VoIP telefonálás - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Bohus
(aktív tag)

Internetes telefonáláshoz Skype-ot, vezetékes híváshoz Voipbustert, ill. most ennek egy ingyenes klónját, a Voipstunt-ot használom. Igazi problémám most az, hogy az internetszolgáltatók által biztosított A(ssimetric)DSL szolgáltatás egyre asszimetrikusabb. Pl. Invitel területen az 512 kbps-es vonal 96kbps feltöltést biztosít, az 1024-es 128 -at, a 2Mbi/s 192-t. Ez arányokban durván 5:1, 8:1 ill. 10:1-nek felel meg. Sajnos a szolgáltatók nem nyújtanak a sávszélesség emeléssel arányos feltöltési sebesség növelést. Ez sokakat nem zavar, de most hódít a BitTorrent ill. a Voip, és mindkettő megköveteli a magas feltöltési sebességet. Nem panaszkodhatom, 2Mbit-es vonalam van (Németo.-ban ez a legkisebb rendelhető :F ), 2 gépre megosztva, feltöltési sebességem 192 kbps. Elvileg szavam sem lehet, a Skype dokumentációja szerint a progi általában 3-16 kilobytes/sec, azaz 24-128 kbps sávszélességet igényel. Igen ám, de mivan akkor, ha mellette fut az Azureus, vagy a másik gépen online tolják a játékot, ami felzabálja a sávszélességet. Az, hogy a hangminőség nem lesz az igazi, és akkor még nem is említettem a videoátvitelt, mivel az új Skype már ezt is támogatja, és szintén igényli a sávszélességet. Hoppácska, cseszhetem a 2Mbit-es vonalam, mert felfelé a 192 kbps egyszerűen kevés!
A szolgáltatóknak a piaci igényekhez igazodva lépniük kellene. Én most a 2048/192-es csomagomat simán lecserélném 1536/384-ra, feláldozván 512 kbps letöltést, 128 kbps feltöltésért. Csakhogy ilyen most nincs. Pedig ha az 512/96-ot (ami van) megtriplázod, akkor ez lenne.
Kicsit olyan ez, mintha vennél egy új autót amiben mondjuk nincs fűtés, meg cd-rádió: megy-megy, de nem az igazi. Ha ti is úgy érzitek, hogy itt szorít a nadrág, és van tippetek hogyan lehetne rávenni őket a változtatásra, írjátok meg. Kollektív aláírásgyűjtés vagy vmi. hasonlóra gondolok.
Egyébként jelenleg egy bandwidth management képes routerrel ura vagyok a helyzetnek, de ilyen nincs mindenkinek, az igazi megoldást a szolgáltatóknak kell nyújtaniuk.

üzenetek