TP-LINK routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


pergabb
(senior tag)

most húztam újra az egészet :) más ötletem nincs, mint a kliens, lehet régebbi utorrent progi jobban menne, vagy egy másik alkalmazás.


littlemamba
(aktív tag)

Sziasztok!
van egy 6,5 éves Huawei HG8245H routerem, amit a Telekomos nethez kaptam. Egyi ideje van vele némi kis gondom, kicsit köhög, viszont ami jobban zavar, hogy steamen nem tudok játszani, mert szétdobál rossz internetkapcsolat miatt.(Munkához, 2 laptoppal, telefonnal egyébként, videóval nem nagyon van bajom, max ahová nem ér el a jel már eléggé ott szakadozik, de közel a routerhez jól megy)
Ha veszek egy TP-Link Archer C24 akkor simán le tudom váltani a Huawei HG8245H-t? Átkábelezem, beállítgatom és boldog ember leszek?
Semennyire nem értek hozzá, de mielőtt berendelek egy másik routert gondoltam megkérdezem, hogy működőképes-e a koncepcióm...


cigam
(félisten)
Blog

Nem tudod kiváltani, abba az eszközbe (ONT) optika megy bele. Egy mezei routeren, pl. C24, nincs optikai bemenet. A Telekom amúgy sem enged "akármilyen" eszközt rádugni az optikára.
Ha átkapcsolható modem módba, talán működhet. A Telekom topokban jobban hozzá tudnak szólni, én nem ismerem ezt az eszközt (nincs Telekom előfizum)

[ Szerkesztve ]


littlemamba
(aktív tag)

Köszönöm szépen! Egy másik topicban is hasonló tanácsot kaptam! Köszönöm neked is!


crissprivat
(senior tag)

Sziasztok.
Van egy 841n v12 routerem, ami a kertünkben van használva, mint AP. Pár éve egy frissítés során már nem emlékszem mi végett sikerült egy v11 firmwaret rátelepítenem. Most, hogy tél idejére le van szerelve a helyéről, próbáltam rátenni a hozzá passzoló v12 firmwaret, de nem engedi. Rá lehet valahogy szerkeszteni a hozzá passzolót, vagy inkább felejtős? Amúgy ezzel is működik, csak még a régi webes felülete van.
Köszi.


cigam
(félisten)
Blog

Fura hogy engedte. Pontosan hol akad el a visszatöltés?
Esetleg egy kis trükkel
Amúgy meg ha így is működik ...


crissprivat
(senior tag)

Már emlékszem hogy volt, csak nem ugrott be mikor írtam. DDWRT -t tettem fel rá és amikor vissza akartam tenni a gyári FW, akkor láttam, hogy nincs a v12-re, csak a v11-re a gyári visszaállítás. És így történt a csoda ;] A mai napig nincs a DDWRT oldalán gyári visszaállítás a v12-re.
Amúgy köszi, de hagyom a fenébe, nem ér ez ennyit, így is szépen működik.
De van itthon egy vadi új, évek óta nem használt v14 is. Most csomagoltam ki. Hardverileg melyik a jobb cucc, érdemes a v12 -őt lecserélni rá?


mezis
(nagyúr)

dd-wrt -> gyári fw.: lehet hogy u-boot szekciótól mentesnek kell lennie a gyári fw.-nek.
Én sem tennék vissza gyárit. Gyárival a repeater üzemmód ritkán jár együtt.


woodworm
(veterán)

DD-WRT esetén nem elég a vágott fw, speckó header kell a factory fw elé. Ha nincs legyártva, vagy nem veszed a fáradtságot legyártani, akkor csak ssh-n a közvetlen írás megy. Újabb routereken esetleg a tftp recovery.


crissprivat
(senior tag)

Hali.
Szeretnék még valamit kérdezni. Majd ha eljönnek a jobb idők időjárás szempontjából, ki szeretném bővíteni a wifit a kertünkbe. (eddig is ki volt, csak ott nem a saját hálózatommal volt megoldva és úgy már nem akarom)
Van egy tl-wa1201 v3 AP a házamban ami tökéletesen működik, az egész házat ellátja wifi jellel. Azt szeretném elérni, hogy a ház és a kert közti AP-k közt zökkenőmentes legyen a wifi kapcsolat. Ezek az eszközeim vannak itthon hozzá:
1- tl-wa801nd v5
2- tl-wr841n v11
3- tl-wr841n v14
Mindegyik eszközön az utolsó kiadott FW van. A három közül a legmegfelelőbb eszköz vezetékesen lenne a hálózatomra kötve és a kertben lenne, mint AP. Ezek az eszközök támogatják a gyors roaming kapcsolatot egymás közt? Sehol nem találom, hogy támogatják e a 802.11 r/k/v protokolokat. Melyik lenne a legjobb megoldás a 3 eszköz közül van valakinek tapasztalata, megoldható? A célom az lenne, hogy a mobil eszközeim zökkenő mentesen kapcsolódjanak mindig az erősebbik wifi jelhez.
Köszönöm a segítséget.


Patice
(nagyúr)
Blog

Ezekkel az eszközökkel sajnos nem lesz seamless roaming.
Ez az angolul, amit szeretnél.
Olyanokat kell használnod, amik támogatják ezt és össze lehet őket kötni egy nagyobb hálózattá.


crissprivat
(senior tag)

Köszi.
Hát akkor ez van, új cuccokat ez végett nem veszek. Majd működik ahogy működik.


redingitell
(senior tag)

Sziasztok!
Ha egy archer ax72 es router az alap, és ehhez csatlakoztatok egy archer ax20-at, akkor be lehet úgy állítani a routereket, hogy pl a mobil telo 1 hálózatot lásson, és arra kapcsolódjon amelyik erősebb jelet ad?


cigam
(félisten)
Blog

Elméletileg igen. Az adatlapok szerint mindkét eszköz támogatja a OneMesh-t, a gyakorlatban viszont évek óta csak ígéret van arra, hogy két router együttműködik: A Mesh Wi-Fi routerek közötti létrehozás jelenleg nem támogatott (hamarosan).
Vagy eladod/cseréled az egyiket egy Mesh kompatibilis jelismétlő (range extender) eszközre, vagy fogod az ax20 eszközt és
- Olyan fix IP címet állítasz be neki, ami az ax72 tartományába esik. pl.192.168.1.2
- Kikapcsolod rajt a DHCP szervert.
- A wifi beállításaiban ugyanazt/vagy célszerűen egymásik SSID-t és jelszót állítasz be. (Így mindíg látod hogy éppen melyikre van kapcsolódva.)
- Az ax72 egyik LAN portját összekötöd a az ax20 egyik LAN porthával.
Gyakorlatilag egy AP-t hozol így létre, feltéve hogy fizikailag nemprobléma a két eszköz fizikai összekapcsolása.

[ Szerkesztve ]


redingitell
(senior tag)

Köszi szépen.
Gazdasági számításokat végzek majd, mivel az ax72 csak tervben volt. Első gondolatom szerint az ax20 megy a háztól, és asus vonalon összeghozok valamit.


AtHoS
(nagyúr)

Sziasztok!

Egy kis útbaigazításra lenne szükségem a következő helyzetben.

Voda hálózaton ARRIS eszköz mellé jelerősítőnek lett beüzemelve egy Archer C5 V4 AC1200 router, ami a 2.4GHz-ez vezetéknélküli jelet hivatott erősíteni.
Nincsenek összekábelezve, így 2.4GHz-es frekvencián kapcsolódik az Archer az Arris modemhez.
Anno ajánlás alapján az Arris eszköz 9-es csatornára lett fixálva, amivel tökéletesen működött is a hálózat, a jelerősítés.
Viszont a Voda FW-t frissített az Arris eszközökön és az új szoftverben nem módosítható a vezeték nélküli hálózat csatornája, AUTO módban üzemel.
Innentől kezdve az Archer 90%-ban nem tud csatlakozni az ARRIS-hoz.

Milyen beállításra nézzek rá, hogy ismét megfelelően tudjon kapcsolódni az ARRIS-ra és továbbra is tudja szórni tovább a 2.4GHz-es frekvenciát?

Hogyan lesz érdemes a jelerősítőként használt Archer-re kapcsolódni, hogy a beállításokhoz hozzáférjek? Mondjuk legfeljebb reset-elem, de jó lenne látni mi is volt beállítva, ami miatt nem működik most a csatlakozás.


Borisz76
(veterán)
Blog

Kösd össze UTP kábel segítségével.
A sajátodat pedig állítsd AP módba.


AtHoS
(nagyúr)

Nem lesz kábelezve, így UTP kilőve :(

No meg neten néztem a beállítási felületét, de valahogy nem találtam AP módra lehetőséget hozzá :F [link] igaz elvileg ez a V2 felületét mutatja

szerk.

Na meg nem is enyém a cucc, csak be kellene állítanom a szomszédban :B

[ Szerkesztve ]


mezis
(nagyúr)

AP mód: [link]


haddent
(addikt)
Blog

Sziasztok!
Jelenleg egy AX10 (pontosabban AX1500 a hw) elégedett felhasználója vagyok, de valami komolyabbat szeretnék. Elhoztam egy Ubiquiti U6 Pro -t, ma viszem vissza, mert egy retek egyszerűen.. Tudom, hogy PH -n az Asus mesh a menő, de egy barátom nagyon megszívta az Asus -szal és nem sikerült megoldást találnunk rá. Több IoT eszköze sem volt hajlandó csatlakozni rá 2.4G -n, a telefonjai preferálták a 2.4G -t az 5G helyett, nem WiFi6 -tal csatlakoztak, stb. Szóval egyértelműen maradnék Tp-Link-nél. Több dologban gondolkodom, véleményeket szeretnék kérni, hogy melyikkel járok a legjobban. A cél egy 2 szintes családi ház minél jobb lefedése sebességben és térerőben:
- egy erősebb/másik AX -t, viszont ugye ők nem tudnak router-router összemeshelni a mai napig, tudtommal :(
- egy Omada EAP610, ami elméletben ugyanazt kéne hozza, mint az AX10 + még sok feature + picit azért erősebb is kéne legyen. Ha ez nem elegendő, könnyen tudom ethernet backhaul -lal bővíteni még egy EAP610 -zel később, stb.
- valami Deco szett..

Árban a felső határ jelen pillanatban maradjon 50k, későbbi bővítést nem belevéve. Mit gondoltok? Legjobban az EAP610 -ről alkotott v élemény érdekelne. :R

üzenetek