Szerepjáték - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


aleister
(veterán)
Blog

No igen, nem egy top topic. :)
Ha már 5. kiadás...mi Shadowrun 5e-t nyomunk heti szinten.


Damien.
(tag)

Sziasztok!

Olvassa még valaki ezt a fórumot? Lenne 1-2 kérdésem, ti biztos tudjátok! Neki ugranék az asztali szerepjátéknak. Régen játszottam kaland-játék-kockázat könyveket, meg pc n sok szerepjátékkal volt dolgom, tehát nem vagyok full vakon. :) a MAGUS vagy D&D ami szóba jönne. Melyiket ajánlanátok kezdöknek? Amit könnyen elsajátíthatok. Szuper lenne ha magyar lenne, nem angol. Megy az angol de nem társalgási szinten, inkább alapszint. Érdekelne hogy melyiket ajánlanátok és miket kellene beszereznem hozzá hogy letudjunk ülni jókat játszani. Minden tippet szívesen veszek. Fogalmam sincs hogy kezdjek hozzá. Néztem a D&D 5. kiadás kezdőszettjét is(magyar). Nem tudom az mennyire éri meg. Vagy mellé kell még esetleg valami. Köszi előre is! :R


MichaelSD
(őstag)

Hát, én egyiket se preferálom/ajánlom, így nem tudok tanácsot adni. Talán az LFG.hu-n tudnak segíteni.


Hintalow
(senior tag)

A MAGUS-t én nem ajánlanák, szép volt, jó volt, de elment mellette az idő.
Elterjedtség, és támogatottság tekintetében mindenképpen a D&D a nyerő, ha a magyar nyelvet szeretnétek, vagy a 3 kiadás jöhet szóba, bár ott a könyvek már csak használtan szerezhetőek be jobbjára, és összetettebb is. Vagy pedig valóban az 5 kiadás ami szóba jöhet, ami jelenleg kb. a legelterjedtebb/legtöbbet játszott asztali rpg a világon.
A kezdőkészletet mindenképpen tudom ajánlani, nagyon jó beugró a világba, és mivel a magyar kiadás kicsit megfeneklett, így még most is megéri bőségesen :K
Tudom, hogy hazabeszélek, de azért még is csak tolom én is a 3-ik kiadástól vagy 20 éve :D


Damien.
(tag)

Értem! És ha megveszem a kezdőkészletet, azzal tudjuk játszani azt a bányás kalandot amit adnak hozzá, de ha később további kalandokra vágyunk akkor mit kell még hozzá beszerezni, melyik könyveket?


doc
(veterán)
Blog

A szerepjatek nem olyan mint egy szamitogepes jatek amihez DLC-ket kell venned ha vegigjatszottad :)
Lehet kulon kalandokat venni, rengeteg van online letoltheto, meg a tradicionalis megoldasnak megfeleloen csinalhattok is magatoknak (pontosabban a DM majd csinal ;) ).
Vagy ott az impro mint elokeszuletek nelkuli jatek, bar ahhoz azert nem art a rutinos DM, meg akar segedeszkozok mint pl. a Mythic


Damien.
(tag)

Igen, értelek. De gondolom azért kezdőszett mert csak minimális kalandot/élményt tartalmaz. És kell hozzá még 1-2 könyv hogy meglegyenek a szabályok,karaktereket tudjunk készíteni, stb. De javíts ki ha tévedek. Azért kérdezem hogy a kezdőszett mellé mi kellhet még kezdésnek. Köszönöm amúgy a segitséget mindenkinek! :R


Hintalow
(senior tag)

A kezdőkèszlet tartalmaz mindent egyben, az emlìtett kaland leìrását, a szabályrendszert kivonatolva, ès pár fajt/kasztot (szintèn nem teljeskörűen)
Maga az alap szentháromság a szerepjátèkoknál pedig:

- Játèkosok könyve (ez tartalmazza a fajokat, kasztokat, a teljes szabályrendszer leìrását, minimális világleìrast)

- Szörnyek könyve (magától èrtetődik, ez a mesèlőnek kell, de talán ez a legkönyebben emèszthető angolul is, ha már fejben megvan a szabályok logikája)

- mesèlők könyve (talán ez a legkevèsbè fontos a három közül, kitèr extra szabályokra, csapdákra, varázstárgyakra, világalkotásra stb.)

Ezek jelenleg dnd 5e-ben nem elèrhetőek magyarul.

További mesère a kezdőkèszlet után kèt lehetősèg van:

- Saját kútfőből:. Itt a kezdőkèszletből elsajátìtott szabályokkal elegendő, ha van mondjuk egy szörnyek könyve
Ami ide főleg, de amúgy is nagyon ajanlott, az a magyarul itthon megvehető 3 kiadas Forgotten Realms világleìrás. Ezt egyszer átolvasod, ès simán kèpben leszel mesèlőkènt (a világ nem változott annyit a kiadasok között)

- Vagy pedig kiadott modulokból. Az 5e modulok szintèn nincsenek (mèg) magyarul, ès talán egy kalandleìras a legnehezebb angolul.
Viszont jópár 3 kiadasú magyar modul beszerezhető itthon, ès viszonylag könnyen átültethető az 5e rendszerèbe (szörnyek megfeleltethetőek, próba cèlszámokat belőni stb.)

Az 5 kiadásnak megvan az az előnye, hogy nem olyan szabálynehèz mint a korábbiak, több teret hagy a narrációnak, nincs mindenre egy konkrèt szabály meg táblázat :N

Btw a kezdőszett is jópár alkalomra elèg kalandot tartalmaz :K

[ Szerkesztve ]


Damien.
(tag)

Értem, szuper! Köszönöm szépen a segítséget. Utánajárok a könyveknek. :R


Hintalow
(senior tag)

Örülök, hogy tudtam segíteni, ha még van kérdés, szívesen segítek, most nálunk úgy is holtszezon van a nyáron, összel indítjuk újra a kampányainkat :D
Ja igen, amúgy a magyar D&D közösség facebook csoportban elérhető a Hoard of the Dragon Queen (A Sárkánykirálynő Kincse névre fordította a készítője) magyar fordítása, az bitang jó átvezető lehet a kezdőkészletből kis fantáziával. Viszont dolgozni kell rajta, mert az is első szinttől megy (az volt az első modul a starter után mi is azzal kezdtünk annó 2014-ben)


Damien.
(tag)

Szuper! Köszi mégegyszer! Ha esetleg elakadnék valamiben mindenképp írok. Ez a kezdőkészletes móka mennyire bonyolult amugy egy új játékosnak/társaságnak? Remélem azért egy kis átolvasás, felkészülés után azért játszható. Bele kell még ebbe jönni azért gondolom. :)


Hintalow
(senior tag)

Hát felkészülés nem árt némi, de inkább menet közben tapasztaljátok majd ki a szabályokat.
Ami a legfurcsább lesz mind mesélőként, mind játékosként, hogy ez nem egy társasjáték, hanem kb bármit lehet csinálni, és onnantól a játékos fantáziáján és a mesélő improvizációs képességén (és fantáziáján) múlik, hogy mi történik és az hová vezet :K


fatpingvin
(senior tag)
Blog

visszatalálós komment a vizsgaidőszak utánra :D


macilaci78
(veterán)

És mennyi van még hátra? ;]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

február első hete a vége, az utolsó napokban lesz még egy adatbázisok projekt prezentáció...

nem tetszik


mike1334
(veterán)

Rákerestem, hogy van-e saját topikja, de nem találtam. Na, akkor ide is :)

Eszembe jutott, hogy régen (20+ éve) játszottam a túlélők földje nevű levelezös játékkal, rákerestem, és még mindig működik :)
Játszik/játszott itt más is vele? Milyen most? Megcsapott a retró szele, lehet játszani kellene egy kicsit :D

A Bíborhold (Holdtölte) magazint is rongyosra olvastam, benne Setét Patkány kalandjaival :)


fatpingvin
(senior tag)
Blog

úúúúúúúú nagyon ismerős ahogy így leírod, én biztos nem voltam benne érintett (abban az érában én a csattogós falepkét tologattam még...) de nem tudok szabadulni az ismerős érzéstől.

a wiki page-t olvasva, nagyon jópofa :D

kicsit más téma: szerintetek mennyire meredek egy 3 tagú partinak amiből ketten most kezdenek, freestyle homebrew-t mesélni? :D

[ Szerkesztve ]


mike1334
(veterán)

Volt M.A.G.U.S. verziója is, Észak Lángjai...esetleg arra emlékezhetsz :)


fatpingvin
(senior tag)
Blog

kicsit amúgy Böszörményi papa mesélőestéi is beugranak róla :D


mike1334
(veterán)

Van belőle magic the gathering szerű kártyajáték is, azt a mai napig játszák, versenyeket tartanak. HKK a neve (Hatalom Kártyái Kártyajáték).

üzenetek