Gombász topik - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Robar
(csendes tag)

Szia Sárpac.
Csíkszeredában lakom és a Hargitára szoktam kijárni gombászni. Ott is megvannak a saját megszokott gombászóterepeim, de attól függetlenül annyi gomba van mostanában, hogy bármerre mehetek, mindenütt találok gombát. Igaz, hogy mostmár elkelne egy kiadós eső, mert kezdenek kiszáradni, és már a frissen kibújt gombacik is kukacosodnak meg. De remélem, hogy hamarosan esik egyet. Jártál-e már erre, a hargitán ?


edipqe
(senior tag)
Blog

mik vannak...hát ez a topic. le a kalappal és bele a pörköltbe!

Bp- környékén hova érdemes menni gombászni? Pénzbe kerül a gomba csekkoltatása, piacokon a gomba csekkolónál?


ngabor2
(nagyúr)
Blog

piacokon a gombavizsgálat törvény (vagy csak rendelet? passz) szerint ingyenes és kötelező.


edipqe
(senior tag)
Blog

és meg lehet benne bízni? Volt olyan eset már, h vkinek átnézték, és mégis gebasz volt?


Sárpac
(nagyúr)

Én nem tudok róla.
Viszont ha még kezdő gombaszedő vagy akkor mindenképpen vigyél magaddal olyan gombász könyvet ami tele van képi illusztrációkkal.

A Nagy Őzláb pl. jellegzetes nagyon, sok tinorú fajta ehető, de a vágásra gyorsan kékülő vörösődő fajták szinte mindegyike mérgező. Galambgomba is sok van különösen mostanában velük is vigyázni kell sőt kezdőknek egyáltalán nem ajánlatos a szedésük. Szinte minden Galócának bocskora van (kivétel piruló és a párducgalóca egyik ehető másik mérgező) a Gyilkosgalócát pedig meg kell tanulni mindenkinek mielőtt szedésre adná a fejét.

Főbb jellegzetességek amit figyelni kell kép alapján: Kalapbőr színe mintázata, csöves vagy lemezes gomba e és milyen színe, tönkön található e gallér, vagy alján bocskor és milyen a szerkezete szivacsos, csöves vagy tömör és vágásra elszíneződik e.Általában a gyorsan megjelenő sötét szín nem jelent jót.


edipqe
(senior tag)
Blog

a vágásra megjelenő sötét szín mitől van?

Van itt Bp-i gombász?


ngabor2
(nagyúr)
Blog

mivel emberi élet múlik rajtuk, ezér mindig biztosra mennek: ami nem azonosítható be egyértelműen ehető gombának, az mérgezőnek tekintett. ha erősen mérgező gomba van a szedettek között, az egész kosárral megy a kukába. nem tudom, hogy ez csak gyilkos galócára vonatkozik-e, vagy van hasonló gonosz másik is.


Sárpac
(nagyúr)

Kérdezd meg a Sátán vagy a Farkas Tinoru gombától!:DDD


Sárpac
(nagyúr)

Minden mérges gombára igaz talán a pöffeteg és a tinoru félék kivételével.


ngabor2
(nagyúr)
Blog

a szárított szegfűgombától minden kajám dió ízű lett... nem rossz, csak kicsit furcsa.

voltam kinn a piacon, nem igazán volt gombaválaszték. elég silány szegfű, meg egy kevés rókagomba volt. 4k-ért nem vettem, mikor itthon van többféle. remélem vargánya még lesz, mert abból volt a legkevesebb, és erősen fogyóban van.

a tinóruk feketedéséről: a nyárfa érdestinóru is elég masszívan befektedik, de eddig nem murgyeltem meg tőle. pedig vagy 3x ettem belőle.

[ Szerkesztve ]


edipqe
(senior tag)
Blog

eh? ez most 4 real? leszedem az ehető gombát és ha volt a közelben gebaszos simán bajom lehet :F

megkérdezhetem hogy Te és ngabor2 hol szedtek?

[ Szerkesztve ]


Sárpac
(nagyúr)

Igen, mivel a gomba termőteste az amit leszedsz és megeszel a többi része úgy mint pl a növényeknél a szár az a gombáknál gombafonal a talajban az avarban található és elég nagy kiterjedésű. Ezek a gombafonalak gyakran egymást is keresztezhetik és ha pl. gyilok galci kereszteződik csiperkével ott lehet mérgezés mert a méreganyagát a csiperke gomba is felveheti.

Amúgy én a Mátrába szoktam járni nyaranta, de csak akkor érdemes menni ha előtte huzamosabb ideig esett.

[ Szerkesztve ]


ngabor2
(nagyúr)
Blog

ezzel a keresteződéses dologgal nem értek teljesen egyet. a gombák elég egyszerű élőlények, de enyire nem tudnak keveredni. baj is lenne, ha attól, hogy ugyan ott nőnek össze-vissza kereszteződnének. ráadásul a galóca egy gyökérkapcsolt gomba, míg a csiperke lebontó, tehá az életkörülményeik is mások.

amúgy az én elsődleges gyűjtési területem a debreceni zöldségpiac melete, a legbelső sarok, ott vannak a gyűjtők :D persze néha szotam menni gyűjteni is, de egyelőre csak akkor, ha van hozzáért is velem (pl. vágányzár). egy párszor voltam acsádon szegfűgombáért, volt az udvaromon pár csiperke, de sajnos nem igazán volt eddig alkalmam rendesen gombászni


edipqe
(senior tag)
Blog

csapkodhatnánk valami szedést, mert érdekel a hangulat meg az eredmény, no meg a következménye is!

énnoob 3 féle gombát ismerek:
a klasszikus Champignont
a laskát asszem (?)
meg egy olyan gombát ami hatalmasra nő, fehér husa van, és hatalmas akkora mint egy 3-5 kg-os dinyne. Eléggé kevés íze van de laktató. az melyik lehet?

Hát Debrecen se a szomszédban van. :(((

[ Szerkesztve ]


edipqe
(senior tag)
Blog

ennyire kicsi a genetikai különbség, hogy keveredhetnek a hatóanyagaik?


Sárpac
(nagyúr)

Senki sem mondta hogy keveredhet.
De mivel a Gyilkos galóca amatoxinokat taltalmaz ami nem bomlik le így a halott gyökérben ráhullott levelekben felgyűlhet amit a csiperke faj viszont már simán felvesz.
Gyökérkapcsolt gombára pedig mint tudjuk nagyon is jellemző az, hogy egy adott helyen éveken át is képes újból és újból megjelenni.

Hidd el szakértő mondta sokat diskuráltunk ezen.:D

[ Szerkesztve ]


Sárpac
(nagyúr)

Óriás Pöffeteg?
[link]


Sárpac
(nagyúr)

Ha gondoljátok egy Mátrai Bükki túrát belőhetnénk gombaszedéssel vegyítve!:)
Most ott jó esők voltak tegnap tegnapelőtt úgy, hogy lesz utánpótlás pár napon belül.


ngabor2
(nagyúr)
Blog

debrecen környékén sajnos nem esett jelentősebb mennyiségű eső... pedig jó volna elmenni itt is gombászni, hátha van valami érdekes.


ngabor2
(nagyúr)
Blog

ennek az ide vonatkozó részét inkább itt fejteném ki...

szóval volt nekem a fagyóban lefagyasztva némi csiperke, egyszer túl sokat vettem (30-40 dekát kértem... majdnem fél kiló lett, de én már csak olyan vagyok, hogy nem tetetek vissza), meg van szárított vargányám, nyárfa érdestinórum meg szegfűgombám. ezekből 1-1 jó marékkal beáztattam 2-3 liter vízben (egybe, úgyis ugyan oda megy, mint a húsleveses töltöttkáposzta birkapörkölttel és mákoskaláccsal :D), kb. másfél óra múlva mind puha volt. egy kicsit megint volt olyan szaga, mint szárításkor, de már nem olyan erős, és lehetett érezni a saját illatukat is.

a csiperkét úgy fagyosan összetördeltem, illetve vágtam, elég könnyű vele bánni. 2 fej hagymár kis olajon megfonnyasztottam, rá a soook gomba, kicsit felmelegítettem (nem pirult, annyi türelmem nem volt, nem is kell). felöntöttem kb. 2 liter vízzel, bele 3 leveskocka, majd mikor megfőtt, bele a galuska. már a galuska előtt elég sűrű volt, de nem árt, ha van benne olyan, amit az ember ehet is, nem csak lé. a végefele még bele egy 3dl-nyi tejszín, egyszer összerottyant, és kész is.

otthon is szerették, pedig egyik szülőm se mondható nagy gombarajongónak. másfél literből nekem kb. 3 dl maradt másnapra :D

még van a szárított jószágokból, de különösen a vargányát nem ártana pótolni.

a múlt héten csak egy kevés rókagomba volt a piacon (a termesztett csiperkén kívül). remélem most lesz egy kicsivel kellemesebb választék.

üzenetek