üzenetek

hozzászólások


Yaye
(őstag)
Blog

Nem kötekedésből, azt látom hogy most az és kész, de attól még hibás és kész :D A tartománynak van hagyományos, bevett magyar neve, és az "Szecsuán".
Egyáltalán nem szükséges hibátlan eredeti kiejtéssel mondani/írni az idegenből átvett szavakat, főleg ha a magyarban nem létező hangokat tartalmaz. Ezért nem gáz a cunami sem, sőt a régen oly gyakran hallott "Szecsör/Tecsör asszony" sem. A magyar nyelvben használatos hangokkal nem ejthető ki/írható le autentikusan, úgy mondjuk/írjuk ahogy a leginkább sikerül közelíteni. Gondolhatod, a külföldiek sem törik össze magukat a magyar szavak autentikus ejtése/írása közben, nekünk sem kell.
De persze úgy írod ahogy akarod, csak ez a vegyes átírás nem csak helytelen, de nagyon béna is. Kb olyan mintha Párizst helikopterségedre hivatkozva Páhryíí-nak írnád. :)


dabadab
(titán)
Blog

Gondoltam szólok, hogy 四川 magyar neve Szecsuán, a Sichuan pedig nem az angol neve, hanem a pinjin átirata.
Ha már egyszer helyesen ásod azt a sírt :P


commanDOS
(senior tag)
Blog

Beszereztem a hozzávalók egy részét, bambuszrügyet sehol nem találtam viszont...
Hús nélkül olyan 2500 környékén jön ki, ami ha azt veszem, hogy 2-3 főzésre elég, akkor annyira nem húzós. Teriyaki szószt is kaptam 350-ért, 1fajta szecsuánit vettem csak 290-ért.
Mangó 130, ananász konzerv 230, ez eddig nem húzós. Gyömbér, csíra, fűszerek... ezek közül egyik sem tétel. Szóval alapvetően nem drágák a hozzávalók, csak sok kicsi sokra megy. Nembaj, ha finom lesz, akkor megérte.
Apropó: ebbe nem szoktak fafül gombát rakni? a kínai kifőzdés szecsuániban mindig van.
Igaz ezt a receptet legalább 4féleképpen találtam meg...


concret_hp
(addikt)
Blog

k.b minden kínai kajáldában kicsit másképp csinálják sztem :)
legalábbis jártam már párban, de 2 egyformával még nem találkoztam :)


Feruendios
(aktív tag)
Blog

Ahova napi rendszerességgel járok ott jól csinálják hál isten. De a környéken lévő kinaiba múltkor majdnem vissza vittem(csak gondoltam többet nem megyek inkább oda azt kész), mert bambusz helyet karalábét raktak bele.


hejesírásó
(senior tag)
Blog

mert akkor angolul mi a neve ha nem sichuan? [link] :P


hejesírásó
(senior tag)
Blog

nálam zeusz németesen van ejtve mert úgy az adott istenség hangulata és milyensége (ereje, dühe) sokkal inkább kijön mint magyarul egy hangszínen kiejtve, hogy zeusz.
nálam barcelona eredetien van ejtve, mert úgy nagyon szép a hangzása, pekinget sem pekingnek mondom hanem beijingnek mert az sokkal szebb, dallamosabb.

még kérdés? ;)

a vak embernek sem fogjátok tudni megmagyarázni, hogy ő ronda ;) :R

[ Szerkesztve ]


hejesírásó
(senior tag)
Blog

de én is ismerek olyant amibe gombaféléket, vagy szárított gombát is raknak, de az nekem nem jött be, már több félét is kipróbáltam.

csináld 3 fazékban és kísérletezzél velük :)


dabadab
(titán)
Blog

"mert akkor angolul mi a neve ha nem sichuan?"

A pinjin hasznalata elotti idokben Szechuan v Szechwan formaban irtak, de nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy a "Sichuan" forma nem az angolban gyokerezik (ok csak atvettek), hanem Kinaban, ugyanis egy bizottsag ott dolgozta ki a pinjint, mint a kinai nyelv kovetendo atirasat.


hejesírásó
(senior tag)
Blog

egyszer sem mondtam h angol a gyökere, csak azt h ez az angol neve (mivel a jelenben élek ezért a mostani neve..nyílván). de tudtam, hogy ide akarsz kijukadni, csak nem szeretem ha a számba adnak dolgokat amik nem gumicukrok.

az újkínai átírást nem kell bemutatni, köszönöm. :B

[ Szerkesztve ]


commanDOS
(senior tag)
Blog

No összedobtam, volt vele macera :D
Alapvetően finom, csak valami miatt túlságosan édes lett. Pedig összesen 1 nagyobb répa van benne, a mangó is picit éretlen volt. Sebaj elfog fogyni, ettől nem félek, a következő adagnál majd jobban figyelek. Lehet az ananász meg az ananászlé volt túlságosan édes...
Kinézetre, állagra viszont teljesen rendben van :))

[ Szerkesztve ]


hejesírásó
(senior tag)
Blog

elég borecetet raktál bele?


commanDOS
(senior tag)
Blog

Csak szemre raktam, több alkalommal 1-2 evőkanálnyit, lehet a szójaszósz is kevés volt.
Közben jónak tűnt... a végére ment el édes irányba. :) Evvan, legközelebb jobb lesz.


rayoliviero
(veterán)

kilyukadni


hejesírásó
(senior tag)
Blog

kilukadni. így most jó lesz mester? :P

CommanDOS: használtál mézet vagy cukrot? több szója, több fehérbors, egy kicsit több cukor, és mehet még bele ecet.esetleg 1-2 deci alaplével cseréld fel a teljes bemenő ananászlé mennyiségből 1-2 decinyit, mert az is édes ugyebár.
az alaplé ne kockás legyen mert azt nagyon meg lehet majd érezni a végén! :R

[ Szerkesztve ]


rayoliviero
(veterán)

:)

[ Szerkesztve ]


commanDOS
(senior tag)
Blog

Semmi édesítőt, csak, ami a zöldségekben- gyümölcsökben volt. Hétfőn készül a második adag, ahogy írtad, teszek bele egy kis alaplevet ananászlét kipótolandó, több szójaszósz, bors. Most csípős szecsuánit vettem (ben bácsi),
úgyhogy az erős paprikát csak mutatóba teszem bele :)
Remélem jobban hasonlít majd az eredetire. Szó, mi szó ez is ízlett, csak édes volt, ennyi.


Egzee
(őstag)
Blog

Háde wázz ember ez egy focicsapatnak elég!!!


commanDOS
(senior tag)
Blog

Ugyan :D
Igaz én fele adagot csináltam, de egyedül 4 nap alatt elfogyott.


hejesírásó
(senior tag)
Blog

nekem 4 nap volt reggeli ebéd vacsora. mást nem is ettem :)

üzenetek