Fujitron Genesis

Egy Daytron kazettás magnó és egy Fujitsu notebook szerelemgyermeke, első felvonás. – írta: Ruuwa, 7 éve

A kezdetek

Nagyapám az a fajta ember volt, aki minden műszaki cikket megpróbált megjavítani. Bár rendkívül érdeklődő és műszakilag képzett volt az öreg, sajnos gyakorló alkoholista is. Halála után indokolatlan mennyiségű műszaki hulladék maradt a pinceműhelyében. Ennek lomtalanítása során akadtam rá Ercsire. Leánykori nevén Daytron RCS-4020, egy koreai gyártmányú kazettalejátszóval ellátott AM/FM rádiómagnó.

Természetesen működésképtelenül, darabokra szedve, de meglehetősen jó állapotban vegetált egy műanyag zacskóba csomagolva. Valahol tudat alatt beindulhatott az örökölt gányolási hajlam és az évek alatt felgyülemlett modderwannabe ösztön, így Ercsi megúszta az első körös rostálást. Magam is meglepődtem mennyire felizgatott, befészkelte magát gondolataim közé krómozott íveivel és csinos alakjával. A nap végén reménykedve vettem elő ismét, hogy lemérve főbb méreteit eldönthessem további sorsát. ~350x190 mm alapterület, ~77 mm használható belmagasság. Wunderschön, egy Mini-ITX (170x170 mm) alaplap pont beleférhet! Így hát Ercsi eddigi lakhelyét egy sokkal komfortosabb, csukható ajtajú szekrény második emeleti polcára cserélte. Természetesen csak miután részt vett egy profi divatfotózáson.

Divatfotós előírások szerint tátott szájjal, mert úgy izgatóbb

Hátul elég deszka, de legalább nem billeg, ha hanyatt dönti az ember. Extra jó pont még a két 80x80-as szellőző.

Lehetőségek tárháza

Szőrtelenítés esedékes

Bár még nem hallottam a hangját, de Ercsi valószínűleg nem az audiofil igények kielégítésére lett tervezve

Másnap este bele is vetettem magam a hazai ITX kínálatba. Lelkesedés volt bőven, pénz már sokkal kevésbé. De azért a móka kedvéért lamentáltam egy sort egy álom ITX konfigon. Visszatérve a földre nyilvánvaló volt, hogy új eszközt nincs értelme vásárolni. Marad a hardveraprós kínálat figyelése, várva egy megfelelő ajánlatra. Használtan is csak valami Hardverapró Gazdaságos™ hardverben gondolkodtam, első PC barkácsoláshoz teljesen feleslegesnek éreztem drágább alkatrészek összevásárolgatását. Többnyire AM1-es és FMx-es alaplapokat nézegettem, elvétve néhány integrált megoldást. Közben képzeletben már az egyéb komponensek elhelyezését tervezgettem.

A gyári hűtések hogy férhetnek el, kell-e egyedi megoldást barkácsolni? Amilyen perverz vagyok, szinte reméltem, végre elszórakozhatok néhány hőcsővel és alumínium lamellával. Ercsi méretei okán külső AC/DC és PicoPSU párosban gondolkodtam. Találtam is egy 160 W-os gyönyörűséget. HDD van itthon elfekvőben, ha nagyon akarom még egy 2,5"-os 60 GB méretű SSD-t is tudok keríteni. Ha mindez szépen elférne, még a hangszórókat is meghagynám. Így okoskodtam néhány héten keresztül, tervezgettem magamban a csatlakozók elhelyezését és persze az elmaradhatatlan LED-ek használatát, mígnem Fuji-san fel nem bukkant a színen.


Eléggé overkill például egy AM1 platformnak, de hát lehet ellenállni a kis méregzsák tündéri hűtőbordáinak?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fujitron: A gépek házadása

    Jávor úr falat néz, Gigi megtagadja a fényt, és az alumínium szemcsék gyártásának eddig titkolt mellékterméke.