TP-LINK routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


CactuS
(Arcképgyáros)
Blog

Sziasztok!

Adott egy kisebb céges hálózat, első körben bekerült egy ER605 és egy EAP615 viszont egy funkciót nem találok Omada alatt. A lényeg az lenne, hogy 2 WAN van, viszont bizonyos munkaállomásoknak fixen az egyik WANon kéne lógnia, a többi mehet akár vegyesen is (banki műveletekhez kell a fix IP). A korábbi asus routernél egyszerűen a dualWANnál megadtam a routingnál az IPket és, hogy melyik WANra kerüljön, de itt ilyet nem találtam. Tudnátok segíteni, hogy hogy is kéne beállítani?

A másik probléma az er605-össel, hogy elég nehezen tudtam adoptálni, végül a router megelégelte, tégla lett. Vész üzemmódban legfrissítettem, utána standalone módban állítottam az ip/subnetet, utána adoptálta a controller. Majd rá egy órára megint adoptálni akarta és azóta is azt csinálja.


zz13zolika
(csendes tag)

Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy érdemes-e TP-LINK Archer AX55 vásárlásán gondolkodni.
A paraméterei szimpatikusak, az ára határeset, lenne dolga bőven, nas, tv, 4 telefon, tablet, laptop, netflix, ai mesh, bírni fogja? stabil ketyere?

Köszi előre is.


cigam
(félisten)
Blog

Ai mesh? Az nem az Asus féle megoldás? Szerintem nem keverhető a one mesh-el. Ha már megvannak az Asus cuccaid, akkor Asus routert vegyél mellé.


zz13zolika
(csendes tag)

Lehet, igen más szabványt használ a TP link, most ment tönkre az asus routerem, ezért is gondolkodom TP linkbe, csak nincs tapasztalatom a drágább - komolyabb modellekkel.


stigma
(addikt)
Blog

Sziasztok.

Ismerősömnek kellene vennem routert + beüzemelmi az alábbi feladatokra:
Szokásos 0. körös routeres topicba kérdeztem, de konkrét választ nem kaptam, ezért inkább tőletek érdeklődöm:

Feladatok, amiket el kell látnia:
- Digis 1000/300-as net
- kb 50-60 nm (panel, beton válaszfalak kb 15cm-ek)
- max 5 eszköz csatlakozna (Laptop, 2 teló, 1 Tv és 1 tablet)
- Streamingre
- max 35k-40k és új legyen

A panellakás pontos paramétereit, illetve hogy hova fogja tenni pl: előszoba, nappali nem tudom, de gondolom ezek a routerek erre az 50-60 nm-re tökéletesen lefedik a lakást.

Ide izom router nem kell, mert a digis gigabitet nem akarja kihasználni, én az alábbi routereket néztem: Tp-Link Archer AX50/55 és most látom van AX53 is.
Összehasonlítás: AX50 vs AX55 vs AX53

Sok különbség nincs köztük, melyiket éri meg ilyen alapfeladatokra venni?
Ahogy nézem se proci, se ram se antennában nincs különbség, max 1-2 szolgáltatásban.

Segítséget előre is köszi. :R


mezis
(nagyúr)

"...ezek a routerek erre az 50-60 nm-re tökéletesen lefedik a lakást..."

Igen. A szomszédokét is. Illetve a szomszédoké is lefedi, tökéletesen! [link]

Amit lehet UTP kábellel, a WiFi pedig 5GHz-es AP minden helyiségbe.

TV: Ha IPTV, akkor az IGMP képesség szükséges.

[ Szerkesztve ]


sysrq
(őstag)

Szia! Én AX53-at vettem, 500-as digim van, ha a lakás közepén lehet elhelyezni az 5GHz is szépen lefedi, a 2.4 simán. Nagyjából az amit leírtál plusz sonoff vezérlők és 0-24 NAS.


stigma
(addikt)
Blog

#7046 mezis: Köszi az infókat, énis mondtam neki, hogy minden olyan eszközt amit tud kábelezzen be.
A mondat 2. felén picit meglepődtem ,,AP minden helyiségbe" ,mert neki csak simán netezni kell, nem kell, hogy minden helységben 100%-os lefedés legyen, habér szerintem ilyen routert lefedi a lakást szerintem. (vagy majd kiderül) :R

#7047 sysrq : Köszi az infót és linket is. Igaz ő nem lesz új digis előfizető, mert a mostanit viszi tovább, de kb 32k körül láttam ilyen routert, szerintem ez lesz a befutó :R
Egyetlen apróság, amit nem említettem és egyenlőre nem fontos nekik, hogy AX53-on nincs USB port, ha jól látom, amire HDD-t lehetne kötni, de ezt ugye nem volt kitétel.

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

RT-AX53U aminek a vége U, azon van USB port.


stigma
(addikt)
Blog

Igen , de az Asus :DDD , én most csak TP-Link márkákat soroltam fel.
Ismerősnek usb nélküli AX53 is jó kesz , mondtam neki bármelyik jó, csak a boltokban nézze a garit , ami változik: 12 vs 36 hónap


woodworm
(veterán)

TP-Link AX53


sysrq
(őstag)

Nem feltétel az új előfizető, én is sok éves vagyok és nemrég vettem.


stigma
(addikt)
Blog

Köszi ezt az infót, továbbítom ismerősömnek.


barabasb
(tag)

Gondolkom egy archer ax72 vásárlásán, de azt látom, hogy dobálja le a 2,4 GHz-en lévő eszközöket. Ezt javitották?


ujtordai
(tag)

Üdv Mindenkinek,

TP-Link Deco X50 nel mik a tapasztalatok?
Lenne pár kérdésem,
- Ethernet backhaul lal, (azaz main egység UTP. kábelen keresztül csatlakozik a másik két "node"/"extender" egységhez) mennyire stabil az eszköz? Mennyi idő lehet a max uptime ill. igényel-e emberi beavatkozást (pl. restartol és nem kapcsolódik vissza, vagy belassul kábelen az egyébként 1gb bejövővel rendelkező net 100mbps re stb.) a folyamatos működéshez?
- Konfigurálható PC-n keresztül weben is, vagy csak mobil appon keresztül?
- Látszik valahol appban vagy a webes config felületen hogy milyen módon csatlakoznak az extenderek, illetve állítható-e konfigból? (UTP, WiFI)
- Mennyire jó a support?
Előre is köszi


Chosen
(addikt)
Blog

Szia!

3db-os Deco X50-et használok néhány hónapja. Válaszok félkövérrel:

- Ethernet backhaul lal, (azaz main egység UTP. kábelen keresztül csatlakozik a másik két "node"/"extender" egységhez) mennyire stabil az eszköz? Teljesen, UTP-vel csatlakozik nálam a 2 extra egység, megy a backhaul. Archer C7-ről váltottam, az is stabil volt nekem, ez is stabil. Mennyi idő lehet a max uptime ill. igényel-e emberi beavatkozást (pl. restartol és nem kapcsolódik vissza, vagy belassul kábelen az egyébként 1gb bejövővel rendelkező net 100mbps re stb.) a folyamatos működéshez? Az első setup óta magától megy. Áramszünet után sem igényelt beavatkozást.
- Konfigurálható PC-n keresztül weben is, vagy csak mobil appon keresztül? PC-ről, weben keresztül is konfigurálható.
- Látszik valahol appban vagy a webes config felületen hogy milyen módon csatlakoznak az extenderek, illetve állítható-e konfigból? (UTP, WiFI). Igen, kicsit el van rejtve, de meg lehet nézni, hogy hogyan csatlakoznak. Manuálisan váltani nem lehet, mindig az elérhető legjobbat választja. (Ha van UTP, akkor az, ha nincs, akkor WiFi).
- Mennyire jó a support?
Eddig még nem kellett keresnem őket.

Amire nem kérdeztél rá, de szerintem fontos szempont lehet: C7-ről érkezve meglepve tapasztaltam, hogy a végletekig le van butítva a felhasználói felület, kb a megszokott funkciók harmada ha elérhető. Pl olyan számomra alap dolog nincs benne, hogy az 5Ghz és 2.4Ghz hálózatot lehessen külön SSID-vel futtatni. Workaroundból oldottam meg, hogy az 5Ghz-es hálózatom a fő hálózat, a vendég hálózatot pedig 2.4Ghz-re állítottam be... Egyéni preferencia, de én nem szeretem, ha kevederik a kettő.

Okosan vannak leválogatva egyébként a funkciók, normál felhasználás esetén teljesen jól elketyeg a gyári beállításokkal. Akkor kezd érződni, hogy "átlag emberre" van tervezve, amikor a fentihez hasonló dolgokat szeretnél konfigurálni. Ezt érdemes vásárlás előtt átgondolni.

[ Szerkesztve ]


barabasb
(tag)

Milyen workarounddal valasztottad szet a 2,4 es 5 ghz-et? M4R deco mesh. Kösz.


Headless
(őstag)

írta is, a 2.4 ghz guest háló az 5 ghz pedig rendes... habár ez nem megfelelő mindenkinek, ugyanis így a 2.4GHZ nem ugyanabban a subnetben van.

Azt se felejtsük el a deco termék családról, hogy tplink online regisztráció kell a használatukhoz. Ha ezt tudom ami előtt megveszem nem is lett volna opció, hogy megvegyem. stabil eszközök, amúgy a deco-k de hogy konfigurálni kb egyáltalán nem lehet őket az biztos.


barabasb
(tag)

En azt kérdeztem, hogy hogyan lehet szetválasztani. A menuben nincs ilyen lehetoseg, az ssid sem jelzi, hogy melyik savon mukodik eppen.


Headless
(őstag)

Ennél jobban nem tudom elmondani fő hálózaton kikapcsolta a 2.4ghz-et 5ghz-et pedig a guest hálózaton.

üzenetek