Asus G73JH - a táska atomerőmű

Az Asus legújabb játékra született hordozható gépe amiért tömegek állnak sorba, nézzük meg miért. – írta: Darth_Revan, 14 éve

A külső és portok

A külső és portok

Sokan ha gamer notebookra gondolnak akkor valamilyen színes, túldíszített, figyelmet felhívó külsőre gondolnak, ám ezúttal nem ez a helyzet, jelen esetben a tervezők lényegre törő, egyszerű, letisztult dizájn mellett döntöttek.

A gép külseje sokakat az F-117 Nighthawk lopakodóra emlékeztet, amit örömmel fel is használ a gyártó a reklámokban. Viszont nem csak a külső miatt emlegetik együtt a kettőt, de erről majd később.

Elől nem sok látnivaló van, csak néhány állapot jelző LED.

Bal oldalt találhatunk 2db USB 2.0, valamint a Gigabit Ethernet, mikrofon + fejhallgató csatlakozóit és az optikai meghajtót ami a konfigurációtól függően lehet DVD-RW, Blu-Ray olvasó vagy író is.

Jobb oldalt további 2db USB 2.0 kapott helyet a kártya olvasó, HDMI, VGA és a tápegység csatlakozója mellett.

Néhány laptop esetében a gyártó jobb oldalra helyezi el a ventilátor nyílását, így a gép egyenesen a kezünkre fújja a meleg levegőt. Szerencsére a G73 tervezői nem követték el ezt a bakit, így a CPU és GPU által termelt hő is hátul távozik.

Egy gamer notebooknál talán az egyik legfontosabb a kijelző minősége, mert hiába a fullos hardver, ha a gyenge minőségű megjelenítés miatt nem tudjuk kiélvezni teljes egészében a játékot. Szerencsére most nincs ilyen gond, a G73 17,3" méretű kijelzője gyönyörű: éles, telt színek és fekete háttérnél nem kell aggódni a miatt, hogy bizonyos ponton fényesebb lenne, köszönhetően a LED háttérvilágításnak. Ugyanennek köszönhetően picivel kevesebb energiát fogyaszt, így az akkumulátor is tovább bírja. A betekintési szöge egy erős közepes, nem a legjobb, de azért nem is annyira rossz, kb 15°-nál kezd fényesebb lenni.

A G73 teljes méretű billentyűzettel érkezik külön numerikus résszel. Kellemesen puha, gumiszerű tapintása van és könnyű rajta a gépelés. Két apró gond fedezhető fel, az egyik a tipikus "Asus betegség", azaz néhány gomb picit lassabban reagál, mint a többi, a másik pedig, hogy picit hajlékony, amit főképp gépelésnél lehet észrevenni. Azonban egyik sem igazán befolyásolja a használatot.

A billentyűzet illuminált, így nem jelent gondot a hajnalig tartó gamelés sem. Nagy méretű touchpad kapott helyet, melynek a jobb oldali felületét görgetésre lehet használni, azonban a szokásosnál picit erősebb nyomást kell rágyakorolni. Nem igazán szerettem a touchpad két gombjának a kivitelezése sem. Kellemes tapintású, gumírozott felület található a billentyűzet alatt ami nekem igazán tetszett.

Az Asus összességében a G73 házával kitűnő munkát végzett, kellemes tapintású, masszív, strapabíró műanyagból készült, így nem kell hajlékony részektől vagy résnyi nyílásoktól tartani és szerencsére a fényes, ujjlenyomat gyűjtő matt felület kimaradt, helyette inkább gumírozottra emlékeztetőt használtak. Ez talán feledteti azt az aprónyi csalódást, hogy nem kapott helyet Firewire és e-SATA port vagy azt, hogy USB 3.0 sincs még rajta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Acer Aspire Nitro

    Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

  • Az ASUS sötét oldala

    Az ASUS notebookok zászlóshajójáról mindenki csak jókat ír, de nézzük meg mi is van a sötét oldalon.