Battlefield 3 szubjektíven

Egy hete vettem birtokomba az év legjobban várt játékát, most itt az idő ítéletet mondani. – írta: Stauffenberg, 13 éve

Egyjátékos mód

Külföldi teszteket és véleményeket olvasva azzal találkozik az ember lépten-nyomon, hogy ezt a játékot nem a Single Player miatt fogod megvásárolni. Nem akarom előre elárulni, hogy ezzel egyetértek-e vagy sem, de az biztos, hogy a Battlefield sorozatot mindig is a remek Multiplayer miatt szerettük és szeretjük! De mielőtt a többjátékos mély vízbe ugranék szeretnék megemlékezni a történet vezérelt kampányról is.

A szemfülesebbeknek az már előre feltűnhetett, hogy a sztori egy kicsit emlékeztet a Modern Warfare koncepciójára. Katonák vagyunk akiknek a feladata egy hipergonosz terrorista elfogása, aki a világ békéje ellen munkálkodik és nem rest egész városokat legyalulni túlméretezett petárdákkal.

Természetesen ennek a fickónak vannak beépített emberei mindenhol a világon és szeret nemzeteket, hatalmi tengelyeket egymásnak ugrasztani, világháborús helyzetbe taszítva a földgolyó szinte összes békés polgárát. Na ezt így visszaolvasva tényleg nehéz eldönteni, hogy a Modern Warfare vagy a Battlefield 3 alapfelállását olvasom-e. Maradjunk abban, hogy "ezt a trükköt már láttuk valahol". Mivel a sztoriban feltűnően sok a hasonlóság, így engedjétek meg, hogy több alkalommal is összehasonlítsam a két alkotást. No nem a cselekmény egyes elemeit, nem szeretnék semmit sem előre lelőni. De ha rosszmájú megjegyzést akarnék tenni akkor azt mondanám, hogy nincs is mit, mert meglepő fordulatoknak nem sűrűn leszünk szem és fültanúi.

Az elbeszélés tálalási módja jópofa, főhősünket két vénülő "jó zsaru - rossz zsaru" fickó hallgatja ki. Az egész kicsit olyan, mint egy boszorkányüldözés, de a lényeg akkor jön, mikor emberünk elkezd beszélni és gyakorlatilag az ő meséjét játszhatjuk végig. Az első tűzpárbajokat már mindenki betéve ismeri, egyszer már kiadtak egy 12 perces gameplay videót és azóta a legkevésbé sem változott semmi. Már itt is találkozunk QTE megoldásokkal, melyek alapvetően látványosak (illetve néhol viccesek, egyszer veszítsetek a patkány ellen). Szerencsére a nehézséget sikerült jól belőni, már közepes fokozaton is pillanatok alatt fűbe haraphatunk ha nem figyelünk és fedezék nélkül maradunk, de igazság szerint így is sétagalopp, csak figyelni kell egy kicsit.

A következő bekezdés kicsit spoileres, bár ezt a jelenetet már láthattuk hivatalos trailerben is, de azért inkább előre szólok. De tényleg szóltam! Mivel a Battlefield mindig is a járművekről szólt, ezért itt sem maradunk ki a jóból! Az első igen komoly, látványos és emlékezetes megvillanása a játéknak, mikor az anyahajón kilépünk a háborgó tengerrel dacoló fedélzetre és beszállunk az F/A-18 Hornetbe, mint a fegyverzetért felelős tiszt. Az irányítást érintő tutorial az egyik legötletesebb az utóbbi években! Felszállás előtt minden pilótának kötelező egy checklist-en végighaladnia, tesztelve a kormányszerveket és a fegyverrendszereket, így ebből mi sem maradunk ki. Miután minden pont kipipálva, megkapjuk az engedélyt a felszállásra és elemi erővel lő ki a gőzkatapult. A felhők közé érve egy fordulóval megpillantjuk a partok mentén horgonyzó saját flottánkat és ekkor felcsendül a mindenki által jól ismert és fülbemászó Battlefield Main Theme. Egyszerűen a hideg ráz ki ettől a résztől olyan szinten profin van megrendezve! Sajnos a feketeleves akkor jön, mikor végigjátszottuk a kampányt és rájövünk, hogy ez is csak egy olyan ritka momentum, mely igazán jó lett és ehhez képest a kampány többi része maximum csak középszerű. Megesik néha, hogy a háttérben bekapcsolva maradt TV-ben futó főzőműsor irányába kacsintgatunk egy kis izgalomért cserébe.

Ugyan kevés olyan kapitális baromság van benne, mint amiben a Modern Warfare 2 bővelkedik, tehát nem fogunk Dolph Lundgren módjára Zs kategóriás akciófilmekre jellemző tripla hátra szaltóból fejlövést adni. Annál egy kicsit szofisztikáltabb a Battlefield 3, de ennek ellenére azt mondom, hogy az Activision kicsit érdekfeszítőbb kampányt hozott össze. Látszik, hogy ott egy hozzáértő filmrendező és operatőr segítette a fejlesztőket a jelenetek megalkotásában. Ráadásul ott a scriptelést is kevésbé veszed észre. A Battlefield 3 legkevésbé sem elnéző ha nem azt csinálod és nem úgy csinálod ahogy előre el van képzelve. Ha 1 méterrel a script szerint meghatározott pont előtt állsz meg, akkor a barátaid és az ellenség is csak áll, vakarja a fejét és akkor folytatódik a csata, ha előrébb lépsz kettőt. Ez bizony többször is megesik és rettentően megakasztja az elbeszélés gördülékenységét!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények