[Re:] [Ed3r_X_:] Első tortám, véleménynyilvánítás kötelező! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Íme a recept!

Méteres Kalács

Ami feltétlenül szükséges hozzá, az 2 db őzgerinc forma a tészta megsütéséhez.

Tészta:

4 db tojás
26 dkg porcukor
26 dkg liszt
10dkg meleg víz
10 dkg olaj
¾ csomag sütőpor (10-11g)

kakaós tésztához ezen kívül

2 ek kakaópor
1 ek meleg víz
1 ek olaj

Az olaj és a meleg víz esetében nem tévedés a dkg! Nem mennyiségre, hanem súlyra megy!
Az ek az evőkanál rövidítése. Ezt azért írom, mert újoncként talán nem egyértelmű.

A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük (ahogy mondják „fehéredésig”). Ezután felváltva, kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet (3-4 részletben). Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és jó alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük és azt is hozzáadjuk.
Na, itt van az, ami nekem kicsit homályos. Ugyanis általában az a „parancs”, hogy a tojáshabot óvatosan kell a tésztába forgatni, viszont ez itt valamiért nem az igazi. Nem kell óvatoskodni.

Az őzgerinc formákat vékonyan be kell olajozni és belisztezni.
A tészta felét az egyikbe betölteni (talán úgy félig lesz a forma, de ez normális). A tészta másik feléhez hozzá kell adni a kakaóport és a vizet, illetve az olajat (és jó alaposan elkeverni). Ezután mehet a másik formába.
40-45 percig kell sütni 180-190°C-os sütőben (4-es fokozat). Amikor azt látod, hogy a tészta széle kezd elválni a sütőformától, akkor már biztosan jó.

Amíg a tészta sül, el lehet készíteni a krémet.

25 dkg margarin és/vagy vaj (Az egyszerű „kockaráma” a javallott, de lehet fele rész vajat is használni. Szerintem tisztán vajjal nem az igazi. Másféle margarinnal pedig már voltak gondjaim.)
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliapuding
2 dl tej
3-4 ek rum

Először a pudingport megfőzzük a tejben. Ez jó sűrű lesz, nem kell megijedni! Amíg hűl megcsináljuk a többit.
A margarint/vajat jól elkeverjük a cukorral. Ez eleinte nehezen megy, de kitartónak kell lenni. Előbb-utóbb valami homogénszerű lesz. Ezután jöhet a rum. Szerintem 3 ek elég, mert 4 már túl agresszív ízt ad. Amikor a puding kihűlt, azt is hozzákeverjük.

Mire ezzel végzünk, nagyjából a tészta is megsül. A tésztát kivesszük és hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük a formából és eközben a krémet is be lehet rakni a hűtőbe.
Nem kell megijedni, ha a tészta púpos lesz (nekem rendszeresen az). Amikor kihűlt, le kell vágni a fölösleget és kész!

Miután a tészta kihűlt és valahogy kibányásztuk a sütőformából, felszeleteljük kb 1-1.5 cm-es szeletekre. Ez azt jelenti, hogy 18-20 szelet lesz tésztánként.
Ezután szükség lesz egy jó nagy tálcára, ugyanis a sütemény 2 db kb. 30-35 cm-es rúd lesz.
A szeleteket váltakozva kell összeragasztani a krémmel, tehát egy sárga, egy barna, közte a krém, amit 3-4 mm vastagon kell a tésztaszeletek közé kenni.
Először nekem elég sok krém maradt a végén, mert féltem, hogy elfogy idő előtt. Úgy sem volt rossz, de inkább tészta maradjon és legyen a második rúd rövidebb. Legalábbis szerintem.

A tetejére jöhet a csokiöntet, ami valójában nem is csoki.

14 dkg margarin
10 dkg cukor
4 ek kakaópor
4 ek tej

Ez a hivatalos adag, de az az igazság, hogy nekem sosem sikerül ennyivel rendesen befedni, így az 1.5 szeresét szoktam csinálni.

Semmi mást nem kell tenni, csak ezt a mindenfélét összefőzni. Amikor az összetevők homogén állagúak, akkor még pár percig főzni kell, hogy ne legyen túl híg a végén. Összesen talán 15 perc az egész.
Amikor kicsit hűlt és már nem forró, de még meleg, rákanalazzuk a süteményre úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ami lecsorog, azt nyugodtan rá lehet kanalazni a tálcáról, de valamennyi mindig marad a tálcán is.

Hűtőbe kell tenni 2-3 órára, hogy a csoki már ne ragadjon a tetején, utána már le lehet takarni alufóliával. Fogyasztás előtt érdemes várni 10-12 órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nagy adag, de hűtőben simán eláll 1 hétig is.

Jó étvágyat és sok sikert hozzá!

[ Szerkesztve ]

üzenetek