneltáp...). Memória azért ennyi, mert akkor nagyon olcsó volt, egyébként fele is elég lenne, a felhasználás ritkán lépi át a 4GB-ot (mondjuk akkor meg jól jön a több...).
Ez inkább amolyan nettop, nem tipikus asztali PC (felhasználását tekintve is). Win10 boot login-ig 10 (azaz tíz) másodperc körül, jelszó után kevesebb, mint 1 sec az asztal, azonnal induló Firefox (boot utáni első start van vagy 2-3sec, később 1 sec alatt). Amíg csak böngészésre (benne YT) használom, nem érzek számottevő különbséget többszörös teljesítményű géphez képest. Összetettebb lapoknál görgetéskor, lapváltáskor itt-ott pici megakadás, pillanatnyi lassulás előfordul, de nem hosszú másodpercekig, inkább csak tizedekig (ha pl. nincs Facebook v. hasonló a lapok között, akkor abszolút "smooth").
Adott célra kényelmesen használhatót össze lehet hozni olcsón is. Note/netbook esetén persze már jobban meg van kötve az ember keze.

üzenetek