CD-k boncasztalon!-2

Mai tesztünk alanya egy Amerikai punk-rock együttes, akik eléggé érdekes zenét játszanak... – írta: plus44, 15 éve

Sziasztok!!

Előszó:

Mai tesztünk alanya egy Amerikai punk-rock együttes, akik eléggé érdekes zenét játszanak. Nem lehetne besorolni sehova, mert hol ilyen, hol olyan a stílus, a most megjelent albumuk pedig teljesen eltér az eddigiektől, mondhatni elkalandozott máshova. (nem mellesleg ezeken a számokon tanultam meg dobolni, szóval nekem ez különösösen kedvenc együttes). Nem is húzom tovább, tessék olvassátok, tőlem nektek, karácsonyra, nem mellesleg hatalmas szeretettel (L):

The Offspring: Rise and fall, rage and grace

Bandatörténet:

A The Offspring punk-rock műfajba sorolt zenekar Los Angelesből. Világszerte 32 millió albumot adtak el.1984-ben Orange County-ban (Kalifornia) négy fiatal srác alapított egy zenekart, melyből később a The Offspring lett. Bryan 'Dexter' Holland és Greg Kriesel egy futóversenyen találkoztak a Pacifica Gimnáziumban. Bryan a tájfutó csapat tagja volt, mellesleg osztályelső volt, minek köszönhetően kapta a 'Dexter' becenevet. Ebben az időben kapott a bátyjától egy 'Rodney' albumot, ezzel megismerve a punk zenét. Nem sokkal ezután megalapították Greg-gel a 'Manic Subsidal'-t, melyben kettőjükön kívül még két másik tájfutó társuk volt. Az apró probléma csak az volt, hogy 1984-ben nem hogy nem volt hangszerük, de fogalmuk se volt róla, hogy hogyan is kellene egyáltalán játszani rajtuk. Ahogy Greg mondta: "Bryan-nel együtt tanultunk gitározni, és Bryan mégcsak nem is akkordokat játszott, hanem mindig csak egy húrt pengetett, én meg próbáltam utána csinálni. De a nyárra már tudtunk számokat játszani… eltartott egy darabig."
Greg-ék házában aztán elkezdtek "koncerteket" adni, ahol mindig olyan 20-an voltak jelen. Dexter sok számot írt, az egyiket (Very Sarcastic) fel is vették CD-re egy olcsó stúdióban. Pár hónappal később a másik gitáros kilépett, és a helyére bevették Kevin Wasserman-t (Noodles). Ő is a Pacifica-ba járt régebben, akkoriban épp az iskola gondnoka volt. (Mellesleg direkt jól jött sör vásárlásnál, lévén ő volt akkor még csak 21 felett.) Nem sokkal később az akkor 16 éves Ron Welty a városba költözött. Dexternek a féltestvére mutatta be. "Anyám túl van pár váláson" – mondta Ron – "mindig újraházasodik, elköltözünk, aztán elválik, és megint költözünk." Ron valósággal beerőszakolta magát a zenekarba az előző dobos helyére, aki elment orvosira, és emiatt kevés ideje maradt a fellépésekre. A zenekar életében ezután sem történt sok előrelépés, még mindig Greg-ék felső szintjén léptek fel a hétvégeken, azonban mostmár 'The Offspring' néven.
1987-ben csináltak egy demo-t, de arra már nem volt pénzük, hogy a 25 cent/CD plussz díjat kifizessék arra, hogy a borítót is ráragasszák, így hát vettek ragasztót, meg egy karton sört, és áthívtak pár srácot "bulizni". (Mondani sem kell, a srácok megitták a sört, és leléptek.) "A ragasztás nem sikerült túl tartósra, ráadásul tartott vagy 2 és fél évünkbe, míg mind az 1000-et eladtuk" – mondja Dexter. 2 évvel (1989) és jópár visszautasítással később szerződést írtak alá a Nemesis-szel. Kiadtak még egy demo-t ('Baghdad'), majd az első albumukat ('The Offspring').
Egy évvel később a Nemesis csődbe ment, majd hosszas keresgélés után sikerült aláírniuk az Epitaph-hoz, ahol 1992-ben kiadták második albumukat ('Ignition'). Az album 12 pörgős punk számot tartalmazott. 1994-ben aztán megjelent a harmadik album 'Smash' címmel. A világ ekkor ismerte meg őket köszönhetően olyan számoknak, mint a 'Come Out And Play' (mely benne volt az 'Öt legjobb, még soha nem hallott szám'-ban) és a 'Self Esteem' (mely vezette a toplistákat). Az album 11 millió példányban kelt el világszerte.
A 'Smash' sikerének köszönhetően az 'Ignition'-ből is többet sikerült eladni, majd 1995-ben a 'The Offspring'-et is kiadták újra saját, 'Nitro Records' nevű kiadójuk által. 1996-ban, miután összevesztek az Epitaph-fal (el akarták adni a céget, de mivel annak bevételének kb. 90%-át a 'The Offspring' hozta, ez olyan lett volna, mintha őket adnák el, ami érthetően nem tetszett a srácoknak), aláírtak a Columbia-hoz. Következő évben ki is adták újabb, negyedik lemezüket 'Ixnay On The Hombre' címmel. Az album nem volt olyan sikeres, mint elődje, noha olyan nagyszerű számok voltak rajta, mint pl: 'All I Want' vagy a 'Gone Away', mely nagyon sokaknak máig az egyik kedvenc 'The Offspring' száma.
Rá egy évvel (1998) került a boltokba az ötödik album 'Americana' címmel. Ez hasonló sikereket ért el, mint a 'Smash' köszönhetően olyan rádióbarát számoknak, mint a 'Pretty Fly (For A White Guy)' vagy a 'Why Don't You Get A Job'. Sokan azt mondták, hogy ekkor született újjá a 'The Offspring', de mi persze tudjuk, hogy soha nem is halt meg!
2000-ben jelent meg a 'Conspiracy of One'. Első kislemezes dalukat ('Original Prankster') a honlapjukra is feltették, sőt, az egyik szerencsés, aki letöltötte, az nyerhetett 1 millió dollárt is! Mindezt azért, hogy ezzel a Napster-t támogassák.
2002-ben készítettek egy számot az 'Orange County' (Narancsvidék) című filmhez 'Defy You' címmel.
2003-ban Ron Welty váratlanul bejelentette, hogy kilép a zenekarból. Szomorú, és megrendítő hír volt ez mindenkinek. Páran el is kezdték hangoztatni, hogy a 'The Offspring' feloszlik. Ez persze nem így történt. Felkérték a szabdúszó John Freese-t, hogy doboljon az új albumon, majd nem sokkal később bevették Atom Willard-ot.
2003 decemberében meg is jelent az új album 'Splinter' címmel, melyekről ez idáig 2 kislemez jelent meg ('Hit That', '(Can't Get) My Head Around You'). Az albumnak egyébként 'Chinese Democracy' lett volna a neve, mely a Guns N' Roses sok éve várt új albumának is a címe lenne. "Axl lenyúlta a sérómat, én lenyúlom a lemezének a címét" – kommentálta a döntést Dexter. A lemez címét később 2 okból kifolyólag változtatták meg: 1. szerintük a név meg van átkozva, mert nem haladtak semmit a munkálatokkal 2. az egyszavas albumnevekkel eddig sokkal több pénzt kerestek :)
2008 júniusában jelent meg legfrissebb albumuk Rise and fall, rage and grace címmel, mely nem igazán viszi tovább a megszokott punkos 'fílinget', hanem valami mást nyújt...de erről mindjárt részletesen!

(elnézést ha hosszú lett volna, csak nem akarom leszedni egyben, hanem átformálom plussz pár saját gondolotat is rakok bele, szóval bocsi ha ez a rész száraz lett volna..)

Diszkográfia:

-The Offspring (1989)
-Ignition (1993)
-Smash (1994)
-Ixnay on the Hombre (1997)
-Americana (1998)
-Conspiracy of One (2000)
-Splinter (2003)
-Greatest Hits (2005)
-Rise and Fall, Rage Grace

Tagok:

-Bryan Keith „Dexter” Holland – ének és gitár
-Kevin „Noodles” Wasserman – gitár
-Greg Kriesel – basszusgitár
-Pete Parada – dob

Rise and fall, rage and grace:

A Rise and Fall, Rage and Grace az Offspring nyolcadik stúdióalbuma, mely 2008. június 17-én jelent meg. Amint azt már a Bandatöriben is elkezdtem, ez az album ténylegesen eltér az előzőktől. Ez alatt nem azt értem, hogy mellőzi a durva punkos kellékeket, hanem kissé líraibbak a számok és sokkal inkább a mondanivaló a fontos, semmint a dallam. Első klippjük a Hammerhead c. számhoz készült. Pont ez az szám, ami rámcáfol. Itt, bár keverednek a stílusok, mégis azt érezhetjük, mintha a Conspiracy Of One c. albumot hallgatnánk. Eléggé pörgős, eléggé vad, ugyanakkor van mondanivalója is és remek a dallam. Az összes szám nagyon jó, dallamos, balladisztikus és, bár populárisnak nem nevezném, mert az Offspring nem egy ilyen együttes, de jóval nyitottabb ez az album mint az előzőek, nagyobb a célközönség. Itt is mesterien vannak keverve a számok, punkosabb után líraibb és vissza is. Persze mindenkinek más a véleménye, de nekem a punkosabb dalok közül a Half-Truism, a Hammerhead és a You're Gonna Go Far, Kid a kedvencem, a líraibbak közül pedig a Kristy, Are You Doing Okay? és a Nothingtown. ( a You're Gonna...-ban olyanok a ritmusok, ááá... behaltam rajta mikor meghallottam:D)

Számlista:

1. Half-Truism
2. Trust In You
3. You‘re Gonna Go Far, Kid
4. Hammerhead
5. A Lot Like Me
6. Takes Me Nowhere
7. Kristy, Are You Doing Okay?
8. Nothingtown
9. Stuff Is Messed Up
10. Fix You
11. Let‘s Hear It For Rock Bottom
12. Rise And Fall

Összegzés:

Ez egy baromi jó album egy baromi jó bandától. Én személy szerint ezt vártam. Régen nem jelentkeztek már új albummal és hát az elvonási tünetek....:D Na szóval itt van és nagyon állat, bár ennyi idő elteltével elviselne még 2-3 számot, de hát ne legyünk telhetetlenek, nekem így is örök kedvenc marad!!

Linkek:

- Hammerhead
- You're Gonna Go Far, Kid
- Half Truism

(Forrás: Wikipédia)

folyt. köv...

Azóta történt

  • CD-k boncasztalon!-5

    Sziasztok!! Előszó: Először is elnézést kell kérnem, mert régóta nem jelentkeztem új írással, ugyanis,...

  • CD-k boncasztalon!-4

    Üdv!! Előszó: Már az első cikkemben is megemlítettem, hogy én igazából a punkosabb zenéket kedvelem, így...

  • CD-k boncasztalon!-3

    Üdv Mindenkinek! Előszó: Ezt a bandát még 2 évvel ezelőtt mutatta nekem egy kedves barátom és azóta...

Előzmények

  • CD-k boncasztalon!

    Egy olyan sorozatot indítanék, amelyben a különböző zenei CD-ket boncolgatnánk, elemeznénk...