reMarkable - paper tablet - Tabletek, E-bookok fórum

üzenetek

hozzászólások


-vitya-
(őstag)
Blog

Sziasztok,

nyitok ennek az eszköznek egy topikot, mert igen érdekes, és előre mutatónak tűnik. Valamint nem is találtam eddig róla semmilyen információt itt a pH!-n.

Technical Spec

Szállítanak EU-ba is (nem tudom még, hogy kishazánk része-e ennek)

Most 621$

Size and weight:

177 x 256 x 6.7mm (6.9 x 10.1 x .26 inches)
350 gram (.77 pounds)

CANVAS Display

10.3” monochrome digital paper display (black and white)
1872x1404 resolution (226 DPI)
Partially powered by E Ink Carta technology
Multi-point capacitive touch
No glass parts, virtually unbreakable
Paper-like surface friction
Palm rejection

Storage and RAM

8 GB internal storage (100,000 pages)
512 MB DDR3L RAM

Processor

1 GHz ARM A9 CPU

Battery

Rechargeable (Micro USB)
3000 mAh

Operating system

Codex, a custom Linux-based OS optimized for low-latency e-paper


Szab02
(aktív tag)
Blog

Van már vele valakinek tapasztalata?


battisti
(tag)

engem is érdekelne, főleg, a 2019-es új modellről:
- hogyan tudod megosztani, amit létrehozol (kommentek, rajzok stb.),
- hogyan tudsz belekommentelni pdf-ekbe (csak kézírással vagy szövegdobozba gépeléssel is),
- mennyire strapabíró a felülete (törik, karcolódik, ha hátizsákba teszed?),
- csak angol kézírásfelismerés van benne?
- általában - nagyjából - tényleg olyan használni, mint a papírt?

[ Szerkesztve ]


Ommma
(csendes tag)

Van valakinek már tapasztalata? Nagyon érdekelne az eszköz.


macilaci78
(nagyúr)

Egy fórumtárs használta munkája során helyszíni felméréskor tavaly nyáron, nekem is megtetszett. Nagyon szereti, kézreáll.
Mintha WC-papírra írnál, oldaltörés nélkül görgeted lefelé, nyomtatási képen tördeli a szöveget szépen.
Saját ingyenes felhőbe szinkronizál, amihez van Android, iOS, Windows kliens.
A felület nem üveg, a papírhoz hasonló textúrája, puhasága van, nem is kemény a tokja, sima szövetszatyor.
Arra várhatunk, míg a magyar ékezetes karaktereket és a kettős hangzókat felismeri, de a szláv nyelvek karakterkészletét elég sokan használják, van remény.


auth.gabor
(tag)

Erről mit gondoltok: https://prohardver.hu/tema/remarkable_2/hsz_1-200.html

Új témát nyitottam, bár mondjuk elfért volna itt is... :D


auth.gabor
(tag)

Na, ma megjött a reMarkable (nem a kettő, még az egy!), ezen már 2.1.x verzió van a szoftverből, aminél a GUI sokat fejlődött az 1.x kiadáshoz képest... de még mindig körülményes a tartalmak kezelése, szinkronizálása, talán kicsit kisebb a lag, mint amire emlékeztem, de egy hangyányit még zavaró, hogy írásnál le van maradva, gyorsabb rajzolásnál le van maradva, viszont az írási-rajzolási opciók sokat fejlődtek másfél év alatt. Lehetne egy kicsit gyorsabb.

Pár hétig használom, aztán meglátom, egyelőre úgy érzem, hogy az eszközt tekintve éppen egy picit átbillentek azon a ponton, ami miatt másfél éve még éppen nem volt jó, de szerintem szégyen, amit mobilalkalmazás, weboldal és Windows desktop alkalmazás címszó alatt művelnek...


auth.gabor
(tag)

Néhány javítás:

Oldalanként lehet írni, nem lehet görgetni, kivéve, ha belenagyítottál egy oldalba, de alapvetően fix felbontású fix oldalakra lehet írni, de tud ebből SVG-t exportálni, szóval alapvetően vektorosan tárolja az írást, de a lapméret és laparány fix, ahogy a template képek is fix felbontásúak, amiket a rétegek alá lehet tenni. Ja, tud rétegeket.

Az írófelület masszív, kemény, matt, nincs puhasága, de a tollal együtt tényleg olyan érzés, mintha papírra írnék. Működik rajta a Samsung Note tolla is, de annak a ceruzahegye sokkal keményebb, azzal nem annyira kényelmes írni, de mondjuk kisebb is az a ceruza. Viszont ott volt egy nyomógomb a ceruzán, aminek lehetett funkciót adni, itt nincs (pedig a radírra jól jönne) és nem is működik, pedig próbáltam.

A papír-ceruza élményt az adja, hogy kopik a hegye, ennek van egy határozott ceruza hatása, hogy nem olyan, mintha üvegen írnék, hanem van egy kis skrkskskrksk hang, ahogy írok és van határozott ellenállása a ceruzának. A csomagban van 10 darab póthegy a ceruzához, de nem drága és nem is fogy gyorsan... :)

Tud magyar ékezeteket kézírásból felismerni, de a kézírásfelismerés felhős, tehát WiFi kell hozzá és - gondolom - terheléstől függően néha több idő. Könnyen félregépel, bár gondolom van az a kézírás, amit könnyen felismer, az enyém nem a legjobb, de azért megbirkózik a dologgal... :)

Az érintő-billentyűzete viszont nem tud mást, csak norvég és angol nyelvet, tehát a norvég ékezeteken kívül semmi más ékezet nem gépelhető be, így érdemes minden angolul elnevezni.


auth.gabor
(tag)

Két hete használom, pár gondolat.

Ami nagyon-nagyon bejött, az az E-ink kijelző és az, ahogy lehet rajta írni, rajzolni... ez a fő erőssége ennek az eszköznek, bármi más elektronikus eszközön tollal írni egyszerűen érezhető visszalépés. A Samsung Note is. Az iPad is.

Vékony, könnyű és masszív, ami előny, ha egy asztalon használom, tényleg nem vastagabb, mint egy méretre azonos jegyzetfüzet, sőt. Nem tudom, hogy lehetne kényelmesebbé tenni, de például vonaton kézben tartva nem annyira jól használható, szóval ilyenkor hátrány a vékonysága, ha kézben kell tartani.

Ki lehet exportálni SVG-be a rajzokat, illetve a template is hozzácsapódik SVG-ben, de külön rétegként és létre lehet hozni külön rétegeket, nem valami saját formátum, amit semmi nem nyit meg.

Nagyon jól konvertálja szöveggé a kézírást, magyarul is, ékezetekkel, de negatívum, hogy ehhez online kell lenni és valahol a felhőben történik.

Kicsit érezhető az írási lag, éppen csak ott van és egy kicsit lassú, ha valami nagyobb PDF-et nyitok meg. Nincs helye sehol a tollnak az eszközön, csak a szövettokban, pedig nagyon kényelmes lenne, ha valahonnan kihúzhatnám. A Samsung Note cuccoknál és a PDA eszközeimnél ez nagyon kényelmes volt, hogy benne volt a toll valahol az eszközben, nyilván egy rendes méretű tollat nehéz elrejteni egy vékony eszközben... ezek elvileg javítva lesznek a reMarkable 2 esetén, a toll például mágneses lesz.

A törlés és az undo körülményes, főleg, mert nem kapcsol ki a touch érzékelés, amikor használom a tollat és ha nem tüntetem el a toolbar-t, akkor gyakran megnyomok valamit a kezemmel. Lehetne gesture undo-redo, a törlés elvileg megoldott lesz a radíros toll használatával a reMarkable 2 esetén.

Csak angol és norvég billentyűzet van, legalább az európai ékezeteket rátehetnék, ha nem lehet nemzeti billentyűzetet választani, pedig elférne azért.

A balkezes-támogatás kimerül abban, hogy a toll merre dől (van benne dőlés érzékelés) és hogy hol van a toolbar elhelyezve. De az összes aszimmetrikus template olyan, hogy bal oldalon van kihagyva a margó, mert alapból ott van a toolbar és a template leíró metaadatok között nincs említve a bal-jobb kezesség. Néhány gomb és menüpont is rossz helyen van ebből adódóan.

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. Nem értem, hogy lehet ennyire rossz szoftvert készíteni, amikor a hardver ennyire jó. Az összes probléma alapvetően a szoftver hiányossága, leszámítva a toll helyét. Évek óta sírnak a felhasználók azért, hogy legyen rendes cloud szinkron, mert az, hogy csak a reMarkable alkalmazáson keresztül lehet dolgokat másolgatni, az nehézkes, nem annyira bonyolult egy Google/Microsoft/Apple felhő szinkronja, hogy évek óta ne lehetne megoldani, pláne, vannak rá 3rd-party megoldások már.
Az olvasás támogatása nem az erőssége, ez szintén szoftver hiányosság. Nagyjából annyit lehet tenni az eszközzel, mint egy papír könyv esetén: lapozni és írni az oldalakra. Nincs szöveg kijelölése és másolása, nincs tartalom kijelölése és képként másolása, nincs tartalomjegyzék, nincsenek élő belső linkek (fejezetre ugrás), nincsenek könyvjelzők, nincs szótár támogatás, semmi. Lapozni lehet és firkálni.

Bónusz: az nagyon fáj, hogy mennyire jól lehetne Kindle helyett használni, de abszolút nincs DRM támogatás benne, nyilván a DeDRM megoldható, de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

A bővülő feature-request listám:
- left-hand templates
- save page as template
- national keyboard or accents layout
- more symbols on the keyboard
- more gray color
- lock layer
- search content
- draw line, rectangle, oval, etc.
- Google/Microsoft/Apple/Dropbox/whatever cloud sync

Egyelőre úgy gondolom, hogy marad, nagyon sok papírt használok firkálni, ezeket teljesen le tudtam cserélni, egy hete itt van előttem ez a cucc és erre írok-rajzolok-skiccelek mindent. Nyilván erre a célra azért drága, 135 ezer forintból tudtam volna venni 50 ezer A4-es papírt és hozzá ceruzákat, viszont könnyen át tudom emelni digitális formába a munkához kapcsolódó rajzokat és újra elő tudom venni, ha módosítani kell azokat. És nem olyan béna kacsa a dolog, mint egy fotózott papír, amit utána szopás módosítani, ezzel tényleg az van, hogy bármikor, bármelyik rajzhoz vissza tudok nyúlni és át tudok rajta írni bármit, nem kell szopni laptopon Visio-szerű programokkal, hogy hova és hogyan húzza a nyilat és hogy lehet ferdén írni a nyílra, és hol van olyan template, amit épp szeretnék...

Megvárom, hogy mit írnak majd az első reMarkable 2 tulajdonosok, egy kicsit hajlok arra, hogy egy Onyx Boox Note 2 jobb lenne arra, amire nekem kellenek ezek a cuccok (Android 9.0 alapú és van Kindle app), de ott több részletes review videón is látszik, hogy nagyobb az írási lag és persze üvegen kell írni, nincs meg a papír-ceruza érzése, bár elvileg lehet rá kapni védőfóliát, ami hozza ezt az élményt. Kölcsön kellene szereznem egy ilyet, kipróbálni...


RegEsb
(csendes tag)

Szia auth.gabor!
Mérhetetlenül érdekel bennünket a reMarkable 2, így örömmel olvastam a bejegyzésedet!
Kifejezetten várom tehát a tapasztalatokat a 2-essel kapcsolatban, mikor kézhez kapod.
üdvözöl:
RegEsb


auth.gabor
(tag)

Hát, valamikor november vége lesz belőle (Batch 6), már többször bejelentettek csúszásokat...


pászka
(aktív tag)

Köszönöm én is a részletes leírást, :R :C én is gondolkodtam hasonló eszközön de még várok hátha valaki tényleg fejleszt egy használható példányt. Évek óta arra várok hogy legyen egy olyan eszköz amit tényleg úgy tudok használni mintha papírra írnék. Ki is váltanám vele az összes jegyzetfüzet stb... dolgomat.
Már megjelent a kettes változat (pre-order van rá) kíváncsian várom mennyire sikerült tökéletesíteni az elsőhöz képest.

[ Szerkesztve ]


lha
(friss újonc)

Sziasztok, én 2 éve használom az 1-est és nagyon szeretem. Folyamatosan jönnek rá a szoftver frissítések és az új funkciók, így egyre jobb és jobb lesz. Nem vitatom, hogy lenne rajta még mit pimpelni, de összességében szerintem - nem tabletként tekintve rá - egy kiváló eszköz jegyzetelésre, rajzolgatásra és azok telefonon, PC-n történő visszanézésére. Az írás felismerése is szerintem kiválóan működik. Nekem a céljaimat maximálisan kielégíti és bárhol jegyzetelek vele, mindenhol óriási érdeklődés övezi :) Mondjuk az ára valóban magas kicsit, de én már el sem tudnám képzelni sem a munkám, sem a tanulásaimat nélküle.

Most fogom meghírdetni az enyémet eladásra (teljesn hibátlan és van még a 8-ból 6 toll hegy is hozzá), hogy megvehessem a következőt. :C


walkaman
(friss újonc)

Engem is érdekel. Anno rendeltem volna de nem engedhettem meg. 2 éve Svájcban éltem ott a használt piacon non-stop elhappolták előlem. Azóta megtehetném hogy rendelek 1-est de amióta lehet a 2-t rendelni inkább. Ettől függetlenül érdekelne 1-es is használtan is szóval Iha ha eladnád - itt keress új gazdit - figyelni fogom.


Raketkilla
(tag)

Szia! Nem tudod véletlenül, ki lehet próbálni valahol a 2-es verziót Magyarországon?


frevo
(friss újonc)

https://www.jofogas.hu/budapest/Remarkable_I____ujszeru__ketszer_hasznalt__112156225.htm
Ha még érdekes az 1-es :)


auth.gabor
(tag)

Na, egy hónapja megjött a reMarkable 2. Sejtettem azért a több tucat review alapján, hogy nem lesz katarzis az elsőhöz képest, és valóban... :)

A Marker Plus nekem csalódás. Igaz, hogy tud radírozni, de ez sokkal-sokkal jobb lenne, ha egy nyomógomb lenne a hüvelykujj alatt a toll szárán, mint a többi EMR toll esetén, minden radírozásnál forgatni valóban radírvégű-ceruza élményt ad, csak hát időveszteség és célozni is nehezebb a nyomógombos vastag véggel, mert bizony oda kell nyomni, hogy radírozzon.

Hajlok arra, amire már az előző esetén is gondoltam, hogy egy külön megvehető Lamy pen lesz helyette, azon van gomb radírozni, de megvártam a Marker Plus tollat: https://www.lamyshop.com/lamy-al-star-black-emr-stylus-pen-1404.html

Fun fact: a Samsung Galaxy Note 2 telefon tolla nyomógombos és van hozzá hack, hogy működjön a törlés a nyomógombbal, csak annak a ceruzája nem rendes méretű, hanem egy pálcika...

A mágneses tolltartó fasza, cool és trendi, csak fél nap alatt már kétszer majdnem elhagytam a tollat, mert megakadt valamiben. Az előző reMarkable esetén a tatyón van egy tolltartó, ami nagyon jól tartja a tollat, kéznél van, satöbbi. Sírom vissza a tatyót, de picit más alakja van a kettő cuccnak, az rM2 nem olyan magas, de kicsivel szélesebb... lehet, hogy veszek valami szövetet és varrok egy tatyót. :D

Ami fasza, hogy a keret nem fehér, hanem pont olyan szürke, mint az eInk, így nem ordít az eInk kijelzőről, hogy nem annyira fehér, mint lehetne. Egymás mellé téve optikai csalódást is okoz, pedig a kijelző majdnem egyformán szürke.

Gyorsabb, mint az első, de ez csak az írásra igaz, nem érzek már lag-ot, az elsőnél még éppen egy kicsit zavaró, hogy később követi a toll hegyét a rajz. Viszont minden másban ugyanolyan lassúnak tűnik, nem nyílik gyorsabban a se PDF, se az e-book, lapozni talán egy picivel gyorsabb. Az akkuidőre nem tudok semmit mondani egyelőre.

A felhős cucca egyszerre csak egy eszközt tud szinkronban tartani (milyen már ez?), így egyszerre nem tudom a kettőt használni, felváltva disconnect - connect kell, hogy szinkronban legyenek a cuccok.

A szoftver ugyanaz, feature hiányos cucc, de by design, mert így distraction free. Olvasni pont ugyanúgy szar, mert DRM-es dolgot nem tud megnyitni...

Két hetet használtam rM1 és rM2 felváltva, nem hozta meg azt az áttörést, amire számítottam, szóval egy hete visszaküldtem, kihasználva a 30 napos free return and full refund lehetőséget.

Mivel a legnagyobb problémám az e-book olvasás hiányossága, mert rettentő fapados olvasni rajta és a 8 éves karcos, lassú, akkugyenge Kindle olvasómat lecserélném egy nagyobb eInk olvasóra, és kijött a Boox Air, ami minőségben, méretben és tudásban megfelelő lehet, ezért rendeltem egy Boox Air-t, össze fogom hasonlítani a reMarkable élménnyel (nyilván csak az írást) és majd eldöntöm, hogy melyik marad, de erősen hajlok arra, hogy a Boox Air fog maradni.


auth.gabor
(tag)

Na, ideért az Onyx Boox Air pár órája.

Itt sincs katarzis, mert megnéztem 3-4 órányi review videót, szóval felkészülve történt az unboxing. Maga a cucc, nagyon jól össze van rakva, üveg és unibody alumínium, nehezebb, mint az rM1, éppen kicsit nehezebb, mint az rM2 volt, 350g - 403g - 420g; Android 10; satöbbi.

Amik negatívumok és hátrányok említve voltak, azok valóban léteznek: a mágneses toll nem tapad eléggé (még annyira sem, mint a rM2 esetén, pedig az is gyenge szerintem), a toll maga tényleg kopogós és csúszós, a rM1 tolla viszont már fasza, de rendeltem egy Lamy tollat, ami még faszább és nem tettem (még) rá a plusz protector fóliát, azzal elvileg pláne faszább.

Ami hiányokat felírtam a témaindító hozzászólásban az rM1 kapcsán, az ebben nincs: a lag kisebb, mint a rM1 esetén, elvileg nagyobb, mint a rM2 esetén, de nem tudom összevetni, nem okoz problémát. A felület és a menük faszák és egyértelműek, az elrontott dolgok javítása a Lamy tollal fasza lesz, mert van külön gombja (megrendelve), a tartalommenedzsment fasza, van cloud sync, illetve ha rádugom gépre, ott van minden fájl. Van háttérvilágítás és van Kindle, Kobo, Moon, meg minden egyéb reader app. Van Google Play, szóval bármi is telepíthető, de nem telepítettem, Kindle és Goodreads került fel. Van Bluetooth, tudok hangoskönyvet is hallgatni fülessel.

A háttérvilágítás miatt egy picit messzebb van a toll hegye az e-papír felülettől, ez oldalról nézve látszik, normál használat mellett nem tűnik fel.

Nagyon úgy néz ki, hogy a rM1 eladásra kerül, nem egy súlycsoport, annak ellenére, hogy árban viszonylag közel vannak egymással...


RegEsb
(csendes tag)

Szia auth.gabor!

NAGYON köszönöm a részletes beszámolót, fontos volt a későbbi döntések megalapozása érdekében.

Minden jót!
RegEsb


auth.gabor
(tag)

Ha van valami kérdésed, akkor megpróbálom megválaszolni. Volt nálam a reMarkable 2 két hétig és van nálam egy reMarkable 1 meg egy Boox Air. :)


RegEsb
(csendes tag)

Köszönöm!
Nem olyan egzakt kérdések ezek, ugyanis az elképzelésem nem individuális felhasználásra vonatkozik (pontosabban nem csak arra), hanem egy olyan eszközre, amely egy hálózat tagjaként az egyéni és a hálózati dokumentumfeldolgozást (megismerés, elemzés, jegyzetelés, továbbítás - akár rétegenként, stb.) egyaránt szolgálja. (Szigorú hálózatbiztonsági megoldások mellett.)
Ehhez a hardver jónak tűnik, alapul szolgálhat. De ehhez saját firmware fejlesztése szükséges - vagy a meglévő (akár a gyártóval való) módosítása.
Igazából az lenne a megfelelő, ha a következő lépcsőre lépve vennénk egy pár ilyet (ilyesmit. a vas a kiindulási alap), és elkezdenénk vele kísérletezni. Vagy meglátogatni a gyártót és tárgyalni vele... az rM2 már akár használható eszköz is lenne.

A fentiektől függetlenül priváte is tetszik a kütyü alapkoncepciója, szívesen használnám magánemberként is. És érthetetlennek tartom az általad írt szoftveres korlátokat. Üzletileg is! A cégnek - úgy gondolnám - érdeke a minél szélesebb felhasználói kör megcélzása. Nem ezt teszi. Üzletileg ez érthetetlen hozzáállás... :(

Még egyszer köszönöm!
Ha nem bánod, lehet hogy még kereslek, de azt esetleg már privátban tenném.

Minden jót!
RegEsb


auth.gabor
(tag)

"Ehhez a hardver jónak tűnik, alapul szolgálhat. De ehhez saját firmware fejlesztése szükséges - vagy a meglévő (akár a gyártóval való) módosítása."

Részben open source amúgy, szóval tudsz mire építeni: https://github.com/remarkable

"És érthetetlennek tartom az általad írt szoftveres korlátokat. Üzletileg is!"

Én az üzleti modellt is érthetetlennek tartom, mert ha csak a hardver eladásából élnek, akkor mindig kell újabb hardvert ki- és eladniuk, másoknak azért adnak szolgáltatásokat is, mint az e-book store és az app store...


Libretom
(aktív tag)

A Lamy toll szállítását hogyan intézted? Úgy látom, hogy Magyarországra nem szállítanak...


auth.gabor
(tag)

Innen vettem: https://www.amazon.de/gp/product/B07ZQK8H1V/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1


Libretom
(aktív tag)

:R


rolandg
(tag)

Szia!

Nagyon hasznosak a leírásaid, köszi szépen. Én is gondolkodom egy ilyen eszközön. Kérlek, segíts nekem pár infóval:

- Az Air kézírás-felismerő funkciója milyen? Milyen formátumra lehet konvertálni? Pl. megírok kézzel egy e-mailt, és egy klienssel elküldhető a cuccról?
- Van valami kollaborációs eszköz hozzá? Lehet többen ugyan azt a fájlt online szerkeszteni?
- A Lemy toll hegye hogyan működik? Honnan tudsz hozzá olyan helyet szerezni, ami az AIR-hoz j?
- A fóliát honnan vetted rá, amivel jobb az élmény?

Köszi előre is!


Ommma
(csendes tag)

Nagyon szeretnék egy ilyen eszközt. Sokáig biztos voltam a döntésemben, hogy ReMarkable, most viszont megtaláltam az Onyx Boox márkát ahol hasonló funkciók vannak az air és note gépeken. Nagyon örülök, hogy itt olvashatok róla! Köszönöm auth.gabor.
Sok összehasonlítási videot megnéztem, de pasz még mindig.
Ez a Lamy toll hogy vált be?
Melyik a használhatóbb kézírásra és pdf szöveg kiemelés, jegyzetelésre?

[ Szerkesztve ]


Honkydoo
(őstag)
Blog

Szia!

Nekem csak a ReMarkable-vel van tapasztalatom plusz én is vettem hozzá egy Lamy tollat.
A Lamy toll nagyon jó! Ég és föld a gyári cerkához képest! :K
Egyetlen hibája volt (pontosabban kettő) a hegye. Csúszós volt a ReMarkable kijelzőjén, úgyhogy a ReMarkable cerkához való heggyel használom. Így viszont tökéletes.. :)

A másik, hiba pedig a cerkába épített radír hiánya. Onyx Boox-ban lehet meg van oldva, ezt nem tudom. A ReMarkable tablethez van plugin/hack, hogy a Lamy tollon lévő gomb megnyomásakor a toll radírként működjön. (Ez nekem nem működött.) Viszont én is írok egy faék egyszerű programot hozzá, remélem mihamarabb kész leszek vele. :)

Szerk.: A tollat nem kell az Amazonról rendelni, Budapesten a Ferenciek terénél lévő priexben kapható! (Én ott vettem.)

[ Szerkesztve ]


Ommma
(csendes tag)

Végül egy Boox air tulajdonosa lettem. Meglepően jó a kézírás felismerése.
Nagyon megszenvedtem a beállításával, és szerintem még mindig nem teljes minden, de haladok.
Imádom, hogy jegyzeteléshez pillanatok alatt szúrok be ábrákat, fotókat.
Nagyon érdekelne milyen fólia jó hozzá, mert a gyári (nem is értem miért nem ragasszák ők rá) úgy vonzotta a porszemeket, hogy lehetetlen volt normálisan ráragasztani.
Vettem hozzá tokot, nagyon szép, de a tolltartó részt valaki elmagyarázhatná, hogy miért ilyen idétlen. Szerintem az nem fog sok időt kibírni, mert a toll helye állandóan beleakad mikor teszem bele.
Próbálok másik tollat szerezni hozzá márcsak kiváncsiságból is, meg annyira nekem ez a toll nem kényelmes és nem is szép. Sajnos a pirex weben nincs Lamy toll, meg kb sehol a weben.


rolandg
(tag)

Szia!

Gratulálok hozzá!
A kézírás felismerése magyar nyelven is megy? Mármint ékezetes karakterekkel? És mennyire kell hozzá "szépen írni"?

[ Szerkesztve ]


Ommma
(csendes tag)

Hát én elég csúnyán írok, de ha picit figyelek, nincs baja vele.


rolandg
(tag)

Köszönöm szépen az infót!
Nagyon gondolkodom rajta.


Honkydoo
(őstag)
Blog

A weben valóban nincs de az üzletben van!
Érdemes előtte felhívni az üzletet telefonon. :K


scrpi
(újonc)

Sziasztok!
Régi Remarkable 1 tulaj vagyok de miután elsősorban konferenciákon, meetingeken való jegyzetelésre használtam - amik most ugye vagy nincsenek vagy online - ezért kihasználatlan már jó ideje, úgyhogy ha valakit érdekel szívesen adom. Bőr tokom van hozzá és hamarosan felrakom az apróra is, képpel.


botazoli
(újonc)

Sziasztok!
A megnyitott pdf-t lehet nagyítani, kicsinyíteni?


Honkydoo
(őstag)
Blog

Szia!

Igen lehet!
Megjelenik egy kis ablak, abban navigálni is tudsz, hogy a nagyított pdf mely részét szeretnéd látni éppen.


theobaldo
(csendes tag)

Hali, esetleg magyarországi fogalmazóról tud valaki esetleg ??
Köszi !!!


Honkydoo
(őstag)
Blog

Hali,

Mi a baj a hivatalos bolttal? :F
1-2 hét alatt csak kihozzák és (gondolom én) még olcsóbb is. :)

Persze azért érdeklődj utána, de nem hiszem, hogy több időbe telik...

Szerk.: Most nézem, 4-7 munkanap az oldal szerint.

[ Szerkesztve ]


k.pityke
(friss újonc)

Sziasztok!

Fentebb olvastam, hogy remarkable1-en nincs olyan funkció, hogy a pdf-ben szóra rá tudjak keresni.
Említettétek, hogy folyamatosan frissítik a szoftvert. Esetleg ilyen funkció került azóta bele?


rolandg
(tag)

Sziasztok!

Megérkezett a reMarkable 2-m. 8 nap alatt jött meg. Bár nagyon sok minőségi dolog volt már a kezemben, csúcskategória, exkluzív termékek, de ez nagyon meglepett, ugyanis már a csomagolásban is olyan szintű minőség volt, amivel ritkán találkozni. Természetesen a termék is nagyon szuper, minőségi, kézbe illő. Az első használatok kapcsán muszáj elmondanom, hogy még az én rendkívül ronda írásomat is felismerte. A menü letisztult, tényleg olyan, mint ha egy IKEA terméket használnék, csak mondjuk IKEA exkluzív. Minden ott van, ahol kézre áll. Nem kell hozzá GYIK, mert olyan szinten egyértelmű minden, hogy az már hihetetlen. Nagyon tudom ajánlani.


Honkydoo
(őstag)
Blog

Szia!

Üdv a klubban! :C
Örülök hogy tetszik! :)


Honkydoo
(őstag)
Blog

Úgy tűnik elkészültem a Lamy toll scriptemmel ami a ReMarkable radírozós ceruza radírját emulálja, ha megnyomom a tollon a gombot.
Még tesztelés alatt van, de ha valakit érdekel szívesen megosztom.

Kell hozzá kettő (vagy inkább három) programot fordítani. De úgy tűnik működik...

Lehet a binárisokat felteszem github-ra és lesz valami install script amit csak futtatni kell...


rolandg
(tag)

Nagyon ügyes vagy! A Lamy-n én is gondolkodom egy ideje, de annyira szeretem a saját tollát, hogy csak na. És még nem nagyon használtam a radírt, mert mint jól megszokott toll-használó, mindig csak lefirkálom, amit írtam :D.
A Lamy hogyan működik? A reMarkable saját tollhegyével, vagy sajáttal?


Honkydoo
(őstag)
Blog

Köszi! :)
A hegyet tekintve a Lamy toll mindenevő. Szerintem bármilyen wacom heggyel meg lehet etetni. Amit hozzáadnak hegyet, az eléggé csúszós a ReMrakable kijelzőjén, viszont a ReMarkable heggyel nagyon kezes, kényelmes, jól használható toll. :)
Ég és föld a gyári toll és a Lamy toll között a különbség természetesen a Lamy toll javára.
Érzékenyebb és sokkal kényelmesebb mint a gyári.. Egy hibája van, hogy nem tapad oda mágnesesen a ReMarkable oldalához.


rolandg
(tag)

Kezdek kedvet kapni egy Lamyhoz. Pláne, ha a radír funkció beépül a tollba. Köszi a tippeket.


amoartus
(csendes tag)

Sziasztok!
Elolvastam a kommenteket, nagyon hasznosak voltak!
Azzal a helyzettel szembesültem most, hogy munkához, tanuláshoz, hétköznap szükséges jegyzetek írásához rengeteg papír elmegy. És itt nem csak környezetvédelemről van szó, hanem arról is, hogy nagyon sok energiába telik rendszerezni ezeket az írásokat, és ha ne adj Isten a munkahelyemen felejtem az egyik jegyzetemet, majd utána 3 hét home office - ami most bármikor megtörténhet és meg is történik -, akkor elég nehéz helyzetbe kerülök.
Korábban egy Lenovo Yoga Book-ot használtam hasonló feladatokra, amit egyébként nagyon szerettem. A fő hátránya a kompakt készüléknek, hogy máshova írsz, máshova nézel.
Most kezdtem el gondolkodni egy új készüléken, egy barátom adta az ötletet: Remarkable. Őszintén szólva nagy dilemmában vagyok. A munkámnál főleg word-öt, excel-t használok, és elég nagy hátránynak tartom, hogy csak pdf-et és epubot kezel a készülék. Nem vagyok programozó, így a nyílt forrású szoftvert nem tudom buherálni, és elég sok szoftverben található hátrányt említettetek. Konkrétan csak úgy használható a Remarkable, ha jól értem, mintha kinyomtatnám a papírokat - manifesztálódott pdf, vagy hogy mondjam - és firkálnék rájuk. Ennek minden előnyével és hátrányával.
Azon gondolkodtam, hogy nem lenne-e inkább érdemes mondjuk egy Ipad Air 4-et venni, ami ugyan Pencillel együtt drágább, mint a Remarkable 2 - ha csak új árban gondolkodunk -, viszont sokkal szélesebb a felhasználhatósági lehetőség. A fő hátrány ebben az esetben a feeling és a kijelző, hiszen egy háttérvilágításos, kékfényt-ömlesztő valamiről beszélünk. Ha jól rémlik, akkor viszont kijelzőre lehet olyan fóliát venni, ami hasonló érzetet ad, mintha papírra írnál. Tehát itt már egy multifunkcionális eszközről beszélünk, ami viszont a multifunkcionalitás hátránya, hogy az Air 4 azokon a területeken nem olyan erős, ahol a Remarkable.
Tudnátok esetleg szempontokat, új perspektívát mondani a helyzetemre? Ti milyen tulajdonságokat kidomborítva hoznátok meg a döntést? Megéri-e a Remarkable fölénye a hátrányai ellenére?
Előre is köszönöm szépen!


rolandg
(tag)

Szia!

Én egy ugyan olyan user vagyok mint Te. Évek óta használok tabletet, de igazából azok, amelyeknek nincs billentyűzete, azok helyett inkább a notebookot használtam, amelyiknek meg van, pont azt a feelinget nem adta, hogy van egy kompakt kis készülékem. Szóval három...négy évig szemeztem a reMarkable-vel. Én pont azt szeretem benne, amit írsz. Ez arra való, hogy jegyzetelj. Pont. Klasszul átfordítja a kézírást gépelt szöveggé, el tudom küldeni e-mailben magamnak, és viszonylag keveset kell javítgatni rajta. A PDF fájlokba bele lehet írni, el lehet menteni, stb. Én most azért imádom, mert egyben megvan az összes jegyzetem (én is mindig szanaszét hagytam), ráadásul a laptopomon is látom, a telefonomon is látom, a tabletemen is látom. Írni álom rajta. Egyszerűen tényleg olyan, mint ha papírra írnál. Én a tűfilc képét szeretem legjobban, de kinek mi. Ami különösen klassz, hogy működik a real-time követés gépen. Egy meetingen megosztom a remarkable alkalmazást a teamsben, vagy Skypeon, és egy mind-mapst leskiccelek a többieknek, és ahogy rajzolok és magyarázom, ők látják.
Egyszóval: ez egy céleszköz, pont arra jó, amit írtál: jegyzetelni (és korlátozottan e-book olvasónak, bár okosításokkal állítólag egészen jól alkalmazható). És van egy hatalmas "nekem is kell egy ilyen" faktor, amikor valaki meglátja nálam. Ezt nem gondoltam volna, de elkezdett terjedni a környezetemben, ahogy meglátták. Sőt volt olyan, akinek elküldtem egy jegyzetet és a jegyzet OCR változatát, és visszaírt, hogy megnézte mi ez a reMarkable, és ő is akar egyet.

Szubjektív, én nagyon szeretem, és nem kéne egy multifunkcionális eszköz. Ez így jó, ahogy van.


Honkydoo
(őstag)
Blog

Szia!

Most magam ellen beszélek, mert én nagyon szeretem a ReMarkable 2 tabletemet, létezik hasonló eszköz Androiddal is. Sőt! lesz olyan ami színes kijelzős is. :)

Ezek az Android miatt, jóval többet tudnak mint a ReMarkable 2.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi a létjogosultsága a ReMarkable 2 tabletnek?

Erre én csak szubjektíven tudok válaszolni. Megszerettem.. És nem akarok az Androiddal szívni.. Nem akarok millió funkciót, vírusokat, google áruházat stb..

Jegyzetelni és olvasni akarok, mint egy papíron. Elsőre nekem is fura volt ez a szemlélet. (IT-s vagyok egyébként) De tényleg jó az a filozófia, hogy az ember ki tud szakadni az okos kütyük világából. És mégis minden könyv/ jegyzet megvan egy helyen.

Apró, tényleg jelentéktelen "hiba" hogy a RM2 nem színes. De ez a legkevesebb, tényleg...


amoartus
(csendes tag)

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszotokat!

Az alapján, amiket írtatok tovább gondolkodtam. Elképzeltem, hogy nálam van mondjuk egy Ipad Air és a Remarkable 2, és hogy az adott szituációkban, amikben nekem szükségem lenne egy készülékre, mi a benefit a az Ipad és a Remarkable esetében.

Először is, nem tudtam elképzelni, hogy egy teljes multifunkcionális eszközt kihasználnék. Nem fogok ledőlni a tablettel filmet nézni, mert kivetítem a TV-re és kész, nem fogok a tablettel böngészgetni az ágyban, mert erre bőven elég a telefon, nem fogom az asztalnál ülve a kisebb méretű tabletemet használni a laptopom vagy a munkahelyi gépem helyett, mert nincs túl sok értelme.

Marad az írás/olvasás funkció, amire nekem kell. Ha egy meetingen vagy egy online órámon szeretnék jegyzeteket írni, tökéletes. Ha találok egy cikket, vagy az egyik oktatóm átdob nekem egyet, hogy olvassam el - ha jól láttam a honlapon a tutorialt -, egy kattintás és a Remarkable-re kerül, már olvashatom is. Gyorsabb, mintha kinyomtatnám.

Egy szituáció jutott az eszembe, amire valahogy eddig nem találtam jó megolást a Remarkable esetén, ezért szeretnélek megkérdezni titeket. Mi is Teams-et használunk a munkahelyemen, ott tároljuk az adatainkat is. Tegyük fel, hogy a főnök bejön az irodánkba, hogy menjek be hozzá prezentálni egy anyagot. Alap esetben 2 kattintás, a nyomtató kinyomtatja a dokumentumot, már mentem is a főnökhöz. Az Ipad esetén megnyitom a Teams alkalmazást, 2 kattintás és már mehetek is az előkészített dokumentummal. Remarkable esetén nem tudom, hogy ez hogyan működne.
Ahogyan én elképzelem: Teams-ből letöltöm az anyagot, átkonvertálom PDF-be (ugye főleg word-del és excel-lel dolgozunk), feltöltöm a Remarkable felhőalapú rendszerébe, onnan átdobom a Remarkable-re. Ezt mire abszolválom, lehet, hogy elment 5-10 perc. Valóban ilyen körülményes a Remarkable használata egy ilyen szituációban, vagy én gondolom túl?

Továbbra is köszönöm szépen a segítségeteket!

[ Szerkesztve ]


rolandg
(tag)

Szia!

Ez nekem is napi feladat. A reMarkablenak van androidos/iOS-es/Windowsos alkalmazása. Amikor kilépsz egy jegyzetből, azonnal leszinkronizálja a felhőbe, amit azonnal elérsz PC-n, telón, tableten. Onnan ki tudod nyomni PDF-be, PNG-be, SVG-be. Én nem ezt szoktam tenni. Teamsen megosztom a reMarkable alkalmazást, és ott mutatom meg a jegyzetemet, vagy a skiccet, amit csináltam. Ráadásul van egy béta állapotú alkalmazás is, amit ha a reMarkable-n, munka közben elindítasz, a PC-n realtime látod, hogy mit csinálsz a tableten. Nem teljesen problémamentes, de eléggé jól működik ahhoz, hogy szeressem. Ami még dilemmád: fogdésvidd tökéletesen működik az alkalmazás felhőben. És a PDF mentés a reMarkable-vel is működik (e-mailben küldheted), és működik szinkronnal az alkalmazésban is (pc, telefon). És villámgyors.

És igen, amiket leírtál, és amit Honkydoo kolléga is írt, pont ez az, ami miatt én is ezt választottam, és amiért nagyon szeretem. Letisztult, végtelenül. Nem kell keresgélni a funkciókat, mert ott van. Nem omlik össze, nem problémázik, nincs akadás. Kézbe veszed, pont arra jó, amire készült. Minden ott van, ahol lennie kell. De nem az Apple féle letisztultság, hanem a skandináv: minden felesleges sallang nélküli funkcionalitás. Iszonyú sok prémium termék volt már a kezemben, de ez... nagyon más.

üzenetek