Router sebesség teszt

Mióta elérhetőek a 10 vagy akár 20 Megabites letöltési sebességű net-előfizetések, azóta... – írta: dchard, 17 éve

Mióta elérhetőek a 10 vagy akár 20 Megabites letöltési sebességű net-előfizetések, azóta foglalkoztatja az embereket, vajon elbírja-e ezt a sebességet a router, vagy éppen az a láncszem válik szűk keresztmetszetté, amire a legkevésbé gyanakodnánk. Ebben a cikkben a routerek WAN és LAN oldali sebességének mérést fogjuk górcső alá venni.

Mielőtt belekezdenénk: csak az kezdjen bele, aki legalább minimális hálózati ismeretekkel rendlekezik.
(tudja mi az az IP, hálózati maszk, router menüje, windows-ban be tudja állítani az első kettőt)

Hozzávalók:

- router (én egy X-Micro XWL-11GRAG típusú cuccot használtam)
- 2db számítógép (lehet notebook is)
- 2db patch (egyenes) kötéső UTP kábel
- mérő szoftver [ Letölthető: [link] ]

A WAN és LAN portok közötti áteresztő képességet vizsgáljuk meg először (tipikusan ez lehet a szűk keresztmetszet):

Ehhez az egyik számítógépet kössük a router WAN, míg a másik számítógépet a router valamelyik LAN portjára, majd menjün be a router menüjébe, és először készítsünk biztonsági másolatot a router aktuális beállításairól, így a teszt végeztével könnyen egy mozdfualttal visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. Ezután a routerben a WAN szekció alatt válasszuk ki a Fixed IP, vagy a hozzá leginkább hasonlító lehetőséget, majd IP-nek adjuk meg a 10.0.0.1 subnetmask-nak a 255.255.0.0 címet. Minden mást hagyjunk üresen (0.0.0.0). Az én routeremben ez így néz ki:

[kép]

Most a számítógépek konfigurálása következik:

Azt a számítógépet, amelyik a router valamelyik LAN portjára csatlakozik (továbbiakban csak ''L gép''), úgy állítsuk be, mintha rendesen használnánk a routert internet-megosztásra, ez nálam így néz ki: (Start --> Beállítások --> Vezérlőpult --> Hálózati kapcsolatok --> Helyi kapcsolat --> Beállítások --> Internet Protokol (TCP/IP) )

Azt a számítógépet, amelyik a router WAN portjához csatlakozik (továbbiakban csak ''W gép''), úgy állítsuk be, hogy az IP címe 10.0.0.2 az alhálózati maszk (subnet mask) 255.255.0.0 legyen, minden mást hagyjunk üresen. Nálam ez így nézett ki: (Start --> Beállítások --> Vezérlőpult --> Hálózati kapcsolatok --> Helyi kapcsolat --> Beállítások --> Internet Protokol (TCP/IP) )

A routerben szükség van még arra, hogy a LAN portra csatlakozó számítógép IP címét megadjuk a router DMZ (DeMilitarized Zone) beállításában, nálam ez így néz ki:

[kép]

Készen vagyunk a beállításokkal. Munkánkat ellenőrizhetjük, ha a LAN portra csatlakozó számítógépről megpingeljük a router IP címét, illetve a WAN portra csatlakozó gépről megpingeljük a 10.0.0.1-es IP-t. Mindkét esetben választ kell kapjunk a ping csomagokra (a második esetben csak akkor fogunk választ kapni, ha a routerben be van állítva annak pingelhetősége!).

Fontos! Kapcsoljunk ki minden tűzfalat, anti-vírust és anti-spam szoftvert, illetve a forgalomirányító programokat mint a cFos/cFosSpeed.

A mérőszoftver:

Teljesen ingyenes, egy EXE-s pici parancsosri alkalmazás. Fless-ék ennek a programnak egy portolásást használják a prohardware-en megjejnő alaplapos tesztekben a lapok hálózati interfészének a tesztelésére.

A programnak mind a két gépen jelen kell lennie!

Mind a két gépen indítsuk el a parancssort (Futtatás --> cmd) majd navigáljunk abba a könyvtárba, ahol a program EXE-je megtalálható.

A W gépen írjuk ezt a parancssorba: PCATTCP -r [ENTER]
Az L gépen írjuk ezt a parancssorba: PCATTCP -t -c -t 10.0.0.2 [ENTER]

A teszt addig fut, amíg a W gépen meg nem nyomjuk a Ctrl+C billentyűkombinációkat. Kb. 1 percig érdemes futtatni a tesztet, hogy megfelelő eredményt kapjunk. Az eredmény az L gép parancssorában lesz olvasható KB/s-ban (kilobájt). Ezzel meghatároztuk a router tartós feltöltési sebességének határát (a router maximum ekkora sebességgel képes feltölteni az internet felé).

Most az L gépen ezt írjuk a parancssorba: PCATTCP -r [ENTER]
A W gépen írjuk ezt a parancssorba: PCATTCP -t -c -t 10.0.0.1 [ENTER]

A teszt addig fut, amíg a W gépen meg nem nyomjuk a Ctrl+C billentyűkombinációkat. Kb. 1 percig érdemes futtatni a tesztet, hogy megfelelő eredményt kapjunk. Az eredmény az L gép parancssorában lesz olvasható KB/s-ban (kilobájt). Ezzel meghatároztuk a router tartós letöltési sebességének határát (a router maximum ekkora sebességgel képes letölteni az internet felől).

Nálam mindez így nézett ki az L gépen:

És így nézett ki a W gépen:

Ezzel elkészült a routerünk WAN és LAN oldala közötti sebességtesztünk.
A routerbe mentett beállításokat vissza tudjuk tölteni, a gépek hálózati interfészét pedig állítsuk vissza olyanra, amilyen volt.

Ugyanezzel a módszerrel a routerek LAN-LAN portja között is tesztelhető a sávszélesség, illetve mérhető az összekapcsolt gépek áteresztőképessége, nálam ez

így nézett ki:

Az L gépen:

ÉS így a W gépen:

Jól látható, hogy a router WAN - LAN portja között csak kb. 50 Megabit az áteresztőképesség, míg a LAN portok között (LAN-LAN) már közel 100 Megabit.

Fontos még megjegyezni, hogy a régebbi routerek WAN portja (ahová a modemet dugjuk) csak 10 Megabites volt, így egy up-to jellegű ADSL2+, illetve 10 vagy 20 Megabites kábelnet előfizetésénél már jelentősen csökkentheti a letöltési sebességet a régi router.

Az írás a szerző tulajdonát képezi!

Azóta történt