Tudományos Pandémia Klub - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Mr K
(senior tag)

Áttörést hozhat az influenza kezelésében egy új hatóanyag
"A hatóanyag nem a vírust, hanem a szervezet egy gyulladásos folyamatát célozza, így kikerüli az antivirális gyógyszerek limitációit. [...] Az UH15-38 nevű hatóanyag [...] működési elve a RIPK3 kináz enzim gátlásán alapszik, ami fontos szerepet játszik egy programozott sejthalál folyamat, a nekroptózis megindításában. [...] az UH15-38 nemcsak az influenza, hanem más kórokozók, mint a légúti óriássejtes vírus (RSV), vagy SARS-hoz hasonló koronavírusok által okozott fertőzések kezelésében is szerepet játszhat, amik szintén nekroptózist indítanak be a fertőzött tüdőszövetben. Emellett a hatóanyag olyan megbetegedések kezelését is segítheti, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)." (Egyelőre csak kísérleti egereknek adható...)


Mr K
(senior tag)

WHO járványkezelés.
Új nevet kap az alaszkai himlő
"Az új megoldás: a sarki himlő (Alaskapox helyett Borealpox). [...] Eddig hat megbetegedést regisztráltak, az elhunyt beteget rákkal kezelték, ezért is okozhatott nála súlyos szövődményeket a vírus. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a kórokozó kis emlősökről ugorhatott át az emberre."


UberMutant
(őstag)

jó eséllyel el is akad. 1 millió egeresből 1 alkalmas emberre. kár , hogy nem írnak a maradékról is cikket :)


spileraaa
(senior tag)

egyéb komlyabb gyártó terméke javasolt.
peldaul melyek amik meg komolyabbak?


VIPowER
(senior tag)

Tensiomin ? Azt sörrel iszom. :D


Mr K
(senior tag)

Meg lehet halni az ötnapos spagettitől
"A Bacillus cereus gyakori baktérium, ami könnyen megtelepszik szinte bárhol: talajon, élelmiszeren, állatokon vagy akár az emberi bélrendszerben. Számos törzse ismert, ezek közül vannak ártalmatlanok, sőt hasznos probiotikumok is, de néhány törzs súlyos ételmérgezést okozhat. Ezek az egészségre veszélyes bacilusok különféle méreganyagokat termelnek, miközben táplálkoznak és szaporodnak az élelmiszeren. Különösen szeretik a tésztát és a rizst, utóbbi miatt a kórokozó által okozott tünetegyüttes megkapta a „sültrizs-szindróma” nevet.
[...]
Ilyen helyzetben viszont nagyon fontos a helyes folyadékpótlás, és sokan nem tudják, hogy a víz vagy a cukros tea nem a legjobb választás. Az ugyanis az orális rehidráló folyadék (angol betűszóval ORS). [...] Minden patikában kaphatók olyan porok vagy tabletták, amiket meghatározott mennyiségű vízben feloldva ORS-t kapunk, ennek minden háztartásban alapkelléknek kellene lennie, különösen ott, ahol gyerekek is vannak."


Dorian
(félisten)

Aki a tésztát nem frissen főzve azonnal (és al dente) fogyasztja, az annyit is ér ;]


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

nohát, hasznos kis cikk


Mr K
(senior tag)

"A 15. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja továbbra is alacsony mért értékek melletti stagnálást mutat. A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén és Miskolcon mérhető, míg Pécsett és Szolnokon enyhe csökkenés detektálható."

Országos koncentráció változás:

[forrás]
(Csak összejött egy "zöld" térkép, végre. :) )


Vesa
(veterán)

Na ez az, a többségnek sima ügy, napi szinten szedi, én viszont bekómáltam tőle. :D


Mr K
(senior tag)

WHO: Hatalmas a kockázata annak, hogy a H5N1 állatokról emberekre is átterjed
"A 2020-ban kezdődött járvány eddig több tízmillió baromfi pusztulásához vezetett. Az utóbbi időben a vírus több emlős fajon – többek között az amerikai házi szarvasmarhákon – belüli terjedése megnövelte az emberre való átterjedés kockázatát is [...] abban a több száz esetben, amikor az elmúlt 20 év során emberek állatokkal való érintkezés nyomán fertőződtek meg, a halálozási arány rendkívül magas, mivel az embereknek nincs természetes immunitásuk a vírussal szemben"
(Forrásra link a cikkben.)


VIPowER
(senior tag)

Ilyen a természet, rendet rak. Túl sokan vagyunk. Az ember sajnos mindent tönkretesz.

[ Szerkesztve ]


PuMbA
(titán)

Ha az előző héten még volt sárga település, most nincs és leírják, hogy stagnál, akkor a grafikon miért ment kicsit felfele? :) Illetve még egy dolog nem tiszta nekem. Ha kimutatási határ alatt írták sok helyen a 2 héttel ezelőtti jelentésben, akkor a grafikon miért nincs a legalján?

[ Szerkesztve ]


Mr K
(senior tag)

A piros vonal országos átlagot mutat. Hiába van kimutatási határ alatt sok helyen, ha máshol meg van még "sárga" település... (És a zöld sem azt jelenti, hogy ott 0 a koncentráció, csak azt, hogy alacsony, azaz akár "majdnem sárgák" is lehetnek köztük.)

Ezen az újfajta térképen látszik, hogy Magyarország nagy része "fehér", azaz onnan nincs adat. A színezett területeken emlékeim szerint kb. 4 millió ember él, másrészt viszont Bp. teljes területe, és az agglomeráció nagy része is lefedett, ami annyit jelent, hogy a mérési adatok kb. fele a fővárosból vagy környékéről származik, azaz az itteni számok ~50%-ban határozzák meg, hogy merre kanyarodik a piros vonal. És mivel a fővárosban (a központi szennyvíztisztító területén) van egy határozott növekedés (felfelé nyíl), az önmagában is elég lehet, hogy felfelé induljon. (De akár az is feltételezhető, hogy a főváros egésze felfelé indult, csak máshol még nem ennyire határozott a trend.)


Mr K
(senior tag)

Véget vetne a Covid- és influenzaoltások frissítgetésének egy új típusú vakcina
"Amikor valaki megfertőződik, akkor válaszként interferáló RNS-ek (RNSi-k) termelődnek. Az RNSi-k képesek legyőzni a vírust, de azok meg képesek olyan fehérjéket termelni, amelyek blokkolják a gazdaszervezet RNSi-válaszát, és jön a megbetegedés. [...] Ha olyan mutáns vírust hozunk létre, amely nem képes az RNSi-t elnyomó fehérjét termelni, akkor gyengíthetjük a vírust. Bizonyos szintig képes szaporodni, de aztán elveszíti a csatát a gazdaszervezet RNSi-válaszával szemben. Az így meggyengített vírus vakcinaként használható az RNSi-immunrendszerünk erősítésére"
(Link az eredeti közleményre a cikkben.)

[ Szerkesztve ]


Mr K
(senior tag)

20 hónapnyi fertőzés után meghalt a beteg, akinek a szervezetében 50 mutációja alakult ki a koronavírusnak
"A 20 hónapnyi fertőzéses állapot alatt a koronavírus ötven mutációt termelt ki a páciens szervezetében az orvosok szerint. Szerencsére ezek mást nem tudtak megfertőzni, de fontos tanulságot jelent arról, hogy a vírus mennyire agresszívan és gyorsan változik és alkalmazkodik. Amikor például a beteg a sotrovimab nevű, antitestekkel operáló szert kapta kezelésként, a vírus pár héten belül adaptálódott hozzá, és immunissá vált rá."


Rage47
(veterán)
Blog

fuh, brutál


OPiiPO
(addikt)

Brutál az, hogy mostmár mennyi ideig életben tudták tartani 70+ életkorban.


Vesa
(veterán)

Jól hangzik, csak kérdés, hogy a gyakorlatban működik-e?

üzenetek