[Re:] [Ed3r_X_:] Első tortám, véleménynyilvánítás kötelező! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Adjak egy jó receptet?

Méteres kalács

Ezzel lehet izzadni, mert eléggé pepecselős (bonyodalmas) és jó sokáig tart az elkészítése is. Ugyanakkor nagyon látványos és finom.


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Jöhet akár :R Mamám szokott ilyet csinálni, nagyjából ismerem, de csak a kinézetét, receptileg nem.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Összeszedem a receptet és kiegészítem a tapasztalataimmal. Némi idő, de hamarosan! :K


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Íme a recept!

Méteres Kalács

Ami feltétlenül szükséges hozzá, az 2 db őzgerinc forma a tészta megsütéséhez.

Tészta:

4 db tojás
26 dkg porcukor
26 dkg liszt
10dkg meleg víz
10 dkg olaj
¾ csomag sütőpor (10-11g)

kakaós tésztához ezen kívül

2 ek kakaópor
1 ek meleg víz
1 ek olaj

Az olaj és a meleg víz esetében nem tévedés a dkg! Nem mennyiségre, hanem súlyra megy!
Az ek az evőkanál rövidítése. Ezt azért írom, mert újoncként talán nem egyértelmű.

A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük (ahogy mondják „fehéredésig”). Ezután felváltva, kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet (3-4 részletben). Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és jó alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük és azt is hozzáadjuk.
Na, itt van az, ami nekem kicsit homályos. Ugyanis általában az a „parancs”, hogy a tojáshabot óvatosan kell a tésztába forgatni, viszont ez itt valamiért nem az igazi. Nem kell óvatoskodni.

Az őzgerinc formákat vékonyan be kell olajozni és belisztezni.
A tészta felét az egyikbe betölteni (talán úgy félig lesz a forma, de ez normális). A tészta másik feléhez hozzá kell adni a kakaóport és a vizet, illetve az olajat (és jó alaposan elkeverni). Ezután mehet a másik formába.
40-45 percig kell sütni 180-190°C-os sütőben (4-es fokozat). Amikor azt látod, hogy a tészta széle kezd elválni a sütőformától, akkor már biztosan jó.

Amíg a tészta sül, el lehet készíteni a krémet.

25 dkg margarin és/vagy vaj (Az egyszerű „kockaráma” a javallott, de lehet fele rész vajat is használni. Szerintem tisztán vajjal nem az igazi. Másféle margarinnal pedig már voltak gondjaim.)
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliapuding
2 dl tej
3-4 ek rum

Először a pudingport megfőzzük a tejben. Ez jó sűrű lesz, nem kell megijedni! Amíg hűl megcsináljuk a többit.
A margarint/vajat jól elkeverjük a cukorral. Ez eleinte nehezen megy, de kitartónak kell lenni. Előbb-utóbb valami homogénszerű lesz. Ezután jöhet a rum. Szerintem 3 ek elég, mert 4 már túl agresszív ízt ad. Amikor a puding kihűlt, azt is hozzákeverjük.

Mire ezzel végzünk, nagyjából a tészta is megsül. A tésztát kivesszük és hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük a formából és eközben a krémet is be lehet rakni a hűtőbe.
Nem kell megijedni, ha a tészta púpos lesz (nekem rendszeresen az). Amikor kihűlt, le kell vágni a fölösleget és kész!

Miután a tészta kihűlt és valahogy kibányásztuk a sütőformából, felszeleteljük kb 1-1.5 cm-es szeletekre. Ez azt jelenti, hogy 18-20 szelet lesz tésztánként.
Ezután szükség lesz egy jó nagy tálcára, ugyanis a sütemény 2 db kb. 30-35 cm-es rúd lesz.
A szeleteket váltakozva kell összeragasztani a krémmel, tehát egy sárga, egy barna, közte a krém, amit 3-4 mm vastagon kell a tésztaszeletek közé kenni.
Először nekem elég sok krém maradt a végén, mert féltem, hogy elfogy idő előtt. Úgy sem volt rossz, de inkább tészta maradjon és legyen a második rúd rövidebb. Legalábbis szerintem.

A tetejére jöhet a csokiöntet, ami valójában nem is csoki.

14 dkg margarin
10 dkg cukor
4 ek kakaópor
4 ek tej

Ez a hivatalos adag, de az az igazság, hogy nekem sosem sikerül ennyivel rendesen befedni, így az 1.5 szeresét szoktam csinálni.

Semmi mást nem kell tenni, csak ezt a mindenfélét összefőzni. Amikor az összetevők homogén állagúak, akkor még pár percig főzni kell, hogy ne legyen túl híg a végén. Összesen talán 15 perc az egész.
Amikor kicsit hűlt és már nem forró, de még meleg, rákanalazzuk a süteményre úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ami lecsorog, azt nyugodtan rá lehet kanalazni a tálcáról, de valamennyi mindig marad a tálcán is.

Hűtőbe kell tenni 2-3 órára, hogy a csoki már ne ragadjon a tetején, utána már le lehet takarni alufóliával. Fogyasztás előtt érdemes várni 10-12 órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nagy adag, de hűtőben simán eláll 1 hétig is.

Jó étvágyat és sok sikert hozzá!

[ Szerkesztve ]


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Köszönöm szépen, legközelebb ha lesz időm, majd előveszem, és lehet megcsinálom :R


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igazán nincs mit! :N Érdemes nekifogni, mert bár macerás, nagyon finom!


adam12221
(tag)
Blog

Hühű, ezt meg kell csinálnom nekem is, nagyon jól hangzik a recept! :D


ghost364
(senior tag)
Blog

Jó ez! Megkóstolnám :C


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Megvolt a próbája is ma, finom lett a jelenlevők szerint :R


7Sony7
(addikt)

Jó az! Úgy látom, már nem halsz éhen :R


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Hát igen :R


mickemoto
(őstag)
Blog

Ez valami isteni, anyukám csinált ilyet régen.Annyi módosítással hogy kétfajta ízű pudinggal,általában csoki és puncs felváltva töltötte be a piskótaszeleteket.


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Mamám is úgy szokta. De még mindig nem jutottam el ehhez a recepthez. Na majd tavaszi szünetben erőt veszek magamon :)

üzenetek