Linux hírek (2012. július)

Mindenki nyaral, érik a dinnye és az uborka... de azért akad ismét pár rövid hír :) – írta: ViZion, 12 éve

Hírek

A nyári uborkaszezonban is akadnak linuxos hírek, megjelent pár disztró is, de igazán nagy dolgok - mint minden nyáron - most sem történtek.

A hónap talán legfontosabb híre, hogy a Steam elkészített egy működö linuxos klienst, igaz egyelőre csak Ubuntuhoz, de kezdetnek ez is nagyszerű. Dolgoznak a Left 4 Dead-en is, hogy natívan futtatható legyen és készülnek további játékok portolására (pl. Serious Sam 3 bejelentés már volt).

Ezzel kapcsolatban érdemes még megemlíteni Gabe Newell Casual Connect game-en tett nyilatkozatát (igen, azt amiben katasztrófának minősítette a Windows 8-at, PH! hír itt), -korábban a Microsoftnál dolgozott, jelenleg ügyvezető-igazgatója a Valve-nek és ezzel a Seam-nek is. Szerinte a linuxot leginkább a játékok hiánya hátráltatja. Azon lesznek, hogy ez változzon és a Steam ~2500 játéka linuxon is olyan egyszerűen fusson mint más OS-en.


Bíztató jel, hogy az oldalon zombi pingvinek fenik a csőrüket a friss agyvelőre...

Az Ubuntu 12.10-ben átszabják a Nautilust (Nautilus 3.5.4). Több változás érinti a kinézetét, pl. nem lesz kompakt mód, megújul az eszköztár és lesz egy "fogaskerék" menü is további opciókkal. Keresésnél gépelés közben instant megjelennek a találatok, átformálták a lista nézetet is. Sajnos amiket korábban is hiányoltam "extrákat" (pl. nézet váltáshoz ikonok, ikon méret állítása mint pl. Dolphinban) nem találtam a változások között.

Továbbra is Ubuntu... a 12.10-től alapértelmezetten része lesz a webapps, ami a különböző webes szolgáltatások (Gmail, Yahoo mail, Last.fm, Facebook, Google Docs, Google+, stb...) integrációját jelenti. Az üzenetek menüben pl. láthatjuk a leveleink számát, az asztalon Facebook, gmail, stb. üzenetek vagy figyelmeztetések jelennek meg. A szolgáltatások egy részét az online accounts beállításoknál aktiválhatjuk, de vannak amiket a weboldalukat meglátogatva felajánlja az integrációt. Bemutató videó ITT.

A hónap közepétől letölthető a KDE 4.9 RC2. Gyakorlatilag készen van, "csak" a visszajelzések alapján a hibajavítások vannak a kiadásig. Tovább javítottak a teljesítményen, kinézeten. A Dolphin fájlkezelő több javítás mellett fejletteb (metaadatokon alapuló) keresési és rendezési lehetőséggel bővült.

Chrome 20 Flash bug:
Bár a Flash már visszaszorulóban van, a netezés ma még nehezen képzelhető el nélküle. Sajnos egy bug miatt nem lehetett pl. You Tube videókat teljes képernyőre rakni, másoknál belassulva, hibásan jelentek meg a flash tartalmak.

Akit érintett az gondolom már megtalálta neten a megoldást, de azért újra: címsorba chrome://plugins/ majd a részleteket nyissuk ki (jobb felső sarok) és a flahs pluginnál a pepperflash-nál disable-ra kell kattintani. A böngésző újraindítása után megoldódnak a problémák.

Jumpshot: Linuxos mentőcsomag Windowsra?


Vicces design komoly feladathoz

Érdekes kezdeményezés Kickstarteren. Egyedi linux disztró, ami pendrájvról indítva átnézi a Windows partíciókat vírusokat, trójait és scumware-t keresve. Ezek eltávolításán túl extra lehetőség lesz: háttértárak tartalmának elemzése, böngésző beállítások optimalizálása, betöltés gyorsítása, hardver és hálózat állapot felmérése. Mindezt akár fertőzött gépen is, mivel a Windowsra írt vírusok linuxban nem képesek működni, vagy fertőzni. "Olyan mint egy műtét: szedálja a PC-t a munka megkezdése előtt" - írják.

A működésről keveset írnak, annyi biztos, hogy egy cloud háttér lesz mögötte, biztosítva a friss adatbázist a működéshez. Egy portable futtatható Windows fájl beállítja, hogy a következő induláskor a Jumpshot induljon (Wubi install esetleg?), de lehet LiveUSB-vel / LiveCD-vel vagy közvetlenül netről is nekilátni és takarítani. Kíváncsian várom :)

Letölthető a Libre Office 3.6.0 RC4
Sok hibajavítás (pl. javított import-export különféle formátumokhoz, docx, xlsx formátumhoz is) mellett további funkciókkal bővült. Letisztultabb felület, "smart art" import, címke- és névjegykártya varázsló a Writerben. Calc-ban sok apró javítás történt, ami a munkát gördülékenyebbé teszi, pl. új funkciók jobb klikkre (cellák összevonása, beszúrás csak szöveg, csak szám, csak képlet).

Az Impress kapott widescreen formátumokat, felismeri a csatlakoztatott kijelzőt, és a prezentációs menüt az elsődleges kijelzőre rakja. Részletesen az újdonságok itt olvashatók. Fontos még, hogy a kipróbáláshoz már nem kell legyalulni a régit, a bétákat, RC-ket a paralell install funkcióval a stabil kiadás mellé telepíthetjük.

LinuxCon Europe

Novemberben Barcelonában lesz a LinuxCon Europe, Torwalds, Shuttleworth és még sokan mások tartanak előadást. Ha derülnek ki részletek az belekerül a későbbi hírekbe, illetve aki arra jár küldhetne logoutra egy tudósítást :)

Harminc Linux kernel fejlesztő 30 hét alatt

A linux.com oldalon indult sorozat rövid interjúban bemutatja a vezető linux fejlesztőket. A cikkek angolul vannak, érdemes átolvasni. Jó lenne, ha később ezek pl. Full Circle-ben is megjelennének, hogy magyarul is olvashassuk. Az első részben természetesen Linus Torvalds nyilatkozott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények