Logitech Z906 vs. Logitech Z-5500

A gigászok harca, avagy lássuk melyik éri meg jobban a pénzét! – írta: Black Dragon, 12 éve

Bevezető

Sokaknak vitatott kérdése, hogy vajon melyik a jobb, de keveseknek volt mindkettő, hogy ezt a kérdést ténylegesen el is tudják dönteni. Most megpróbálom azoknak a kérdéseit eloszlatni, akik sokat gondolkodtak ezen, és nem leltek megoldásra.
Nekem megadatott, hogy mind a 2 hangfalat tudtam tesztelni, bár nem a végletekig, inkább csak egy átlag user szemével fogom leírni nektek, amig én tapasztaltam, hogy segítsek azoknak, akik a nagy választás előtt állnak.

Nos, kezdeném azzal, hogy elsőként egy Z-5500-am volt, nagyjából 1 évig nyüstöltem, aztán váltottam át Z906-ra. Az első benyomások, amikor már a Z-5500 a kezem alatt volt, vagyis meghallgattam hogy szólt, eszméletlen, fenomenális, ennél nincs is jobb.
Hát igen, laikus szemmel én ezt állítottam, mivel nem értek a hangtechnikához olyan mértékben, hogy tudjam, milyen erősítő, mélynyomó, magas sugárzók kellenek, ezért az én átlagos user szememmel nézve ez a hangfal maga volt a csoda.
El kell hogy mondjam, egy Logitech X-530-ról váltottam, tehát ahhoz képest maga volt a tökély, bár valószínűleg ezt a hatást más hangfalak is el tudták volna érni, aminek az ára meghaladta az 50k-t. De én nem más mellett döntöttem, mint e mellett, és azt hiszem így visszagondolva nem bántam meg.
Olcsón jutottam a hangfalhoz, hibásan vettem meg, mindössze 22k-ért talán, majd egy kollégának beadtam, aki javítással foglalkozik, és ő meg is csinálta nekem +15k-ért, így a teljes hangfalszett 37k-ba fájt, ami szerintem nem volt egy rossz vétel az akkora árfolyamhoz képest, amikor is a Z-5500 újonnan az ára 80k körül mozgott, amit nem találtam túl barátinak, már csak a pénzhiány miatt is.

Tehát megvettem, beüzemeltem, és az első zenehallgatásnál megcsapott az a hangzás, ami egyből magával ragadott. Az elején a sima zöld, fekete, halvány rózsaszín kábelt használtam hozzá, majd kipróbáltam optikaival, és egyszerűen nem hittem a fülemnek, annyi a hangzás béli különbség, gondolok itt a jobb térbeli hangzásra, a jobb minőségre és a teltebb(hangosabb) hangzásra.
Tényleg ég és föld a különbség, és aki nem próbálta ki, annak nyugodt szívvel ajánlom, mert ténylegesen hallani fogja a különbséget.

A hangzás tehát pazar volt, az alaplapi optikával ment, DTS, de az alaplapban ugyanakkor egy THX-es hangkártya volt beépítve, így magát a hangzást állíthattam a THX szoftver segítségével, amit meg is tettem. Belőttem a Windowsban a hangbeállításoknál 96/24-re, és így tovább nőtt a hangvarázs.

Akkor ki is térnék a rendszer kicsit komolyabb elemzésére, már ami tőlem telik.:)

Szóval kapunk egy 5.1 hangfalat kézhez, ami nagy erővel kecsegtet, vagy mégsem? Az elülső 2 hangszóró teszi a dolgát, jönnek rendesen a hangok, ahogy azt kell is, hozzájön a center, ami nem szól túl erősen, tehát nincs meg az az érzés, hogy onnan kapod a hangot.
A 2 hátsó már kicsit kettős érzést vált ki belőlem, mert a fülem azt sugallja, hogy szólnak, de én nagyon nem hallom őket zene közben, de ez csak a zenére vonatkozik, a filmeknél rendesen teszik a dolgukat. Ez persze beállítás kérdése is, hisz a POD-ot azért kaptuk, hogy használjuk, és ott lehet elvégezni az ilyen beállításokat, de sajnos nekem ez sem segített, én továbbra sem hallottam kiemelkedően a hátsó hangfalakat, amivel lehet egyedül vagyok, de én így észleltem.

Még megemlítem, hogy a hangfalakat elvileg fel lehet tenni a falra is, a talpán szerintem azért hagytak neki 2 furatnak való helyet, de annak felrakása nem tartozik az egyik legesztétikusabb megvalósítások egyikéhez sajnos.

Külön szót érdemel a sub, ami jól sikeredett nem kicsit, nagyon. Egy brutál nagy állatot kapunk, ami ha kérjük, akkor brummog is. Ez nem vicc, nagyon nagy erő van a mélyben, a méretei is árulkodnak, hogy ez nem vicc, és tényleg nem az.
A rezgéseket jól adja, brummogásban első és az összes tőle elvárható funkciót ellátja hiánytalanul, és ami pozitívum, hogy hátul van rajta hűtőborda, így a túlmelegedéstől sem kell tartani, de ha valaki még ebben sem bízna, az tovább bővítheti nagyobb hűtőbordával, mert a furatok meg vannak neki.

Szeretnék röviden a POD-ról is írni, ami biztos, hogy értékes darabja a szettnek, itt tudjuk beállítani az összes hangzással, bemenettel, hangerővel kapcsolatos dolgokat. Be tudjuk állítani az inputot, tehát hogy mi szóljon, ami éppen bé van dugva a POD hátuljába, ami ha jól láttam, akkor nem áll a helyzet magaslatán, értem ez alatt az optikai, koax és egy hagyományos 3 utas audio bemenetet, bár ez biztosan sokaknak elég vagy sok is.
Továbbá be tudjuk állítani a térhangzást, panoráma on/off, középső hangszóró erejét, és a hangszórók hangzási irányát, mennyire legyen összepontosított. Ugyanakkor be tudjuk állítani a hangzást is, és most a dolby digital movie, music vagy csak simán x2 ( első és hátsó hangfal párak szólnak csak), én ennyire emlékszem, de lehet, hogy van még több is.
És ami fontos még, az a hangerő szabályzó, ami természetesen elöl helyezkedik el, és méretéből adódik, hogy nem lehet elvéteni. A POD oldalán találunk még egy fülhallgató, illetve egy szintén fülhallgató bemenetet, de ez arra szolgál, ha a telefont egy sima 3,5" jack to jack kábellel akarod összekötni, hogy a hangfalon hallgathasd a telódon lévő számokat, gondolom én.

Lássuk mit kapunk a pénzünkért (én speciel semmit, mert nem kaptam hozzá se dobozt se semmit, ez a hátránya ha ennyiért veszünk hibás szettet, de nem öltem emiatt meg magam)!
Kapunk hozzá egy távirányítót, amivel mindent tudunk állítani amit csak szeretnénk, tehát a POD-hoz szinte nem is kellene nyúlnunk, mert ezzel mindent el tudunk végezni. Kapunk hozzá jó sok, vagyis inkább hosszú kábelt, ami szerintem egy nagyobb szobába is megállja a helyét, tehát elér, illetve jár még egy sima hangkábel is a packhoz.
Sajnos úgy néz ki, hogy az utazásnak itt vége is szakad, mert ennyi jár a pénzünkért.

Lássuk mit tud a Z906!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!