EIZO ColorEdge CG243W teszt

Az EIZO grafikai ásza tes(z)tközelből – írta: dezz, 14 éve

Tulajdonságok

Bevezető

Váratlanul toppant elém a nagy Ő, és mivel átutazóban volt, csak rövid időt tölthettünk együtt. De mondhatom, így is emlékezetes volt!

A monitor alapvető adatai

- 24.1" (61cm) képátló, 1920x1200, 16:10 képarány, 0.27mm pixelméret (94 dpi)
- H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 850:1 kontrasztarány
- 5ms (g2g), 13ms (b-w-b) válaszidő
- 3x16 bites belső feldolgozás
- 3x12 bites belső LUT (gyári gamma profiloknak és a hw-es kalibrációhoz)
- 3x12 bites megjelenítés
- 3x10 bites kép fogadása DisplayPorton
- Max. fényerő: 270 cd/m2
- Min. feketeszint: 0.12 cd/m
- Wide Gamut Coverage, sRGB: 100%, Rec709: 100%, EBU: 100%, SMPTE-C: 100%, Adobe RGB: 98%, DCI: 92%, 93% vs. NTSC
- Fogyasztás: max. 95W, stand-by <0.9W

Különlegességek

H-IPS panel: A monitor H-IPS TFT-LCD panelt használ, mely az IPS technológia legújabb generációja. Kitűnő képminőség és színreprodukció, továbbá a betekintési szögtől szinte teljesen független színstabilitás jellemzi. (Aki eddig nem találkoztott az IPS valamely újabb generációjával, könnyen az az érzése támadhat, hogy nem is egy LCD monitort néz...) Az EIZO új grafikus monitorába ezen belül is egy kimagasló minőségű változat került (lásd erről kicsit bővebben a 3. oldalon). (Az egyes paneltípusok főbb jellemzőiről és eltéréseiről pl. itt található egy tömör összefoglaló.)

Egyedülállóan precíz színfeldolgozás: A színcsatornánkénti 16 bites feldolgozás biztosítja, hogy a digitális színszámítási műveletek kerekítési hibái ne juthassanak kifejezésre a megjelenő képen. (Kicsit bővebben lásd itt a lap közepétől.)

Gyárilag finomhangolt gamma-korrekció és nagyon precíz hw-kalibrációs lehetőség: A monitor egy színcsatornánként 12 bites (és új fejlesztésként immár 3D-s, összetettebb színszámítást lehetővé tevő) LUT-tal (Look-up Table) is rendelkezik, mely a (gyárilag pre-kalibrált), szabályozható gamma-korrekció mellett roppant finom és pontos utólagos hw-kalibrációra is lehetőséget ad. Ezek is olyan finoman nyúlnak az éppen megjelenített képhez, hogy az semmilyen csorbát nem szenved. Összehasonlításul: a videokártya LUT-ját használó, un. szoftveres kalibráció DVI kapcsolaton mindössze 3x8 bites precizitást tesz lehetővé, ami nem finomabb, mint az eredeti 24 bites képünk, így annak alsóbb bitjeivel úgymond "interferál", ami sávosodást és adott esetben elszíneződéseket okoz. (Jelenleg DisplayPorton is max. 3x10 bit érhető el, már ha az adott monitor is támogatja a 3x8 bitesnél nagyobb precizitást.) Három saját kalibrációs profilt tárolhatunk a monitorban, melyek között gombnyomásra válthatunk. Az EIZO a monitorhoz mellékeli a ColorNavigator nevű kalibrációs szoftvert, mely professzionalizmusa ellenére könnyen kezelhető, és képes beavatkozás nélkül elvégezni a teljes műveletet.

Színcsatornánként akár 10 bit fogadása DisplayPortról: Egyes professzionális videokártyák már frame-buffer szinten is képesek kezelni a 3x10 bites színmélységet (>1 milliárd szín-/világossági árnyalat), majd DisplayPorton továbbítani azt. (Lásd erről bővebben ezt az AMD-s anyagot.) De elvileg azt már a hétköznapibb videokártyák is tudják, hogy a bennük lévő, amúgy 3x16 bites LUT bitjei közül nem csak 3x8-at, hanem 3x10-et küldenek ki DisplayPorton. (Erről bővebben lásd a kettővel előző bekezdésben linkelt oldal alját.) Persze a jelen monitornál akkor már érdemesebb erre a beépített 3x12 bites LUT-ot használni.

Széles szín-gamut számos szabványos színtér támogatásával: A monitor széles szín-gamutja, valamint a megfelelő színtér-konverziók és gamma-profilok alkalmazása által többféle terület elvárásaihoz is képes alkalmazkodni. Úgy mint DTP (Adobe RGB), web-design és egyéb hétköznapibb feladatok (sRGB), hagyományos és HD televíziós műsorkészítés (EBU, SMPTE-C, Rec.709), továbbá digitális mozi (DCI).

Kvázi tökéletes homogenitás a DUE-vel: A monitor a Digital Uniformity Equalizer (DUE) megoldás segítségével elektronikus úton kompenzálja a panel esetleges kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, előzetes gyári mérések alapján. (Az így elért eredményről tanúsítványt is mellékelnek a monitorhoz.)

Belső és külső szenzor: A monitor belső szenzorja segítségével megvalósított pontos háttérvilágítás-szabályzással küszöböli ki a bekapcsolás utáni rövidtávú, valamint a CCFL természetes életciklusából következő hosszabb távú hatásokat, így egy adott beállítás éveken át változatlanul ugyanazt a fényerőt biztosítja. A külső szenzor segítségével pedig a környezeti megvilágításhoz rendelhetjük a fényerőt (EcoView), mellyel energiát takaríthatunk meg és kímélhetjük a szemünket.

Színtévesztés és színvakság szimuláció: Ezzel a funkcióval könnyen és gyorsan ellenőrízhetjük, mennyit látnak az átlalunk szerkesztett feliratból, képből vagy épp web-oldalból a színtévesztők vagy a színvakok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények