NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt

Két igazi grafikus monitor, elfogadható áron – írta: dezz, 15 éve

A kétszintű OSD menü

Az alapszintű OSD menü

A monitorok kétszintű menürendszerrel rendelkeznek, az egyik hétköznapi használatra szolgál, a másik szinte szervízmenü szintű. Ezek alkalmazkodnak a képernyő helyzetéhez (Landscape vagy Portait mód). Először lássuk az alapszintű menüt.

A MENU gomb megnyomása után a képernyő sarkában feltűnnek a gombok funkciói -- most épp Landscape módban. (A menü előhívása nélkül az irány gombok a fényerőt, illetve a kontrasztot állítják.)

Itt a következő dolgokat emelném ki. A Brightness beállítás két tartományra tagolódik, a felsőben (alapesetben 2490-esnél 67.3 és 100, a 2690-esnél pedig 61.9 és 100 között) a szokásos módon a háttérvilágítás fényereje változik, ez alatt pedig digitálisan csökkenti a monitor a kép fényerejét. (Az utóbbi esetet a szám lilás rózsaszínre váltása jelzi.) Az ECO módnál 25%-kal, 50%-kal, illetve egy az Advanced menüben beállítható arányban csökkenthető a fényerő, a Brightness állítgatása nélkül. (Ugyanezt a funkciót könnyebben is elérhetjük a "Reset" gomb segítségével, lásd alább.) Az így elért megtakarítást aztán az Advanced menüben Wh-ban is követhetjük. :) Az AUTO Brightnessnél két különféle funkciót aktiválhatunk. Az egyikben a káván található szenzor által érzékelt környezeti fénynek megfelelően szabályozza a monitor a fényerőt. A másikban egy belső szenzor figyeli a háttérvilágítást, ennek kiválasztása után már cd/m2-ben állíthatjuk a fényerőt.

Itt (amellett, hogy érdekes módon digitális kapcsolat esetén is módosíthatjuk a pozíciót) a kép átméretezésének módját választhatjuk ki. FULL = full-screen (teljeskényerőre nagyítás), ASPECT = képaránynak megfelelő nagyítás, OFF = 1:1 pixel mapping, CUSTOM = az Advanced menüben beállítható mértékű nagyítás.

A színmódok beállításai. (A 2690-es az sRGB mellett Adobe RGB móddal is rendelkezik.) Az 1, 2, 3 és 5 jelölésű módoknál különféle színhőmérsékleteket állíthatunk be, vagy épp egyedi RGB, illetve...

...különféle 6-komponenses beállításokat eszközölhetünk. További lehetőségek: N = Native (az Advanced menüben állíthatjuk a gammáját!), P = Programmable mód (itt aktiválódik a SpectraViewII szoftverrel hw-kalibrálható belső LUT).

Itt kapcsolható ki/be a ColorComp, más néven Uniformity funkció. (Egy másik lapon a mértéke is beállítható 1-5-ig, lásd alább.) Az EDID Extensiont akkor érdemes Enhancedre állítani, ha HDMI->DVI-D kábellel vagy adapterrel csatlakoztatunk valamilyen HD-s eszközt a monitorra (különben csak SD bontásban jelenik meg a kép). Említést érdemel még a képélesség szabályzása (érdekes módon natív bontásban is használható, bár hasznosabb lehet, ha épp nem abban használjuk a monitort -- egyébként elég jó minőségű a monitorba épített átméretezés).

A következő lapok a "Reset" gombra jönnek elő:

És végül az Input Select lap:

Az Advanced OSD menü

Ezt a menüt úgy aktiválhatjuk, ha bekapcsolás közben és további 1 mp-ig nyomva tartjuk az Input gombot, majd egymás után benyomjuk a Menu, <-, -> gombokat. Az alapmenühöz való visszatéréshez ki-be kell kapcsolni a monitort. A 3-as lap beállításai analóg kapcsolatnál jelennek meg. A 7-es lapon a LED fényerejét és színét (kék/narancs) is átállíthatjuk. Mégegy érdekesség, hogy a monitor képes a beérkező képet 90 fokban elforgatni a portré módhoz (lásd 9-es lap), így azt nem kell a videokártyának megtennie, elég, ha a felbontás változik (pl. 1920x1200 -> 1200x1920).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt