WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Multibit
(veterán)

Nem tudom, hogy miért mutatod. Nem értem :)


Multibit
(veterán)

A #63530-ban úgy fogalmaztál, mintha kötelező lenne az AP-váltáshoz a kontroller:
szerintem nem elég egyszer beállítani, annak folyamatosan működnie kell
...
Kétlem, hogy a kliensek mozgásából fakadó változásokat és a szükséges "beavatkozásokat" egy beállítás után, kikapcsolt hardverrel tudnák csak az AP-k kezelni.

A példámból látszik, működik. A váltás sebességét lehet, hogy befolyásolja, de a lehetőségét semmiképpen.


humigabi
(aktív tag)

A két kikékített fül "APs" és "Mesh".

Mert a Tp-Link logikája szerint, mivel egy AP wifin csatlakozik, már Mesh rendszer épül fel.

Ezért mutattam a képet.


humigabi
(aktív tag)

Ha így jött le, én kérek elnézést.
De ahhoz, amire kitalálták - seamless roaming - mindenképpen kell. Hiszen nélküle "vagy sima váltást eredményez, vagy nem" írta fórumtársunk.

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

Ah, vagy úgy!? Rendben, leesett :B


Multibit
(veterán)

Nem kell elnézést kérned, nekem így jött le :)
Tehát, kontroller nélkül is vált - az Unifi mindenképpen. Lehet, hogy lassabban, de vált. Nem esetleges, mindig vált! Azaz, nem úgy, mint két AP-be kapcsolt home router esetén, ahol csak annyi történt az "ügy érdekében", hogy azonos SSID-t lőtt be a tulaj. Ez utóbbi módszer állandó vita tárgya a topikokban (általában nem javasolják). A beszámolók szerint van akinél működik, másoknál nem.


humigabi
(aktív tag)

Világos, köszi. De most kíváncsivá tettél, még sosem próbáltam ki, mi van ha kikapcsolom a vezérlőt. Ki fogom kapcsolni, ha lesz időm és ránézek mi, hogy reagál, mit csinálnak a kliensek ilyen esetben. A legjobb példát talán a robotporszívó működésén fogjuk megtapasztalni, az rögtön offline lesz, ha nem tud csatlakozni leválás után.


Soma01
(veterán)

Erre én is kíváncsi vagyok, mint ahogy fentebb említettem is. Szerintem a porszívó teszt nem bukik el. A voip érzékenyebb.
De mintha már írta volna valaki, hogy megy.


Soma01
(veterán)

Na, meg is van az Omada vezérlő nélküli redszerről írt hsz: [link]


rekop
(senior tag)
Blog

A roaming megértéséhez kicsit vissza kell menni az alapfogalmak tisztázásához. Nem mennék bele minden részletbe, mert nagyon hosszú lenne, csak nagy vonalakban.
Egy hozzáférési pontot(AP) és az általa kiszolgált/vezérelt állomások csoportját Basic Service Set(BSS)-nek nevezzük. A BSS-et az a terület határolja, ahol az AP jele még használható. Ezt alap szolgáltatási területnek (Basic Service Area) vagy cellának is nevezik. A cellában zajló kommunikáció irányítását az AP látja el, amely eldönti ki és mikor kommunikálhat. A vezeték nélküli hálózat egyetlen BSS-ből is állhat, de gyakoribb a több BSS-ből álló rendszerek megvalósítása, ahol a hozzáférési pontok valamilyen gerinchálózaton (Distribution System) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ezt a több hozzáférési ponttal rendelkező topológiát kiterjesztett szolgáltatáskészlet(ESS)-ként definiálja a szabvány. Minden BSS egyedi azonosítót használ, ez a BSSID, amely a hozzáférési pont rádiós MAC címén alapul, nevezhetjük "gép azonosítónak", ami egyedileg azonosítja az AP-t. Az AP a vezeték nélküli hálózatot szolgáltatáskészlet azonosítóval (SSID) hirdeti, ami egy "human-readable" azonosító. Ahogy az ábrán is látható, a cellák egyedi BSSID-vel rendelkeznek, de mindkét cella ugyanazt az SSID-t használja. Mindegyik BSS különböző csatornát használ, az AP-közötti interferencia elkerülése érdekében. Függetlenül attól hogy a kliens hol helyezkedik el az ESS-ben, mindig meg tudja különböztetni az egyik AP-t a másiktól.
Roamingnak az egyik hozzáférési pontról a másikra való átlépést nevezzük. Ehhez a két AP cellája között ~15% átfedés szükséges. A roaming mindig kliens oldali döntés az RSSI alapján, érzékeli-e ugyanazt az SSID-t jobb minőségben egy másik csatornán, mint amire csatlakoztatva van. Hogy mi számít jobb minőségnek az adott gyártótól is függ, de olyan 10-15dB jelszint különbség szükséges hozzá. Egy iPhone esetén például így néz ki a folyamat. Vannak persze különböző roaming protokollok, amik gyorsíthatják a váltást, de a megfelelő rádiós lefedettség tervezés az alapja egy jól működő wifi hálózatnak. A másik tévhit, hogy a mesh-t a roaminggal azonosítják. Természetesen egy mesh hálózatban is működhet a roaming, de a mesh nem egyenlő a roaminggal. :)


madagaszkar
(tag)

Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Tenda FH456 típusú router, ami a Telekomos modem után van kötve, a wifi szolgáltatást ez nyújtja, a modemen - ZTE H368N -ki van kapcsolva, meg egyébként sem működik jól egy ideje. Van 5 db Gree gyártmányú wifis klímám, amit szeretnék a GREE+ applikációval távolról vezérelni. A gondom a következő: hozzáadok 2 db klímát és többet nem ismer fel az app. Sőt a két darab hozzáadása után a mobilom sem tud wifin csatlakozni a routerhez. Folyamatosan próbál csatlakozni, 1-2 mp-re felcsatlakozik majd le és ez így ismétlődik. A két klímából kitörlök egyet az app-ból, a mobilom csak utána tud csatlakozni ismét. Mi lehet a gond szerintetek?


humigabi
(aktív tag)

"A roaming mindig kliens oldali döntés az RSSI alapján, érzékeli-e ugyanazt az SSID-t jobb minőségben egy másik csatornán, mint amire csatlakoztatva van." Ezen mondatod után kérdezem nagy tisztelettel, hogy mi az a plusz információ a kliens számára egy roaming képes rendszerben, amitől a kliens ezt tudja, viszont ezen információ hiányában nem tudja a fórumon itt sokak által leírt, "több router azonos SSID-vel AP-ként működtetve" "hálózatban"?

[ Szerkesztve ]


Soma01
(veterán)

Mert azok az AP-k nem tudnak egymásról. Nem kommunikálnak roaming ügyben. Nem tekintik egymást egy hálózatban (bss) lévőnek. Nincs meg bennük ez a szabvány. Nem erre lettek gyártva.


rekop
(senior tag)
Blog

Jó, hogy ezt a mondatot emelted ki, így akartam megfogalmazni: "...kliens oldali döntés jellemzően az RSSI alapján..." :B
Nincsen plusz informácó, a roaming nem az infrastruktúra (hozáférési pontok, vezérlők) képessége. A 802.11 szabvány a roaming döntéseket a wifi kliensre bízza, és nem határoz meg semmilyen kritériumot, hogy milyen esetben kell roamingolni. Egy wifi klienst több tényező is befolyásolhat a roaming folyamat elindításához, a legtöbbjük figyelembe veszi a jelerőséget, az adatátviteli sebességet, SNR-t a roaming algoritmusában.


humigabi
(aktív tag)

Soma01, rekop

Köszönöm a válaszokat.


woodworm
(veterán)

Mondjuk a roaming kapcsán a k/v/r szabványokat emlegetik és bizony azért nem mindegyikről mondható el, hogy nincs plusz információ az AP felől a kliens számára.

Most, hogy ki lett vesézve, hogy a mesh≠roaming és a kliens döntése a váltás. Akkor mivel magyarázható, hogy mégsem működik két azonos hálózatban lévő AP között és mesh rendszerben pedig igen?


humigabi
(aktív tag)

Kicsit kacifántos, de jó kérdés :K


humigabi
(aktív tag)

Egy kérdés: te hogy definiálnád az általad említett mesh rendszert?


Teasüti
(nagyúr)
Blog

Nálam egyszerűen nem ment a roaming ilyen buta hálózatban, amikor csak wifi-t klónoztam (azonos ssid és jelszó, különböző eszközök: a modem/router a DHCP szerverrel és egy wifi router bridge módban, illetve a fent említett TP-Link 240-es Ethernet adapter klónozó funkciója is lényegében ezt tudja). Ezek szerint az Android-nak kéne megoldania a roaming-ot a telefonon? Mert az csak akkor volt hajlandó váltani, ha ki/bekapcsoltam a wifi-t. Előbb dobta el az emeleten lévő AP jelét, mint hogy rácsatlakozzék a mellette lévő másikra. :U

[ Szerkesztve ]


rekop
(senior tag)
Blog

A kérdés arra vonatkozott, hogy van-e olyan plusz információ az infrastruktúra részéről egy "roaming képes rendszerben", ami alapján a kliens elindítja a roaming folyamatot.
A klienst a rádiós környezet minősége érdekli. A fenti iphone-os példánál maradva, amig a jelszint nem esik -70dBm alá, azon a hozzáférési ponton fog maradni, amihez csatlakoztatva /hitelesítve lett. Ha a jelszint -70dBm alá csökken, akkor elkezdődik ez a folymat, és itt jöhetnek képbe az említett protokollok, amik elősegíthetik a gyorsabb a váltást, amennyiben mindkét oldalról támogatva vannak. Nagyon leegyszerűsítve például 802.11k esetén a kliens megkapja a szomszédos cellainformációkat az AP-től, így nem kell végigszkennelnie az összes csatornát, elég csak azt a néhány darabot ami a listában volt, ezáltal gyorsulhat a folymat egy megfelelően megtervezett és megvalósított hálózatban.
A gyengén vagy egyáltalán nem működő roaming okait leggyakrabban a Layer1-ben, azaz a fizikai rétegben kell keresni. Egy nem optimálisan kialakított rádiós körnnyezetben -ideértve például a nem megfelelő adóteljesítmény beállítást, nem elegendő cellaátfedést, helytelen csatornaválasztást- nem is fog megfelelően működni.
A témával kapcsolatban ajánlom megtekinésre az alábbi webinárt: Tech Talk: Mesh and Roaming

[ Szerkesztve ]

üzenetek