Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


llax
(senior tag)

Szerintem az a kisebbik gond. Magának a Win10-nek nem kell erős proci.
A linkelt kérdésnél felmerül néhány probléma. Több alkalmazás egyszerre, teletömött SSD, nem kimondottan "netbook" jellegű használat, FullHD kijelző...

Mindegy minek hívja a gyártó a készüléket, processzora alapján az max. netbook. Annak megfelelően használva a minimumra elegendő az N3060 is. Facebook-nak, YouTube-nak 720p-ig simán mennie kell Win10 alatt is.

Aki ma 2GB RAM-mal szívatja magát, az ne a Win-t szidja. XP idején még elég volt annyi is sok mindenre...

Az alábbi kép a fentebb emlegetett minigépen készült. Csak egy Firefox fut, benne FB és YT megnyitva, a YT alatt a háttérben megy egy videó. A Firefox ekkor 1,2GB RAM-ot használ. A Win10 minden háttérben futó folyamatával kb. 1,5GB-t. Az integrált GPU közel 0,6GB-t foglal.
Ebben a helyzetben min. 3,5GB memória kell csak ahhoz, hogy a Win ne nyúljon a swap-hoz. A "maradékot" is hasznosítja a rendszer. Egy Xubuntu alatt ebből le lehet venni kb. 1GB-ot, az igény még akkor is 2GB felett van.

Ha a Firefox mellett megnyitom az Instagram asztali alkalmazását, egy könnyebb képnézegetőt, elindítom a Skyp-ot, már át is léptem a 4GB-ot, ha csak annyi lenne, már a swap-ot piszkálná a Win. (Ennek ekkor csak fele a Win+GPU igénye, a többit már az alkalmazások kérik.)

üzenetek