Arduino – digitális Lego nagyoknak

Kedvcsináló bemutató az Arduino platform-hoz amivel saját perifériákat is készíthetsz számítógépedhez. – írta: DarkByte, 12 éve

Mi az az Arduino?

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni akkor az Arduino nem más mint megálmodott objektumunk agya. Futtatja a PC-n elkészített programunkat és a lapon található csatlakozók (portok) segítségével vezérli a köré csatolt eszközöket vagy kommunikál más rendszerekkel.

Hogy ezt a képességét mire használjuk fel az csak kreativitásunktól függ, legyen az egy egyszerű futó fény, spektrum analizátor, infravörös távirányító, fényre menő robot, kopogási minta érzékelős ajtó nyitó, lakásban elhelyezett adat gyűjtő vagy akár fűtés rendszer szabályzó Google Calendar alapján.

LCD kijelző vezérlése Arduinoval és egy marék kábellel

Egyszerű robot bútorlapból ultrahangos távolság érzékelővel

NES kontroller interfészelése PC-hez [link]

Univerzális infravörös távirányító készítése [link]

Ventilátor sebességszabályzás hőmérséklet alapján [link]

Arduinonkat számos változatban vehetjük meg. A legnépszerűbb Uno verziótól kezdve a miniatűr Nanon át a csatlakozó rengeteggel megáldott Megaig, a ruhába varrható Butterfly változattal bezárólag nagyon sok mindent megtalálhatunk.

Ha a hivatalos oldalon elérhető választék nem lenne elegendő, akkor a neten más gyártók olyan variánsait is megtalálhatjuk amelyek gyakran csomó kiegészítő lehetőséget adnak, ugyanakkor az alap változattal visszafelé kompatibilisek is maradnak.

Amennyiben már nem ismeretlen számunkra az elektronika világa, a referencia lapot saját magunk is megépíthetjük.

A legkisebb Nanot akár közvetlenül a próba NYÁK-ra is szúrhatjuk

Ruhába varrható Arduino Lilypad

Bármelyik lapot is választjuk, az Atmel cég által gyártott ATmega mikrokontrollert mindegyiken garantáltan megtaláljuk.
Ez a chip külön is megvásárolható a kereskedelemben, és önmagában is programozható az Arduino keretrendszer használata nélkül, viszont a platform egy olyan környezetet ad köré amely elrejti előlünk a kezdeti nehézségeket mind hardveres mind programozói szemszögből.

A chipre tekinthetünk úgy is mint egy egy komplett 8 bites számítógépre, amely kimondottan a más perifériákkal való összekapcsolásra van kihegyezve. Rendelkezik saját Flash tárterülettel a rajta futó program permanens tárolására, SRAM-al a futás közbeni adatok kezelésére, EEPROM-al a program felhasználó adatainak tartós mentésére, egy tucat porttal a külvilággal történő kommunikációra, illetve számos kiegészítő hardveres támogatással úgymint soros port és megszakítás vezérlés, PWM jelmodulátor, időzítők, stb.

Ne zavarjon ha ezen kifejezések most még ismeretlenek számodra, a platform kiváló lehetőséget ad az elektronikával ismerkedni vágyóknak a tanuláshoz. A chip jellemzően 16 MHz-es órajellel működik amely kevésnek tűnhet gigahertz és magszám-hajhászó IT-világunkban, viszont ne felejtsük el hogy az általunk megírt programot operációs rendszer felügyelete nélkül közvetlenül futtatja a chip, ráadásul az AVR mikroprocesszorok a legtöbb gépi utasítást 1 órajelciklus alatt képesek végrehajtani.

Az ATmega chip a rendszer lelke, egy komplett 8 bites mikroszámítógép

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt