Telefonok sugárzása (SAR-érték) - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


Icewind
(aktív tag)

Sziasztok

Nem könnyű téma, bár tudni tudom mi az, Google is hamar megmondja, de többnyire csak a definícióját találom, pedig jó pár dolog nem tiszta ezzel kapcsolatban. De hátha valaki többet tud mondani erről.
Most a "káros / nem káros" történetbe nem mennék bele, arra ott vannak a kutatók, meg úgy is csak évtizedek múlva derül ki biztosan hogy milyen élettani hatásokkal bír a sugárzás.

Ott kezdődik a problémám hogy kinéztem magamnak egy HTC Tattoo készüléket, erősen gondolkozom a megvételén, de kicsit eltántorított amikor megláttam hogy milyen sar értékkel rendelkezik: 1.25 W/kg (head) 1.74 W/kg (body)
A legmagasabb értékek közt van amiket mostanság láttam. Nem tudom visszatartson-e ez a vásárlástól.
Szóval, a következő dolgokon tűnődtem:

1.) Ha jól tudom ez az úgynevezett "legrosszabb eset" és normál használat közben ennél alacsonyabb. De gondolom azért ez egy viszonyítási alap lehet? Úgy értem valószínűsíthető, hogy ha egy telefonnak magas a maximális SAR-értéke, akkor az átlagos használati érték is magasabb, mint egy jóval kisebb max sar értékű telefoné?

2.) Nyilván telefonálás közben a legnagyobb a sugárzás, persze egy telefon mindig sugároz, ha csak nincs kikapcsolva. De vajon mennyire? Ha épp nincs aktiv kapcsolat, hanem mondjuk csak zenét hallgatok rajta, arányaiban hogy viszonyul ez a sugárzás a telefonálás közbenihez? Én mondjuk nem vagyok üzletember, nem lógok egész nap a telefonon, abba a pár hívásba meg biztos nem halok bele :) , de érdekelne hogy a magas maximális SAR-értékhez vajon viszonylag magas "készenléti" SAR-érték is párosul? Vagy a készenléti érték annyira alacsony, hogy elenyésző különbségekről beszélünk?

3.) Olvastam hogy a 3G-s telefonoknak általában magasabb a SAR-értékük, meg talán még az erős wifi is beleszólhat :F Tehát valószínűsíthetjük, hogy ha a telon letiltjuk a 3G-t(azaz csak 2G-n használjuk) meg akár a wifit is, akkor számottevően alacsonyabb lesz a sugárzás?

4.) A fentebb említett telefon megadott SAR-értéke US. Sajnos európait nem találtam sehol, ez jelentheti azt hogy megegyezik? Egyáltalán miért különböző általában az EU és US érték? Ha jól tudom inkább az szokott számítani hogy mennyire távol van az ember a legközelebbi szolgáltatói állomástól, illetve milyen akadályozó tényezők blokkolják a sugárzás útját (ergo szoros összefüggésben van a térerővel). Hogy is van ez?

5.) Az sem teljesen világos, hogy miért van külön fej és test sugárzás érték? A fejet még értem, hiszen ha csak nem headsetet használ az ember, nyilván a füléhez szorítja és a fejre sugároz. De a testre vonatkozó SAR-értéken mit is kéne érteni? Egyáltalán miért különböznek, hisz maga a sugárzás nyilván egy adott pillanatban fix érték, nem értem hogy lehet eltérő testre és fejre? Vagy egyáltalán bármire is?

6.) Állítólag az is számít, hogy a telefon fém vagy műanyag házban van. Ha jól sejtem a műanyag a szerencsésebb eset ilyen szempontból. De miért?

Így hirtelen ennyi. Gondolkodtam rajta, hogy kérdéseimet az azonnali mobilos kérdések topicban tegyem-e fel, de elvégre ez itt egy mobilos fórum, úgyhogy bátorkodom nyitni egy ilyet, hiszen sztem elég fontos téma és szorosan kapcsolódik a mobiltelefonokhoz.

Minden építő jellegű hozzászólásért köszönet :R

[ Szerkesztve ]

üzenetek