üzenetek

hozzászólások


cucka
(addikt)
Blog

Hát legutóbb majdnem üres hűtő, szóval egy kis maradék kolozsvári szalonnát sütöttem a sült rizsbe, meg került bele zöldborsó.
Hát
Nem mondom, hogy így kell csinálni, de végül is meg lehetett enni.
Azért az internetre nem raknám ki mint sült rizs recept, Uncle Roger kitérne a hitéből.

Különben is, az autentikus sült rizs eléggé overrated kaja, szerintem nem egy nagy eresztés, ezért kár kezet-lábat törni, hogy megfőzd úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(veterán)

Én nagyon szeretem, bár én a kevesebb több híve vagyok.


Hieronymus
(addikt)
Blog

A thai ételek alapvető alapanyagai.
Szószok.
Pad thai sauce és halszósz. Ez utóbbi kb azonos a japán változattal. A pad thai tamarind pasztából készül.
A szójaszó is előkerülhet.
Ezeket moderált mennyiségben használjuk.

Vörös Curry paszta. Erős- csípés szósz. a jellegzetes ízéhez kókusztejjel kell hígítani. Ha van akkor kaffir lime levelet kell bele áztatni. Ha nincs akkor egy kis limette/lime héjat érdemes az ételbe reszelni.

Sárga Curry paszta. Nem erős.
Van még zöld színben is, az kevésbé erős.

Ezek a mennyiségi szószok. Leginkább a rizzsel tálat ételek mellé adják, bőven mérve.
Azért sárga és piros, mert általában a piros, kisgyereknek tilos. Az érzékeny felnőtteknek is adni kell valami szószt Ha unják már, akkor kell további megoldásokat keresni. Én a vörössel nem tudok betelni.

Tészták.
Rizstészta. Sokféleképpen vágják. A rizstésztát sohasem főzzük. Forró. de már lenyugodott vizet öntünk rá. A vastagságától függően 10-20 perc után tálalható. Hosszabban meleg vízben tartva romlik az állaga.
Sült tészta. Ez leginkább a kínai gyors tésztára hasonlít. először főni kezd, aztán sülni. A víz mennyiségére vigyázni kell.

Zöldségek.
Az alap zöldség káposzta a szárazabb ételekhez. Ez adja a mennyiséget és nem a tészta. Felcsíkozva wokban kell előfőzni. aztán még egy kör a többi alapanyaggal.
Amúgy meg szezonzöldség. Ami van otthon.

További alkatrészek. Hús, hal, tengergyümölcse, tojás. Tofu.

A halszósz nem kihagyható a thai ételekből. Nincs hal íze, de egy finom ízt visz az ételbe.

Egy kissé magyarosított Pad Thai.
Ha lehet, akkor nem füstöltjük az olajat. A káposztafélék adják a mennyiséget. A pak choi zöld részét külön adjuk az ételhez a készítés végén. Értelmetlen kifőzni az ízét. A rizstészta főzése magyar beidegződés. Csak az idő telik vele. A forró vízben áztatás, az előáztatás helyett megkímél egy felesleges főzéstől. Leöntöd forró vízzel és lefeded. A tamarinnal nem kell kínlódni, ha Pad thai saucet veszel.
A végén egy kis halszósszal érdemes beállítani az ízt.

A rizses - szószos ételek szeparáltan készítik. A rizs fő. A zöldségek és hús/hal külön - külön készül, de egyszerre. Három - négy emberes egy ilyen kifőzde. egy süti a zöldséget és feltétet. Egy előkészít. egy kiszolgál és felveszi a rendelést. A negyedik rendet tart és kisegít.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

plusz azt se szabad elfelejteni, hogy ott filleres kajakrol van szo, amit abbol csinalnak ami frissen elerheto

azsiai bolt pl arra jo, ha 5 kilos ipari adag rizst akarsz venni


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Igazából nekem van olyan bevonatos, hogy a legnagyobb lángon jobb benne a lecsó, mint egy serpenyőben...


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Azért ne legyenek illúzióink. Valódi ázsiai ételt ugyanúgy nem tudunk itthon csinálni, mint ahogy külföldön nem tudnak igazi magyaros pörköltet.
Sőt. Egyszer ettem életemben jó pörköltet a Dunántúlon, (aafődi gyerek vagyok a Hortobágy széléről) megkérdeztem hová való a szakács, mondták, hogy karcagi.... Nekem a "dunántúlias" főzés már idegen kicsit, persze attól nem rossz. Ezért ott nemigen rendelek pörkölteket, inkább az ottani tájjellegű ételeket eszem.
Igazából ezek az általunk "wokozott" ételek kísérleti kaják, bár attól nyilván nagyon finomak lehetnek. Autentikusak viszont nemigen... :N


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

technikailag nincs "dunantuli" fozes

egy pecsi, egy koszegi / soproni es egy gyori teljesen mashogy fog fozni. a pecsieknel jellemzoen a sutemenyeken erezni a delszerb es valamennyire a torok konyhat (a sutemenyek egy resze atmegy majdnem baklavaba). a koszeg kornyekiek a roscheibli / schnitzel vonalon mennek es kb barmit is kirantanak, cserebe fuszerezesre konzervativabbak (ahogy a burgenlandi konyha is). a tosgyokeres gyor kornyekieknel szoras van, foleg a hatar mentiek odavannak a tradicionalis szlovak kajakert (es tobb turoert), mint a sztrapacska. Balaton es Veszprem amit lattam kozelebb van Budapesthez.

mostanaban en az indiaiban szoktam nagyon jo porkoltet enni. foleg a delindiai (ahol jobban atsutik a hust) hasonlit, bar a fuszerezese elegge punk lenne mondjuk az alfoldon.

wok annyira nem lesz mas Bangkokban mintha az autentikus thai csaladi etterem fozne itt svedeknel. viszont ha arra jarsz, a pad thai valami eszmeletlenul zsenialis. es kozben felfoghatatlan, mert konkretan a pad thaiba beletoljak a vagyu marhat (tudod, a spec zsirral ami pont az elkeszithetosege miatt speci) is, amin en egy hetig neztem, hogy ez igy most mi volt :DDD. egyebkent tippre ahol van nagyobb thai community ott mennie kene, meg lennek lepve, ha mondjuk Rotterdamban nem lenne autentikus kajalda pl.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(veterán)

Itthon is van. Nem is kevés.

philoxenia felvetése úgy ahogy van, butaság :)

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

Budapesten thai helyre nem emlekszem, koreai volt sok egy idoben, azokat imadtuk. de nagyon regota nem elek ott.


Döglött Róka
(veterán)

Én se, de feljárok néha értük :) BP nagyon jó lett ilyen szempontból.

Monta's kitchen ha jót akarsz :)


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

:R

koszi!

hala egnek van ket nagyon jo thai etterem a varosban, illetve a szomszed varosban egy top thai chefnek is volt etterme par evig.

barati korben meg hala engek van par azsiai akik kifejezetten jol foznek


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Egyszer egyél rendes alföldi pörköltet! Persze nem nyírségit, ott a töltött káposzta se normális... ;]


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Mikor ettél igazi thai kaját, olyat, amit otthon főznek ünnepen mondjuk Ban Namangban? Eleve nincs igazi thai kaja nyilván, mert mindenütt abból főznek, ami megterem... ;)

philoxenia felvetése úgy ahogy van, butaság

Tényállítás, kérem bizonyítani!


Döglött Róka
(veterán)

Thaiföldön, mikor bejártam az egész országot 1 hónap alatt a szigetektől egészen északig. ;)

Ennyi erővel nincs igazi olasz kaja, igazi magyar kaja...

Szerintem a bizonyítással meg is volnánk akkor :)

[ Szerkesztve ]


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Egy hónap alatt Magyarországot is nehéz bejárni... Amúgy hányszor ettél családoknál?
Természetesen nincs igazi magyar és olasz kaja sem, hiszen saját magam is egy kicsit mindig másképp főzök meg egy ételt. 45 éve főzök pl. paprikás krumplit, hogy igazán egyszerűt mondjak, de az sem pontosan ugyanolyan mindig. Már az se mindegy milyen alakú benne a krumpli, nem beszélve a krumpli és a hagyma fajtájáról, a kolbászokról, amit belefőzök stb.


Döglött Róka
(veterán)

Szórakoztató ahogy próbálod magadat igazolni, ugorjunk inkább :)


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

nice!

utcai kajat mennyire merted probalni? gyomrod hogy birta?

mi csak Bangkokban es Phuketben voltunk. neztem Chiang Mait varost, de miutan Phuketben is kezdett elegem lenni a taxisokbol, inkabb nem vallaltam be. plusz monszunszezonban voltunk.

tippert igy Budapesten foleg koszi, ahogy neztem a kepeket van jo cuccuk.

philoxenia: jo toltottkaposztat en meg nem ettem, bar allitolag letezik :DDD


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Szórakoztató, ahogy egymás után minden érvelési hibát elkövetsz egy vitában. Sőt akár egy hozzászólásban kettőt is.


Döglött Róka
(veterán)

Chiang Mai is megvolt (újhold feszitvál idején), utcán is ettem, éjszakai piacokon is vendégségben is voltunk. Sőt mivel akkor temették Bumilajt ezért elég egyedi volt az élmény. Nem taxiztam, motort béreltem ahol tudtam.

A thai konyha alapelemei itthon mind beszerezhetőek és lehet belőle thai kaját csinálni.

@Philoxenia, felőlem jöhetsz akármilyen érvelési hibával, annyira blőd az állításod hogy nincs értelme ellene bármilyen érvet felhozni. Meg vagy győződve valamiről, nekem abból semmi előnyöm nem származik hogy bebizonyítom az ellenkezőjét.

"Igazi kaja":. Minden konyhának megvannak a sajátosságai és az alapelemei, aki ez ellenében "igazi kajával" dobálózik az nem tud főzni vagy nem ismeri az adott konyhát.

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(veterán)

Ja azt elfelejtettem, utolsó héten borult ki az emésztésem két napra, de akkor is szerintem egy zazskó frissen aprított ananásztól.


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

f... se szólt hozzád egyébként, te jöttél azzal, hogy butaság amit mondtam. ;) Biztosan valamivel tele volt a zazskód... ;]

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

:R

ja, egyebkent meg voltam lepodve, hogy a sved thai mennyire kozel volt izre. kiveve persze a friss cuccok, meg a durian.

nekem szetesett a hasam masfel het utan, igaz ott egy istenes napszuras + tengeri herkentyu kombo tett be.

motoron en csak taxin ultem, de az is eppen eleg volt

[ Szerkesztve ]


trickyy
(senior tag)
Blog

Nagyon jó, részletes írás! :R


tomszli11
(tag)

Sziasztok!
Nemrég találtam itthon egy ilyen típusú wokot, ami természetesen már használt, és kicsit karcos belül, csak a típus miatt linkelem ezt a képet ez az IKEA PYRA névre hallgatott.
Elolvastam ezt a cikket, de számomra nem derül ki hogy ez az Ikeás bevont vagy milyen anyagból lehet. Életébe nem volt még beavatva és nem tudom hogy ezt lehet e? Vagy ezek az IKEAsok silányak hozzá.
Valakinek van tapasztalata vagy tippje ezzel kapcsolatban? Köszi :R

üzenetek