Tuning kezdőknek - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Járnak erre tapasztalat tuningolók?

Ami érdekelne: Síkolt (lapping) már valaki DRAM modulokat? Vajon mennyit segíthetne a hűtésen overclock eredményeken?

Nincs se hőmérős RAM-om, se nem találok ilyen tartalmat a neten. Csak CPU/GPU és Cooler lappingot találok.
Azt se tudom, hogy milyen műanyaggal tokozzák a DRAM chipeket és milyen vastagon, hogy egyáltalán számíthat-e. :B De akinek van komolyabb tapasztalata RAM tuninggal, annak szívesen veszem a hozzászólását. :R Lehet megírom a DDR topikban is, hátha.... :R


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Nem tudom olvasod-e még, illetve mennyire segít, mert nekem 5600X-szel van tapasztalatom, és csak gyári hűtővel egyelőre és nem fix-en használom, hanem PBO görbe fionomhangolásával (ráadásul magonként különböző ofszettel. ha jól emlékszem a legrosszabb ofszet -18, a legjobb magnak pedig mínusz 30 az ofszetje):
4,5GHz körül órajelen 1,145-1,175V között mozog a HWiNFO szerint.


Curtain
(senior tag)

Sziasztok! Van egy régi msi z77-es alaplapom, benne egy sima i7 3770. Gondoltam ha már Z-s lap, megpróbálom feljebb venni az órajeleket. (tudom a komolyabb tuninghoz K-s proci kéne). Kipróbáltam 4.1Ghz-en és stabil a proci, max terhelésnél is csak 65fok. Engedné felrakni még 4.3Ghz-re. Van értelme megpróbálnom? Egy Gtx1070-van mellette, jó lenne ha minnél jobban kihajtaná. A másik kérdésem pedig az hogy a biosban van egy "Enhanced Turbo" menüpont, ami ki van kapcsolva. Ez mire jó? Bocsi a láma kérdésekért. :)


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Az elméleti tunningnak (4,3Ghz/4,1Ghz) is csak egy töredéke jelentkezik az fps-ben. Azért az 1-2% plusz teljesítményért nem érdemes. Pláne, hogy FSB-vel tunningolsz gondolom, ami váratlan instabilitást is okozhat. Vagy szimplán nem bírja majd valamelyik alkatrész az FSB tuningot és megadja magát idővel. Szerintem nem érdemes. Vagy próbáld lecserélni a procit K-s példányra és akkor nyugodtan lehet húzni a szorzózót.
Esetleg keress K-s procit aliexpress-en vagy ebay-en. Régi procikat néha elég baráti áron ki lehet fogni arra felé.

Enhanced turbo gyanítom a hasonló mint az újabb Intel platformokon a multicore enhancement. Emlékeim szerint a teljesítményre vonatkozó hatása a gyakorlatban marginális, cserébe a CPU fogyasztás érzékelhetően megnő. Tipikusan nem szokták bekapcsolni. Lehet van olyan körülmény, mikor van hatása, de én nem ismerem azt a kivételes esetet, ha egyáltalán van ilyen.


Curtain
(senior tag)

Köszönöm a segítséget! Mondjuk lehet hogy csak beképzelem de most játszottam egy kört a Warzone 2-vel és mintha magasabb lenne a gpu használat így 4.1Ghz-en, bekapcsolt enhance turbo-val. Most folyamatosan 80% felett van, az előtt beesett 60-70re is. A minimum fps nem több de az avg és a max magasabb lett valamennyivel. Azt olvastam hogy ha nem magas a cpu feszültség akkor biztonságos az oc a sima 3770-en is. 3.9Ghz-n 1.5v-volt most 4.1-en 1.2v terhelés alatt. Ezt az alaplap állította be így. Laikus vagyok a témában, nem értek hozzá. Minden jótanácsot elfogadok. :R

[ Szerkesztve ]


Curtain
(senior tag)

Viszont ezt az enhance turbo-t kikapcsoltam biztos ami biztos.


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Nem biztos hogy bemeséled magadnak. Érdemes tesztelni. Töltsd le a Capframex-t, amivel nagyon könnyen össze tudsz hasonlítani különböző benchmarkokat. Én is használom ilyenekre.


Curtain
(senior tag)

Köszönöm! Szerintem sokat jelent ez a tuning abból a szempontból hogy így sokkal jobban ki tudja hajtani a videókártyát. Meg azért így mind a négy mag 4.1Ghz-n megy, míg a sima turbo boost-al csak egy mag megy maximumon (3.9Ghz). Közben visszaolvastam itt a topikban és többen is oc-zták ennyire a sima 3770-et. Ha veszélyes lenne gondolom nem engedné csak úgy felemelni a lap a szorzót. Külföldi oldalakon is írták hogy 4.1-4.2Ghz-n és kb 1.2v feszültségen teljesen biztonságos az oc ennél a processzornál. Az enhance turbo-t kikapcsoltam és szerintem így hagyom. Prime95 sem dob hibát, ment majdnem egy órán keresztül. Mondjuk annyi hátránya van hogy folyamatosan 4.1-en mennek a magok, nem veszi vissza őket.


Curtain
(senior tag)

Viszont csak nem hagy nyugodni a dolog. :D Még annyit hogy ha nem állítgatom a Bclk értéket akkor semmi kárt sem tudok tenni a hardverekben igaz?


Aprósólyom
(addikt)
Blog

103Mhz FSB-ig még teljesen nyugodtan vállalható. Az újabb alaplapoknál sokszor eddig engedélyezik a non-K procik esetében. Persze lehet, hogy bírja felette is, de lehet hogy nem. Ez szerencse és szerencsétlenség kérdése. 103MHz az csupán +3%, ami még bele kell férjen minden IC esetében.
Na erre a +3%-ra írtam először, hogy szerintem tök felesleges, hiszen a +3% a gyakorlatban nem tud hasznosulni teljes egészében az fps-ben, hiszen nem csak a proci erőtől függ az fps. Hanem pl. RAM tempótól is. És ha már szóba került a RAM, valószínű annak a tuningjával sokkal komolyabb eredményt is elérhetsz fps-ben, hiszen a a régi i7-nek relatíve kicsi L1/L2/L3 cache mérete van, úgyhogy újabb játékokban biztos többet dolgozik a RAM-ban. Gyanítom, hogy minden RAM és csökkentett latency finomhangolás sokat számíthat, ahogy az újabb platformoknál is számít.


Curtain
(senior tag)

Mezei Gskill Aegis 1600mhz-es ramjaim vannak, nem tudom ezekkel mit lehet kezdeni.


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Ui.: Ha már Z deszkát van, rákerestem ebay-en, aliexpresen 21-22K forintért lehet szerezni 3770K-t. Azzal +20% órajel biztos elérhető. A Hardveraprón, meg látszólag 15K-ért eladható egy 3770. Annyit talán megér.
És nem ártana a rendszer RAM-ból is kihozni a max tempót, vagy akár azt is cserélni olyanra, amivel jóval gyorsabb RAm sebesség elérhető. Gyanítom DDR3-t is relatíve olcsón cserélni tudnád egy jóval gyorsabbra, ha épp nem tuning RAM-od van.


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Először érdemes leszedni a Thaiphoon Burner programot: https://softnology.biz/files.html
Ezzel ki tudod olvasni a RAM modulokból az SPD infókat. Amiből a legérdekesebb lesz a "DRAM Components". Ez mondja meg, hogy milyen gyártmányú DRAM chipek vannak a RAM modulokon.Az alapján majd rá lehet keresni, hogy mások milyen tuningot értek el vele, illetve milyen potenciál lehet benne.


Curtain
(senior tag)

Köszönöm, megnézem! Ezt a procit is itt vettem hardveraprón. 20ezerért mennek, a K-s olyan 30körül. Várok egy kicsit aztán lehet lecserélem ha találok egy jó ajánlatot. A CpuZ mutatja a bclk értéket?


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Pedig legutóbb, mikor warzone-t benchmarkoltam és néztem teszteket, akkor az volt a konklúzió hogy annál a játéknál erősen számít az 1 szálas teljesítmény. Főleg 2-3 szálat terhel, a többi csak "dísznek" terhelte.... 3-4 szálig szépen skálázódik, több szálnál, már szinte semmi teljesítménytöbblet nem volt.
Igaz ez kb. 2-3 éve, azóta lehet változott.


Curtain
(senior tag)

Szerintem nálam az a döntő hogy így jobban ki tudja hajtani a proci a videókártyát. Gpu terhelésnél látszik is hogy feljebb ment valamennyivel. Az oc-hoz egy utolsó kérdés. Ez alapján a Bclk érték alapon van ugye? Szóval a hardvereim biztonságban vannak?

[ Szerkesztve ]


JulianSinulf
(senior tag)

Én annak örülnék, ha valamelyik proci (jelenleg épp egy 5950X) egyszálas teljesítményét meg tudnám duplázni. Van egy játék, ahol akár 13 FPS-re is beeshet a kockák száma, itt az 1-2% plusz édes kevés. 50% plusz már egész barátságos lenne, bár még mindig kevés. De ilyen gondolom nem létezik.
Reméljük, hogy a következő részre új motort raknak a játék alá, ami nem csak "másfél" magot használ majd.


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Így alap 100MHz-en van igen.
Ez az, amit felvihetsz még biztonsággal ~103MHz-re (10000->10300).

#47197 JulianSinulf: Én az ilyen játékokat szoktam letörölni, ha rövid időn belül nem javítják.
Általában véve: Az a helyzet, hogy a programozók szerint továbbra sem egyszerű párhuzamosítani játékokat, amikben tipikusan on-demand történnek az események.

ZEN-nél viszont érdemes tuningolni a memóriavezérlőt, mert az architektúrából fakadóan kicsit lassúcska a memória latency. Gondolom ezt próbálják meg kompenzálni a nagy cache mérettel. Úgyhogy tuningolni kell az Infinity Fabric-ot és a RAM-ot + Ramból a dual channel mellett legyen 4db RANK. Ezekkel összességében sokat lehet javítani a low 1%/0,1% fps lagokon.
Ryzennél nem az 1 szálas proci erő a kevés, hanem az architektúra adottsága, hogy a RAM latency lassúcska.

[ Szerkesztve ]


rantotthusi
(tag)

Nagyon szépen köszönöm! :)


imre8966
(friss újonc)

Sziasztok, szeretnék húzni az 5700x-emen, mert azokban a játèkokban amit játszom elèggè kevès az fpsem. Sajnos kezdő vagyok mind amd, mind proci tunning terèn. Egy igazán szájbarágós guide kène nekem. Sok a microstuttering ès ingadozik az fps a játèkokban, ami nem termèszetes. Stabilabbá szeretnèm tenni a proci teljesítmènyèt. További hardverek. FSP Raider 750w, gskill ripjaw 5 ddr4 4000mhz, amd rx6800,asus rog f gaming b550. Xmp bekapcsolva ès kb minden lehetséges windows tweak guideot megnèztem, de nem segített. Ja ès a hűtès lemaradt, Scythe Mugen 5 rev b

[ Szerkesztve ]

üzenetek