Zyxel NAS326 - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


chef_ryo
(csendes tag)

ha wifin keresztül a routerre csatlakozom úgy oké
de nekem vezetékkel van összekötve
úgy stabilabb
csak nem látja ....

nem rég át kellett vezetékelni , mert a nas miatt volt egy kis átrendezés.
máshova került a router, igy most arra nem tudom direktbe rádugni


Tonyk
(veterán)
Blog

Dlna-hoz nem kell hozzáférés, ez nem smb és nem megoszott könyvtár.

chef_ryo

TV kap ip-t a routertől? Net (belső, internet) van rajta? Ha nem , akkor kézzel adj ip-t neki azonos tartományból (amiben a router is van).

szerk:
nem rég át kellett vezetékelni

Vezeték jó? Link van?

[ Szerkesztve ]


chef_ryo
(csendes tag)

A tv a vodás Connectbox-tol kapja az ip-t mert arra van radugva. A vezetékek jók. A TV-n megy a netflix, minden ami kell
A CB a 192.168.0.xx tartományban ossza ki az ip-ket.
A router a 192.168.1.xxx tartományban.
Ha a TV-n beállítok egy 192.168.1.yyy címet akkor azt a routernak látnia kellene?


Tonyk
(veterán)
Blog

A két tartomány nem ok, mert az alhálózati maszkod 255.255.255.0, másrészről nem is tudja egyik , hogy hogy jutana át a másik hálózatba.
Ha a CB osztja az ip-ket, akkor a routert a lan-lan porton kéne összekötni a CB-vel, és a routerben a router lan oldalára a CB ip-tartományából kellene ip-t adni. Ha a CB csinálja a netet neked, akkor a routert egy switch-ként kéne használni valamint a WAN-portját el kellene felejteni + a routerben a dhcp-t kikapcsolni. Csak a CB osszon ip-t mindennek. Természetesen a router wifi része mehet tovább, ha kell.

[ Szerkesztve ]


chef_ryo
(csendes tag)

Ha így csinálom akkor a routernak is lesz külön Ip címe?
Csak azért kérdezem a printerszervert el kellene érni valahogy.....


Tonyk
(veterán)
Blog

a routerednek eddig is volt ip címe.


edeleny
(őstag)

Megnézem nekem, hogy van.

Koax kabel.
Vodafone CB. (a wifi engedélyezve, de csak net van rajta.)
Asus router.
10 portos gigabites switch
És innen van csillagba kötve minden, ami vezetéken van. NAS, 3 db TV, Router AP moddal, PC, még egy switch. Meg még valam,i mert a 10 port tele van.

Minden eszközön van minden. Minden látja a NAS-t, meg egymást.
Egyedül a MI TV Stick van a Voda boxon, mert az Asus messze van, de neki csak a net kell, a TV lóg a kábelen.

WiFi n meg a fene se számolja mennyi mi den "okos" eszköz lóg.

Annak idején a csávókámnak mondtam, hogy úgy állítsa be a Voda boxot, hogy így lesz. Azt hiszem bridge módba.

[ Szerkesztve ]


chef_ryo
(csendes tag)

azt tudom, csak az nem világos , hogy ami a ruterra van dugva usb-n kerseztül : HDD , nyomtató
azokat hogy tudom elérni ??
a CB nem is mutat olyan MAC address-t mint ami a routeré ..


Tonyk
(veterán)
Blog

Eddig hogy érted el? Pont úgy ezután is, csak más ip-n. De ha tényleg ennyire nem látod át a hálózatokat, miért nem kérsz meg valakit segítsen ott helyben?

Mégegyszer: CB LAN portjára kötöd a routered LAN portját, és a router menöjében LAN oldalára vagy kézzel állítasz be ip-t a CB tartományából vagy DHCP-vel kap egyet a CB-tól. Tehát ha a CB 192.168.0.-ás tartományban van, akkor a router lan oldalnak is 192.168.0.-ás tartományban kell lennie. (Ha a CB WN portjára kötöd router WAN portját, dupla nat lesz + az eszközök így nem is fogják látni egymást, csak sok-sok kínlódás után. Nem javaslom a dupla nat miatt sem.)

Pl. CB 192.168.0.1, akkor a router legyen pl 192.168.0.2. Routerben kapcsold ki a DHCP-t, hogy csak a CB DHCP-je adjon ip-t a klienseknek. Így akár a router LAN portjára akár a CB LAN portjára van kötve eszköz, a CB fog neki ip-t adni, a 192.168.0-ás tartományból. Ergó minden egy hálózaton van, mindenki lát mindent kapásból.
A routerre dugott pendrive-ot, stb-t, a fenti példa szerint 192.168.0.2-es ip-n éred el. Ha eddig 192.168.1.1 (régi router ip) volt az elérés, akkor abból most a példa miatt 192.168.0.2 (új router ip) lesz.

[ Szerkesztve ]


Imy
(veterán)
Blog

Hogyan lehet megoldani, hogy ne csak belső hálózatról, hanem külsőről is el lehesen érni a NAS-t?
T-homeos internetem van.


Ferrari fan
(tag)

Ami kell az egy saját router. Több megoldás is van.
A szebb és biztonságosabb megoldás röviden:
VPN serverként működő routeredre VPN-nel csatlakozol, de ehhez egy DDNS szolgáltatás is kell, mert ez alapján fogod elérni.Végeredmény olyan lesz, mintha otthon csatlakoznál a hálózatra és ugyanúgy éred el a NAS-t. :K

PM-be szívesen segítek, de attól is függnek a lépések milyen eszközöd van a szolgáltatótól, mert az újabbakat át lehet állítani Bridge módba, nem kelll az ügyfélszolgálatot hívni ehhez, hogy a saját routeredről menjen a net

[ Szerkesztve ]


chef_ryo
(csendes tag)

közben ez is megoldódott...
köszi a segítséget


Ferrari fan
(tag)

Leírnád, hogy mi volt a probléma és mi volt a megoldás?
Csak, hogy később aki erre téved és hasonló problémája lesz tudja olvasni... :)) :U


tirszin
(senior tag)

Sziasztok, balga mód frissítettem a firmware-t. V5.21(AAZF.12)
A nyomtatószerver ezen már nem megy. :(
Visszalépni korábbira nem enged.
Tud valaki valami egyszerű megoldást, hogy az USB-s nyomtatómat ezután is használhassam?


tirszin
(senior tag)

Megtaláltam, hogyan lehet korábbi firmware-t visszatenni:
Engedélyezze az ssh-t, jelentkezzen be rootként, és futtassa:
echo 1 >/firmware/mnt/info/revision

Már csak az a kérdés, melyik lehet az utolsó nyomtatószervert is tartalmazó firmware?
Tudja valaki? Kinél fut még CUPS?

[ Szerkesztve ]


szabieable
(aktív tag)
Blog

Sziasztok,

Elso NAS vasarlas elott allunk es ez a NAS326 ugy nezem megfelelne a jelenlegi igenyeinknek ami igazabol full "offline" mukodes lenne. Lenyegeben a helyi halozaton legyen elerheto a nas tartalma, hogy mountolhato legyen windowsos meghajtokent es alkalmankenti backupkent lehessen ra irni (wake on lan). A tobbit megoldja a RAID 1 es itt jon a masik, fontosabb kerdesem.
Ha megtellik a disk0 akkor szeretnenk uj meghajtot telepiteni, a regieket pedig tenyleges archivekent elrakni es ha szukseg van ra akkor egy hdd racken keresztul elovenni. Mennyire mukodik a zyxel rendszereben ez a dolog? Van lehetoseg megbontani a raid1 kapcsolatot adatvesztes nelkul, hogy utana olvashato legyen a hdd?


[w]
(őstag)

RAID1-ben a (korlátlan számú) lemezekre bitre azonos tartalmat írunk és mindről ugyanaz olvasható vissza, tehát te ezt nem fogod cserélgetni üresre, mert nincs értelme (igazából egyik RAIDX-ben sem)

talán keverted és JBOD-ra gondoltál, ami a lemezek tetszőleges behányását jelenti egy dobozba, mindenféle adatvédelem csekély esélye nélkül

[ Szerkesztve ]


szabieable
(aktív tag)
Blog

Felreertesz, a nas manualis backupra kell kulonbozo projekteket, fenykepket stb. mivel mar volt korabban adatvesztesunk kulso vinyoval ezert szeretnem a raid1-et, hogy legyen rola mirror. Amikor megtellik a tarhely akkor a vinyo kikerulne a nasbol, de kell a lehetoseg, hogy adatot vissza tudjunk rola olvasni anelkul, hogy a nasba vissza kelljen tenni (hiszen oda bekerul 2 uj vinyo majd amik teljesen uresek, tehat valami kulso hdds usb rack, gepre radug, adott projectet lemasol majd a vinyo visszakerul a polcra az archiveba )

A mostani backup process sima kulso vinyoval zajlik, ezt szeretnem a nassal kivaltani automatizaltan, tehat nincsen kulso vinyoval valo rohangalas a gepek kozott, hanem a samba sharet latja mindenki, irhat a vinyora, majd amikor tele lesz akkor az a 2 disk kikerul a nasbol es kap total uj kettot. Viszont ugye a kivett vinyot van, hogy tudni kell olvasni es olyankor jo lenne nem megbontani a mukodo nasos rendszert

[ Szerkesztve ]


[w]
(őstag)

ha kettesével mozognak a lemezek akkor oké, de nem én értettelek félre, hanem te írtál "disk0"-át, sőt a RAID megbontását (ha kiveszed mindkét lemezt az nem megbontás, hanem megszüntetés)

mivel önállóan is életképesek, ezért a tömb bármely lemezét lehet olvasni bármilyen módon, preferáltan linux környezetben a filerendszer miatt

[ Szerkesztve ]


szabieable
(aktív tag)
Blog

Nah igen ez az egyik problema, hogy windowsos gepen kellene tudni visszaolvasni :D a hasznalok kozott nincsen linuxos gep

üzenetek